Mitropolitul Ambrozie de Kalavrita și-a anunțat demisia mărturisind că „țara este în primejdie, iar credința se află sub asediu”.

ÎPS Ambrozie de Kalavrita a anunțat duminică, 18 august, în cadrul Sfintei Liturghii, că și-a dat demisia din poziția de mitropolit după 41 de ani de slujire arhierească.

Ierarhul de 82 de ani nu a explicat în scurta sa cuvântare motivul, spunând doar că a venit timpul să se retragă. Mitropolitul Ambrozie a mai adăugat că “țara noastră este în primejdie, iar credința se află sub asediu”.

El a fost condamnat, în ianuarie 2019, pentru “discurs al urii”, la șapte luni de închisoare cu suspendare. Sentința a fost dată în cadrul unui proces intentat ÎPS Ambrozie pentru afirmațiile sale dure la adresa homosexualilor făcute pe blogul Înalt Prea Sfinției Sale în 2015.

Mitropolitul Ambrozie era cunoscut pentru ieșirile sale categorice. În octombrie 2017 a cerut preoților din eparhia sa să bată clopotele zilnic, a jale, pentru votarea iminentă a parteneriatelor civile pentru cuplurile de același sex. A condamnat deseori politicienii Greciei, acuzându-i că ar fi predat țara “invadatorilor străini”. Era acuzat, totodată, pentru suportul dat formațiunii de extremă dreapta Zorii Aurii.

A fost o prezență constantă critică față de Patriarhia Ecumenică, lucru ce a dus, în final, la întreruperea comuniunii dintre PF Bartolomeu și Mitropolit.

Textul pentru care a fost condamnat, a fost scris în 2015, cu ocazia dezbaterii parlamentare pe subiectul extinderii parteneriatului civil și la cuplurile gay. Iată finalul textului scris de Mitropolitul Ambrozie:

„Din păcate, frații mei, astăzi Grecia o administrează și astfel de omuleți! Cu siguranță, compun o mică minoritate din întregul membrilor Senatului grecesc! Totuși există! Sunt niște scursuri ale societății, oameni marginalizați, defecțiuni, degradați, oameni ai întunericului, care acum, cu prilejul supremației aripii de stânga, au ridicat mai tare capul!

Vă sfătuiesc: Nu vă alăturați lor! Nu-i ascultați! Nu vă încredințați lor! Sunt blestemații societății! Desigur, dreptul lor este să trăiască totuși, în ascuns, în privat, cum vor. Dar unii degradați nu pot să le fie apărate patimile sufletului lor! Grecia noastră o administrează astăzi mai mult oamenii atei! Vă amintesc, deci, cuvintele lui Leh Valesa al Poloniei: «Omul fără Dumnezeu este primejdios!».

Ei, deci, scuipați pe acești degradați! Dezaprobați-i! Boicotați-i! Nu sunt oameni! Sunt avortoni ai firii! Pătimesc sufletește și duhovnicește! Sunt indivizi cu tulburare mentală! Din păcate, sunt de trei ori mai răi și mult mai primejdioși decât unii care trăiesc la ospiciu! Deci nu ezitați! Când și unde-i întâlniți, scuipați-i! Nu-i lăsați să ridice capul! Sunt primejdioși! Biserica noastră se roagă pentru ei astfel: «Piară păcătoșii de pe pământ și cei fărădelege, ca să nu mai fie ei!» (Ps. 103). Să se ducă în locul fără întoarcere toți acești blestemați!”

Dr. Gabriela Naghi

Cf. https://katanixi.gr

http://orthochristian.com/123181.html

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/31017-kalabruton-ambrosios-aurio-katatheto-stin-sunodo-tin-paraitisi-mou

 

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

2 comentarii la “Mitropolitul Ambrozie de Kalavrita și-a anunțat demisia mărturisind că „țara este în primejdie, iar credința se află sub asediu”.

