După cum a raportat anterior OrthoChristian, o delegație a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (BOU) schismatică, a vizitat Muntele Athos pentru a treia oară, la sfârșitul lunii iunie.
Schismaticii au fost primiți călduros și chiar au fost lăsați să slujească și să se împărtășească la unele mănăstiri, în timp ce altele, le-au permis vizita, simplu, asemănătoare cu a oricărui vizitator neortodox.
După ce BOU a raportat că delegația sa a vizitat atât Mănăstirea Filotheou, cât și Karakallou, cunoscute ca fiind printre mănăstirile cele mai stricte și mai tradiționale, cu o poziție declarată împotriva schismaticilor, a devenit cunoscut faptul că delegația a pătruns în mănăstiri împreună cu alți pelerini greci și astfel vizita, nu a fost semnalată oficial de către aceste mănăstiri. După ce au aflat că provin din parte BOU schismatice, mănăstirile i-au informat, că nu pot participa la slujbe și nu pot lăsa pomelnice.
În plus față de Filotheou și Karakallou, s-a facut cunoscut faptul că o altă mănăstire grecească, Xeropotamou, a interzis în întregime schismaticilor să intre pe teritoriul mănăstirii. Toate cele trei mănăstiri, mai sus mentionate, sunt sub îndrumarea duhovnicească a Bătrânului Efrem, fostul stareț al Manastirii Filotheou și ctitor al Mănăstirii Sfântul Anton și a multor mănăstiri din America și Canada.
Preotul Roman Kolesnikov, din Moscova, a vizitat recent Sfântul Munte Athos cu un grup de pelerini, cercetând atitudinea mai multor mănăstiri față de schismatici.
„Atitudinea este eterogenă”, a spus Părintele Roman, într-un interviu cu Krestovsky Most. „Unele mănăstiri s-au autodenigrat, slujind împreună cu schismaticii. Unele sunt încă indecise, iar altele s-au declarat categoric împotriva recunoașterii schismaticilor ucraineni „.
Sfânta Chinotită, organul superior de conducere al Muntelui Athos, a rezolvat problema la sfârșitul lunii februarie, permițând fiecărei mănăstiri să adopte propria poziție în relația cu schismaticii ucrainieni.
Părintele Roman notează, că atunci când au ajuns la Xeropotamou, au fost imediat întrebați de unde provin. „După ce au aflat că suntem din Rusia, călugărul care ne-a primit, ne-a explicat că dacă am fi fost din Ucraina, el ar fi întrebat ce mitropolit pomenim la slujbe, deoarece ei recunosc doar pe Mitropolitul Onufrie, iar adversarii lui, nu sunt nici măcar primiți pe teritoriul mănăstirii. ”
Același lucru i s-a specificat atât la Filotheou, cât și la Karakallou.
Mai mult, Părintele Roman spune că Schitul Sfântului Andrei a adoptat o poziție și mai strictă, care nu permitea nimănui din Ucraina să rămână acolo peste noapte. Călugării de acolo spun că ucrainenii trebuie să-și facă mai întâi ordine între ei. Schismaticii au declarat că au vizitat Schitul Sfantul Andrei, deși nu au oferit detalii privitor la ceea ce s-a întâmplat acolo.
Mănăstirea rusă Sfântul Pantelimon, a închis, de asemenea, porțile schismaticilor.
Mănăstirea grecească, Dochariou și mănăstirile bulgare Zographou au refuzat, de asemenea, să primească schismaticii, și se știe că Mănăstirea sârbă Hilandar, a adoptat aceeași poziție.
În timp ce anumite mănăstiri au primit schismaticii, Sfânta Chinotită, alcătuită dintr-un reprezentant ales din fiecare dintre cele 20 de mănăstiri, s-a arătat deranjată de comportamentul acestora. Într-o scrisoare recent adresată ministrului grec de externe, Sfânta Chinotită și-a exprimat indignarea, că cea de-a doua delegație care a vizitat Sfântul Munte în aprilie, condusă de Mitropolitul Mihail Zinkievici, a încălcat statutul Athonit care interzice „prozelitismul moral, religios, eclesiastic, social și naționalist și / sau acțiunile cu caracter de propagandă și de orice altă natură”.
Delegația, a publicat fotografii cu membrii săi, care țineau în mâini steaguri ucrainene și cântau imnul național ucrainean, pe teritoriul Sfântului Munte. „Această acțiune este incompatibilă cu caracterul isihast, spiritual și sfânt al Sfintei noastre Țări și cu tradiția de o mie de ani, creând un precedent periculos pentru repetarea unor astfel de acțiuni de către orice altă parte și transferul conflictelor naționaliste în ea; și este întru totul contrar Cartei Sfântului Munte „, a scris Sfânta Chinotită.
În mod similar, Părintele Roman mai spune, că cea de-a treia delegație schismatică, a strigat sloganuri naționaliste ucrainene în vârful Muntelui Athos.
„Unul dintre pelerinii noștri s-a urcat în vârful Sfântului Munte, și un grup de schismatici au urcat și ei acolo”, a declarat Părintele Roman. „Au început imediat să pună întrebări despre politică. Pelerinul nostru a răspuns că nu dorește să discute aceste subiecte, deoarece el a venit aici cu un scop complet diferit.
El mărturisește că, după ce au ajuns în vârf, schismaticii au început să strige: „Slavă Ucrainei! Slavă eroilor! ”
„Cât de mult îți este mintea vătămată, ca să profanezi un loc sfânt cu astfel de cuvinte!” a exclamat Părintele Roman.
Muntele Athos, 9 iulie, 2019
Xeropotamou Monastery on Mt. Athos forbids visits of Ukrainian schismatics
Vă recomandăm și
Rugăciunea comună peste noapte la Vatican la care participă ereticul Papă Francisc, pseudopatriarhul Bartolomeu și alte ordine religioase
Vizita Patriarhului eretic Bartolomeu în Spania, la Catedrala din Almudena Madrid, pentru consolidarea relațiilor dintre lumea ortodoxă și cea catolică
„Biserica noastră arde din o mie de părți”
Vraja “Eris”, noua minciună referitoare la virusul inexistent Covid
Bucovina de Nord şi Mitropolia Ortodoxă a Bucovinei şi Cernăuţilor ca și alte regiuni din Ucraina intră în Săptămâna Patimilor într-un nou urcuş al Golgotei sub privirea pasivă a guvernanţilor români şi a Patriarhiei Române
Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.