Părintele Theodoros Zisis: „Cei care recunosc BOU autocefală se află în afara Bisericii”

Preotul și teologul grec, Theodoros Zisis, consideră că nu se poate face o mențiune liturgică a acelor ierarhi care recunosc BOU.

Părintele Theodoros Zisis, profesor emerit al Facultății Teologice a Universității Aristotel din Salonic, este convins că recunoașterea BOU atestă separarea de Biserică. El a spus acest lucru în articolul său „Noua eclesiologie a Fanarului a dus la „sinodul” cretan și la „autocefalia” ucraineană, al cărui text complet a fost publicat de portalul agionoros.ru.

În mod special, părintele Theodore subliniază că „în afara Bisericii se situează cei care vor fi în comuniune cu schisma ucraineană declanșată ca urmare a acțiunilor Patriarhului Bartolomeu”.

Părintele Theodoros spune „am afirmat de nenumărate ori că vom cădea în schismă dacă hirotonim alți episcopi schismatici… Desigur ne referim, la schismaticii ucrainieni, cărora Patriarhul Ecumenic Bartolomeu le-a acordat autocefalie, după ce ar fi refăcut presupusa lor canonicitate, ceea ce nu corespunde niciunui drept sau competență, invadând jurisdicția Bisericii altcuiva și încălcând autonomia și independența completă a Bisericilor autocefale. ”

Mai mult, cunoscutul teolog grec consideră că „acum este dificil să găsești o scuză pentru a continua pomenirea liturgică a episcopilor care recunosc schismaticii Ucrainieni”.

Sfinția Sa observă că până în prezent nicio Biserică Ortodoxă nu a recunoscut BOU, în timp ce „Biserica Greacă, deși nu a recunoscut noua biserică pseudo-autocefală, tot amână luarea deciziilor și este supusă presiunilor, politice și ecleziastice, pentru a fi prima care să provoace o scindare în Ortodoxia mondială, astfel încât și alte Biserici să-i urmeze exemplul „.

Părintele Theodoros consideră că „Patriarhul Bartolomeu, care acționează în Ucraina într-un mod anticonciliant… nu numai că nu a restabilit unitatea, ci a agravat și mai mult scindarea prin persecuția și ura față de ortodocșii canonici”.

Prin urmare, potrivit Protopresbiterului Theodoros Zisis, „schisma nu se limitează doar la Ucraina, ci se răspândește în întreg spațiul ortodox bisericesc”, în timp ce „izolarea și încetarea comunicării între Bisericile Locale datorită jurisdicțiilor și eparhiilor stabilite conform sfintelor canoane, vor provoacă o schismă ireversibilă și mai profundă.”

Cu altă ocazie, UJO a scris că Protopresbiterul Theodore Zisis este convins că Constantinopolul denaturează în mod deliberat adevărul istoric, pentru a sprijini o separare în Ucraina.

29/08/2019

Greek theologian: Those who recognize OCU are outside the Church

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)