 1. Am selectat o serie de interventii extraordinare ale Mitropolitului Ambrozie de Kalavrita, care in discursurile sale in fata dreptcredinciosilor, la conferinte sau in interviuri, ataca ca un luptator vrednic al lui Hristos, toate uraciunile timpurilor in care traim.
  Ferice de poporul grec ortodox care are un asemenea vas ales al lui Dumnezeu!
  Mitropolitul Ambrozie din Kalavryta, într-o scrisoare deschisă adresata ministrului grec al Sănătății, Pavlos Polakis, a promis ca se va ruga pentru acesta in cadrul Sfintei Liturghii, in toate Bisericile din Mitropolia Sa, relatează AgionOros, cu referire la Romfea.
  „Distrugi Grecia. Nu este întâmplător faptul că am adaugat o nouă rugaciune la slujbele Bisericii din Eparhia noastră: „Pentru conducătorii noștri impuși, fără de Dumnezeu și fără credință, persecutorii sfintei noastre credințe și a Patriei, pentru membrii parlamentului nostru care ne urăsc și ne greșesc, și pentru pocăința lor, să ne rugăm Domnului ”, se spune in rugăciunea, din scrisoarea Mitropolitului Ambrozie.
  Inaltul Ierarh critică politicile autorităților elene, subliniind starea deplorabilă a medicinei grecești.

  „Uitați-vă la spitalele de stat, care se încadrează în sfera responsabilităților dumneavoastră. Nici măcar nu au fase si tifon pentru pacienții greci. Prioritatea pentru orice asistență medicală este acordată exclusiv imigranților! Cetățenii greci mor de foame și suferă! Iubitele dvs. animale de companie sunt imigranții. ” declară Mitropolitul Ambrozie.
  „Aveți grijă de imigranții musulmani, în timp ce distrugeți cetățenii greci cu impozite exorbitante și reducerea constantă a salariilor și pensiilor … Vindeți Grecia cetatenilor străini”, a acuzat guvernul, Inaltul Ierarh grec.
  Răspunzând pe pagina sa personală de Facebook, ministrul Sănătății, Polakis scrie: „Nu am nevoie de rugăciunea ta pentru iertare, pentru că ti-ai arătat dragostea creștină, prin ceea ce ai spus despre refugiați ”.
  In 2016, potrivit ierarhului, televiziunea de stat greacă „contribuie la invazia pașnică a Greciei”. „Care este sensul transmiterii rapoartelor de știri în limba arabă? Are macar un singur imigrant televizor sau are posibilitatea de a viziona programe pe canalul de stat grecesc? Și cine i-a întrebat pe cetățenii greci care este optiunea lor, caci ei sunt cei care plătesc taxele la TVde stat, nu?

  Ne exprimăm indignarea față de această crimă împotriva națiunii! Prin difuzarea de programe în limba arabă, legitimăm multitudinea de coloniști! Îi recunoaștem a priori ca rezidenți legali ai țării noastre!
  În același timp, televiziunea de stat a tăcut cu privire la marea lucrare caritabilă a Bisericii noastre, la operele de sacrificii ale clerului și laicilor noștri. Media a ignorat, de asemenea, mitingul împotriva cărților de identitate electronice care au adunat mii de participanți. În schimb, pentru imigranți au apărut 16 programe TV în limba arabă!
  Sfârșitul culturii creștine grecești va însemna și sfârșitul Greciei ca stat. Acest proces inainteaza foarte rapid și în curând nu ne mai ramane decât să cântăm Greciei„Vesnica pomenire.”

  O declarație făcută de mitropolitul Ambrozie din Kalavryta cu privire la problema imigrației ilegale a provocat largi dezbateri în Grecia. Tezele de bază ale declarației sale au fost publicate de site-ul AgionOros.ru., in martie 2016.
  „Nu! Nu putem adăposti atât de mulți islamiști care sunt trimiși cu forța în țara noastră pentru a o acapara și pentru a-i schimba identitatea!
  Simpatizăm cu refugiații și îi cazăm, îi hrănim și îi îmbrăcăm, îi protejăm și așa mai departe. Dar nu le putem permite să rămână în Grecia pentru totdeauna! …
  Nu dorim să ne înclinăm genunchiil în fața puterilor și să ne supunem planurilor lor, deoarece încearcă să submineze țara noastră.
  Însăși rezidenții europeni refuză să primească imigranți în țările lor. Austriecii și-au închis granițele. Germanii s-au revoltat. Statele balcanice și-au pecetluit granițele.
  Între timp, turcii continuă să trimită noi imigranți în insulele grecești.
  Nu dorim nicio compensație din partea Europei pentru adăpostirea refugiaților …
  Să nu primim imigranți pe Peloponez! Să ne păstrăm identitatea națională intactă și ferită de contaminare. Să apărăm credința ortodoxă și tradiția noastră. Să ne apărăm limba și cultura.

