Mitropolitul Luca îndeamnă monahii atoniți „să rămână tari în credință” și „să nu cedeze la nicio manipulare înșelătoare” din partea patriarhului Bartolomeu

Având în vedere viitoarea vizită a Patriarhului Bartolomeu la Athos, Mitropolitul Luca (Kovalenko) din Zaporozhye a adresat o scrisoare deschisă călugărilor Sfântului Munte.

Ierarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainiene, Mitropolitul Luca (Kovalenko) din Zaporozhye și Melitopol a publicat o scrisoare deschisă, adresată tuturor călugărilor din Sfântul Muntele Athos.

Scrisoarea Înalt Prea Sfinției Sale se adresează fraților atoniți în legătură cu viitoarea vizită la Athos a conducătorului Patriarhiei Constantinopolului, Patriarhul Bartolomeu.

Înaltul Ierarh a subliniat că „astăzi Dumnezeu ne ajută trimițând-ne încercări în care trebuie să arătăm forța de neînvins a credinței noastre și respectarea adâncă a sfintelor canoane ale Bisericii noastre Mame”.

Mitropolitul Luca le-a amintit călugărilor din Athos că „așa-numitul„ ‘patriarh’ Bartolomeu, i-a întinat inima și mâinile, prin trădarea lui Dumnezeu și prin încălcarea Sfintelor Sale Porunci. În urma acțiunii acestei persoane, sfânta noastră Biserică Ortodoxă Ucraineană este acoperită de sânge și lacrimi. Preoții și enoriașii sunt bătuți, bisericile sunt confiscate, suntem defăimați și calomniați de mass-media. ”

Toate acestea, potrivit lui Vladyka, oferă Creștinilor Ortodocși „posibilitatea de a-și arăta credincioșia față de Cuvântul Lui Dumnezeu și de a urma voinței Lui”.

De aceea, Mitropolitul le-a cerut călugărilor Athoniți „să fie solidari deplini cu noi în această loialitate față de Hristos și canoanele Bisericii Ortodoxe … să rămână tari în credință, să nu cedeze la nicio manipulare înșelătoare și să nu se teamă de amenințări, pentru că Dumnezeu este cu noi! ”

În plus, Mitropolitul Luca a subliniat că „cei care sunt gata să urmeze chemarea unui„ lup în haine de oaie ”din așa-numita „ascultare”, declar cu toată responsabilitatea pentru cuvintele mele în fața lui Dumnezeu și a Sfintei Sobornicească și Apostolească  Biserici a Sa – că, îl trădați pe Hristos în acest fel! ”

El notează deasemeni că „nici un tată, nici un păstor bun, ci doar un hoț și un tâlhar va îndemna să fie recunoscute grupările naționaliste drept biserică canonică. Acesta nu este un purtător al „imaginii blândeții”, ci un succesor în duh și moștenitor al lucrărilor lui Nestorie, Serghie I și al altor ereziarhi – Ioan XI Vekka, Meletius IV Metaxakis și Athenagoras Spira – care au fost ambasadorii dușmanului omenirii, în mod similar cu actualul patriarh al Constantinopolului. Domnul Bartolomeu, rău-cugetător, și-a pierdut deja dreptul de a fi numit nu numai patriarh, ci și o persoană ortodoxă. ”

Înalt Prea Sfinția Sa și-a exprimat regretul că unii călugări „sunt pregătiți să recunoască acțiunile acestei persoane, rău-voitoare acceptând schismatici în corpul Bisericii ca fiind legali, doar pentru a avea posibilitatea de a-și continua viața monahală pe Sfântul Munte”.

El îndeamnă monahii athoniți să se gândească: „Merită oare cei treizeci de arginti trădarea bunei-credințe și a credincioșiei?” Nu este oare vorba de frica, lașitatea și trădarea obișnuită care ascund cuvântul „ascultare”? Rugăciunile și ostenelile tale cumpărate la un astfel de preț vor fi bineplăcute lui Dumnezeu? ”

Mitropolitul Luca le reamintește călugărilor că „prețul acestei trădări este egal cu rezervarea unui loc la Judecata de Apoi, lângă Iuda și hulitorii care l-au răstignit pe Domnul nostru. Biserica noastră plătește deja pentru această trădare cu sânge și durere. Vreți să fiți condamnați cu călăii noștri? Sau, poate, este mai bine „dacă suntem copii, atunci suntem moștenitori – moștenitori ai lui Dumnezeu și co-moștenitori cu Hristos, dacă într-adevăr ne împărtășim de suferințele Lui, pentru ca și noi, la rândul nostru să fim părtăși la slava Lui” (Romani 8:17 ).“

Mitropolitul Luca se adresează, de asemenea, celor care au decis că „dacă Patriarhul Bartolomeu vine cu schismaticii din Ucraina, atunci va fi primit acolo, dar schismaticii nu vor fi ”și îi roagă să reflecteze asupra situației „cine este mai vinovat: copilul sau mama care l-a născut și l-a crescut așa? ”

Mitropolitul Luca este sigur că „Dl. Archondonis este un om pe care diavolul l-a lovit cu o boală teribilă – mândria – și prin aceasta i-a oferit o armă. Misiunea sa este să împartă Biserica, să semene dușmănie, să declanșeze furtuni, să distrugă pe cei care nu sunt puternici în credință, să agite îndoielile, să tulbure mințile și să trezească ispitele. Patriarhul se transformă într-un apostol al satanei, credincios scopului său! “

La sfârșitul scrisorii, Mitropolitul Luca i-a îndemnat pe călugări: „să păstrați credința și să vă feriți de idoli (1 Ioan 5:21)” și le-a cerut sfintele lor rugăciuni.

Mai devreme, UJO a scris că scopul principal al călătoriei conducătorului Fanarului în Muntele Athos este „admonestarea” mănăstirilor și călugărilor disidenți, care nu vor să recunoască BOU și să primească pe schismatici în Sfântul Munte.

29/08/2019

Metropolitan Luke publishes an open letter to the monastics of Athos

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)