Răspuns oferit Părintelui Ioan de la Rarău: Nepomenirea este mărturisire ortodoxă contra ereziei, nu… erezie!

Părintele Ioan de la Rarău a dat un interviu unei echipe profesioniste de filmare despre nepomenitori.
M-a șocat faptul că, într-o epocă în care Biserica este certată de Dumnezeu pentru erezia ierarhilor săi ecumeniști, părintele Ioan, cunoscut duhovnic, în loc să îndemne ierarhia, clerul și poporul la pocăință adâncă și la lepădare de erezie, face un apel la ignorarea ereziei ecumeniste și la ascultarea oarbă față de ierarhii ecumeniști.
Am considerat necesar ca, cu tot respectul deosebit pe care acest venerabil bătrân al Bisericii îl inspiră, să îi atrag respectuos atenția că se înșală în privința nepomenitorilor (cel puțin a celor care au rămas pe linia corectă a mărturisirii) și îi înșală și pe credincioși, aruncându-i în brațele celor care, sub aspect spiritual, au adus urgia și mânia lui Dumnezeu în Biserica noastră.

Interviul cu părintele Ioan de la Rarău îl puteți vedea aici.

Cuvântul IPS Teodosie îl găsiți aici.

 

Citiți și:

 

Restricționarea accesului în biserici, mustrarea lui Dumnezeu pentru acceptarea ereziei ecumeniste a ierarhiei

UPDATE:


În timp ce puneam pe Facebook acest articol, Facebook m-a blocat. Știe cineva, se spovedește oare Zuckerberg la părintele Ioan de la Rarău, sau cum de au reacționat atât de prompt la un articol care nu are nicio legătură cu politicile Facebook?


Cum de au închis un articol care nu încalcă în niciun fel legea, bunul-simț, în schimb îl lasă pe Caramitru junior să delireze nonstop pe Facebook?


Că cei din spatele lui Caramitru îl apără de legea statului și de regulile Facebook nu e de mirare. De mirare e să îi vedem făcându-și treaba când este vorba despre astfel de articole.


image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

 1. Multumim pentru raspunsul dat parintelui Ioan de la Rarau. Apreciem calmul, respectul si dragostea cu care ati vorbit. De Asemenea mărturisire de credință avem nevoie. Dumnezeu sa va dea putere in continuare pentru a marturisi Adevarul! Doamne ajuta!

 2. Acum ma uit prima data peste articol.Dar ,va spun sincer,ca ieri mi-a trecut prin minte urmatorul gand.Se tot vorbeste de cuvintele Sf.Ciprian al Cartaginei,,Unde este episcopul,acolo este Biserica,,.Dar ce se intampla cand toti ierarhii din BOR au cazut in erezie?Nu putem spune,oare,ca in situatii de erezie,unde este preotul nepomenitor de eretici,acolo este Biserica?Vorbesc de situatia noastra, a celor din BOR.(Dupa anul 2016 am observat cum pseudoepiscopii ii curteaza pe preotii cunoscuti prin onoruri,functii bisericesti si fonduri pentru bisericile lor.Ba,pentru a-i fideliza,ii ajuta pe preotii vocali sa-si transfere odraslele incompetente la licee de prestigiu.Si ,, the deal,, e incheiata.)

  1. Nu este al nostru a ne considera buricul pamantului. Biserica este acolo unde este structura sa completa. Deocamdata ea functioneaza cu o ierarhie cazuta. S-a mai vazut. Dar va veni o zi cand Dumnezeu va pune in locul acestor ierarhi altii, care chiar vor avea Biserica cu ei unde sunt.

  2. Unde e dovada ca toti ierarhi BOR au cazut in erezie? PS Ignatie al Husilor de exemplu, aveti dovada? Inteleg ca putea fi mai vocal, etc, dar cel putin nu e in erezie. Din ce stiu, el nu a semnat nici la Bucuresti acele hotarari.

   1. Asteptam marturisirea publica a PS Ignatie si atunci vom face precizarea necesara.
    Deocamdata, nu a existat nicio pozitie oficiala a vreunui ierarh care sa spuna ca drumul pe care merge ierarhia este gresit si ca este eretic.
    Ierarhii nostri au luat contact cu aceasta erezie pe mai multe cai: prin semnatura de la Creta, prin semnatura de la Bucuresti, prin necondamnarea publica a ereziei pana acum. Aceasta este dovada.
    Nu il acuza nimeni pe PS Ignatie ca este eretic, fiti pe pace, dar asteptam o pozitie oficiala transanta.
    Nu trebuie sa fie neaparat intrerupere a pomenirii, dar trebuie sa fie macar o marturisire clara publica a faptului ca nu este de acord cu Creta si ca acolo s-a gresit.

