Un grup de laici adresează o scrisoare mustrătoare ierarhilor greci cu privire la „Biserica Ortodoxa Ucraineană”

Ortodocșii din orașul grecesc Florina, cred că Fanarul și ierarhii greci au comis o crimă, recunoscând BOU și trăgând dreptcredincioșii în prăpastie.

Pe 10 noiembrie 2019, în cadrul unei liturghii duminicale în comunitatea creștină din Ptolemaida, un grup de laici din orașul Florina a adresat o scrisoare Mitropolitului Iustin (Bardakas) din Kalamaria și Nea Krini din Biserica Ortodoxă Greacă cu privire la „Problema ucraineană”, relatează site-ul grec „Vima Orthodoxias”.

În plus, credincioșii au distribuit aproximativ 300 de pliante cu textul scrisorii, iar un reprezentant al semnatarilor scrisorii i-a transmis personal Mitropolitului Iustin, scrisoarea. O copie a scrisorii a fost trimisă și Mitropolitului Theoklitos din Florina.

În scrisoare, credincioșii ortodocși exprimă „cea mai profundă tristețe și durere pentru noua mare schismă în Ortodoxie din ultimii 1.000 de ani”. În opinia lor, „Patriarhul Bartolomeu, care slujește interesele geopolitice ale Americii, a comis o acțiune neașteptată, oferind „autocefalie” schismaticilor din Ucraina nehirotoniți, anatematizați, autoproclamați! ”

Semnatarii scrisorii afirmă că Patriarhul Bartolomeu nu avea jurisdicție canonică în Ucraina și nu avea dreptul să repună în treaptă schismaticii, care s-au despărțit de o altă Biserică locală. Mai mult, „schismaticii niciodată nu au regretat, nici nu s-au pocăit !”, menționează aceștia.

Recunoașterea schismaticilor de către Biserica Greacă, a fost precedată de vizitele ambasadorului american, Geoffrey Pyatt, la Arhiepiscopul Ieronim și Mitropolitul Hierotheos (Vlachos), „a căror discurs retoric a influențat întreaga ierarhie”, afirmă credincioșii în scrisoare.

De asemenea, ei acuză comitetele sinodale formate din episcopi, care erau deja militanți ai ecumenismului și simpatizanți ai schismaticilor.

Dreptcredincioșii atrag atenția și asupra prigoanei îndreptată împotriva Bisericii Canonice Ucrainene, de către autoritățile statului și de către schismatici, pe care cei care îi recunosc pe schismatici, o ignoră pur și simplu. Ierarhii Bisericii Greciei care susțin schismaticii s-au alăturat astfel prigonitorilor, notează aceștia. Ceea ce au făcut ei, este echivalentul terminării Bisericii Greciei, odată cu recunoașterea vechilor calendariști.

Credincioșii se întreabă dacă s-a întâmplat vreodată ca ierarhii să-și dea seama că prin poziția adoptată, au alimentat conflictul arzător din Ucraina, unde schismaticii erau deja extrem de ostili credincioșilor ortodocși adevărați.

Autorii scrisorii sunt de părere că laicii au dreptul să știe ce se întâmplă în Biserica din Grecia și ce decizii iau ierarhii, pentru că „trebuie să înțelegeți că Biserica nu sunteți doar voi, episcopii. Biserica este Trupul lui Hristos, clerul și oamenii. Și nu aveți dreptul să țineți membrii Bisericii în întuneric, mai ales în probleme atât de grave ”.

Ierarhii care susțin BOaU sunt „criminali morali” și sunt „făptașii unei separări de mari proporții” în întreaga Ortodoxie, se precizează în scrisoare.

„Nu va este frică de Dumnezeu, Înalt Prea Sfinția Voastră?”, întreabă ei. „Nu vă pasă ce răspuns veți da mâine la Judecata de Apoi a lui Hristos? Nu vă sperie asta? Vă amintiți cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur că păcatul schismei nu va putea fi spălat nici prin sângele martirilor? ”

Având comuniune cu cei din afara Bisericii, „ieși și tu din comuniune”, reamintesc credincioșii  ierarhului lor. „Și dacă vrei să-l urmezi pe Patriarh până la marginea prăpastiei duhovnicești, atunci care este vina dreptcredincioșilor pe care îi tragi alături de tine?”

Autorii scrisorii sunt siguri că Biserica Greciei și întreaga Biserică se află într-un pericol grav. Bisericile Locale care nu au recunoscut schismaticii trebuie să se întrunească într-un sinod pan-ortodox „pentru a rezolva această problemă foarte gravă și este posibil ca Biserica Greacă și Patriarhia Ecumenică să fie condamnate ca schismatice!”

Dacă se va întâmpla acest lucru, subliniază credincioșii: „vor exista consecințe îngrozitoare: Sfintele Taine vor deveni invalide, oamenii nu se vor putea căsători, nu vor putea fi botezați, nici măcar nu se vor pocăi!”

„V-ați gândit la toate acestea?”, își încheie dreptcredincioșii, scrisoarea.

După cum a relatat UJO mai devreme, Protopresbiterul Ioan Diotis, un cunoscut preot grec, a solicitat ca Arhiepiscopul Ieronim să ceară Patriarhului Bartolomeu publicarea documentelor relevante privind recunoașterea BOU.

A group of laity writes an open letter to Greek hierarchs concerning OCU

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

3 comentarii la “Un grup de laici adresează o scrisoare mustrătoare ierarhilor greci cu privire la „Biserica Ortodoxa Ucraineană”

 1. Ooooof d-nă Naghi!
  Grecii sunt cu Erdogan ,,la poartă,,… Care mai vrea ca Sf Sofia sa nu mai fie muzeu ci să redevină moschee asa cum a tranformat-o, din biserică, Mehmet al II lea dupa 1453…
  Intrebare. Cine poate să-i ajute în poate să-i ajute în problema asta (Erdogan)? Putin sau Trump?
  Daca nu publicati nu mă supăr. V-am ,,înţeles,,…

  1. Grecii s-au faultat singuri in anii 1920, cand au semnat acel acord de repatriere cu turcii, in baza caruia au golit Constantinopolul de greci.
   Parintii greci le dau sperante ca vor relua orasul, poate o vor face, puterea lui Dumnezeu e implacabila, dar vor avea de luptat cu o Turcie puternica, militarista.
   Eu nu mi-as pune mari sperante nici in America pagana, nici in Rusia care ar dori probabil orasul pentru ea.
   Dar asta e treaba grecilor, nu a noastra. 🙂

  2. dupa proorocia Sf. Paisie Aghioritul zice ca Rusii vor face război împotriva Turcilor , in ajutorul turcilor vor venii europeenii si cu americanii NATO , apoi se vor baga si chinezii si va fii ce n-a mai fost pana acu… Grecia nu va fi afectata decât 3 ani jumate de foamete, iar dupa război , zice Sf. Paisie, Constantinopolul va fi înapoiat grecilor .
   Apăi rămâne de văzut daca se va împlini proorocia sau Dumnezeu o va schimba sau amâna din pricina credinciosilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)