Katanixis: „Evoluție uluitoare în România, preot nepomenitor câștigă procesul, o palmă pentru mitropolie”

Siteul teologic grecesc Katanixis a publicat ieri, duminică, 17 martie 2019, cu titlul de exclusivitate, o știre despre victoria părintelui Ioan Ungureanu și a credincioșilor din Schit Orășeni, apreciindu-o ca pe o „evoluție uluitoare” și, în același timp, ca „o palmă pentru mitropolia” care îi persecută pe preotul și pe credincioșii din Orășeni.
Articolul în presa greacă apare în condițiile în care presa românească, în special cea din zona Botoșani, păstrează o suspectă tăcere cu privire la victoria părintelui Ioan Ungureanu. O relatare din presa botoșăneană spune că „lupta între Schit Orășeni și MMB a intrat în prelungiri”, fără a preciza însă în ce sport din lume se acordă prelungiri într-un meci în care, la sfârșitul timpului regulamentar de joc, scorul este 1-0.

Sursa: https://www.katanixis.gr/2019/03/blog-post_839.html

 

Preotul nepomenitor român Ioan Ungureanu câștigă procesul de evacuare intentat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei

 

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, din Biserica Ortodoxă Română, a intentat în martie anul trecut un proces de evacuare de urgență preotului nepomenitor Ioan Ungureanu, din Parohia Schit, Orășeni, situată în nordul României, în județul Botoșani. Preotul a fost caterisit de către mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, semnatar al documentelor eretice din Creta, ca urmare a întreruperii pomenirii mitropolitului încă din august 2016.

Săptămâna aceasta, Judecătoria din Suceava a respins acțiunea Mitropoliei ca nefondată, acordându-i acesteia termenul legal de cinci zile pentru a face apel.

Dacă decizia va fi menținută în instanța care judecă apelul și va deveni definitivă, parohia Schit Orășeni va fi prima parohie din România în care preotul și credincioșii luptă împreună împotriva ecumenismului și a sinodului din Creta, iar autoritățile bisericești ecumeniste nu reușesc să îl alunge pe preot nici măcar cu ajutorul puterii seculare, după ce i-au aplicat o caterisire necanonică.

Preotul Ioan Ungureanu este paroh de 18 ani în parohia Schit Orășeni, pe care a construit-o aproape din nimic. A întrerupt pomenirea în august 2016 și a ținut de atunci până acum o linie corectă patristic a nepomenirii, fiind unul dintre semnatarii rezoluției “Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte”, din ianuarie 2018, cunoscută și apreciată în Grecia.

Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!

În mai 2017, Mitropolia a încercat să îl alunge pe preot din parohie cu forța, dar sătenii s-au opus. În iulie 2017, mitropolitul Teofan l-a caterisit, iar în noiembrie 2017 biserica parohială a fost luată cu asalt de un grup de angajații ai Mitropoliei, asistați de Jandarmeria locală. Preotul a rezistat, fiind în continuare sprijinit de către popor.

Biserica din Orășeni este monument istoric, fiind un fost schit întemeiat de pustnici veniți în secolul al XVII-lea din Rusia. Ocrotitorul schitului este Sfântul Sila, un cuvios care și-a început viața duhovnicească în Schitul Orășeni.  Din cei 400 de credincioși din localitate, 324 au depus cerere de intervenție în favoarea preotului în justiție.

Mitropolitul Teofan este întâistătătorul unuia dintre cele mai importante tronuri mitropolitane din România, care, după tradiție, dă viitorul patriarh al țării. Deși se prezintă ca un tradiționalist, a participat la sinodul ecumenist din Creta, ale cărui documente le-a semnat. Confruntat cu o opoziție puternică din partea unor ieromonahi și preoți, dar și a unui număr important de credincioși, a devenit unul dintre cei mai duri persecutori ai nepomenitorilor din Patriarhia Română, alungând monahi și monahii din mănăstiri, preoți din parohii, caterisind doi clerici, dintre care unul este părintele Ioan Ungureanu.

În decembrie 2018, mitropolitul a șocat întreaga țară, participând la o ceremonie de inaugurare a unei sinagogi din orașul Iași, unde a fost “încoronat” de către un rabin cu denumirea pompoasă de “prinț al Bisericii”, alături de reprezentantul romano-catolicilor din oraș.

