Răspuns oferit Părintelui Ioan de la Rarău: Nepomenirea este mărturisire ortodoxă contra ereziei, nu… erezie!

Părintele Ioan de la Rarău a dat un interviu unei echipe profesioniste de filmare despre nepomenitori.
M-a șocat faptul că, într-o epocă în care Biserica este certată de Dumnezeu pentru erezia ierarhilor săi ecumeniști, părintele Ioan, cunoscut duhovnic, în loc să îndemne ierarhia, clerul și poporul la pocăință adâncă și la lepădare de erezie, face un apel la ignorarea ereziei ecumeniste și la ascultarea oarbă față de ierarhii ecumeniști.
Am considerat necesar ca, cu tot respectul deosebit pe care acest venerabil bătrân al Bisericii îl inspiră, să îi atrag respectuos atenția că se înșală în privința nepomenitorilor (cel puțin a celor care au rămas pe linia corectă a mărturisirii) și îi înșală și pe credincioși, aruncându-i în brațele celor care, sub aspect spiritual, au adus urgia și mânia lui Dumnezeu în Biserica noastră.

Interviul cu părintele Ioan de la Rarău îl puteți vedea aici.

Cuvântul IPS Teodosie îl găsiți aici.

 

Citiți și:

 

Restricționarea accesului în biserici, mustrarea lui Dumnezeu pentru acceptarea ereziei ecumeniste a ierarhiei

UPDATE:


În timp ce puneam pe Facebook acest articol, Facebook m-a blocat. Știe cineva, se spovedește oare Zuckerberg la părintele Ioan de la Rarău, sau cum de au reacționat atât de prompt la un articol care nu are nicio legătură cu politicile Facebook?


Cum de au închis un articol care nu încalcă în niciun fel legea, bunul-simț, în schimb îl lasă pe Caramitru junior să delireze nonstop pe Facebook?


Că cei din spatele lui Caramitru îl apără de legea statului și de regulile Facebook nu e de mirare. De mirare e să îi vedem făcându-și treaba când este vorba despre astfel de articole.


image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

 1. Multumim pentru raspunsul dat parintelui Ioan de la Rarau. Apreciem calmul, respectul si dragostea cu care ati vorbit. De Asemenea mărturisire de credință avem nevoie. Dumnezeu sa va dea putere in continuare pentru a marturisi Adevarul! Doamne ajuta!

 2. Acum ma uit prima data peste articol.Dar ,va spun sincer,ca ieri mi-a trecut prin minte urmatorul gand.Se tot vorbeste de cuvintele Sf.Ciprian al Cartaginei,,Unde este episcopul,acolo este Biserica,,.Dar ce se intampla cand toti ierarhii din BOR au cazut in erezie?Nu putem spune,oare,ca in situatii de erezie,unde este preotul nepomenitor de eretici,acolo este Biserica?Vorbesc de situatia noastra, a celor din BOR.(Dupa anul 2016 am observat cum pseudoepiscopii ii curteaza pe preotii cunoscuti prin onoruri,functii bisericesti si fonduri pentru bisericile lor.Ba,pentru a-i fideliza,ii ajuta pe preotii vocali sa-si transfere odraslele incompetente la licee de prestigiu.Si ,, the deal,, e incheiata.)

  1. Nu este al nostru a ne considera buricul pamantului. Biserica este acolo unde este structura sa completa. Deocamdata ea functioneaza cu o ierarhie cazuta. S-a mai vazut. Dar va veni o zi cand Dumnezeu va pune in locul acestor ierarhi altii, care chiar vor avea Biserica cu ei unde sunt.

  2. Unde e dovada ca toti ierarhi BOR au cazut in erezie? PS Ignatie al Husilor de exemplu, aveti dovada? Inteleg ca putea fi mai vocal, etc, dar cel putin nu e in erezie. Din ce stiu, el nu a semnat nici la Bucuresti acele hotarari.

   1. Asteptam marturisirea publica a PS Ignatie si atunci vom face precizarea necesara.
    Deocamdata, nu a existat nicio pozitie oficiala a vreunui ierarh care sa spuna ca drumul pe care merge ierarhia este gresit si ca este eretic.
    Ierarhii nostri au luat contact cu aceasta erezie pe mai multe cai: prin semnatura de la Creta, prin semnatura de la Bucuresti, prin necondamnarea publica a ereziei pana acum. Aceasta este dovada.
    Nu il acuza nimeni pe PS Ignatie ca este eretic, fiti pe pace, dar asteptam o pozitie oficiala transanta.
    Nu trebuie sa fie neaparat intrerupere a pomenirii, dar trebuie sa fie macar o marturisire clara publica a faptului ca nu este de acord cu Creta si ca acolo s-a gresit.

 3. DOAMNE AJUTA! diavoul a fost silit sa zica adevarul despre nepomenire…:”nu-i mai pomeniti pe athierei..multumim ca ne-ati ajutat……sau oare toti sunt posedati toti sunt indraciti. ..” A fost fortat, pin pronie dumnezeiasca, sa zica adevarul ca a vrut-ca n-a vrut..a zis lucrurilor pe nume ca Dumnezeu vrea ca toti sa ne mantuim.Iertati! Doamne ajuta!

