Schismaticii ucraineni pregătesc delegația pentru dialog cu BOR

Biserica naționalistă ucrainiană creată de către Patriarhia Constantinopolului pe 15 decembrie, pregătește o delegație care să poarte discuții cu Biserica Ortodoxă Română, potrivit primatului așa-numitei „Biserici Ortodoxe a Ucrainei”.
„Vom organiza o delegație care va pleca către Biserica Ortodoxă Română. În legătură cu adoptarea acestei sau acelei decizii, vom iniția un dialog cu reprezentanții acesteia pentru a rezolva problemele existente în Bucovina. Cred că vom putea face acest lucru cu succes „, a declarat Dumenko într-un interviu recent cu BBC.
În declarația sa din 21 februarie privind criza ucrainiană, Sfântul Sinod al României și-a stabilit propriile condiții și așteptări cu privire la prezența românească în Ucraina, în principal în regiunea Bucovina, unde există mai mult de 100 de parohii vorbitoare de limba română.
Episcopii Bisericii Ortodoxe Române au declarat că, pentru a lua o decizie concretă, se va acorda prioritate acestor parohii și că trebuie să se consulte cu ei, întrucât sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice și lingvistice. În plus, Sinodul afirmă că este necesar să se obțină garanții scrise de la autoritățile statului și ale Bisericii că etnia și limba românilor vor fi respectate și că vor putea să se organizeze într-un vicariat românesc al Bisericii Ucrainiene.
Într-un interviu acordat agenției de știri, Pravda, Epifanie a declarat că gruparea sa este pregătită să formeze un astfel de vicariat. Cu toate acestea, într-un interviu acordat BBC Ucraina, a respins posibilitatea ca ierarhii și clericii săi să fie rehirotoniți, deși îngrijorarea privind lipsa lor de hirotonire canonică a fost exprimată de mai multe Biserici Locale, inclusiv a României, Ciprului, Serbiei, Poloniei  și Albaniei, precum și de ierarhii din Bisericile Greciei, Georgiei, Ciprului și Cehă-Slovacă, care au respins posibilitatea de a sluji cu schismaticii nehirotoniți.
De când Sinodul Român a făcut declarația, cel puțin două dintre parohiile române din Ucraina și-au afirmat loialitatea față de Biserica Ucrainiană Canonică și Întâistătătorul ei, Prea Fericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și toată Ucraina.
Reamintim că ierarhul Constantinopol-Ucrainian, Episcopul Daniel din Pamfilia, unul dintre cei doi Exarhi implicați în pregătirea dezonorantului „consiliului de unificare”, care a creat o nouă structură ecleziastică în Ucraina, a prezis la începutul lunii ianuarie, că recunoașterea structurii schismatice ucrainiene de către Bisericile Greacă și Română, se va face în decurs de o lună și jumătate, și că restul Bisericilor ar recunoaște aceasta, în termen de câteva luni.
Cu toate acestea, până în prezent, nici o Biserică Locală, cu excepția Constantinopolului, nu a recunoscut schismaticii.
image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

4 comentarii la “Schismaticii ucraineni pregătesc delegația pentru dialog cu BOR

  1. Eu cred că toate parohiile române din Ucraina să-și afirme loialitatea față de Biserica Ucrainiană Canonică și Întâi-stătătorul ei, Prea Fericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și toată Ucraina și să respingă organizarea într-un vicariat românesc al Bisericii Ucrainiene.
    De acum înainte nu va mai conta în ce biserică locală ortodoxă ești, va conta ca acea biserică să respingă pseudosinodul din Creta, schisma ucraineană, CMB-ul, etc., să fie cât mai puțin ecumenistă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)