Mici, bere și muzică de hramul Schimbării la Față pentru grupul ecumenist al MMB din Orășeni

Puține sunt locurile în care în Postul Adormirii Maicii Domnului, un post în tradiția ortodoxă aspru, desprins, după cum ne învață sfinții, din Postul Mare al Învierii, preoții parohi îi invită pe credincioșii ortodocși la petreceri cu mici, cu bere, cu bâlci și cu muzică.

În această sfântă zi, Biserica Ortodoxă dezleagă strict la pește, undelemn și vin, nicidecum nu suspendă Sfântul Post, pentru a permite dezmăț cu mici și bere. Preotul Ioan Ungureanu a reușit să elimine acest bâlci timp de 17 ani, până când a fost reintrodus de către grupul MMB din sat, în frunte cu primarul localității.

S-a întâmplat din nou la Orășeni, după bâlciul pus la cale de primarul MMB-ist al Comunei Cristești, domnul Lucian Borfotină, de hramul de anul trecut, un gest prin care primarul a încercat să submineze autoritatea preotului paroh Ioan Ungureanu și să câștige bunăvoința sătenilor în favoarea preotului ecumenist aspirant la statutul de paroh în Orășeni, preotul Constantin Bolohan.

În dimineața zilei de Schimbarea la Față a acestui an, în singura parohie antiecumenistă nepomenitoare din Patriarhie, condusă de părintele Ioan Ungureanu, s-a desfășurat hramul satului, cu slujbă frumoasă, oficiată de un sobor alcătuit din șase preoți nepomenitori, luptători împotriva ereziei, veniți din toate provinciile istorice ale țării.

La prima oră s-a săvârșit Utrenia, în paralel cu Sfântul Maslu, apoi acatistul Schimbării la Față a Domnului și Sfânta Liturghie. La sfârșitul slujbei s-au ținut cuvinte de folos duhovnicesc, după care cei peste 200 de participanți au participat la o agapă frățească, încărcați sufletește cu frumusețea și lumina sărbătorii la care au participat.

În cursul dimineții, localnicii sperau că primarul Borfotină va avea înțelepciunea de a nu mai batjocori și anul acesta serbarea creștină. La această speranță îndemna și faptul că la prima oră nu au mai văzut Poliția și Jandarmeria, care nu au mai blocat ilegal circulația vehiculelor, așa cum au făcut-o anul trecut.

În jurul amiezei, au început să își facă apariția micii negustori aduși de primar. Pe la 12:30, bâlciul era pus la punct, mititeii începeau să sfârâie, berea să curgă. Până în jurul orei 15:30 la eveniment nu s-a prezentat aproape niciun sătean dintre cei care fuseseră la slujbă dimineața.

La ora 15:30 au fost aduși oameni din centrul comunei și din sate învecinate pentru a susține evenimentul creat cu cerbicie pentru a doua oară de către primarul ecumenist MMB-ist al localității.

La ora la care am realizat filmarea de mai sus, petrecerea era în plină desfășurare. Întrebat cum se simte să batjocorească a doua oară pământul din jurul bisericii și sărbătorile creștine din acea zi, domnul Dumitru Ivan, lider al grupării pro-MMB din sat, „epitrop” al „consiliului parohial” fantomă votat de MMB în mod ilegal și nestatutar la Mănăstirea Zosin, în ianuarie 2018, mi-a replicat că „nu se mănâncă mici de frupt, deoarece oaia din care sunt făcuți… mănâncă iarbă”.

Răspunsul domnului Ivan ne arată că domnia sa nu corespunde descrierii membrului adunării parohiale din articolul 54, alin. 2 din Statutul BOR, care stipulează că membrul adunării parohiale trebuie, printre altele, „să mărturisească prin credința, faptele și ținuta morală atașamentul față de Biserica Ortodoxă, de învățătura ei de credință și de instituțiile ei” și nu ar trebui să fie nici măcar membru al adunării parohiale, cu atât mai puțin consilier parohial, întrucât micii și berea în zi de post contravin învățăturii Bisericii cu siguranță.

După o scurtă discuție cu viceprimarul localității, și-a făcut apariția preotul ecumenist Constantin Bolohan, vizibil iritat de întâlnirea cu mine. Sfinția sa mi-a spus că nu dorește să discutăm, întrucât sunt… eretic. La întrebarea mea care este erezia pe care o profesez nu a avut niciun răspuns.