  1. Iertati-ma, dar spuneti niste prostii colosale. Cine l-a fortat pe diavol sa spuna adevarul? Mitropolitul Teofan? Patriarhul-botnita Daniel? Preotul nepomenitori la care s-a dus?
   Chiar atat de naivi sunteti? Faptul ca nu ati avut curajul sa luati atitudine va determina sa fiti atat de lasi incat sa credeti orice prostie pe care v-o spun ierarhii ecumenisti?
   Nu va dati seama ca va bateti joc de Sfintii Parinti, crezand un diavol in locul unor Sfinti precum Sfantul Grigore Palama, Sfantul Paisie, Sfantul Teodor Studitul, Sfantul Maxim? Au fost si ei eretici si au mers la iad?
   Treziti-va, ca va duceti in bratele antihristului cu asemenea mentalitate!

   1. Serios?! Unde s-a ajuns cu nepomenirea?! Da daca tainele sunt valide daca baba paraluzatA pe pat nu poate sa mearga la nepomenitir ce face atunci????!!! dupa voi sa moara decat sa se spivedeasca la pomenitori…voi inca v-ati mai impartit in sfarsit ..fiecare crede ce poate si ce vrea. Atunci nnunti si botezuri cum s-ar mai faceca voi sunteti o mana de oameni nepomenitori nu 1000 ?! Nu uitati: TAINELE SUNT VALIDE!!!!DECI HRISTOS LUCREAZA ..de ce nu suntem osanditi cu toti pt noul calendar?! Pt ca Dumnezeu a pus pacatul in carca doar celor vinovati..nu mie nu tie…asa si cu semnatura de la Creta ei raspund…Credeti xa bunica si bunicu super analfabeti stiu ce e canonul si sinodul ? Si sa-i explici si tot nu stie.La inceput si eu am zic xa e buna bepomenirea dar cand am auzit ca negati tainele ( pr Sava a zis) mi-am luat LA REVEDERE DE LA VOI! La mrmantulpr Justin dracu dintr-o fata posedata a marturisit ca E SFANT! vedeti pe youtube sa nu ziceti ca mint…vedeti ca e silit dracu sa zica adevarul ? Uneori bibenteles.

    1. Cititi cu atentie si vedeti ca discutati cu cine nu trebuie. Eu sunt cel care am scris si am spus cu putere ca Tainele sunt valide, chiar daca savarsitorii sunt nevrednici. Asa ca mie imi spuneti lucrurile astea de pomana.
     Inainte de a deschide subiectul, documentati-va, va recomand sa cititi acest text
     pentru a intelege faptul ca eu nu sustin ce credeti dumneavoastra.
     NU ESTE VINA MEA CA DUMNEAVOASTRA ASCULTATI DOAR MESAJUL SCHISMATIC AL MONAHULUI SAVA LAVRIOTUL SI AL CELOR CATIVA CALUGARI CARE L-AU URMAT.
     Ei sunt cei ce au inceput lupta corecta, apoi au cazut.
     Insa exista o grupare de nepomenitori care au ramas pe calea corecta si aceia duc lupta mai departe, canonic, patristic, ortodox.
     Eu sunt nepomenitor si sustin ca si dumneavoastra si toti care stati si aparati erezia aveti datoria sa luati atitudine. Dar daca nu doriti sa o faceti si va imbatati cu apa rece ca dracul este silit sa spuna adevarul de catre patriarhul Daniel purtator de botnita a noii ordini mondiale, asta nu inseamna ca veti merge neaparat la iad sau ca sunteti eretici, dar nici nu va veti bucura de cinstea celor care isi fac datoria inaintea lui Dumnezeu. Asta e tot. Poate reusiti sa intelegeti corect lucrurile, daca nu, nu va bagati in lucruri care va depasesc.
     Unde s-a ajuns cu nepomenirea? Sa va spun eu: s-a ajuns ca cei ce o practica corect s-au eliberat de erezie, traiesc Ortodoxia asa cum au lasat-o Sfintii Parinti si nu sunt partasi la caderea ereticilor ecumenisti.
     Daca poporul ar fi inteles ce are de facut si nu s-ar fi lasat manipulat grosolan de ierarhii eretici, lupta ar fi avut de partea ei tot poporul si poate ierarhii ar fi lepadat deja erezia.

 4. Multumesc pentru cuvintele de invatatura.Dumnezeu sa va ajute in continuare si sa va intareasca in Adevar.Doamne,ajuta.

 5. Vedeti documentarul ortodox rus „Sarea Pământului „cum zice ca atunci cand sa va ajunge la potirul comun cand vor schimba icoanele cu tablouri renascentiste etc atunci numai ai voie sa intri in Biserica.Fica pr Florin Stamate care a murit de cancer a fost zilnic impatasita oare a mers in iad?! ca a fost impartasita de un pomenitor…a murit cu zambetul pe buze …am vazut poze. Ma iertati dar asta e parerea mea.Oare nu ne-ar fi avertizat pr Justin?!

  1. Nu a spus nimeni ca fiica parintelui respectiv a mers la iad, ati auzit ca eu sa fi spus asa ceva? Dar zambetul acela s-ar putea sa fi fost si pentru ca a fost curatita de Dumnezeu prin suferinta, chiar daca a luat impartasania din mana unui pomenitor.
   Sa priviti fata preotului cand va trece din viata, daca va mai avea acelasi zambet, dupa ce a stiut si nu a facut nimic pentru a avertiza poporul cu privire la acest pericol pe care il reprezinta erezia. Nu zic ca va merge la iad pentru ca nu a intrerupt pomenirea, dar spun ca nici nu se bucura de binecuvantarea lui Dumnezeu pentru ca nu ia atitudine ca un pastor adevarat.
   Cu tot respectul pentru referinta pe care o dati, canoanele Bisericii sunt clare: cand episcopul este eretic, ai dreptul sa intrerupi pomenirea. Punct.
   Daca ar fi sa ne luam dupa filmul pe care il recomandati, ar trebui sa nu mai intre nimeni in biserici, pentru ca sunt foarte, foarte multe biserici in care icoanele bizantine sunt inlocuite de un fel de tablouri religioase renascentiste.
   Atentie, parintele din Sarea pamantului ne spune „ca atunci nu mai ai voie” sa intri in biserici, cand icoanele vor fi batjocorite, nu spune insa ca pana atunci daca auzi o erezie in Biserica trebuie sa ramai in comuniune cu ea.
   Aici e neintelegerea problemei.