 3. DOAMNE AJUTA! diavoul a fost silit sa zica adevarul despre nepomenire…:”nu-i mai pomeniti pe athierei..multumim ca ne-ati ajutat……sau oare toti sunt posedati toti sunt indraciti. ..” A fost fortat, pin pronie dumnezeiasca, sa zica adevarul ca a vrut-ca n-a vrut..a zis lucrurilor pe nume ca Dumnezeu vrea ca toti sa ne mantuim.Iertati! Doamne ajuta!

  1. Iertati-ma, dar spuneti niste prostii colosale. Cine l-a fortat pe diavol sa spuna adevarul? Mitropolitul Teofan? Patriarhul-botnita Daniel? Preotul nepomenitori la care s-a dus?
   Chiar atat de naivi sunteti? Faptul ca nu ati avut curajul sa luati atitudine va determina sa fiti atat de lasi incat sa credeti orice prostie pe care v-o spun ierarhii ecumenisti?
   Nu va dati seama ca va bateti joc de Sfintii Parinti, crezand un diavol in locul unor Sfinti precum Sfantul Grigore Palama, Sfantul Paisie, Sfantul Teodor Studitul, Sfantul Maxim? Au fost si ei eretici si au mers la iad?
   Treziti-va, ca va duceti in bratele antihristului cu asemenea mentalitate!

   1. Serios?! Unde s-a ajuns cu nepomenirea?! Da daca tainele sunt valide daca baba paraluzatA pe pat nu poate sa mearga la nepomenitir ce face atunci????!!! dupa voi sa moara decat sa se spivedeasca la pomenitori…voi inca v-ati mai impartit in sfarsit ..fiecare crede ce poate si ce vrea. Atunci nnunti si botezuri cum s-ar mai faceca voi sunteti o mana de oameni nepomenitori nu 1000 ?! Nu uitati: TAINELE SUNT VALIDE!!!!DECI HRISTOS LUCREAZA ..de ce nu suntem osanditi cu toti pt noul calendar?! Pt ca Dumnezeu a pus pacatul in carca doar celor vinovati..nu mie nu tie…asa si cu semnatura de la Creta ei raspund…Credeti xa bunica si bunicu super analfabeti stiu ce e canonul si sinodul ? Si sa-i explici si tot nu stie.La inceput si eu am zic xa e buna bepomenirea dar cand am auzit ca negati tainele ( pr Sava a zis) mi-am luat LA REVEDERE DE LA VOI! La mrmantulpr Justin dracu dintr-o fata posedata a marturisit ca E SFANT! vedeti pe youtube sa nu ziceti ca mint…vedeti ca e silit dracu sa zica adevarul ? Uneori bibenteles.

    1. Cititi cu atentie si vedeti ca discutati cu cine nu trebuie. Eu sunt cel care am scris si am spus cu putere ca Tainele sunt valide, chiar daca savarsitorii sunt nevrednici. Asa ca mie imi spuneti lucrurile astea de pomana.
     Inainte de a deschide subiectul, documentati-va, va recomand sa cititi acest text
     pentru a intelege faptul ca eu nu sustin ce credeti dumneavoastra.
     NU ESTE VINA MEA CA DUMNEAVOASTRA ASCULTATI DOAR MESAJUL SCHISMATIC AL MONAHULUI SAVA LAVRIOTUL SI AL CELOR CATIVA CALUGARI CARE L-AU URMAT.
     Ei sunt cei ce au inceput lupta corecta, apoi au cazut.
     Insa exista o grupare de nepomenitori care au ramas pe calea corecta si aceia duc lupta mai departe, canonic, patristic, ortodox.
     Eu sunt nepomenitor si sustin ca si dumneavoastra si toti care stati si aparati erezia aveti datoria sa luati atitudine. Dar daca nu doriti sa o faceti si va imbatati cu apa rece ca dracul este silit sa spuna adevarul de catre patriarhul Daniel purtator de botnita a noii ordini mondiale, asta nu inseamna ca veti merge neaparat la iad sau ca sunteti eretici, dar nici nu va veti bucura de cinstea celor care isi fac datoria inaintea lui Dumnezeu. Asta e tot. Poate reusiti sa intelegeti corect lucrurile, daca nu, nu va bagati in lucruri care va depasesc.
     Unde s-a ajuns cu nepomenirea? Sa va spun eu: s-a ajuns ca cei ce o practica corect s-au eliberat de erezie, traiesc Ortodoxia asa cum au lasat-o Sfintii Parinti si nu sunt partasi la caderea ereticilor ecumenisti.
     Daca poporul ar fi inteles ce are de facut si nu s-ar fi lasat manipulat grosolan de ierarhii eretici, lupta ar fi avut de partea ei tot poporul si poate ierarhii ar fi lepadat deja erezia.

