Presa îl invită pe Patriarhul Daniel să se mai lepede o dată, „fără echivoc”, de Hristos și de Învierea Acestuia

Siteul de știri DC News publică un articol interesant numit Se ÎNCHID bisericile de Paști? Patriarhul Daniel, DECIZIE – Cel mai CITIT articol, în care ni se spune că anunțul Patriarhului cu privire la închiderea bisericilor în noaptea de Paști este extrem de așteptat.

De cine? De participanții la un sondaj pornit de DCNews în care 51% dintre români cer ca bisericile să fie deschise de Sfintele Paști, majoritatea acestora fiind din Banat, Moldova și Oltenia.

Articolul dă însă două direcții foarte interesante:

1. Pune decizia închiderii bisericilor pe seama patriarhului.

2. Arată că Patriarhia Română are ca „model” atitudinea papistașilor, care vor avea sărbătoarea cu o săptămână înainte.

Nu putem să nu ne întrebăm de ce spune DCNews că decizia aparține patriarhului României, când ea ar trebui să aparțină până la urmă Guvernului?

Ne dă DCNews de înțeles că dacă patriarhul Daniel ar dori ar putea da un semnal de deschidere a bisericilor și nimeni nu i-ar putea sta înainte? Foarte interesantă abordarea.

Adică chiar dacă Guvernul ar prelungi Ordonanța militară nr. 2, care ține credincioșii în casă, dacă patriarhul ar spune să meargă toată lumea la biserică Guvernul nu ar mai avea încotro și ar accepta acest lucru?

Dacă e adevărat și nu e o manipulare de presă, atunci întrebarea se pune: de ce nu dă Patriarhul o astfel de direcție, de vreme ce puterea este cu totul în decizia preafericirii sale?

De ce ezită să deschidă bisericile în noaptea de Paști? Nu are încredere că Învierea lui Hristos ar putea să aducă învierea și vindecarea întregului popor? Se teme de consecințele politice și sociale ale gestului? Sau pune doctrina lumească a „prețuirii fiecărei vieți” pământești mai presus de prețuirea fiecărei vieți veșnice a celor pe care pretinde că îi protejează prin acest gest, uitând cuvântul evanghelic care spune că „cine se îngrijește de viața sa o va pierde, cine își pierde viața pentru Mine o va afla” (Mt. 16,21)?

Pe același site apare un alt articol în care Patriarhul este invitat direct să anunțe închiderea ușilor bisericilor în noaptea de Paști, „să păstrăm credința în sufletele noastre”, „să salveze cât mai multe vieți” etc.

Duhul acestui îndemn este unul lumesc, care pe mine mă face să văd că dincolo de problema sanitară în sine se profilează o miză pur teologică: închiderea bisericilor în noaptea de Paști.

Nu vreau să jignesc pe nimeni, nici să acuz pe cineva din presă de ceva, dar această miză propusă are un duh puternic antihristic, în condițiile în care sunt convins că jurnaliștii respectivi știu că în țările vecine bisericile rămân deschise, fără ca asta să creeze catastrofe sanitare. În plus, îmi sare în ochi titlul aspirațional Se INCHID bisericile de Paști? cu un ÎNCHID cu litere mari, insinuant.

Avem două informații capitale din aceste articole:

1. se dorește cu tot dinadinsul închiderea bisericilor în noaptea de Paști.

2. puterea de a face asta sau nu nu aparține statului, ci patriarhului.

Neînțelegând nimic din ceea ce spun renumiții jurnaliști de pe DC News în cor, Patriarhia anunță că și-a luat deja decizia: bisericile rămân închise, iar slujbele se vor face la Trinitas.

Prin aceasta Patriarhul și episcopii se asigură:

1. că nu se vor contamina ei înșiși cu boala, ceea ce eu cred că a fost resortul de la început al acestor decizii.

2. că în locul lui Hristos Cel înviat toată țara îl va vedea la televizor pe patriarh.

Patriarhia vorbește despre supunerea Bisericii față de deciziile statului, fără a da de înțeles că este conștientă de faptul că Patriarhul are puterea de a decide singur ce se întâmplă de Paști.