 6. Pr.Ioan de la Rarau are dreptate. Unde nu este epicop pomenit, nu exista Biserica. Biserica nu poate functiona fara episcop. Devine schismatica. Doamne, ajuta!

  1. Parintele Ioan de la Rarau bate campii. E adevarat ca Biserica are nevoie de episcop si ca nu poate functiona fara episcop. Dar atunci cand episcopul este eretic, credinciosii au dreptul sa inceteze comuniunea cu acest eretic, iar Biserica functioneaza pe avarie cu asemenea episcop, pana cand un sinod al Bisericii il scoate din Biserica prin caterisire sau pana cand Dumnezeu il scoate din lume si aduce altul, ortodox.
   Daca ar fi cum spuneti dumneavoastra ar insemna ca autorii canonului 15 I-II au inselat Biserica, sau ca sinodul III ecumenic a gresit cand i-a pus in slujire pe preotii nepomenitori ai lui Nestorie.
   Documentati-va, pentru ca sunteti in mare inselare, va tin acesti episcopi mincinosi in inselare totala si va duc cu astfel de vorbe la iad.
   Deocamdata tot ce spuneti dumneavoastra are marturia unui demon, care slujeste la Patriarhie. Vreti ca noi sa luam in serios asa ceva?

 7. ”Fiindcă la nunta marelui Mire
  e cerută o grijă de întreagă neprihănire!
  Nu este îngăduită necurăția ochilor și a hainelor
  Nimeni dar dintre cei ce sunt neînvățații
  tainelor de unele ca acestea să nu se atingă!
  Cine va lăsa porcii cu mărgăritare să se hrănească
  și din vasele sfinte câinii să lingă?”
  condacul al VII-lea din ”Acatistul la Rugul Aprins”, scris de Ieroschimonahul Daniil de la Rarau

  O pledoarie plină de învățăminte, bine argumentată teologic, care ne-a deschis ochii minții este acest răspuns documentat al domniei sale, domnul teolog Mihai-Silviu Chirilă, oferit „marelui duhovnic”, așa cum este considerat- Părintele Ioan de la Rarău, despre care mărturisesc în nevrednicia mea, că nu am auzit niciodată.
  Cât de ușor poți fi înșelat, neavând ca mirean o pregătire teologică, când un slujitor al Lui Hristos , îți flutură în auz canoane inexistente cu aplombul celui care, viclean în gand, știe că nu știi.
  Să fie blagoslovit!
  Am avut toată buna intenție de a urmări până la sfârșit, interviul Părintelui Ioan de la Rarău, despre care se face vorbire, dar mi-a fost imposibil, datorită unei stari de confuzie și neînțelegere, generată de discursul Cuvioșiei Sale, în care acuzele mincinoase și nefondate teologic, adresate Preoților și mirenilor nepomenitori despre care habar n-are, sunt în fapt motivul ieșirii sale la rampă.
  Un slujbaș atent la cerințele stăpânilor care l-au pus pe ștatele de plată ale BOR, imediat după scurta perioadă petrecută în închisorile comuniste, din care a scăpat sănătos, ceea ce este o adevărată minune.

  Mi-au atras atenția câteva episoade din biografia Cuvioșiei Sale, și anume întâlnirea în timpul vieții, cu personalități marcante din istoria BOR, cu doi Sfinți Mărturisitori din închisorile comuniste precum și cu Mitropolitul Nicolae Corneanu, primul ierarh ortodox care a mărturisit colaborarea cu securitatea comunistă, căreia i-a furnizat, timp de aproape patru decenii, note informative despre persoane indezirabile regimului. Cel mai longeviv Mitropolit ortodox, în 2008, Nicolae Corneanu este primul propovăduitor al satanicului ecumenism, cu capul descoperit din BOR, căzut în apostazie, care s-a împărtășit, în altar, într-o ” biserică ” greco-catolică ” din Timișoara la o liturghie oficiată de Monseniorul Francisco Javier Lozano, nunțiul papal în România.

  Tânărul Neagoe (viitorul stareț Ioan), iubitor de cele sfinte încă din copilărie, a mers la Mânăstirea Vladimirești, din județul Galați, unde slujea, pe atunci, Părintele Ioan Iovan, unul din Marii Mărturisitori, care a îndurat calvarul din închisorile comuniste(9ani de chinuri cumplite, petrecuți în închisorile bolșevice de la Galați, Văcărești, Jilava, Gherla, Bacău, Aiud.
  În urma rugăciunilor și slujbelor făcute de Părintele Ioan Iovan, considerat ca fiind tămăduitor și făcător de minuni, tânărul Neagoe avea să se vindece de o boală foarte grea, de la nivelul coloanei vertebrale. Minunea avea să-l facă să renunțe la armată și să îmbrățișeze dorința de a-I sluji lui Dumnezeu toată viața.

