Patriarhul Bartolomeu și părinți athoniți au participat la Vecernie într-o „mănăstire catolică”

Frăția mânăstirilor Atonite Xenophontos și Pantocrator împreună cu Patriarhul Bartolomeu, au luat parte la Vecernie într-o mânăstire catolică.

Pe 12 noiembrie 2019, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a vizitat comunitatea catolică a abației Notre Dame de Saint-Remy din Rochefort, din ordinul monahal al cistercianilor, potrivit paginii oficiale de Facebook a abației Chevetogne.

Se menționează în mod special că Patriarhul Bartolomeu „a fost primit cu căldură de Părintele Gilbert Degros și de comunitatea monahală, precum și de un număr mare de credincioși, prieteni și vizitatori ai mânăstirii”.

Se relatează deasemeni că „Dom Lambert Vos, abatele Mânăstirii Chevetogne, cei trei predecesori ai săi și întreaga frăție a mânăstirii, au luat parte la vecernie, precum și starețul Mănăstirii Maredsous, Părintele Bernard Lorent, alți călugări, călugărițe și alte personalități religioase. ”

Conform informațiilor postate pe pagina abației, „în timpul vecerniei, un cor de călugări ai abației Chevetogne a interpretat imnuri greco-slave și bizantine în templul principal al mânăstirii, într-o deplină concordie la acest eveniment solemn.”

Din sursele sale, UJO a aflat că, pe lângă patriarhul Bartolomeu, egumenul Mânăstirii Atonite Xenophontos, Arhimandritul Alexy și Ieromonahul Theophilos de la Mânăstirea Pantocrator au luat parte la Vecernie, toți cei prezenți în mânăstirea catolică menționată mai sus.

În același timp, ediția greacă Romfea relatează că „abatele mânăstirii, Gilbert Degros, și-a exprimat mulțumirea sinceră patriarhului Bartolomeu, pentru prezența sa onorabilă la abație, în timp ce patriarhul și-a exprimat în mod corespunzător bucuria de a participa împreună la această slujbă”.

În plus, el a mulțumit starețului pentru relațiile de frăție și asistența importantă oferită de mânăstire Sfântului Scaun al Belgiei.

Publicația relatează că Patriarhul Bartolomeu i-a oferi în dar abatelui, o cruce sculptată în argint; la rândul său, Mânăstirea Rochefort i-a oferit Patriarhului, o Biblie rară legată în piele, o copie a Bibliei din secolul al XIV-lea.

UJO a scris cu puțin timp în urmă că Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, în mesajul său către Papa Francisc, a spus că „restabilirea comuniunii (euharistice – ed.) Între Bisericile noastre rămâne speranța noastră sinceră, obiectivul principal al rugăciunilor noastre și scopul dialogului adevărului stabilit între Bisericile noastre „.

Patriarch Bartholomew and Xenophontos Abbot pray with Catholics in Belgium

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

 1. Este un semn de normalitate.
  Stimata doamna Naghi, cu tot respectul, caderea Constantinopolului sub turci, 1453 , la 27 mai daca nu gresesc, a fost precedata de mari disensiuni intre ortodocsi si catolici. La un moment dat, cu turcii ,,la uşă,, grecii ar fi spus ,,Mai mai bine turbanul sultanului decât mitra papei!,, Bineînţeles că rămăseseră mari resentimente după ,,cruciada deviată,, spre Constantinopol cu două secole si ceva mai devreme (1204). Dvs. doriţi ca Europa să aibă soarta Constantinopolului? Sau poate credeti ca ne salveaza rusii… În prezent, pentru ca să nu ne ,,înghită,, Islamul, eu zic că sunt bine-venite discuţiile interconfesionale între cultele creştine din Europa care sunt majoritare: ortodocşi, catolici şi protestanţi. Măcar în ceasul al 12 -lea să vedem, mai întâi, ccea ce ne uneşte şi mai apoi ceea ce ne desparte. După apariţie, Crestinismul a fost marcat de f. multe ,,framântări,,. Stiti f. bine. Prin comparaţie, Islamul a avut mai puţine ,,frământări,,. S-au împărţit între sunniţi şi şiiţi şi cam atât. Mai sunt şi ceva alawiţi în Siria lui Bashar… Este o religie mai tânără cu 632 de ani decât Creştinismul. Nu-i facem faţă dacă v-om pune-n faţă numai diferenţele, sau mergem pe ideea, total păguboasă, că dacă punctul x, sau y din doctrina lor (catolicilor, protestanţilor) nu sunt conforme cu punctele noastre de vedere înseamnă că totul ne deosebeste.
  Eu sunt pentru ceea se numeste ,,unitate in diversitate,, Daca asta este sau nu este ecumenism nici nu mă interesează.