La întrebarea de ce permite și girează, ca pretins preot paroh, o petrecere blasfematoare cu mici și bere în plin post, preotul Bolohan a dat un răspuns de toată jena, arătând o sacoșă pe care o avea în mână: „eu am adus varianta ortodoxă” a mâncării!!!

La un moment dat, a încercat să mă provoace, intrând cu umărul în mine, în speranța că îmi voi pierde răbdarea și voi reacționa necontrolat, dând posibilitatea celor câțiva jandarmi, veniți se pare ca un fel de bodyguarzi ai sfinției sale, să mă evacueze din zonă. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, preotul ecumenist s-a pierdut în mulțime.

La paranghelie au fost prezenți și alți câțiva preoți de prin zonă, o formație de dansuri populare din centrul comunei, oameni aduși de prin împrejurimi. Au venit foarte puțini localnici, arătând că majoritatea au înțeles mesajul și au rămas alături de preotul lor real, părintele Ioan Ungureanu, și de sfinții din schit și din calendarul ortodox.

Formația de dansuri populare a venit cu mașina școlii, după cum se vede din imagini. La întrebarea pe care i-am adresat-o șoferului: „Cine v-a trimis să folosiți mașina școlii pentru acest bâlci”, câțiva tineri îmbrăcați în costume populare, aflați în mașina școlii, au răspuns în locul acestuia: „Directoarea și primarul”.

Senzația generală este că ambiția fără margini a mitropolitului Teofan de a zdrobi rezistența poporului dreptcredincios de la Orășeni și de a-și apăra poziția eretică avută în Creta riscă să descreștineze și să păgânizeze cele câteva suflete care i s-au alăturat în acțiunea de impunere cu forța a preotului ecumenist Bolohan ca paroh al localității.

„Prințul Bisericii”, mitropolitul ecumenist Teofan, prezent în Piața Palatului Culturii la adorarea papei

Mitropolitul ecumenist Teofan, al Moldovei și Bucovinei, l-a caterisit în mod necanonic pe preotul mărturisitor Ioan Ungureanu în iunie 2017 și încearcă să îl evacueze de urgență din parohia pe care a clădit-o de la zero pentru a-l înlocui cu preotul ecumenist Constantin Bolohan.

Batjocorirea sărbătorii de Schimbarea la Față și a Postului Adormirii este un plan care se desfășoară cu acordul înaltului ierarh, având ca scop câștigarea sprijinului popular pentru planul de evacuare a preotului care a băgat în sperieți ierarhia ecumenistă a Bisericii noastre prin curajul mărturisirii, prin statornicia cu care poporul îl apără și prin eficiența muncii de catehizare, prin care a creat în 17 ani o parohie de ortodocși luptători contra ereziei pe care înaltpreasfinția sa a adus-o în viața Bisericii din Moldova, prin participarea la sinodul eretic din Creta și semnarea documentelor acestuia, prin participarea la un serviciu religios al cultului mozaic, prin participarea rușinoasă la pelerinajul papist din metropola pe care o conduce ca arhipăstor și pe care ar trebui să o apere de eretici.

“Prințul Bisericii”, mitropolitul Teofan, încurajat să participe la împlinirea idealului religios al mozaismului

 

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

13 comentarii la “Mici, bere și muzică de hramul Schimbării la Față pentru grupul ecumenist al MMB din Orășeni

 1. Institutiile de forta sunt mana in mana cu ereticii ecumenisti.Ar trebui sa va gasiti un avocat-pentru orice eventualitate.In 2017,cand treceam prin fata catedralei episcopale ,era in fiecare duminica un echipaj de militieni cu masina parcata in fata bisericii.Am impresia ca ecumenistii plus securistii si militienii sunt la un pas de a forma un grup infractional-dupa cum spuneti ca ecumenistul v-a bruscat si jandarmo-securistii n-au reactionat.Era indicata o filmare a incidentului.

  1. a fost o busculada discreta, nu se cuvenea sa facem mare scandal, pentru ca asta era intentia preotului, sa ma atraga intr-un scandal. E preot, e bolnav de ecumenism, e stresat, nu se cuvine sa facem mai mult decat e permis.

 2. Ereticul ecumenist il numeste pe ortodox,,eretic,,.In iarna anului 2017 am avut mai multe discutii cu preoti ecumenisti.Acestia,de fiecare data,ii numeau pe preotii ortodocsi care au intrerupt pomenirea-,,schismatici stilisti,,.Mai ramane sa fiti acuzat ca ati fost si in Creta si ati semnat documentele.