  După o scurtă perioadă, Neagoe va reveni la Părintele Ioan Iovan, spre a lua sfătuire și binecuvântare de a merge la mânăstire. Încă în mulțimea de credincioși fiind, tânărul a fost strigat pe nume de către vrednicul de pomenire Părintele Ioan Iovan, care l-a și întrebat: „Tu vrei să te faci călugar, nu-i așa?! Bun lucru ai hotărât, Neagoe, dar să știi ca sunt multe piedici în calea mântuirii. Dumnezeu să-ți ajute!”
  Dorind o viață monahală cât mai liniștită, tânărul Neagoe se va îndrepta spre Mânăstirea Rarău, din județul Suceava.
  În acea vreme, la Rarău viețuiau doar 12 nevoitori, stareț fiind Cuviosul Părinte ieroschimonah Daniil Sandu Tudor, pe atunci în vârstă de 60 de ani.

  Părintele staret Daniil, l-a trimis pe Neagoe să studieze Teologia, spre a fi rânduit preot, însă acesta nu a ascultat,spunând : „Eu am venit să mă fac monah, nu preot.”
  După trei ani petrecuți la Mânăstirea Rarău, el va pleca la Mânăstirea Slatina, ca magazioner, unde se va îmbolnăvi de meningită cronică, înțeleasă ca rod al neascultării sale de înțeleptul Părinte Stareț Daniil, dupa cum cuvioșia sa însuși mărturisește.
  Cuviosul Părinte Daniil de la Rarău, sfânt al Gulagului românesc și suflet al mișcării Rugul Aprins, a fost întemnițat 8 ani, la Canal si închisoarea Aiud, acolo unde în urma cumplitelor torturi suferite, Mult Pătimitorul Cuvios Daniil, pleacă către Cel Prea Înalt, trupul său fiind aruncat în gropa comună de la Râpa Robilor -Aiud.
  Un alt Sfânt, Mărturisitor din temnițele comuniste, Virgil Maxim ne mărturiseste, că în acea vreme la Închisoarea din Aiud :
  *”Se cereau declaraţii din care să reiasă compromiterea Bisericii şi ierarhilor ei. Primind hârtia şi cerneala, în loc să facă plăcerea adversarului, părintele a făcut un rechiztoriu detaliat concepţiei materialiste şi guvernării comuniste, deconspirând lucrarea satanică prin care iudeo-masoneria şi celelalte forţe atee încearcă să lovească în Hristos şi în Biserica Sa. Aproape o lună de zile a scris într-una şi aştepta din zi în zi să fie chemat la confruntare. Într-o dimineaţă însă, s-a zvonit în tot Aiudul, că a fost găsit mort în celulă. Vom şti vreodată adevărul?

  „Nu este nimic ascuns care să nu se descopere. Şi cel ce a făcut această afirmaţie va păstra mărturia ei”

  Viitorul Părinte Ioan de la Rarău este dat afară din mânăstire cu decretul din 1958. Este arestat printr-un denunţ şi execută cinci luni la securitate la anchetă în Suceava, o lună la închisoarea Jilava şi restul până la doi ani în cumplita închisoare de la Aiud.
  Eliberat din închisoare este hirotonit şi angajat de către episcopul Nicolae Corneanu, cu simbrie şi loc de muncă ca preot celibatar la o parohie lângă Lugoj (Răzmăreşti) unde a stat 6 ani. Mare minune!
  Urmeaza ascensiunea sa ca slujitor în cadrul BOR, dupa cum Cuvioşia Sa însuşi mărturiseşte:

  „Am plecat de acolo pentru că nu prea erau respectate canoanele în privinţa unor Taine ale bisericii ca de exemplu botezul ce se face prin scufundare şi care nu era respectat la Răzmăreşti. De multe ori nunţile se făceau în curtea mănăstirii cu dansuri şi cu băuturi! I-am scris I.P.S. Nicolae de aceste nereguli iar Înalt Prea Sfinţitul m-a dat ca exemplu şi m-a şi premiat şi mi-a dat binecuvântare să plec în Moldova la Vorona, tot la o parohie pentru că eram pr. celibatar. La Icuşeni era nevoie să se construiască o biserică pe care eu cu ajutorul oamenilor care erau foarte credincioşi şi sufletişti am terminat-o într-un an şi şase luni.
  Dumnezeu a vrut să se facă! Ştiţi, când vrea Dumnezeu, toate se fac repede.”
  ” Restul e tăcere.”

  **Sfatul Părintelui Daniil era de a fi în mijlocul lumii asemeni melcului care-și poartă casa în spinare, adică și noi să fim asemeni lui, învățând să ne făurim casa propriului nostru suflet, o cochilie în care să ne retragem și să urzim cu insistență și răbdare chemarea Numelui de lumină al Domnului Nostru Iisus Hristos.

  *Virgil Maxim, Imn pentru crucea purtată. Abecedar duhovnicesc pentru un frate de cruce, ediția a II-a, Editura Antim, București
  **George Văsîi – În căutarea sensului vieții, Editura Solteris, Piatra Neamț, 2006

 8. Oricare sa-mi raspunda ..pr Claudiu mai ales..de ce pr Efrem din Arizon , duhovnic mare, ucenicul Sf.Iosif nu a intrerupt pomenirea episcopului.Pr Efrem e Sfant si s-a luptat cu balaurul de Bartolomeu.Nu judec pe nepomenitori caci era bine ca toti sa intrerupa pomenirea DAR SA NU FIE VRAJBA SI CONFUZIE IN INIMILE TUTUROR CREDINCIOSILOR…s-a ajuns la erezie chiat cand a zis monahul Sava din Grecia ca nu sunt valide tainele la pomenitori…asta era prea de tot..acum numai intri in Biserica caci oricum tanti de la lumanari te scoate xa nu ai masca…atunci prefer sa imi aprind candela acasa.Eu una nu imi pun masca in biserica e un semn masonic si asta.

