Scrisoare adresată Președintelui României: Lăsați instanțele să judece liber redeschiderea sau nu a bisericilor

La câteva ore după publicarea acestei scrisori, siteul a fost supus unui atac cibernetic, care intenționase să îl desființeze.
Oare cine avea interes să șteargă acest site, care nu încalcă legea în niciun fel?
Pe cine a supărat oare atât de mult această scrisoare? (Nu cred că putem afirma că nu ar exista nicio relație între această scrisoare și atacul cibernetic, pentru că nu s-a mai întâmplat până acum.)

Excelența Voastră,

 

Subsemnatul, Chirilă Gh. Mihai-Silviu, respectuos Vă informez că am luat la cunoștință cu îngrijorare de afirmația pe care ați făcut-o în spațiul public vineri, 3 aprilie 2020, cu privire la faptul că anul acesta toți credincioșii din România vor sărbători Sfintele Paști acasă.

Declarația, preluată de toată presa, sună astfel: “Pentru milioane de credincioşi este o dramă reală să nu poată merge de Sfintele Sărbători la biserică, dar aveţi încredere, această perioadă dificilă va trece şi ne vom reuni în bisericile noastre cu şi mai multă credinţă”[1].

Din declarație sunt evidente următoarele lucruri:

 1. Pentru milioane de români este într-adevăr o dramă reală faptul că au fost constrânși de către autorități să nu participe la slujbele bisericești în cea mai importantă perioadă a vieții Bisericii, perioada Sfintelor Paști.
 2. Prin aceste cuvinte anunțați că aveți de gând să prelungiți starea de urgență, care expiră la data de 16 aprilie 2020, lucru pe care deja l-ați confirmat public.
 3. Știți deja că guvernul va prelungi și interdicția de a frecventa bisericile pe cea mai mare parte a sărbătorilor pascale.

În mod normal, această declarație nu ar trebui să deranjeze mai mult decât măsurile în sine de a priva o națiune întreagă de dreptul constituțional de a-și manifesta libertatea de conștiință religioasă, mai ales în condițiile în care țări vecine, precum Bulgaria[2] sau Ucraina[3], nu au închis bisericile, lăsând poporul să participe la slujbe, cu respectarea strictă a celorlalte măsuri de siguranță medicală, față de care nu avem niciun fel de obiecție (când vorbesc despre măsuri medicale, nu am în vedere, desigur, abuzuri ale unor direcții sanitare care își permit să ceară unor unități bisericești să își modifice ritualurile bisericești, modul în care administrează populației Sfânta Împărtășanie din același Potir și cu aceeași linguriță, sau ritualurile legate de exprimarea respectului față de sfintele icoane, lucru inadmisibil și ilegal, sau abuzurile unor polițiști, care, în exces de zel, au îndrăznit să întrerupă slujbe bisericești, protejate de Constituție și de art. 381 Cod Penal, sau să amendeze pe unii preoți care își fac datoria de preoți de a sluji Sfânta Liturghie pentru poporul credincios).

Din păcate însă, declarația Excelenței Voastre survine într-un moment în care pe rolul Curții de Apel Bacău se află un dosar, la secția de contencios administrativ și fiscal, în care eu, în calitate de reclamant, cer instanței să anuleze parțial, prin procedură de urgență, prevederile care au închis bisericile și au blocat accesul credincioșilor ortodocși la slujbe în această perioadă importantă.

Acțiune în instanță împotriva restricționării participării la slujbe prin Ordonanța militară nr. 2/2020

Cererea mea către instanța de contencios se întemeiază pe credința mea că articolul din Ordonanța militară nr. 2/2020, prin care se interzice accesul la biserică al credincioșilor, nu are nicio bază legală în Decretul nr. 195/2020, care nu prevede, în lista de drepturi ce urmează a fi restrânse, libertatea conștiinței, prevăzut și apărat de art. 29 din Constituție.

De vreme ce nu este prevăzută restrângerea acestei libertăți, asupra sa nu operează nici derogarea primită de la CEDO pentru restrângerea drepturilor și libertăților prevăzute în Decretul nr. 195/2020, pe care România a cerut-o alături de alte trei țări foste comuniste, în timp ce niciuna dintre țările europene democratice nu a cerut astfel de derogări, asumându-și dificila sarcină de a lupta contra coronavirusului în condițiile în care drepturile și libertățile rămân în vigoare.

Cum libertatea conștiinței nu poate fi confundată cu libertatea întrunirilor (prevăzută de art. 39 din Constituție și restrânsă prin art. 2, lit. e din Decretul nr. 195/2020), așa cum se pare că s-a întâmplat în Decret, rezultă că ea este în continuare operantă, iar abuzurile asupra ei sunt ilegale.

Slujbele religioase nu sunt adunări publice obișnuite, supuse regimului Legii 60/1991, ci sunt întruniri publice cu un regim special, apărate de către art. 29 (3) din Constituție, care dispune că cultele se pot organiza după propriile statute, în condițiile legii, de către Legea nr. 489/2006 a cultelor, care garantează dreptul la expresie religioasă în mod individual sau colectiv (art. 2), de către art. 381 Cod Penal, care pedepsește ca infracțiune tulburarea serviciilor religioase, și chiar de primele două ordonanțe militare, care fac o derogare pentru slujbele religioase de la dispozițiile aplicate celorlalte tipuri de adunări publice, restrânse pe perioada stării de urgență, arătând prin aceasta că au un regim special.

