Scrisoare adresată mărturisitorilor de la Rădeni

Părintele Pamvo crede că nu mai este Har în Biserică, deci se află în schismă, afară din Biserică, și toți, pe bună dreptate, am părăsit Rădeniul în data de 29 ianuarie 2019.

Noi, credincioșii, suntem în aceeași situație cu a părintelui Pamvo, adică afară din Biserică, de un an de zile. Ne ferim de credința rea a părintelui Pamvo, dar noi înșine suntem statorniciți în această credință rea, depărtată de Hristos, impusă și pecetluită prin semnătură la sinaxa de la Roman de către monahul Sava împreuna cu adepții săi: părintele Staicu, părintele Spiridon, părintele Xenofont, părintele Elefterie, părintele Savin și alții – slujitori care au luat chipul de mari apărători a Sfintei Ortodoxii.

Dacă în cazul părintelui Pamvo părinții noștri au hotărât să nu mai mergem la Rădeni, în cazul nostru, al mărturisitorilor, nu mai hotărăsc nimic. Tac.

Văzând această derută, am venit cu scrisoarea de săptămâna trecută, în care am arătat în amănunt cum monahul Sava și părintele Staicu au deturnat drumul Rădeniului – aducându-ne în această stare, fără un loc de rugăciune și în înșelare, departe de Dumnezeu.

Scrisoarea unei credincioase din Neamț adresată celor care au provocat căderea Rădeniului

I-am rugat pe părinții Antim și Ieronim ca, împreună cu alți părinți participanți la Roman și care acum se căiesc, să organizeze o sinaxă de delimitare de adunarea de la Roman, așteptată de mulți mărturisitori.

Părintele Antim mi-a spus că, cerând delimitarea de sinaxa de la Roman și de celelalte la fel de grave (Satu Mare, Mestecăniș), prin care s-a confirmat Romanul, vom face dezbinare.

Noi încercăm să reparăm ce au stricat monahul Sava și părintele Staicu, împreună cu ceilalți părinți cu învățătura lor neortodoxă, aducându-ne în starea în care ne aflăm.

35 de întrebări teologice despre corecta nepomenire, adresate monahului Sava și adepților „acriviei” cuvioșiei sale

Oare este dezbinare atunci când Îl căutăm pe Hristos și vrem să ieșim din prăpastia în care am fost aruncați de monahul Sava și părintele Staicu?

Cu alte cuvinte, părintele Antim ne propune să rămânem în înșelare, departe de Hristos, ca să nu demascăm învățătura schismatică pe care și-a însușit-o până la urmă și sfinția sa, împreună cu părintele Ieronim.

Se pare că este foarte greu să se organizeze o sinaxă care să se delimiteze de adunarea de la Roman pentru că toți slujitorii sunt legați de orgolii și interese lumești, care, pentru sfințiile lor, par mai presus decât Hristos.

Este o dezamăgire, o constatare amară , dar asta ne face mai puternici pe noi, mărturisitorii, să apărăm dreapta credință, știind că “Dumnezeu nu se găsește în puterea celor mulți, ci în Adevăr”.

Așadar, se cuvine să facem ce nu vor să facă părinții noștri:

 1. să ne delimităm de hotărârile neortodoxe ale adunării de la Roman, care ne-au fost impuse și ne-au îndepărtat de Hristos, precum și de hotărârile următoarelor sinaxe, prin care s-au validat deciziile de la Roman;
 2. să ne delimităm de învățăturile “în duhul iubirii creștine”, cu înclinații stiliste, ale monahului Sava, ale părintelui Staicu și ale adepților lor, care continuă să organizeze conferințe în România, smintind poporul;
 3. să ne întărim duhovnicește și să-i urmăm pe duhovnicii care, la rândul lor, urmează învățăturile Sfinților Părinți;
 4. să fim lămuriți și pregătiți fiecare, în orice moment, pentru a nu fi atrași în capcana înșelării de către slujitorii care iau chipul de mari apărători ai Ortodoxiei și, cu nădejdea în Hristos, avându- L aproape, vom înfrunta toate câte vor mai veni.

 

Maria Petrariu,

 Târgu Neamț

 


Nota editorului Mihai-Silviu Chirilă


După publicarea scrisorii din 21 februarie 2019 a sorei Maria Petrariu din Târgu Neamț, călugărul Efrem Ciubotariu (fost Prodromitul) a adresat sms-uri tuturor celor pe care crede că îi mai poate manipula, în care încearcă să acrediteze ideea că scrisoarea respectivă a fost scrisă de Mihai-Silviu Chirilă și pusă pe numele sorei Maria din Târgu Neamț.


Țin să fac public declarația că scrisoarea din 21 februarie 2019, și aceasta, și cea din ianuarie 2018,  aparțin sorei Maria Petrariu, care le-a conceput integral.


https://ortodoxinfo.ro/2018/01/18/scrisoare-unei-credincioase-din-radeni-proiectul-de-rezolutie-ne-reprezinta-pe-noi-pe-marturisitorii-de-rand/


Sora Maria Petrariu este dispusă să susțină faptul că este autorul acestor scrisori și în fața instanțelor judecătorești, dacă este nevoie. Poate călugărul denigrator al marilor duhovnici români Efrem să facă, în fața acelorași instanțe, proba că autorul scrisorilor este Mihai-Silviu Chirilă?


Prin aceste minciuni, membrii grupului schismatic filostilist Sava încearcă să dilueze adevărurile dureroase spuse de sora Maria, fără nicio preocupare pentru faptul că sora Maria nu minte, pentru că nu are niciun motiv să o facă.


Regretăm astfel de tertipuri și ne exprimăm convingerea că cei ce simt nevoia să recurgă la ele nu se află în Adevăr.

Citiți și:

Susține monahul Efrem Prodromitul că Părintele Iustin Pârvu a fost… eretic pentru că nu a întrerupt pomenirea?

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

4 comentarii la “Scrisoare adresată mărturisitorilor de la Rădeni

 1. Sunt cativa Parinti care dupa sinaxa de la Botosani merg si merg bine.Itrebare: de ce sora Maria si ceilalti care vor sa iasa din aceasta brambureala, nu vin la dansii?Nu dau nume ptr ca se stie care sunt acesti preoti, putini dar buni.

 2. Aici parintele Antim are dreptate.
  Dar nici sa faceti nimic nu-i bun.
  Luati legatura cu cat mai multi care doresc acest lucru si treceti de partea d-lui Chirila, Matei Vulcanescu, Teodor Zisis si a celor dimpreuna cu ei care au mers bine pana acum.
  Asta presupune sa va rupeti de pr. Antim.
  N-aveti incotro.
  Faceti cat mai repede acest lucru ca sa nu se mai risipeasca dintre voi.
  As zice sa-l chemati si pe pr Antim, dar pe langa faptul ca nu va vrea, el va incurca lucrurile.
  Si apoi faceti o sinaxa impreuna.
  Si veti fi intr-un cadru mai sigur si mai bine organizat.
  Trebuie sa aveti curajul sa va rupeti de liderii de acolo daca ei nu vor sa vina si ei.

 3. Domnul s-o întărească pe sora Maria, căci mult curaj și discernământ duhovnicesc are. Trebuie să îi fie tare greu. Nu ar fi exclus să se facă presiuni asupra ei pentru aceste gânduri expuse cu atâta durere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)