 3. Domnule Chirilă , as avea o întrebare simplă, cum credeți că privește Dumnezeu toate clevetirile, judecățile și ponegririle pe care le faceți fraților noștri nepomenitorii , oare se vor trece cu vederea ? Nu știu , dar știu că nu vreți să acceptați dialogul , ; de ce ? Oare nu așa ne îndeamnă Domnul , ” căutați pacea cu toată lumea” ,iertați , iubiți , nu mai căutați scuze și pretexte ,impacati-va , profita durere v-ar pricinui , faceți asta , pentru noi toți care uram dezbinarea , dar daca pentru noi nu , atunci măcar pentru EL , de dragul Lui , faceti- va pres , ie greu știu , dar și El și-a dat viața pentru noi , renunțați la orice jignire și afront adus altora , iubiți și iertați , Domnul sa ne ierte pe toți !

  1. Coco,

   Sa o luam sistematic:
   1. aratati-mi o singura clevetire, ponegrire, judecata pe care eu am facut-o „fratilor nepomenitori” si eu va voi arata ca tot ce am scris despre ei este adevarul, pe care eu am datoria sa il spun, indiferent de cat de tare se supara „fratii nepomenitori”.
   2. de unde stiti dumneavoastra ca nu vreau sa accept dialogul si cu cine ar trebui sa dialoghez eu si mai ales cu ce scop? Nu s-a spus tot ce era de spus? Pe ce tema ar trebui dialogat? Sa dialoghez cu adeptii schismaticului Artemie? Cu monahul Sava, care vine cu pasaport biometric in buzunar ca sa le spuna unora ca se leapada oricine ia biometrie? Cu preotul Staicu, care a dezbinat miscarea antiecumenista si a batjocorit pe toata lumea care nu a fost de acord cu ineptiile sale pseudoteologice? DORITI SA DIALOGHEZ CU PARINTELE ANTIM, CARE SI-A OPRIT UCENICII SA MAI VINA LA ORASENI, PE MOTIV CA PARINTELE IOAN E… ERETIC, IN CONDITIILE IN CARE DUMNEZEU II DA VICTORIE DUPA VICTORIE PARINTELUI IOAN IN TRIBUNALE SI ARATA CA EL, IMPLICIT SI NOI CEILALTI, DUCEM LUPTA CORECTA, IN FATA HIDREI ECUMENISTE, NU FACANDU-NE ALTARE PE CINE STIE PE UNDE, DUPA CE AM DECRETAT CA NU MAI AVEM DE A FACE CU BISERICA ORTODOXA ROMANA, ASA CUM AU FACUT EI? Ce dialog doriti? Ce asteptati de la acel dialog? Invitati-i pe cei cu care doriti sa dialoghez eu sa raspunda la cele 35 de intrebari teologice pe care li le-am pus si gata, asta e tot dialogul, https://www.marturisireaortodoxa.ro/35-de-intrebari-teologice-despre-corecta-nepomenire-adresate-monahului-sava-si-adeptilor-acriviei-sale/.
   3. sa zicem ca eu as dori sa ma impac cu „fratii nepomenitori” care ma considera „eretic”, „neoecumenist”. Ce garantii imi prezentati ca acestia nu sunt deja in turma schismaticului Artemie din Serbia? Cum sa ma impac cu cei ce batjocoresc lupta unor episcopi ortodocsi precum episcopul Longhin, a unor Biserici precum cea bulgara, cea georgiana? Cum sa ma impac si sa am comuniune cu cei care, manati de mandrie, ii considera pe toti ceilalti rataciti si eretici?
   4. pentru ca va consider de buna credinta, va rog sa mergeti si sa adresati „fratilor nepomenitori” invitatia de a renunta la ura viscerala pe care ne-o poarta, de a semna Declaratia de la Botosani, prin care sa se lepede de toate ratacirile schismatice pe care le-au promovat in ultimul an si atunci putem avea si intelegere, si dialog, si comuniune. Pana atunci, nu. Iar vina nu este a noastra.