Pe lângă faptul că nu au bază legală, dispozițiile Ordonanței militare nr. 2/202o cu privire la participarea la slujbele bisericești sunt, în opinia mea, nelegale și pentru că încalcă condițiile impuse de art. 53, alin. 2 din Constituție, care cere ca restrângerea drepturilor să respecte trei condiții: să nu fie disproporționată, să nu fie discriminatorie și să nu atace în existența sa dreptul respectiv.

Din punctul meu de vedere, dispozițiile respective sunt disproporționate, deoarece ele desființează cu totul libertatea de conștiință pe această perioadă și se aplică în condițiile în care s-au luat și alte măsuri care ar fi trebuit să asigure controlul asupra răspândirii virusului (înăsprirea amenzilor, a pedepselor penale, trierea celor deja bolnavi din rândul populației prin consemnarea la domiciliu a întregii populații a țării etc.); sunt discriminatorii, deoarece vizează doar o parte a Bisericii, în speță credincioșii, pe când celălalt element constitutiv al ei, clerul, nu este vizat direct de ele; atacă în esența sa libertatea conștiinței religioase, pe care o suprimă efectiv pe durata stării de urgență, desființând de facto Biserica Ortodoxă Română pe perioada aceasta pascală, întrucât, așa cum bine a sintetizat mitropolitul ucrainean Luca Kovalenko al Zaporojei, “Biserica este o comunitate de oameni, nu de televizoare și gadgeturi[4].

Demersul meu juridic a fost mediatizat în ultima săptămână de aproape toate publicațiile media naționale, ceea ce face aproape imposibil ca Administrația Prezidențială să nu fie la curent cu existența sa.

Întrucât, din motivele arătate mai sus, în calitate de parte implicată direct în acest proces, consider că argumentele prezentate în fața instanței ar putea fi de natură a o determina să îmi admită cererea și să dispună redeschiderea bisericilor pentru credincioși, găsesc nepotrivită declarația Excelenței Voastre, prin care dați ca sigură închiderea bisericilor în perioada următoare, până la terminarea crizei coronavirusului.

Departe de gândul de a Vă face un proces de intenție, nu pot să mă abțin totuși să nu resimt această declarație, care probabil este rodul unei neatenții, ca pe o presiune publică suplimentară asupra completului care va judeca acest caz, în condițiile în care, în situația de față, cu siguranță presiunea publică nu lipsește.

Din acest motiv, mă văd obligat să Vă adresez respectuos rugămintea ca, în exercitarea sarcinii prevăzute de art. 80 (2) din Constituție, care dispune că președintele este garantul respectării Constituției, să asigurați respectarea art. 124 (3), care consacră faptul că judecătorii sunt independenți și se supun doar legii, prin abținerea, pe durata acestui proces, cu termen de judecată pe fond pe 9 aprilie, de la astfel de declarații, rezervându-vă dreptul de a vă stabili strategia de comunicare pe această temă în funcție de deciziile luate, în deplină independență, de către instanță, care să vă permită să comunicați public fără suspiciunea de a încerca să influențați în vreun fel decizia judecătorească.

Profit de posibilitatea de a mă adresa Excelenței Voastre pentru a vă ruga să reluați atenționările adresate organelor legii abilitate să pună în aplicare starea de urgență de a se abține de la abuzuri, atenționându-le că astfel de abuzuri vor fi decontate în mod negreșit în fața legii, imediat ce se va termina starea de urgență.

Vă mulțumesc.

Cu deosebit respect,

 

06.04.2020                                                                                                                                 Mihai-Silviu Chirilă

 

Excelenței Sale, Domnului Klaus Werner Iohannis, Președintele României

[1] https://max-media.ro/presedintele-klaus-iohannis-apel-catre-romanii-din-diaspora-nu-veniti-anul-acesta-acasa-de-paste/.

[2] https://www.activenews.ro/externe/Premierul-bulgar-Boiko-Borisov-%E2%80%9EStiu-multi-atei-care-tot-repeta-%E2%80%9EBisericile-sa-fie-incuiate-insa-NU-pot-sa-inchid-bisericile-eu-sunt-om-credincios-160835.

[3] https://spzh.news/ro/news/69919-predstojately-upc-obratilsya-k-verujushhim-v-svyazi-s-koronavirusom.

[4] https://spzh.news/ro/news/69883-mitr-luka-ob-onlajn-sluzhbah-cerkovy–obshhnosty-lyudej-a-ne-televizorov.

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

10 comentarii la “Scrisoare adresată Președintelui României: Lăsați instanțele să judece liber redeschiderea sau nu a bisericilor

 1. If you do not stop spreading false information about Covid-19, and if innocent people get sick or die on Holidays, we will destroy all your sources of propagation! We are Anonymous!We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us!

  1. Well, if you are a legion, like the biblical demons, I suppose the Romanian Cyber Police will have to build an entire cell block for y’all, won’t they, when they catch you, and it is only a matter of time until they do.
   I spread no false info on Covid-19, you are mistaken. I am defending my constitutional rights against abuses, and I shall do so with no fear or interference from you or anybody else.
   So, gentlemen, I think you have other people’s lifes to disturb, do not let me interrupt you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)