 4. Multumesc pentru cuvintele de invatatura.Dumnezeu sa va ajute in continuare si sa va intareasca in Adevar.Doamne,ajuta.

 5. Vedeti documentarul ortodox rus „Sarea Pământului „cum zice ca atunci cand sa va ajunge la potirul comun cand vor schimba icoanele cu tablouri renascentiste etc atunci numai ai voie sa intri in Biserica.Fica pr Florin Stamate care a murit de cancer a fost zilnic impatasita oare a mers in iad?! ca a fost impartasita de un pomenitor…a murit cu zambetul pe buze …am vazut poze. Ma iertati dar asta e parerea mea.Oare nu ne-ar fi avertizat pr Justin?!

  1. Nu a spus nimeni ca fiica parintelui respectiv a mers la iad, ati auzit ca eu sa fi spus asa ceva? Dar zambetul acela s-ar putea sa fi fost si pentru ca a fost curatita de Dumnezeu prin suferinta, chiar daca a luat impartasania din mana unui pomenitor.
   Sa priviti fata preotului cand va trece din viata, daca va mai avea acelasi zambet, dupa ce a stiut si nu a facut nimic pentru a avertiza poporul cu privire la acest pericol pe care il reprezinta erezia. Nu zic ca va merge la iad pentru ca nu a intrerupt pomenirea, dar spun ca nici nu se bucura de binecuvantarea lui Dumnezeu pentru ca nu ia atitudine ca un pastor adevarat.
   Cu tot respectul pentru referinta pe care o dati, canoanele Bisericii sunt clare: cand episcopul este eretic, ai dreptul sa intrerupi pomenirea. Punct.
   Daca ar fi sa ne luam dupa filmul pe care il recomandati, ar trebui sa nu mai intre nimeni in biserici, pentru ca sunt foarte, foarte multe biserici in care icoanele bizantine sunt inlocuite de un fel de tablouri religioase renascentiste.
   Atentie, parintele din Sarea pamantului ne spune „ca atunci nu mai ai voie” sa intri in biserici, cand icoanele vor fi batjocorite, nu spune insa ca pana atunci daca auzi o erezie in Biserica trebuie sa ramai in comuniune cu ea.
   Aici e neintelegerea problemei.

 6. Pr.Ioan de la Rarau are dreptate. Unde nu este epicop pomenit, nu exista Biserica. Biserica nu poate functiona fara episcop. Devine schismatica. Doamne, ajuta!

  1. Parintele Ioan de la Rarau bate campii. E adevarat ca Biserica are nevoie de episcop si ca nu poate functiona fara episcop. Dar atunci cand episcopul este eretic, credinciosii au dreptul sa inceteze comuniunea cu acest eretic, iar Biserica functioneaza pe avarie cu asemenea episcop, pana cand un sinod al Bisericii il scoate din Biserica prin caterisire sau pana cand Dumnezeu il scoate din lume si aduce altul, ortodox.
   Daca ar fi cum spuneti dumneavoastra ar insemna ca autorii canonului 15 I-II au inselat Biserica, sau ca sinodul III ecumenic a gresit cand i-a pus in slujire pe preotii nepomenitori ai lui Nestorie.
   Documentati-va, pentru ca sunteti in mare inselare, va tin acesti episcopi mincinosi in inselare totala si va duc cu astfel de vorbe la iad.
   Deocamdata tot ce spuneti dumneavoastra are marturia unui demon, care slujeste la Patriarhie. Vreti ca noi sa luam in serios asa ceva?

