STUPEFIANT: Biserica Greciei a recunoscut „Biserica” schismatică a Ucrainei!

Convocarea extraordinară a Sfântului Sinod al Ierarhiei Bisericii din Grecia, care a fost prezidată de Arhiepiscopul Atenei și de toată Grecia, ÎPS Ieronim, a fost finalizată cu puțin timp înainte.

În cadrul sesiunii, președintele Sinodului, arhiepiscopul Ieronim, a făcut o prezentare cu „Informații despre Biserica Autocefală din Ucraina”.

Arhiepiscopul s-a referit la privilegiul Patriarhiei Ecumenice de a acorda autocefalia, precum și la recomandările pozitive ale celor două comisii.

Aceleași informații indică faptul că propunerea Arhiepiscopului pentru Biserica Ucrainei a fost recunoașterea, care a fost acceptată de o majoritate în rândul ierarhiei.

„În acest spirit, propun recunoașterea de către Biserica Elenă a Bisericii Ortodoxe Autocefale a Republicii Independente Ucraina” – a spus Preafericirea Sa în încheiere.

Episcopii au vorbit apoi despre propuneri, în timp ce episcopul Daniel din Cezareea a propus ca o decizie să fie luată după un vot clar.

Ierarhia a decis în cele din urmă să ratifice decizia recentă a Sfântului Sinod permanent și este de acord că este dreptul Patriarhiei Ecumenice să acorde Autocefalia.

Anunțul oficial al Sfântului Sinod al Bisericii Greciei este așteptat în curând.

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/32243-ektakto-i-ekklisia-tis-ellados-anagnorise-tin-ekklisia-tis-oukranias

 

Update

 

Astăzi, sâmbătă, 12 octombrie 2019, Sfântul Sinod al Ierarhiei Bisericii Greciei sub președinția Preafericitului Arhiepiscop Ieronim al Atenei și a toată Grecia, s-a întrunit în mod extraordinar, în Sala de Ședințe a Sfântului Sinod.

Înainte de sesiune, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala Sfintei Mănăstiri Asomaton Petrakis.

În dimineața zilei, începând cu ora 9, în marea Sală de ședințe a Sfântului Sinod, s-a săvârșit slujba pentru începerea lucrărilor Sfântului Sinod. La citirea listei ierarhilor participanți, s-a constatat o greșeală.

Ulterior, a fost convocat Comitetul de presă, format din Onorabilii Mitropoliți Ierotheos din Nafpaktos, Dorotheos din Mykonos și Hrisostom al Patrelor.

Conform Ordinei de zi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ieronim al Atenei și toată Grecia a elaborat Raportul său intitulat „Autocefalia Bisericii Ucrainene”.

În introducerea referatului, Preafericirea Sa a declarat că Sinodul permanent s-a ocupat intens pe perioada mai multor sesiuni în legătură cu acest subiect, pe care care l-a și trimis-o la Comisiile Sinodale, pentru probleme dogmatice și canonice și pentru Relații inter-ortodoxe și inter-creștine, pentru a fi prezentate corect Sfântului Sinod.

Pe 13 august aceste Comisii au depus la secretariat constatarea comună și nota intitulată „Problema jurisdicției canonice în Sfânta Mitropolie a Kievului”. Concluzionând raportul Comisiilor, citând cinci subiecte de bază, a concluzionat: „Având în vedere cele de mai sus, ei au considerat că problema autocefaliei Bisericii din Ucraina este canonică și legală, și că nimic nu este care să împiedice recunoașterea autocefaliei Bisericii Ucrainei și armonizarea absolută și alăturarea Bisericii Elene la Patriarhia Ecumenică”.

După aceea, Preafericirea Sa s-a referit pe scurt la instituția sinodală și la organizarea administrativă a Bisericii, precum și la regimul autocefaliei. El a menționat că Biserica Ucrainei a rămas întotdeauna în jurisdicția bisericească a Patriarhiei Ecumenice, care a renunțat la jurisdicția ei canonică pentru a intra în comuniune cu Bisericile Ortodoxe autocefale, lucru pe care Patriarhia Moscovei îl contestă ca fiind necanonic, ca și cum ar aparține canonic de ea.