 4. Frate Silviu , daca nu v-as considera de bună credință ,nu v-as scrie , știu că dpdv teologic eu sunt un nimic ,dar va spun ce am înțeles eu din teologia ortodoxă : 1. Dacă vorbești pe cineva de râu ( indiferent de motiv ) este clevetire . 2. Dacă spui că Ion este hot , curvar ,etc înseamnă judecat , adică după ce i-ai pus omului eticheta ( hot ,curvar, etc) l-ai și judecat . ( Va rog revizuiti-va toate comentariile d-voastră și trageți singur concluziile . 3. Dacă el arunca cu piatra tu arunca cu pîine , și repet : faceti- a pres și demonstrați asta , de dragul iubirii la care ne tot îndeamnă EL , arătați că știți să iubiți fara a pune condiții , fara a aștepta nimic în schimb , numai așa de dragul Lui , arătați ca-L iubiți pe Hristos , noi nu vrem schisma intre nepomenitori ,vrem dragoste și unire ,nu unitate în diversitate , daca IL iubiți pe Hristos faceți asta , mergeți și discutați ,impacati-va odată pentru numele lui Dumnezeu , ar fi încă vreme sa faceți nu pas , și iertați ,toți greșim , ma iertați !

  1. Se pare ca nu ati inteles un mic detaliu: daca spui adevarul nu e nici clevetire, nici judecata. Mai ales in materie de marturisire intr-o asemenea situatie.
   Unitatea dintre nepomenitori s-a manifestat in slujba de hram de la Oraseni, nu ati vazut inregistrarea? A fost dragoste, pace, prietenie, slujire in acelasi cuget al Bisericii. Ce altfel de unitate mai doriti?
   Discursurile despre impacare si pocainta cred ca ar trebui sa le adresati celor care au produs ruptura dintre noi, nepomenitorii, si fostii nepomenitori, care au disparut intre timp ca specie din spatiul public si isi tin intalniri de taina la care pun cine stie ce alte invataturi la cale.
   Cautati-i pe listele adunaturilor sectare de la Roman, Satu Mare, Mestecanis, cercetati-le doctrinele si vedeti ca unitate de dragul unitatii nu se poate. Nu poate exista unitate cu cineva care a judecat si condamnat tot poporul ca eretic (apropo de judecata), care a facut afirmatia halucinanta ca episcopul Longhin e nu doar eretic, ci si schismatic (apropo de clevetire), care a mintit poporul copios ca noi dorim revenirea la legatura cu ecumenistii, care a afirmat ca episcopul caterisit (initial abuziv) si ulterior excomunicat (pe drept) Artemie din Serbia este singurul ierarh ortodox marturisitor.
   Va rog sa le propuneti acelora:
   1. sa se lepede de deciziile schismatice de la Roman, Satu Mare, Mestecanis si de doctrina schismatica pe care o numesc „acrivie” si care nu e decat o forma primitiva de lupta care ii plaseaza in afara Bisericii
   2. sa isi ceara iertare de la arhiepiscopul Longhin, de la Mitropolitul Serafim, de la toti romanii pe care i-au catalogat de-a valma ca eretici
   3. sa declare inaintea lui Dumnezeu ca nu au nicio legatura cu episcopul schismatic Artemie, ca nu sunt minciunohirotoniti minciunohorepiscopi, ca nu participa la slujbele lui etc.
   4. sa se desparta de sfaturile neortodoxe ale calugarului Sava din Grecia, ale adjutantului sau Efrem din Prodromu, de influenta preotului schismatic Staicu
   5. sa explice actuala strategie de „intrare in catacombe” care pare a menaja, ca sa ma exprima galant, mitropolia moldoveana printr-o disparitie din peisaj si un non combat total si sa ne asigure public ca nu au niciun fel de parteneriat ascuns cu MMB.
   Daca vor face toate acestea, se poate discuta cu ei, daca nu, nu.
   Acceptati aceasta ca pe un raspuns rational si serios la o propunere sentimentalista care are un duh de dialog ecumenist.
   Pentru greselile personale aceia au fost iertati de mult si Dumnezeu sa ii ierte! Pentru greselile teologice nu incape iertare, ci doar corectare a lor.
   Iertati!
   PS. Va rog sa nu incercati sa ma faceti sa ma simt vinovat pentru situatia in care se afla miscarea de nepomenire. Dumnezeu a aratat astazi la Oraseni unde se duce lupta corecta, dupa cum a aratat in ianuarie la Radeni unde se duce lupta pe coclauri.

 5. …singura parohie antiecumenista nepomenitoare din patriarhie….singura parohie cu bâlci in apropiere la 6 aug,nu e singura ,se mai obișnuiește în Moldova. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)