  1. Monahul Sava isi va trage pacatele sale, faptul ca el a gresit nu inseamna ca noi trebuie sa intrerupem marturisirea noastra. Nu are nicio legatura una cu alta. Parintele Efrem nu a intrerupt din motivele sale, sa introduci crestinii americani in astfel de tumult la cativa ani dupa ce i-ai botezat, cand abia incep si ei sa inteleaga Ortodoxia e destul de greu.
   Important e ca parintele Efrem de Arizona a luat atitudine contra ereziei. Vedeti pe acest site ca a avut si de patimit pentru asta.

 9. Chiar ma uit..multumesc mult! dar nu stiu unde sa intru mai exact..imi puteti lasa aici linkul? Va rog…mulțumesc ca mi-ați raspuns.Doamne ajuta!

 10. @Gabiriela : Doamne ajuta! nu poate gi vorba de viclnie sau nestiinta la pr Ioan de la Rarau…pesonal ( ca si alti 90%dibtre ortodocsii romani) ca pr Ioan are intelegere fata de neputinta omeneasca , si ca are iubirea aceea care a dobantit-o Sf.Siluan .Stiu ca îi lauda pe acesti episcopi, mitropoliti ca sa atraga la Hristos sa nu-i deznadajduiasca…acum macar pe unu de -l intoarce si tot e ceva decat deloc…pe unii nu -i mai convinge sfintia sa ca sunt mana-n mana cu masonii ( nu dau nume ca-i sti). Chiar nu stie cine e patriarhul ?! Dar il iubeste si direste ca si el sa se mantuiasca..se poarta cu dragoste crestineasca…asa cred pt ca nu as vedea vre-un interes la acest batran parinte care oricum si sa-l izgoneasca din manastire ar suporta pustnicia. Hristos S-a rastignit si pebtru mine si pt. tine dar si pt apostati . Nu zic Axios dar nu sunt nici pt nepomenire : unu de se intoarce atunci lupta noastra a tuturor * A PROTILOR MAI ALES!) nu a fost zadarnica. Chiar daca nu au facut Teologie tu sti ca un teolog .Deci , intelegi ce inseamna unu sa se intoarca. Doamne ajuta!

 11. A marturistit ca sinodul din Creta e dracesc P S.Justinian …e drept înregistrat pe telefon pt care probabil grav bolnav pe pat E foarte important si asta poate unii s-au lamurit ce dracii s-au semnat. Cand a zis P.S Ignatie asa ca p.s.Justinian?! Si inca ceva: cred ca din frica nu s-a intrerupt pomenirea de catre majoritatea preotilor insa si nepomenirea a generat conflicte, confuzii si chiar erezii.

  1. Faptul ca nepomenirea a generat conflicte si chiar erezii nu este un motiv pentru a nu o face. Numai cine nu face nimic nu greseste. Nepomenirea a fost facuta si de oameni care nu aveau nimic de a face cu ea, de aceea a produs greutati, inerente, de altfel, unei astfel de lupte.
   Cei ce au ramas in picioare arata ca lupta se poate duce si se poate duce bine.
   Sunt de acord ca frica a fost un instrument fundamental, de aceea am insistat sa nu ne apucam sa ii criticam pe cei ce nu reusesc sa intrerupa, cu atat mai putin sa ii condamnam ca eretici, pe ei sau pe cei pastoriti de ei. De aici s-a iscat principalul conflict intre cei care merg pe calea corecta a nepomenirii si cei care au deviat.
   Nepomenirea este cea mai buna unealta de lupta, dar nu e singura, cei ce nu pot nepomeni pot sa marturiseasca altfel, dar numai sa o faca.

 12. Eu care cred ca am vazut destul de multe în viata spun un singur lucru:merg pe ideea ca nu știu Cum voi fi la o vârstă inaintata și din acest punct de vedere îl înțeleg pe părintele Ioan pentru ca pana la finalul vieții sale omul trece prin destule lucruri acre și da peste destui catrani și acri și e aproape imposibil sa-ți păstrezi prospețimea duhului pe care ti-ai dori-o așa Cum vrei și iarăși, după zeci și zeci de ani de prigoana,frica,chin,suferință, prefaceri interioare,framantari sufletesti care s-au întipărit în existenta ta ești altfel de om.Acum țintești esențialul, nu mai ești polemic,ești după atâția ani de zdrobească un om cu pământul sufletului arat adică fertil la porunca iubirii, a parintescului ,a tolerarii aproapelui așa Cum e el și în viziunea ta de viață și credința aspectele interconfesionale sunt ușor de rezolvat.Nu avem lipsa de evlavie sa pretindem lucruri nesăbuite pr Ioan de genul de a avea fermitatea marturisirii pr Justin Parvu pentru ca nu toți care trec zeci de ani prin prigoane rămân cu acest dar.Sunt mulți care,printre care se numără și prin Ioan dobândesc o viziune împăciuitoare, blajin, domoala,cu duh de pace în probleme nu numai de viață ci și de credință dar sfintita și dacă nu ai trecut și tu prin calvarul,martiriul,suferință prin care si-au sfințit gândirea, riști sa-i înțelegi greșit. Aici sunt noime de viață în Hristos și ca sa le deslușesți trebuie sa ai mintea lui Hristos și din cațe știu, în aceasta minte a lui Hristos se bucura de aceeași cinste atât fermitatea în mărturisire cât și metoda înțelepciunii, metoda mintii coapte,metoda împăciuitoare. Numai o minte încă neconvertita la Hristos o exclude pe una ca sa o aibă pe cealalta iar omul care se călăuzește de amândouă e desăvârșit.