 7. ”Fiindcă la nunta marelui Mire
  e cerută o grijă de întreagă neprihănire!
  Nu este îngăduită necurăția ochilor și a hainelor
  Nimeni dar dintre cei ce sunt neînvățații
  tainelor de unele ca acestea să nu se atingă!
  Cine va lăsa porcii cu mărgăritare să se hrănească
  și din vasele sfinte câinii să lingă?”
  condacul al VII-lea din ”Acatistul la Rugul Aprins”, scris de Ieroschimonahul Daniil de la Rarau

  O pledoarie plină de învățăminte, bine argumentată teologic, care ne-a deschis ochii minții este acest răspuns documentat al domniei sale, domnul teolog Mihai-Silviu Chirilă, oferit „marelui duhovnic”, așa cum este considerat- Părintele Ioan de la Rarău, despre care mărturisesc în nevrednicia mea, că nu am auzit niciodată.
  Cât de ușor poți fi înșelat, neavând ca mirean o pregătire teologică, când un slujitor al Lui Hristos , îți flutură în auz canoane inexistente cu aplombul celui care, viclean în gand, știe că nu știi.
  Să fie blagoslovit!
  Am avut toată buna intenție de a urmări până la sfârșit, interviul Părintelui Ioan de la Rarău, despre care se face vorbire, dar mi-a fost imposibil, datorită unei stari de confuzie și neînțelegere, generată de discursul Cuvioșiei Sale, în care acuzele mincinoase și nefondate teologic, adresate Preoților și mirenilor nepomenitori despre care habar n-are, sunt în fapt motivul ieșirii sale la rampă.
  Un slujbaș atent la cerințele stăpânilor care l-au pus pe ștatele de plată ale BOR, imediat după scurta perioadă petrecută în închisorile comuniste, din care a scăpat sănătos, ceea ce este o adevărată minune.

  Mi-au atras atenția câteva episoade din biografia Cuvioșiei Sale, și anume întâlnirea în timpul vieții, cu personalități marcante din istoria BOR, cu doi Sfinți Mărturisitori din închisorile comuniste precum și cu Mitropolitul Nicolae Corneanu, primul ierarh ortodox care a mărturisit colaborarea cu securitatea comunistă, căreia i-a furnizat, timp de aproape patru decenii, note informative despre persoane indezirabile regimului. Cel mai longeviv Mitropolit ortodox, în 2008, Nicolae Corneanu este primul propovăduitor al satanicului ecumenism, cu capul descoperit din BOR, căzut în apostazie, care s-a împărtășit, în altar, într-o ” biserică ” greco-catolică ” din Timișoara la o liturghie oficiată de Monseniorul Francisco Javier Lozano, nunțiul papal în România.

  Tânărul Neagoe (viitorul stareț Ioan), iubitor de cele sfinte încă din copilărie, a mers la Mânăstirea Vladimirești, din județul Galați, unde slujea, pe atunci, Părintele Ioan Iovan, unul din Marii Mărturisitori, care a îndurat calvarul din închisorile comuniste(9ani de chinuri cumplite, petrecuți în închisorile bolșevice de la Galați, Văcărești, Jilava, Gherla, Bacău, Aiud.
  În urma rugăciunilor și slujbelor făcute de Părintele Ioan Iovan, considerat ca fiind tămăduitor și făcător de minuni, tânărul Neagoe avea să se vindece de o boală foarte grea, de la nivelul coloanei vertebrale. Minunea avea să-l facă să renunțe la armată și să îmbrățișeze dorința de a-I sluji lui Dumnezeu toată viața.

  După o scurtă perioadă, Neagoe va reveni la Părintele Ioan Iovan, spre a lua sfătuire și binecuvântare de a merge la mânăstire. Încă în mulțimea de credincioși fiind, tânărul a fost strigat pe nume de către vrednicul de pomenire Părintele Ioan Iovan, care l-a și întrebat: „Tu vrei să te faci călugar, nu-i așa?! Bun lucru ai hotărât, Neagoe, dar să știi ca sunt multe piedici în calea mântuirii. Dumnezeu să-ți ajute!”
  Dorind o viață monahală cât mai liniștită, tânărul Neagoe se va îndrepta spre Mânăstirea Rarău, din județul Suceava.
  În acea vreme, la Rarău viețuiau doar 12 nevoitori, stareț fiind Cuviosul Părinte ieroschimonah Daniil Sandu Tudor, pe atunci în vârstă de 60 de ani.

