Plaga schismei ucrainene se întinde spre Belarus. Coslujire între schismatici și conferință pentru autocefalia BOAB

În septembrie anul trecut, conducătorul „Bisericii Ortodoxe Autocefale din Belarus” (BOAB), „Arhiepiscopul” Svyatoslav Login, a declarat că biserica sa a sprijinit planurile de atunci ale Patriarhului Bartolomeu, de a crea o nouă biserică ucraineană și de a-i acorda autocefalia.

În opinia sa, situația ucraineană ar putea și ar trebui aplicată și în Belarus: „Desigur, susținem această decizie. Scopul nostru este, de asemenea, să fim legalizați în Belarus și să primim oficial statutul de autocefalie … Dacă se recunoaște Biserica Ucraineană, următorii pași ar trebui să fie făcuți în ceea ce privește Biserica Belarusă. Ni se oferă un exemplu, care arată că situația se dezvoltă conform canoanelor”.

În acest sens, în weekend a avut loc o conferință la Cernigov, Ucraina, dedicată problemei autocefaliei așteptate de BOAB, relatează Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși, cu referire la canalul Telegram „Religion Today”.

Cu toate acestea, în timp ce schismaticii ucraineni reprezintă cel puțin milioane de oameni și mii de parohii, BOAB are un singur episcop, cu 3 parohii în America, 1 în Canada, 3 în Australia și 1 în Anglia. Nu are biserici oficiale în Belarus, deși există comunități religioase acolo. A fost creată în America în a doua jumătate a secolului XX prin eforturile lui Vladislav Rizhii-Rizhskii, un preot al așa-numitei „Biserici Catolice Ortodoxe Americane”. Sediul acesteia se află la New York.

În cadrul programului conferinței, a avut loc o slujba de pomenire comună pentru membrii decedați ai forțelor armate ucrainiene, la care a slujit conducătorul BOAB, Login și Eugene Orda, Arhimandritul Catedralei Marii Mucenite Ecaterina din Eparhia Cernigov a „bisericii ortodoxe” din Ucraina ”(BOU), creată de Constantinopol în decembrie și care a primit un tomos de autocefalie în ianuarie.

Reprezentanții celor două structuri au coslujit împreună, în ciuda faptului că BOU și BOAB nu sunt în comuniune una cu cealaltă. Mai mult, la indicațiile Patriarhului Bartolomeu, „mitropolitul” Epifanie Dumenko, primatul BOU, l-a pomenit pe Patriarhul Kirill din Moscova și toată Rusia în timpul slujbelor. BOAB este o structură schismatică a Bisericii Canonice din Belarus, care este un exarhat al Patriarhiei Moscovei.

Imaginile de la panihidă au fost postate pe social media de către suporterul local al BOU, Raisa Shanskaya. Conform programului publicat de Monitorul Cernigov, panihida comună a făcut parte oficial din programul conferinței.

Vorbitorii importanți la această conferință au fost  „Arhiepiscopul” Login și „Arhiepiscopul” Evstraty Zorya de la BOU, care a fost odată loialul colaborator al „Patriarhului” Filaret Denisenko din „Patriarhia Kievului” a cărui preferință s-a mutat către Epifanie Dumenko.

Zorya a călătorit în Muntenegru în urmă cu mai puțin de o lună, pentru a-și cere scuze Înaltpreasfințitului Mitropolit Amfilohie din Muntenegru, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe, după ce BOU și ierarhi ai Patriarhiei Constantinopolului au coslujit cu un arhimandrit (acum episcop) al schismaticei „ Biserica Ortodoxă din Muntenegru. ”

Se raportează că principalul susținător al autocefaliei bieloruse este intelighenția naționalistă, care se bazează pe sprijinul BOU.

Unul dintre vorbitori, Alexander Shramko, a remarcat că sloganul „Slavă națiunii! Moarte dușmanilor noștri! ”a fost strigat la conferință.

Astfel, de la crearea sa, reprezentanții BOU au coslujit cu reprezentanți ai altor două grupări schismatice și cel puțin trei grupuri schismatice („Biserica Ortodoxă Macedoneană” și „Biserica Ortodoxă Muntenegreană”, pe lângă BOAB), care și-au exprimat dorința de a primi autocefalia în același mod ca și schismaticii ucraineani.

Cernigov, 20 august 2019

Representatives of Constantinople’s Ukrainian church concelebrate with Belarusian schismatics, present at conference on Belarusian autocephaly

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)