  1. Iertati-ma, e frumoasa viziunea dumneavoastra, dar e foarte departe de realitate. Ce viziune impaciuitoare, ca atunci cand vorbeste despre marturisitorii antiecumenisti este foarte bataios si crancen. Impaciuitor este numai fata de ierarhul eretic, caruia ii scuza erezia, lucru inacceptabil, si fata de ereticii propriu-zisi carora le gaseste explicatii

   1. Ierttare.Sper sa nu bat câmpii. Nu judec pe nimeni și așa este.Nu ne jucam cu cuvintele pentru ca ne trezim ca acestea o sa ne definească (mă gândesc la bietul părinte Ioan.Poate a fost terorizat,amenințat, îngrozit ca sa afirme acestea.O cauza trebuie sa fie.).Ești conștient ca ești o persoana care poți influenta oameni și ca duhovnic spui lucruri cântărite. Înțelegeți. Omul este traumatizat,chinuit ca sa spună așa ceva,hărțuit. E imposibil,e cu neputință ca mare duhovnic sa spui lucruri grave intr-un mod ușor. Instituția duhovnicului nu-ți permite asta .Ceva se petrece acolo la Sihastria Raraului.Știu ca în decursul timpului unii mari duhovnici de prin mănăstiri dacă nu chiar aproape toți, erau bătuți în chilie la program ca sa spună măcar un pic ca ei.Cred ca putem sa îl rugam pe părintele sa fie mai pogorator cu noi și poate,cu timpul va înțelege unde este erezie de fapt.Dumezeala nu lasă pe nimeni în nestiinta pentru anii de suferință. Iertare.

 13. Parintele Ioan Iovan de la Manastirea Recea din Tg-Mures a fost ecumenist auto-declarat. Chiar el a marturisit in predici ca a facut liturghii ecumeniste in inchisorile comuniste impreuna cu catolici, protestanti si neoprotestanti.
  Despre parintele Ioan de la Manastirea Sihastria Raraului nu stiu daca are simpatii filocatolice, simpatii filoprotestante si filoneoprotestante.
  Sfantul Vasile cel Mare spunea sa luam ce este bun chiar si de la eretici. Tot asa si parintele Ioan nu se fereste in totalitate de eretici, ia ce este bun de la ei. Ma refer la ereticii declarati.
  Ecumenismul nu este o erezie declarata. Ecumenismul este o erezie in desfasurare.
  Toate ereziile sunt separatiste, doar erezia ecumenismului nu este separatista.
  Erezia ecumenismul este ca molima coronavirusurilor. Asa cum molima virurusilor contemporane a patruns in omenire si nu se poate separa de omenire, asa si molima ecumenismului nu se poate separa de crestinii ortodocsi pentru ca a patruns in interior si nu mai poate fi scoasa.
  Asa cum omenirea va trebui sa supravietuiasca impreuna cu molimile contemporane, tot asa si credinciosii ortodocsi vor trebui sa supravietuiasca impreuna cu molima ecumenismului.
  Separatismul este moda vechilor erezii.
  Moda noilor erezii ecumeniste este de a patrunde in interiorul comunitatilor de credinciosi ortodocsi.
  Separatismul ar trebui facut personal in interior de catre credinciosii ortodocsi, nu in grupuri separatiste.
  Deodata ce unii ultraortodocsi zeloti s-au separat de comunitatile de ortodocsi contaminate de molima ereziei, va face sa se creada ca au luat calea vechilor erezii, adica separatismul.
  Practic ultraortodocsii zeloti s-au carantinat siautoizolat fata de ortodocsii contaminati de ecumenism.
  Nu ne putem carantina si autoizola de molima ecumenismului, trebuie sa ne obisnuim sa convietuim cu el, asa cum omenirea se va adapta sa convietuiasca impreuna cu molima coronavirusurilor.
  Carantinarea si autoizolarea fata de ecumenism va trebui sa fie personala nu comunitara, in grup.
  Parintele, poate chiar Sfantul Serafim Rose a spus: ,,Mantuieste-te singur!”. Mantuirea in comunitate, mai bine zis in comun, in grup nu mai este posibila in zilele noastre materialiste si menatalitati dominant ateiste. Materialismul infecteaza pe cei nesprirituali sau mai sputin spirituali, pe cand erezia ecumenismul infecteaza pe cei spirituali (duhovnicesti).
  Biserica Ortodoxa asa contaminata si infectata cum este, tot Biserica Ortodoxa este.
  Biserica Ortodoxa nu poate fi reinventata si recreata de cineva, chiar si de catre ultraortodocsii zeloti separatisti.
  Oare ultraortodocsii zeloti separatisti sunt fiinte ingeresti pure in trupuri umane? Oare in separatismul lor nu sunt contaminati si infectati de ceva. Biserica Ortodoxa pura in totalitate nu a existat vreodata si nici nu va exista.
  Antiecumenistii pot sa se grupeze in interiorul Bisericii Ortodoxe asa cum este, nu sa se separe, carantineze si autoizoleze, asa cum fac ultraordocsii zelotisti separatisti.
  Parintele Ioan de la Sihastria Raraului a considerat separatismul ca fiind erezie prin asemanare, prin asemanarea cu „pocaitii” separatisti, si nu este singurul care sustine asta.