 

Citiți și:

Victorie uriașă pentru Schitul Orășeni: Judecătoria Suceava respinge cererea de evacuare formulată de MMB

“Prințul Bisericii”, mitropolitul Teofan, încurajat să participe la împlinirea idealului religios al mozaismului

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

3 comentarii la “Katanixis: „Evoluție uluitoare în România, preot nepomenitor câștigă procesul, o palmă pentru mitropolie”

 1. Spune Sf.Ioan Gura de Aur:
  „Mulți dintre oameni, când văd pe unii că sunt plăcuți lui Dumnezeu și că se chinuie din cauza vreunui rău – de exemplu că s-au îmbolnăvit, sau că suferă de sărăcie sau de altceva asemănător –, se smintesc, necunoscând că trăsătura specială a prietenilor lui Dumnezeu este să pătimească prin aceste lucruri. Și Lazăr a fost unul dintre prietenii lui Hristos și era bolnav. Și cei care au fost trimiși au spus: „Iată, cel pe care-l iubești este bolnav!”
  Traim intr-o lume lovita de rautate si patimi care devoreaza treptat sufletul, conducandu-i pe cai laturalnice, pe cei care fiind convinsi ca merg pe calea mantuirii, in realitate se afunda in nisipurile miscatoare ale intunericului, ale tradarii iubirii nesfarsite a Mantuitorului Hristos.
  Ce grozava inselare!
  Spunea cineva ca cu cat ne apropiem de Dumnezeu, Lumina lumii, cu atat vedem mai bine zonele intunecate ale pacatului si ranile facute de acesta, sufletelor noastre.
  Spune Sfantul Nicolae Velimirovici ca exista Trei trepte pentru a deveni om mare:
  „Nu poți deveni om mare, în niciun loc din lume și în nicio situație în societate, în primul rând, până ce nu te temi de tot cel ce este mai mic decât Dumnezeu; în al doilea rând, până ce nu iubești tot ce este mai mic decât Dumnezeu și, în al treilea rând, până ce nu te obișnuiești să socotești moartea ta ca ceva ce a fost, nu ca ceva ce urmează să fie.”
  Mitropolitul Teofan a pierdut de mult sansa de a fi un om mare in Biserica lui Hristos.
  Daca s-ar teme de Dumnezeu, ar renunta la acest proces infam, care dezonoreaza si aduce atingere demnitatii intregului sinod BOR , in frunte cu presedintele sau, dar curajul nesocotit de care da dovada, ne confirma contrariul.
  Cum mai poti cuteza a ridica ochii spre cer, implorand ajutorul Domnului, cand pe ogorul incredintat de Dumnezeu, ai semanat neghina rautatii si matraguna vanitatii?
  Ce vei culege la vremea secerisului?
  Dumnezeu a aratat cu prisosinta care este slavita voia Sa.
  A te lupta in continuare cu Prea Cucernicul Parinte Ioan si turma sa de dreptcredinciosi ortodocsi, inseamna sa nesocotesti voia lui Dumnezeu, sa lupti cu bineplacutii lui Dumnezeu si sa ajungi cunoscut in lumea ortodoxa ca prigonitor al Sfintei Ortodoxii.
  Greu si patimas lucru , care daca se va intampla in urma unui recurs initiat de MMB, Dumnezeu isi va intoarce fata de la asemenea necinste si ofensa, venite din inima rece a celui care a intinat mitra si insemnele arhieresti dansand in sinagoga.
  Vrednic esti Sfintite Parinte Ioane, caci ne-ai adus bucurie mare in suflete, data de Arhiereul Cel Vesnic, drept rasplata si care a zis:
  „Eu în mijlocul vostru sunt ca unul care slujește
  Şi voi sunteţi aceia care aţi rămas cu Mine în încercările Mele.”
  (Luca 22;27-28).

  1. A te lupta in continuare cu Prea Cucernicul Parinte Ioan si turma sa de dreptcredinciosi ortodocsi, inseamna sa nesocotesti voia lui Dumnezeu, sa lupti cu bineplacutii lui Dumnezeu si sa ajungi cunoscut in lumea ortodoxa ca prigonitor al Sfintei Ortodoxii.
   Acest lucru e valabil si pentru monahul Sava si ucenicii sai extremisti, nu numai pentru mitropolitul Teofan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)