Și atunci ce au vrut cei de la DC NEws? Au ținut morțis să îl vadă pe patriarhul Daniel lepădându-se deschis „și fără echivoc”, vorba articolului, de Hristos Cel înviat și profesându-și încă o dată în plus necredința în Puterea Acestuia, în numele unor principii umaniste?

Acțiune în instanță împotriva restricționării participării la slujbe prin Ordonanța militară nr. 2/2020

Până când se vor împlini sau nu dorințele celor din presă sau din media, ar trebui să se aștepte totuși decizia instanțelor în procesele prin care se contestă ordonanțele militare respective. Abia după aceea ar fi corect să își facă toți calculele. Așa mi se pare corect și democratic.

Scrisoare adresată Președintelui României: Lăsați instanțele să judece liber redeschiderea sau nu a bisericilor

 

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

10 comentarii la “Presa îl invită pe Patriarhul Daniel să se mai lepede o dată, „fără echivoc”, de Hristos și de Învierea Acestuia

 1. Pai vorbim de doua tari, Bulgaria si Georgia, unde Domnul lumineaza si intareste conducatorii/sinodul, asta pentru ca ei nu au participat la pseudo-sinodul din Creta, si care nu sunt in CMb.

 2. „(Patriarhul) Nu are încredere că Învierea lui Hristos ar putea să aducă învierea și vindecarea întregului popor?”
  Sunt ultimul care l-as sustine pe acest Patriarh grandoman, opulent, plin de aur si masini delux! De mandrie si aroganta! Ce mai, toate calitatile unui bun crestin! Dar cu toate acestea il respect pentru decizia de a nu se opune interdictiei de a participa la slujbe! Oare de ce? Poate ca a inteles ca una e credinta si alta e chimia? Ca focul poti sa te rogi tu cat vrei, tot te arde? Sa intelegem stimabile indoctrinat domn Chirila ca toti cei morti din cauza virusului nu credeau in Divinitate? Asta aberati? Ca daca cred in Dumnezeu, nu ma imbolnavesc si nu imi pot virusa-omori parintii pentru ca sunt credincios? Atat de arongant esti domnule Chirila?

  Ia uite ce zice aici ce zice unul de-al vostru, parintele Vasile Ioana:
  ”În momentul acesta suntem într-o luptă pentru viaţă şi biserica, care este mama noastră, care are grijă de starea noastră spirituală, de hrana noastră. Biserica alege să nu devină focar de răspândire de virus. Acest lucru este cel mai important. Este esenţial să spunem oamenilor adevărul. Dragii mei credincioşi, realitatea ne-a arătat că nu putem să vă ţinem la doi metri unul de altul şi atunci, alegem viaţa”

  Iata domnule Chirila cat de omenos si de calduros si de empatic poate fi acest om! Ia exemplu! Si daca nu poti sa intelegi, si nu poti pentru ca ai dovedit asta in celelalte raspunsuri de la alte articole, atunci fa-ne un bine si taci! Spui numai tampenii! De genul celor afirmate in articolul in care te laudai (lauda, alta caracteristica unui bun crestin ce esti LOL) ca ai facut plangere impotriva inchiderii bisericilor „cine spune ca NU avem nevoie de 4 pereti sa ne rugam?” WTF????? Asta numesti tu credinta? Atat de prost esti incat sa spui ca ai nevoie de pereti sa te rogi? Nici nu iti dai seama cat de penibil esti ?! Pai atunci s afacem pereti cat mai mari si mai inalti si icoane cat mai mari sa ne creasca credinta si sa ne auda Dumnezeu mai bine! Pentru ca El, in opinia ta de om meschin si avar, are nevoie de pereti si de icoane ca sa ne creada pe noi cand ne rugam! Altfel, ne ignora, nu ne aude nu?????? Realizezi cat esti de prost? Probabil ca nu!

  1. Preotul Vasile Ioana a facut o afirmatie blasfematoare pentru care in mod normal ar trebui caterisit, cand a sugerat ca Biserica ar putea fi un locas de infectare si ca o salveaza Patriarhia de a fi asa ceva. Tot discursul domniei sale arata o slugarnicie fata de stat, o capitulare in fata unei societati ateiste, alcatuita din oameni cu mentalitatea dumneavoastra, si o sacrificare fara nicio urma de regret a lui Hristos pentru confortul personal al clericilor.
   Empatia și omenia pe care le ridicati in slavi sunt doar viclenie si nestiinta de carte teologica.