  1. Nu fiți naiv!
   Dv vă zbateți dupa lumea aceasta sau după Împărația Cerului?
   Diavolul lucrează și prin catolici, și prin Bartolomeu, și prin musulmani, și prin schismatici, și prin mulți alții.
   Toate aceste lucrări sunt extrem de periculoase.
   Tactica lui este simplă: să ne sperie de unii pentru a ne arunca în brațele altora care uzează mai mult de masca binelui.

   1. Va rog pe toti care ii raspundeti domnului profesor Velichi sa pastram un limbaj decent. Domnia sa are unele pareri, neinformate, dupa opinia mea, dar e datoria noastra sa incercam sa fim cat de rabdatori si convingatori posibil.
    Domnul profesor Velichi are intentii bune, nu are toate informatiile corecte.

   2. Stimate domnule Getu (sau Deceneu dacă vreţi),
    M-am uitat puţin pe W-ia şi am aflat f. multe lucruri unele f. interesante despre Muntele Athos… Doamne fereşte! Nu contest dramele prin care au trecut călugării ce-au slujit acolo şi, bineînţeles, nici sfinţenia majorităţii acestora dar… Am deschis şi citit şi link-ul dvs.
    Sau poate W-ia este finanţată de masoni, sionişti, şi fel de fel de ,,eretici,, …

   3. Stimate domnule Creangă,
    O-i fi eu prost, dar, în nici un caz naiv.
    Intraţi, dacă vreţi, pe W-ia şi căutaţi sensul cuvântului ,,fundamentalism,, Vă încadraţi perfect.
    Dvs ştiţi cine vedea poporul român numai şi numai prin ortodoxie ? Vă spun eu. legiunea Arhanghelului Mihail sau, mai bine zis, mişcarea legionară. Ştiu să scriu nume proprii dar mi-e greaţă să scriu cu majuscule prima literă a acestora când este vorba de ăştia…
    Ia citţi, un extras dintr-o ,,operă,, a căpitanului zelea codreanu: ,,Ortodoxismul, care a luat sub aripa lui de closca si puiul orfan al natiunii romane, prin esenta lui insasi legat si intemeiat pe o anumita idee de universalitatea spirituala, era impropriu crearii unui stat. Dar era in masura, precum a si dovedit-o, sa pastreze fiinta unei natiuni si a pastrat-o temeinic, dupa cum se poate verifica istoric, elementele national si ortodox impletindu-se in mod egal intru crearea fenomenului romanesc.****,, Simplu. intraţi pe net.
    Sunt multe, f. multe de spus despre unii ,,schismatici,, români. Ca un f. bun ortodox ce sunt am şi eu unele ,,propuneri,, De exemplu: 1- George Coşbuc greco- catolic. ,,Propun,, scoaterea acestuia din Literatura Romană. 2- Andrei Mureşanu greco-catolic. ,,Propun,, intonarea Imnului Naţional doar pe muzică (Anton Pann era ortodox). 3- Patriarhul Miron Cristea maică-sa era greco -catolică (eretică deci căsătorie necanonică = botez necanonic = Miron eretic. Propun ,,afurisrea,, postumă a acestuia + scoaterea acestuia din manualele de Istorie şi diferite discipline care se studiază la Teologie + nepomenirea la diverse ocazii….4 – Iuliu Maniu greco – catolic. ,,Propun,, scoaterea acestuia din manualele de Istorie şi negarea contribuţiei acestuia la Marea Unire. 5 – In luptele de la Mărăşeşti, Oituz sau Mărăşti sunt câţiva ostaşi cu nume islamice. Se pare că sunt tătari din Dobrogea, înrolaţi în Armata Română la acea vreme, şi care nu au dezertat la turci. ,,Propun,, ştergerea numelui acestora. Erau păgâni, închinători ai lui Allah… Vedeti ce ,,bun,, român crestin ortodox pot sa fiu si eu? Pot sa continuu dar m-am plictisit…
    Stau, câteodată, şi mă întreb oare cum gândesc unii conaţionali de-ai mei?
    P.S. ,,Somnul raţiunii naşte monştrii,, Franncisco de Goya. Marele pictor spaniol s-a referit la raţiune nu la credinţa religioasă. Ştia el ce ştia…

    1. Ca dumneata esti schismatic este evident!
     Despre mișcarea legionară n-am o parere chiar rea, deși n-o ccunosc bine.
     Si părintele Iustin Pârvu a iubit aceasta miscare până la sfârșitul vieții si vad ca a ajuns sfânt.
     Deci: ai ceva împotriva?