  Părintele staret Daniil, l-a trimis pe Neagoe să studieze Teologia, spre a fi rânduit preot, însă acesta nu a ascultat,spunând : „Eu am venit să mă fac monah, nu preot.”
  După trei ani petrecuți la Mânăstirea Rarău, el va pleca la Mânăstirea Slatina, ca magazioner, unde se va îmbolnăvi de meningită cronică, înțeleasă ca rod al neascultării sale de înțeleptul Părinte Stareț Daniil, dupa cum cuvioșia sa însuși mărturisește.
  Cuviosul Părinte Daniil de la Rarău, sfânt al Gulagului românesc și suflet al mișcării Rugul Aprins, a fost întemnițat 8 ani, la Canal si închisoarea Aiud, acolo unde în urma cumplitelor torturi suferite, Mult Pătimitorul Cuvios Daniil, pleacă către Cel Prea Înalt, trupul său fiind aruncat în gropa comună de la Râpa Robilor -Aiud.
  Un alt Sfânt, Mărturisitor din temnițele comuniste, Virgil Maxim ne mărturiseste, că în acea vreme la Închisoarea din Aiud :
  *”Se cereau declaraţii din care să reiasă compromiterea Bisericii şi ierarhilor ei. Primind hârtia şi cerneala, în loc să facă plăcerea adversarului, părintele a făcut un rechiztoriu detaliat concepţiei materialiste şi guvernării comuniste, deconspirând lucrarea satanică prin care iudeo-masoneria şi celelalte forţe atee încearcă să lovească în Hristos şi în Biserica Sa. Aproape o lună de zile a scris într-una şi aştepta din zi în zi să fie chemat la confruntare. Într-o dimineaţă însă, s-a zvonit în tot Aiudul, că a fost găsit mort în celulă. Vom şti vreodată adevărul?

  „Nu este nimic ascuns care să nu se descopere. Şi cel ce a făcut această afirmaţie va păstra mărturia ei”

  Viitorul Părinte Ioan de la Rarău este dat afară din mânăstire cu decretul din 1958. Este arestat printr-un denunţ şi execută cinci luni la securitate la anchetă în Suceava, o lună la închisoarea Jilava şi restul până la doi ani în cumplita închisoare de la Aiud.
  Eliberat din închisoare este hirotonit şi angajat de către episcopul Nicolae Corneanu, cu simbrie şi loc de muncă ca preot celibatar la o parohie lângă Lugoj (Răzmăreşti) unde a stat 6 ani. Mare minune!
  Urmeaza ascensiunea sa ca slujitor în cadrul BOR, dupa cum Cuvioşia Sa însuşi mărturiseşte:

  „Am plecat de acolo pentru că nu prea erau respectate canoanele în privinţa unor Taine ale bisericii ca de exemplu botezul ce se face prin scufundare şi care nu era respectat la Răzmăreşti. De multe ori nunţile se făceau în curtea mănăstirii cu dansuri şi cu băuturi! I-am scris I.P.S. Nicolae de aceste nereguli iar Înalt Prea Sfinţitul m-a dat ca exemplu şi m-a şi premiat şi mi-a dat binecuvântare să plec în Moldova la Vorona, tot la o parohie pentru că eram pr. celibatar. La Icuşeni era nevoie să se construiască o biserică pe care eu cu ajutorul oamenilor care erau foarte credincioşi şi sufletişti am terminat-o într-un an şi şase luni.
  Dumnezeu a vrut să se facă! Ştiţi, când vrea Dumnezeu, toate se fac repede.”
  ” Restul e tăcere.”

  **Sfatul Părintelui Daniil era de a fi în mijlocul lumii asemeni melcului care-și poartă casa în spinare, adică și noi să fim asemeni lui, învățând să ne făurim casa propriului nostru suflet, o cochilie în care să ne retragem și să urzim cu insistență și răbdare chemarea Numelui de lumină al Domnului Nostru Iisus Hristos.

