Parohiile românești din Ucraina rămân loiale Bisericii canonice

Două parohii vorbitoare de limba română ale Eparhiei Cernăuți-Bukovina aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene au votat să rămână loiale Bisericii canonice și Înâistătătorului ei, Prea Fericitul Mitropolit Onufrie de la Kiev și Toată Ucraina, fiul natal al Cernăuților, care a condus eparhia înainte de a fi ridicat la rangul de Mitropolit.
Comunitățile parohiale ale Bisericii Sf. Parascheva din satul Banceni și ale Bisericii Nașterii Maicii Domnului din satul Bairaki, și-au exprimat loialitatea și sprijinul duminică, 24 februarie, raportează site-ul Bisericii Ortodoxe Ucrainiene.
Se spune că, comunitățile parohiale, conduse de Preoții lor, preotul Pavel Dumitriu și arhiepiscopul Konstantin Apakitsa, continuă să-și desfășoare activitatea în conformitate cu canoanele și statutele Bisericii Ortodoxe Ucrainiene.
Această mărturisire a parohiilor vorbitoare de limba română este deosebit de importantă, având în vedere că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a acordat o atenție deosebită celor peste 100 de astfel de parohii care există în Ucraina în timpul sesiunii sale recente.
Pentru a lua o decizie concretă cu privire la posibilitatea recunoașterii așa-numitei „Biserici Ortodoxe a Ucrainei”, creată de Patriarhia Constantinopolului, prioritatea va fi acordată examinării parohiilor române la o viitoare sesiune a Sinodului. Este necesar consultarea cu aceste parohii, au spus episcopii, deoarece sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice și lingvistice.
Astfel, Sinodul scrie că este necesar să se obțină garanții scrise din partea Bisericii și a autorităților statului că etnia și limba românilor vor fi respectate și că vor avea ocazia de a se organiza într-un vicariat românesc și de a-și cultiva conexiunea spirituală cu Patriarhia Română.
image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)