Mitropolitul Muntenegrului Amfilohie: „Președintele Dukanovic încearcă să conducă Biserica”

Președintele muntenegrean Milo Đukanović cere ca Biserica să nu se amestece în politică, în timp ce încearcă să devină el însuși, șeful Bisericii. Acest lucru a fost declarat de Mitropolitul Muntenegrului și Littoral Amphilohie, care a comentat acuzațiile președintelui față de Biserica Ortodoxă Sârbă.

13 iunie 2019

de Jivko Panev

Pe 8 iunie, Đukanović, la o reuniune a partidului său, a acuzat Biserica Ortodoxă Sârbă, ai cărei membri constituie marea majoritate a creștinilor din Muntenegru, că încearcă să împiedice ambițiile europene ale societății și încearcă să mențină supremația religioasă în țară.

Anterior, Dukanovic a declarat că puterea muntenegreană, ca și Ucraina, va căuta să obțină autocefalia  „Bisericii Muntenegrului”, care nu este recunoscută.

„Am fost uimit de ceea ce am auzit de la președintele muntenegrean, care este moștenitorul puterii comuniste și care spune cu voce tare și clar că este ateu. Protestează împotriva amestecării Bisericii în politică, dar în același timp încearcă să fie capul Bisericii, să-și creeze propria sa biserică. Este pentru prima dată în istorie când un ateu încearcă să își creează biserică „, a declarat Mitropolitul Amfilohie pentru Radio Televiziunea Sârbă.

„Tocmai m-am întors din Siria și Liban împreună cu patriarhul nostru. Am vizitat Biserica din vremurile apostolice, am călătorit pe drumurile Sfântului Apostol Pavel. Există o armonie între creștini, în ciuda diferențelor dintre ei, și chiar între creștini și musulmani. Întotdeauna acolo, președinții nu intervin în afacerile interne ale Bisericii. De asemenea, sunt surprins de cele auzite din gura președintelui nostru „, a continuat Mitropolitul.

Comentând declarațiile lui Dukanović potrivit cărora, Biserica Ortodoxă Sârbă susține ideea de ” Serbia Mare”, Mitropolitul a spus: „Nu există nici o legătură cu Serbia Mare; metropola Muntenegrului la referendumul [din 2006 privind independența Muntenegrului] – și dl Đukanović știe – a declarat că va accepta independența dacă oamenii votează în favoarea sa „. Într-un interviu anterior al agentiei Tass, Mitropolitul Amfilohie a reamintit că proiectul așa-numitei „Biserica din Muntenegru“, a venit din partea regimului comunist, cunoscut în anii 1970-1980 ai secolului trecut. Mitropolitul a declarat că
„Biserica din Muntenegru“ nu este recunoscută de nimeni, cu excepția schismaticilor din Ucraina: „Singurul care a recunoscut “ Biserica din Muntenegru „este [Filaret] Denisenko. Acum, ei speră că Patriarhia Constantinopolului îi va recunoaște, dar acest lucru este absolut imposibil, întrucât Dedeić, care este conducătorul așa-numitei „Biserici din Muntenegru”, fost preot al Patriarhiei  Constantinopolului la Roma,  a fost redus la starea de laic din cauza abaterilor sale. Nici nu poate fi vorba despre o astfel de recunoaștere „.

Le métropolite du Monténégro Amphiloque : « Le président Đukanović tente de diriger l’Église » ⋆ Orthodoxie.com

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)