  *Virgil Maxim, Imn pentru crucea purtată. Abecedar duhovnicesc pentru un frate de cruce, ediția a II-a, Editura Antim, București
  **George Văsîi – În căutarea sensului vieții, Editura Solteris, Piatra Neamț, 2006

 8. Oricare sa-mi raspunda ..pr Claudiu mai ales..de ce pr Efrem din Arizon , duhovnic mare, ucenicul Sf.Iosif nu a intrerupt pomenirea episcopului.Pr Efrem e Sfant si s-a luptat cu balaurul de Bartolomeu.Nu judec pe nepomenitori caci era bine ca toti sa intrerupa pomenirea DAR SA NU FIE VRAJBA SI CONFUZIE IN INIMILE TUTUROR CREDINCIOSILOR…s-a ajuns la erezie chiat cand a zis monahul Sava din Grecia ca nu sunt valide tainele la pomenitori…asta era prea de tot..acum numai intri in Biserica caci oricum tanti de la lumanari te scoate xa nu ai masca…atunci prefer sa imi aprind candela acasa.Eu una nu imi pun masca in biserica e un semn masonic si asta.

  1. Monahul Sava isi va trage pacatele sale, faptul ca el a gresit nu inseamna ca noi trebuie sa intrerupem marturisirea noastra. Nu are nicio legatura una cu alta. Parintele Efrem nu a intrerupt din motivele sale, sa introduci crestinii americani in astfel de tumult la cativa ani dupa ce i-ai botezat, cand abia incep si ei sa inteleaga Ortodoxia e destul de greu.
   Important e ca parintele Efrem de Arizona a luat atitudine contra ereziei. Vedeti pe acest site ca a avut si de patimit pentru asta.

 9. Chiar ma uit..multumesc mult! dar nu stiu unde sa intru mai exact..imi puteti lasa aici linkul? Va rog…mulțumesc ca mi-ați raspuns.Doamne ajuta!

 10. @Gabiriela : Doamne ajuta! nu poate gi vorba de viclnie sau nestiinta la pr Ioan de la Rarau…pesonal ( ca si alti 90%dibtre ortodocsii romani) ca pr Ioan are intelegere fata de neputinta omeneasca , si ca are iubirea aceea care a dobantit-o Sf.Siluan .Stiu ca îi lauda pe acesti episcopi, mitropoliti ca sa atraga la Hristos sa nu-i deznadajduiasca…acum macar pe unu de -l intoarce si tot e ceva decat deloc…pe unii nu -i mai convinge sfintia sa ca sunt mana-n mana cu masonii ( nu dau nume ca-i sti). Chiar nu stie cine e patriarhul ?! Dar il iubeste si direste ca si el sa se mantuiasca..se poarta cu dragoste crestineasca…asa cred pt ca nu as vedea vre-un interes la acest batran parinte care oricum si sa-l izgoneasca din manastire ar suporta pustnicia. Hristos S-a rastignit si pebtru mine si pt. tine dar si pt apostati . Nu zic Axios dar nu sunt nici pt nepomenire : unu de se intoarce atunci lupta noastra a tuturor * A PROTILOR MAI ALES!) nu a fost zadarnica. Chiar daca nu au facut Teologie tu sti ca un teolog .Deci , intelegi ce inseamna unu sa se intoarca. Doamne ajuta!

 11. A marturistit ca sinodul din Creta e dracesc P S.Justinian …e drept înregistrat pe telefon pt care probabil grav bolnav pe pat E foarte important si asta poate unii s-au lamurit ce dracii s-au semnat. Cand a zis P.S Ignatie asa ca p.s.Justinian?! Si inca ceva: cred ca din frica nu s-a intrerupt pomenirea de catre majoritatea preotilor insa si nepomenirea a generat conflicte, confuzii si chiar erezii.

  1. Faptul ca nepomenirea a generat conflicte si chiar erezii nu este un motiv pentru a nu o face. Numai cine nu face nimic nu greseste. Nepomenirea a fost facuta si de oameni care nu aveau nimic de a face cu ea, de aceea a produs greutati, inerente, de altfel, unei astfel de lupte.
   Cei ce au ramas in picioare arata ca lupta se poate duce si se poate duce bine.
   Sunt de acord ca frica a fost un instrument fundamental, de aceea am insistat sa nu ne apucam sa ii criticam pe cei ce nu reusesc sa intrerupa, cu atat mai putin sa ii condamnam ca eretici, pe ei sau pe cei pastoriti de ei. De aici s-a iscat principalul conflict intre cei care merg pe calea corecta a nepomenirii si cei care au deviat.
   Nepomenirea este cea mai buna unealta de lupta, dar nu e singura, cei ce nu pot nepomeni pot sa marturiseasca altfel, dar numai sa o faca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)