În cele din urmă, după ce a descris proclamarea autocefale bisericești a Ucrainei ca fiind deosebit de benefică pentru Biserica Ortodoxă și valoroasă în consolidarea relațiilor dintre Bisericile Ortodoxe surori a Marii Rusii și Ucrainei, a prezentat „recunoașterea de către Biserica noastră a autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Republicii independente a Ucrainei”.

A fost urmat de un dialog constructiv, iar pozițiile multor ierarhi, și, Ierarhia a decis să accepte decizia trecutului Sinod permanent și recomandarea Preafericitului Părinte Arhiepiscop al Atenei și al întregii Greciei, Arhiepiscopul Ieronim de a recunoaște «dreptul canonic al Patriarhiei Ecumenice de a acorda autocefalia, precum și prerogativa Întâstătătorului Bisericii Greciei de a se ocupa mai departe de chestiunea recunoașterii Bisericii Ucrainei», deși șapte Mitropoliți au cerut amânarea luării unei decizii.

Comitetul de presă al Sfântului Sinod al Ierarhiei

https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/32246-to-episimo-anakoinothen-tis-ierarxias-gia-tin-oukrania

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

6 comentarii la “STUPEFIANT: Biserica Greciei a recunoscut „Biserica” schismatică a Ucrainei!

 1. Vor cădea și cei aleși?

  Triste zile ne-a pricinuit decizia Bisericii Greciei de a recunoaște ,,Biserica” schismatică a Ucrainei. După cum se știe, acordarea autocefaliei nu a fost realizată canonic, ci în spirit papist, urmărindu-se, prin aceasta, niște obiective clare înscrise în agenda ecumenistă. Biserica Ucrainei, obținând autocefalia, este dispusă acum să facă orice compromisuri ecumeniste pentru a și-o menține. Orice va impune Fanarul aceasta va executa cu zel.

  Mai întâi, subminarea Ortodoxiei prin intenţia acestei ,,biserici”de colaborare cu greco-catolicii, ar atrage Ortodoxia spre supunerea faţă de Papa! Și se știe că Papa își dorește acest lucru care face parte, de fapt, din agenda ecumenista!

  Apoi, reacţia critică a acestei ,,biserici” faţă de oponenţii agendei comunităţii LGBT ar face din ,,Biserica” Ucrainei o biserica satanistă în adevăratul sens al cuvântului, o biserică în care creștinii nu vor mai putea intra, așa cum a prorocit Sfântul Lavrentie de Cernigov! Nu e vorba doar de schismă, care e foarte gravă, ci trebuie luată în calcul întreaga agendă ecumenista! Ucraina a fost atrasă într-un joc murdar, iar oamenii de bună credință n-ar trebui să-l încurajeze! Ucrainei i se cere, practic, din câte se observă, să transforme Biserica lui Hristos într-un fel adunare satanică, tolerantă cu păcatul! Oare ierarhii Bisericii Greciei sunt atât de înregimentați politic, încât nu le mai pasă de Hristos și de Biserica Sa? Vor cu tot prețul să atragă Ortodoxia în jocul murdar al sataniștilor și al Papei? Este dispusă să se facă părtașă la păcate precum trădarea Bisericii lui Hristos, schisma, prigonirea preoților care aparțin de Patriarhia Moscovei etc.? Dacă da, atunci e de plâns!

  Oare ierarhii români ce vor face? Oare vor vinde și ei Biserica lui Hristos pentru treizeci de arginți? Oare vor cădea toți cei aleși?

  Trebuie să punem genunchii la rugăciune, căci Biserica lui Hristos trece prin momente grele. E Biserica Lui Hristos, nu a ierarhului X, fie acesta și patriarh ecumenic. E Biserica lui Hristos și a noastră. Trebuie să ne pese încotro se îndreaptă. Să cerem ajutor Tuturor Sfinților la care avem evlavie să oprească tăvălugul ecumenist și prigoana îndreptată împotriva Bisericii lui Hristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)