     1. Da am impotriva!
      De exemplu, chiar azi, 27 nov. 2019, se ,,împlinesc,, 79 de ani de la asasinarea marelui istoric N. Iorga (27 nov.1940) de către legionari. D-zeu să-l odihnească!
      Acum există net-ul. Vă rog să vă documentaţi f. bine mai întâi…
      Spor!
      E. Velichi

  2. Domnule Velichi imi permit sa va dau un raspuns.
   Dumneavoastra ganditi geopolitic in Biserica si vi se pare un semn de normalitate ceea ce face patriarhul Bartolomeu, dar raspunsul l-a dat Dumnezeu acum vreo 740 de ani in Athos, cand a aratat clar ce se intampla cu cei care slujesc cu catolicii. Mi se pare foarte clar . Mai departe – cine are ochi de vazut….
   https://ortodoxinfo.ro/2019/05/31/foto-cum-arata-calugarii-din-sfantul-munte-athos-care-au-slujit-impreuna-cu-catolicii-in-secolul-xiii/

   1. Stimate domnule Getu,
    E numele dvs. sau e vreun pseudonim de ,,autor,,?
    Mie mi se pare un semn de normalitate să nu mă ascund după ,,pseudonime,,.
    Apropos de ochi. Ai dvs sunt cumva tricolori? Adica virgulă coloraţi în culorile roşu, albastru şi alb, aşezate pe orizontală şi privite de jos în sus….?
    Sincere scuze dacă greşesc în privinţa culorilor…
    P.S. Mai bine vă alegeaţi, ca ,,pseudonim,,, Deceneu…

    1. Dle Velichi ce are sula cu prefectura? Unde dai si unde crapa?
     Sigur sunteti profesor universitar?
     Mda, fiecare vede ce poate…. mergeti inainte cu W….
     Apropo, mai bine va vedeti de horticultura( sau ce predati) , poate va pricepeti mai bine…

     1. Stimate domnule ,,Getu,,,
      Da sunt prof. universitar dar nu vreau sa epatez (vezi dex).
      Predau două materii, care privesc protecţia plantelor cultivate, denumite fitopatolgie şi entomologie agricolă. Am reuşit, cu greu, să scriu şi două cărţi. Scuze pt. păcatul trufiei, dar dacă ,,daţi,, pe net numele şi prenumele meu ve-ţi afla mai multe lucruri depre mine.
      Referitor la termenul s–a din comparaţia cu căciula bănuiesc v-aţi referit la acea unealtă de cizmărie. Totuşi, conform unor dicţionare relaţionale, etimologice şi de argou, (vezi net) acest termen are şi alt sens şi nu cred că-şi are locul în comentarii ce se publică pe un site creştin ortodox şi care este citit şi de femei…
      Cum staţi cu decenţa domnule ,,Getu,,?
      P.S. Să înţeleg că eu nu am dreptul la o opinie şi să-mi văd doar de predat?

     2. Dl. profesor, lasati naivitatile va rog. Sau le puteti folosi la curs la copiii de 18-19 ani carora le predati. Ridicati -va un pic in discutie.
      Imi este destul de greu sa cred ca nu pricepeti ce va spun si va dati ca o mironosita pudica si ranita. Sa fim seriosi. Reiau. Ce are sula cu prefectura? Despre ce vorbesc eu si ce intelegeti dv? Va legati de niste lucruri secundare ( nick-ul meu , culoarea ochilor!!?? Deceneu !? ), intr-un cuvant nimicuri. Dar deh , poate v-am supraestimat….
      V-am trimis un link care, in opinia mea, spune multe. Pe acel lucru trebuia sa va axati, nu pe nimicuri. Daca va spun ca ma cheama Dumitru Popescu schimba cu ceva discutia? Sa fim seriosi…
      Si , apropo de pseudonime, daca eu vreu sa scriu sub pseudonim asa scriu si basta; nu trebuie sa va cer dv parerea. Ati inteles? Faptul ca dv va dati tot numele nu inseamna nimic pt mine, pe mine ma intereseaza ideea enuntata.
      PS- Nu va deranjati sa -mi raspundeti , m-am lamurit din celelalte comentarii ce ganditi.
      Spor la predat !

  3. Ceea ce spuneti dvs. Velichi Eugen…este glasul sarpelui care o amagit-o si pe Eva !
   Singurul dialog dintre Ortodocsi si restul care au iesit / s-au despartit de Biserica lui Hristos …e acesta:” Vă asteptam sa veniti la Singurul Adevăr Iisus Hristos , la Biserica Sa , lepădându-va de toata nedreptatea si minciuna ! De la zero, adica de la Botez ! Daca vreti,bine…dacă nu treaba voastră , noi n-avem ce imparti cu voi !” si la revedere ! Cam atât e dialogul !