  Nu există loc pentru imigranți ca aceștia în țara noastră!
  Știți ce s-a întâmplat ieri? În Grecia de Nord, unii refugiați au refuzat să primeasca alimente furnizate de organizația umanitară a Crucii Roșii, pur și simplu pentru că pe cutii exista simbolul crucii!
  Nu numai că au respins ajutorul, dar au plâns și au strigat într-o frenezie de furie: „Nu e halal!” Adică mâncarea era „necurată”. Și aceasta doar pentru că crucea a fost înfățișată pe cutii !!! ”

  „Este evident că guvernul se strecoară la Biserică! Ne-au înșelat amarnic! ”, A declarat Vladyka Ambrozie. „Trebuie să înțelegem că, pentru guvern, problema educației religioase este închisă: se transformă totul într-un subiect în care Mântuitorul nostru Hristos este egalat cu Buddha și Mohammed.”
  Potrivit mitropoliei din Kalavryta, rezistența activă este singurul răspuns adecvat la acțiunile guvernului: „Te chem la luptă pentru credința noastră! Ne vom aminti de cuvintele ministrului educației, promițând că „va pune capăt educației religioase. in cursul acestui an”. Putem permite cu adevărat săvârșirea acestei crime? Acum mai presus de orice – la lupta!”

 2. Mitropolitul Ambrozie a ridicat de multe ori problema primirii masive de imigranți în curs de desfășurare în toata Grecia.
  În ianuarie, el a declarat: „Mulți refugiați ”și„ imigranți ”ajung zilnic în țara noastră … De fapt, așa-numiții refugiați (în realitate sunt ocupanți trimiși în țara noastră) au început sa practice activități criminale. Ei atacă, jefuiesc, rănesc și omoară cetățeni greci nevinovați … Fanaticii islamiști profanează, jefuiesc și dau foc bisericilor ortodoxe. Guvernul grec veghează indiferent, iar între timp Grecia moare! ”
  Mitropolitul Ambrozie nu s-a temut niciodată să spună adevărul. El a vorbit adesea în public și a scris despre pagubele pe care autoritățile ateiste din Grecia le-au adus și continuă să le aducă Bisericii și națiunii lor.
  Deasemeni in discursurile sale, nu i-a fost teamă să-l acuze cu asprime in fata opiniei publice, nici pe primul ministru.
  Astfel la inceputul anului 2017, a fost publicată integral o scrisoare deschisă a Mitropolitului Ambrozie către premierul grec Alexis Tsipras, pe portalul grec Romfea, un rezumat al principalelor puncte fiind postat pe Agion Oros.
  Inaltul Ierarh ii scrie premierului că a crezut cândva în promisiunile sale preelectorale, așteptând cu nerăbdare ca Tsipras să pună în aplicare politicile sale de eliberare a Greciei „de sub ocupația partenerilor săi europeni”.

  În schimb, Mitropolitul a fost dezamăgit să afle că Tsipras „și-a stabilit singur scopul de a distruge Biserica Ortodoxă Greacă” și de aceea a acuzat guvernul grec că a condus în mod deliberat Grecia la o catastrofa iminenta prin distrugerea economiei, moștenirii culturale, istoriei, tradițiilor și credinței ortodoxe.

  El mai scrie despre distrugerea educației și lovitura serioasă data familiei prin legalizarea „uniunilor de același sex”, ai căror membri primesc aceleași beneficii sociale ca și familiile tradiționale.”

  De asemenea, Mitropolitul Ambrozie scrie despre prezența ipocrită ca ateu a lui Tsipras, la Liturghiile divine ortodoxe, timp în care se comportă rușinos, arătându-și indiferența și râzând. „Poate merită să reamintim exemplul Sfântului Ambrozie din Milano, care nu l-a lăsat pe Impăratul Teodosie cel Mare în biserică?”, intreabă el, notand ca responsabilitatea parțială revine ierarhiei bisericii, care a permis unui ateu declarat, să participe la Sfânta Liturghie .