  1. Despre ce ultraortodocsi separatasti vorbiti? Cine v-a spus dumneavoastra ca antiecumenistii sunt separati de Biserica? Pentru ca au intrerupt pomenirea ierarhilor vi se pare ca s-au separat de Biserica? Cititi sfintele canoane 31 apostolic, 3 sin. 3 ecumenic, 15 I-II si vedeti ca ceea ce au facut este perfect canonic si ei trebuie cinstiti ca aparatori ai Bisericii, nu ca autoizolati si schismatici.
   Sunteti sub influenta de tip papist a propagandei ierarhilor eretici, pentru care a fost mult mai usor sa ne declare in afara Bisericii decat sa recunoasca faptul ca ei au gresit.
   In realitate, noi am facut ceea ce trebuia sa faca tot poporul credincios, iar de alungat din comunitati ne-au alungat ei, cu forta. Este o diferenta mare intre lucruri.
   Dar antiecumenistii, cei care merg pe calea corecta, SUNTEM IN INTERIORUL BISERICII. MULT MAI IN INTERIOTUL BISERICII DECAT SUNT IERARHII IMBOTNITATI AI BOR SAU ACEST PARINTE IOAN CARE NU STIE CE SPUNE.

  2. Ortodox cu numele,cum sa spuneti copile ca Biserica Ortodoxa nu va exista niciodata in stare pura?De unde fantoma asta de expresii in ceata?Cred ca ati fi in stare ca nici Domnul Hristos nu e Adevarul pur pe moment ce pentru dumneavoastra Biserica nici ea nu este pura.Omule.Biserica nu isi ia puritatea de la Capul ei nevazut Care Este perfect si pur si izvor al perfectiunii si puritatii?Trebuie sa acceptati re-catehizare pt ca nu acesta este adevarul de credinta ortodoxa pe care prdtindeti ca il faceti public.Multa atentie ca ne ingreuiem noi propria mantuire.Cei care au intrerupt corect pomenirea sunt membrii Bisericii Ortodoxe Romane.Cine v a aburit ca sunt separati de Biserica.Informati va si nu mai stati asa precum multi fac la fel si arunca etichete in nestiinta de cauza pt ca nu arunci etichete in cei care au intrerupt pomenirea ci in Insusi Hristos Care le a intrerupt pomenirea.Atentie ca nu atacam oameni ci de fapt pe Domnul nostru Iisus Hristos,din tabara antihristului.

 14. Bine argumentat răspunsul dat de dumneavoastră, domnule teolog, Mihai-Silviu Chirilă!
  Părintele Martir Ioan Iovan, este o personalitate marcantă, pe care cei care au evlavie față de toți fiii credincioşi ai BOR, Mărturisitori, Mucenici din temnițele comunisto-bolşevice o cunosc foarte bine. 9 ani de temniță grea petrecuți în cumplitele inchisori de la Galați, Văcărești, Jilava, Gherla, Bacău, Aiud, din cei 25 de ani de condamnare, a primit Părintele Ioan Iovan, cel mai calomniat şi mai insultat preot, de-a lungul vieţii sale.
  “Acuzaţiile cele mai aberante, minciunile cele mai josnice i-au însoţit calvarul“, după cum mărturiseşte Aspazia Otel Petrescu.
  *“ În întunecatele şi îngheţatele noastre celule, unde în timpul iernii apa nu mai rămânea în stare lichidă, am văzut oameni stând în genunchi, ore întregi, cu mâinile împreunate, rugându-se. Părintele Ioan, de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu, avea toate degetele degerate, stând zilnic câte şapte ore în rugăciune.“
  Cei indiferenți sau refractari la miracolul divin nu sunt capabili să sesizeze lucrarea lui Dumnezeu în lume. Să nu uităm că a fost hirotonit de Prea Sfințitul Episcop Nicolae Popovici, marele apărător și martir al Bisericii.
  Într-adevăr a slujit sfânta Liturghie în închisoare cu participarea papistaşilor şi a greco-catolicilor, aşa cum mărturiseşte, din dragoste pentru aproapele, pentru întărirea duhovnicească a tuturor celor care urmau să moară în cumplite chinuri muceniceşti, peste o clipă, sau într-o zi, două.
  Domnul Hristos l-a învrednicit pe Părintele Stareţ Ioan Iovan de multe minuni în temniță, căci a dovedit dragoste nemărginită pentru aproapele , cel căzut între tâlhari , trecând peste barierele interzise de canoanele Sfinţilor Părinţi aceasta nemairepetându-se în afara închisorii. O mare rană deschisă -precum cea pe care o avea Părintele Ioan Iovan la glezna zdrobită de lanţul purtat în închisoare,- va rămâne asupra conştiinţei acestui popor, ne-rostirea adevărului: până la ultima răsuflare a vietii, -de la care nu au abdicat atât Părintele Stareţ Ioan Iovan, cât şi alţi asemenea neîmblânziţi ostaşi ai lui Hristos dăruiţi neamului acestuia de Însuşi Împăratul Hristos.
  Ei, cei aleşi, au fost şicanaţi și hărţuiţi continuu de organele securităţii, au fost bătuţi crunt adeseori şi chiar ucişi prin accidente înscenate.
  Atenţie :niciodată nu a spus Cuviosul Serafim Rose un asemenea neadevăr. Cum să te mântuieşti singur?
  Biserica Ortodoxă nu poate fi infectată, contaminată, poate mădularele ei, veniţi-vă în fire!

  Vizunea îngustă, neortodoxă a cititorului blogului despre care facem vorbire, pe care o împărtăşeşte cu aplomb tuturor, să ne fie exemplu de ravagiile unei gândiri greşite, care conduce la rătăcire prin lipsa cunoaşterii şi a îndrumării unui Părinte duhovnicesc.