   P.S.: pe noi , crestinii lui Hristos nu tre sa ne salveze alte neamuri , pe noi ne salvează Însuși Iisus Hristos ! Nu facem zacuscă in cele ale credintei ! Daca e…murim pt Adevăr si asa ne salvam sufletele ! Hristos ne-a invatat ca salvarea / mântuirea vine prin Cruce , nu prin compromisuri !

   1. Merci de comparaţie!
    Dvs chiar credeţi ceea ce spuneţi? Sau poate va-ţi lăsat dus de ,,val,,…
    Dvs ştiţi, că la baza misoginismului (vezi dex) stă mitul biblic al Evei cea rea? N-am spus-o eu ci o prof. de Istorie pe care o apreciez f. mult şi anume Lavinia Betea într-un interviu. Dvs sunteţi misogin?

    1. domnule Eugen,
     am observat ca dvs. încă nu cunoasteti invaratura Bisericii lui Hristos . Nu ati citit vietile Sfintilor nici invataturile Sfintilor Parinti…asta pt ca nu ati dat peste ele sau nu v-au interesat ! Încă mai aveti timp sa aflati si sa studiati Adevărul.
     Nu contează cu ce ma ocup eu sau unde locuiesc, ci contează daca eu va informez drept, dupa invatatura Sfintilor Parinti !
     In rest eu sunt un putregai de om, păcătos …si precum bine ati zis…cu suflet întunecat si am nevoie si eu de curatire continua asa precum zice Sf. Efrem Sirul :” săpunul rugăciunii de-l vei amesteca cu lacrimile pocaintei…vei spala intinaciunea sufletului tău” .
     Asadar am inteles ca dvs trebuie s-o luati de la început cu abecedarul Dreptei Credinte . Va recomand cu toata dragostea următorul site unde e descrisa Credinta Ortodoxa de vrednicul de pomenire pr. Arhimandrit Cleopa Ilie de la mănăstirea Sihastria , jud. Neamt,,loc. Vânători ! Poate cu mila Domnului o sa ajungeti si acolo sa va inchinati la mormintele părintilor de acolo si sa primiti binecuvantare !
     In rest e prea mult de discutat cu dvs pe aceste teme si aici pe site e greu cu comunicarea ….asa ca va las pe mana părintelui Cleopa , gasiti acolo in dreapta tot ce va trebuie sa stiti despre Singura Biserica !
     Dumnezeu sa va ajute . :

     https://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/despre-credinta-ortodoxa/despre-ortodoxie-79899.html

 2. Trebuie făcut urgent un sinod!
  Mai bine să cadă acum Fanarul și cei legați tare de el decât să cadă mai târziu în prăpastia eresului mai multe biserici locale.
  Oricum e vizibil că se merge spre o mare rupere.
  Încă mai proorocea cineva că există riscul ca Bartolomeu să fie asasinat (ceva de genul acesta parcă).
  Dar văd că el vrea să „asasineze” Biserica.
  Și când îi mai auzi și pe alții că Antihrist e născut și că noi îl vom vedea, etc. ….
  Să fim mai treji, mai înțelepți!
  Nu se vede că realitatea e dinamică? Că multe dintre personalitățile și fețele bisericești apreciate, luate drept modele ne dezamăgesc și chiar se prăbușesc?
  Mulți care păreau stânci, acum au devenit nori luați de furtună.
  Dumnezeu aduce sau permite mereu surprize. De aceasta este distanță mare între părerile noastre și planul lui Dumnezeu.
  Din păcate, pentru viitorul bisericilor locale surprizele par să nu fie dintre cele mai bune.
  Să ne bucurăm ca Dumnezeu să mai încetinească chiar și în parte unele lucruri, măcar o generație de aici înainte, pentru ca și copiii noștri să nu prindă marea cădere.

 3. Pentru Velichi Eugen

  N. Iorga nu este sfânt. Mulți legionari au ajuns sfinți.
  Până la urmă nu contează cum arată viața omului în ochii sistemului sau cum îl prezintă istoria. Contează dacă se mântuiește.
  Și dv este bine să părăsiți schisma și să veniți la ortodoxie.
  Ce rost au alte discuții dacă nu urmăriți aceasta?

  1. Stimate d-le Teofil Creanga,

   Cu tot respectul, dar la dvs. chiar se potrivesc cuvintele lui Jan Hus ,,O sancta simplicitas!,, Mi-au ramas în minte după ce am citit o lucrare deosebită ,,Istoria Bisericească Universlă Vol II,, Expresia am găsit-o şi pe net şi puteţi afla detalii interesante…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)