  Sf. Ambrozie din Milano a refuzat să acorde permisiunea împăratului să intre în biserica sa, după ce trupele aflate sub comanda sa au masacrat mii de oameni în Salonic, în represaliile declansate de acesta in urma unei răscoale în 390.

  Inalt Prea Sfintia Sa a suferit uneori dispreț și persecuții pentru pozițiile sale ortodoxe stricte.
  Comentând starea actuală a națiunii Greciei, in 2017, Mitropolitul. Ambrozie a menționat: „Unii au încercat să schimbe Grecia și să o smulgă din tradiția sa de 2.000 de ani”, se relatează in AgionOros. „Nu doar pentru a o transforma într-o tara fără Dumnezeu”, ci pentru a face Sodoma și Gomora din ea! Muncesc neobosit pentru a adopta în societatea greceasca starea antihristica. Toți acești oameni l-au izgonit pe Hristos din inimile lor și i-au dat diavolului dreptul de a rămâne în ei.”

  Familia era un loc cu un climat special, dar a devenit un spital, unde trăiesc oameni care sunt practic străini unul de celălalt. Învățau despre Hristos și Grecia în școală, dar acum educația religioasă a devenit un subiect fără de Dumnezeu, s-a plans ierarhul.
  Mai mult, spre deosebire de ortodoxie, alte religii ale lumii sunt prezentate într-un sens înnobilat și idealizat.

  „Au adoptat legi dezgustătoare, aprobând întunericul și nelegiuirea. Autoritățile nu mai au respect pentru Biserică, ci i-au declarat război ”, a continuat, Mitropolitul Ambrozie.

  Cea mai recentă lege care a provocat un scandal în societatea greacă este „Cu privire la recunoașterea legală a identității de gen”, care permite oricarei persoane de 15 ani, să își schimbe legal sexul printr-o notificare scrisă. Clopotele bisericilor din Mitropolia Sa, au sunat cu jale timp de o săptămână după adoptarea legii.

  Omul modern și societatea modernă se îndreaptă constant către autodistrugere, potrivit Mitropolitului Ambrozie: „Oamenii noștri sunt ca hipnotizați, dar puterile demonice temătoare sunt active si se infiltrează peste tot.” Oamenii obișnuiau să meargă la biserică și să poarte și să onoreze sfânta Cruce și aveau icoane și candele atârnate în casele lor, așa că demonii nu s-au apropiat. „Acum, din cauza necredinței umane și a despărțirii de Hristos, casele au devenit locuințele demonilor. Omul modern nu vrea să audă despre Dumnezeu și nu se gândește la sufletul său și la viața de apoi. Din păcate, sunt multe de spus pentru a sugera că omenirea s-a îndreptat spre autodistrugere. ”

  Totuși, Inalt Prea Sfintia Sa si-a exprimat convingerea că și acum, există speranță, întrucât întotdeauna îl avem pe Hristos Însuși cu noi, atât timp cât nu suntem indiferenți. „Faptul că lumea din jurul nostru piere nu înseamnă că ar trebui să fim indiferenti față de ea. Dimpotrivă, trebuie să ne apăram! Trebuie să ne protejăm sfintele moaște și valorile. Pentru credință trebuie să devenim marturisitori și martiri. ”

  În concluzie, mitropolitul a spus mulțimii dreptcredinciosilor: „Vreau să știți că cine trăiește cu Hristos este apărat, orice s-ar întâmpla!” Și încurajându-i să-și sporească eforturile duhovnicesti, a continuat: „Iubeste-L pe Dumnezeu! Mult mai mult! Pune-L în inima ta și în viața ta! Începe să te rogi mai mult decât te-ai rugat până acum! Citiți mai multe cărți sfinte. Invata sa vorbesti cu Hristos. Învață să te mărturisești cat mai des. ”

  „Încercați să vedeți dulceața lui Dumnezeu… când Il adoram pe Dumnezeu, atunci ne transformam în oameni ai lui Dumnezeu”, a încheiat Inalt Prea Sfintia Sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)