  *Costache Caragață, Caietele tristeții. Însemnările unui învățător în cătușe pentru copiii liberi, f.e., f.l., 2010, pp. 168-169, 225

 15. Ortodox cu numele,a fi crestin informat nu e numai mersul la biserica si atat.Crestinul de azi trebuie sa se intereseze ce se intampla azi cu Biserica,cand,cum si de ce se face intreruperea pomenirii si cine sunt ereticii carora trebuie sa le intrerupem pomenirea.Documenteaza te, nu sta asa ca vrabia in apa.Daca nu te informezi si inger din cer daca ar veni si ti ar arata ortodoxia tot in ideile tale ai sa mori.Documenteaza te si afla cui sa mai faci ascultare si pana unde se merge cu ascultarea ,ca sa nu mori intru nestiinta de invatatura de credinta.Foarte bine ca scrii.Rostul nostru de crestini ortodocsi ,cred,este sa te ajutam sa te trezesti dar faceti si dumneavoastra un mic efort.Care e?Este acela de a ti pune problema.De a te interesa.Atat.Nimic nu ti cere Dumnezeu.Nu are Dumnezeu nevoie sa faci minuni ca sa convertesti atei si pagani.El vrea sa vada ca incepi sa ti pui probleme.

 16. Excelent acest video d-le Mihai-Silviu Chirila, extrem de pertinente intrebarile dvs adresate inaltilor ierarhi ai BOR, asa cum la fel de bine ati pus punctul pe i in filmuletul „Sfarsitul libertatii, consecinta lepadarii de Hristos”. Probabil sunt multi mireni care si-au pus, ca si dvs, astfel de intrebari, dar si membri simpli ai clerului. Cu toate acestea, ptr mine personal toate aceste chestiuni nu ma mira avand in vedere ca mai multi Sfinti parinti au profetit ca va veni caderea exact prin mai marii ierarhiei clericale (imi vine in minte Sf. Ioan Iacob Hozevitul, dar mai sunt si altii care au profetit asa ceva). Totul se leaga, totul se petrece exact asa cum a fost scris sa se intample iar parintii imbunatatiti ne-au avertizat ca asa va fi, ne-au pus in tema cu toate aceste lucruri. Este dureros, este trist, si aici vorbesc in nume personal, sa vad, eu ca si crestin-ortodox, dezbinarea care a patruns in cadrul Bisericii noastre dreptmaritoare caci toate aceste neintelegeri, polemici, dispute sunt speculate si folosite din plin de vrajmasii Ortodoxiei care abia asteapta sa puna si ei gaz pe foc si sa mai aplice o lovitura Sfintei noastre Biserici. Oricum, suflul acesta satanicesc care deja se simte si care se va inteti in perioada urmatoare ii va afecta pe toti crestinii din Romania si nu numai, nu o spun eu, o spun tot profetiile Sfintilor Parinti. Poate nu ar fi rau sa faceti chiar un video cu aceste profetii despre Romania, exemplificand cu tot ceea ce s-a intamplat in tara in ultimele luni caci se imbina perfect evenimentele, le stiti cred foarte bine profetiile, si iata ca ele se intampla chiar sub ochii nostri, noi deja le traim, nu stiu insa cati le si constientizeaza. Doamne Ajuta!

 17. Imi place mult cum puneti problema Doamna Gabriela Naghi despre pr.Ioan Iovan.L am cunoscut personal.Am avut o suferinta trupeasca si am fost tamaduit de dansul.Aici trebuie sa ai si cultura generala(Sf.Ioan de Kronstadt a procedat exact cum a procedat pr Ioan Iovan cu Sf.Impartasanie nicio deosebire.E darul lui Dumnezeu aici si nu se discuta problemele astea cu mintea noastra alterata ci hristic.Punct.).Cristian Daniel admir gandirea si felul cum va raportati la vremurile de acum.Foarte bine ati spus ca Cuviosii nostri Parinti din vremea noastra ne au spus tot tot tot si de erezie si de cipuire,proorocii despre razboi.Aici vreau inca o data sa inteleaga fratii care ma mai intreaba de proorocii:dupa Revolutie inmultindu se tipografiile si tiparitul cartilor crestin ortodoxe ierarhii care dadeau binecuvantari pt tiparire si gaseau proorocii care loveau,casapeau ecumenismul nu au dat voie sa se tipareasca proorociile respective si gaseau diferite motive.Ele casapeau ecumenismul tocmai in sensul ca izbucnirea,inceputul si motivele religioase ale viitorului razboi isi au cauza in ecumenism ca o orientare religioasa,acum erezie sadea,ca una care ,prin tot ce face dezbina nu numai Biserica,ci toate natiile pamantului.Deci tocmai ecumenismul sapa temeinic si iremediabil la radacina pacii din lume .Si atunci cum sa dai voie sa se tipareasca sau sa se publice pe net asa ceva?Ce au spus Sf.Parinti contemlorani e de sute de ori mai dur decat ce gasim publicat.Si nu inteleg de ce nu pricepeti ca vor fi evenimente groaznice e putin spus.S a spus si ca planeta ,dupa acest apocaliptic razboi ca distrugere si dimensiune nu va mai avea decat 15 la suta din atmosfera care o avem acum.Sunt chestiuni groaznice dar care trebuie spuse.Ca e din sursa sau nu,asta e.Trebuie spus.Sunt oameni care se vor trezi.Activitatea seismica,dupa razboi va fi atat de mare incat nu se va mai pune problema constructiilor cu multe etaje,ci a edificiilor mari ca latime si suprafata.Sunt multe de spus.Vor fi cratere vulcanice cu eruptii mari sau mici din 100 in 100 de kilometri,indiferent de forma de relief.Si mai sunt multe de spus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)