   1. Corect! Toți suntem proști de la preoții responsabili cu iubire de aproape la sinodurile care ii susțin, la clericii cu capul pe umerii și inima la locul ei… numai dumneavoastră unicul sunteți deștept și vreți să salvați lumea…

    Inutila orice dezbatere…. Somn ușor!

    P.S.
    Mănăstirile sa înțeleg că nu sunt atât de pure precum bisericile, pentru că în Neamț s-au îmbolnăvit toate măicuțele! Niste păcătoase, clar! Sau și asta e o minciună, nu?

    1. Biserica este Spital duhovnicesc unde bolnavii de orice boala și viruși, de moartea naturala și veșnică se vindeca! Biserica este Casa lui Dumnezeu în care El se afla prezent! Mai bine închideau spitalele laice și lăsau deschise Bisericile!

 3. pentru Nicolae.Cînd credința ta și a celor asemenea ție,s-a răcit,este normal să deveniți numai chimie și mințile voastre să vă țină lipite sufletele și trupurile de mizeria și spurcăciunea lumii acesteia preadesfrînate,și să nu vă mai doriți decăt plăceri și arginții cu care să vi le satisfaceți.Dacă ai să-ți faci timp să citești,pune mîna pe Viețile Sfinților și ai să vezi ce înseamnă o slugă bună,care intra în foc cu adevărat(viețile multor sfinți martiri și mărturisitori),și ieșea din același foc cu mult mai viu și mai nevătămat decît îți este ție acum foarte puțina credință,ca să nu mai zic de cei foarte mulți care au fost surprinși de ucenici în timpul rugăciunilor,pară de foc,cît despre cei morți din cauza virusului,să știi că cei mai mulți au fost și sunt,creștini ortodocși pe care DOMNUL DUMNEZEU i-a iertat,după îndelungi suferințe,caută și vezi cîți au avut destule probleme grave de sănătate,deci i-a salvat,i-a scutit de alte suferințe,iar despre preotul Vasile Ioana și alte multe mii asemenea lui,este normal să aibă o asemenea atitudine,ca și a ta,ca și a patriarhului și aproape a întregului cler,unde nu mai este credință,ce altceva vrei să fie în afară de lașitate și de frică,e normal să țină la viața trupului în dauna sufletului.

 4. Dumnezeu sa va ajute domnule Chirilă in lupta pentru Credința Ortodoxa și pt. Biserica! Stelele vor cădea din cer – Matei 24, 29 – adică Episcopii vor cădea moral și spiritual, cum au făcut-o întâi la Strasbourg in 2015 cu Memorandumul, apoi la Creta și acum cu acceptarea inchiderii Bisericilor. Înspăimântător ! Consecința va fi pierderea țării și a Neamului, cum spunea Patr
  Nifon. Cu un patriarh tigan satanist, ce se mai poate face este că Adunară Națională a Bisericii sa îl dea jos, și să se aleagă alt Sinod. Urgent! Statutul BOR la art. 4 stabilește că Biserica este Autonomă in raport cu Statul.care nu are voie să decidă nimic cu privire la biserica sau cult. Se încalcă Constituția și libertățile fundamentale!

 5. Sa va dea Dumnezeu putere in a duce lupta cea buna a Ortodoxiei, d-le Chirilă. Intr-adevar, aceasta pozitie a ghiocelului luata de BOR in fata absurditatii inchiderii bisericilor ridica extrem de multe semne de intrebare care pot conduce la tot felul de interpretari si scenarii. In jurul nostru nimeni nu a luat o astfel de decizie, deci e cu mult mai ciudat ca noi am facut-o. Dar totusi speranta moare ultima, cine stie… Cat despre numarul de morti din cauza guvidului, cum spunea cineva, acum absolut toate decesele in spitale sunt trecute in dreptul lui coronavirus, nu se mai moare de nimic altceva decat de covrigul asta…Manipulare grosiera ca sa mentina teama si panica la cote cat mai inalte ca justificare ptr mentinerea starii de urgenta pe mai departe. Trebuie sa fii in bezna mintii ca sa nu-ti dai seama de asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)