Exarhul Sfântului Mormânt, mitropolitul Timotei : „Îmbracă-te în chitonul smereniei și acceptă chemarea Patriarhului”

Dacă Bisericile sunt interesate de unitate, trebuie să „renunțe la interesele și privilegiile lor de origine” și să accepte oferta Ierusalimului în legătură cu Sinaxa Primaților.

Acum este extrem de important să găsim o cale de ieșire din impasul cu care se confruntă Biserica Ortodoxă din cauza „problemei ucrainene”, potrivit Mitropolitului Bisericii Ortodoxe din Ierusalim, exarhul Prea Sfântului Mormânt, în Cipru, Înaltpreasfințitul  Timotei (Margaritis ) din Vostra. Apelul Mitropolitului a fost publicat pe 27 noiembrie de sursa de știri grecească ortodoxă Romfea.

Mitropolitul a amintit că, din punct de vedere istoric, Biserica din Ierusalim a fost cândva locul unde Primații Bisericilor, au luat decizii istorice pentru apărarea credinței.

„Alexandria, Antiohia și Ierusalimul nu se vor întâlni pentru prima dată în Orașul Sfânt pe probleme de o importanță deosebită pentru Biserică! După Ferrara-Florența (Sinodul Ferrara-Florenţa din 1443-1445, la care Biserica Constantinopolului a recunoscut primatul Romei și a acceptat dogmele „Bisericii” Catolice – Ed), cei trei patriarhi s-au întâlnit la Ierusalim și au condamnat semnarea unirii ”, a amintit Înaltpreasfințitul Timotei.

Înaltul Ierarh a menționat că Ierusalimul a fost citadela la care s-au întors apostolii după evanghelizarea neamurilor pentru a discuta problemele apărute. Potrivit acestuia, în mintea creștinilor, Orașul Sfânt a rămas „Orașul Împăratului Hristos”, în timp ce Ierusalimul este venerat ca „Maica tuturor Bisericilor”.

„Având în vedere obstacolul apărut în Ortodoxie din cauza problemei ucrainene, Bisericile fiice care se confruntă acum cu o împărțire dureroasă, dacă sunt într-adevăr interesate de unitatea BISERICII,  <…>  trebuie să renunțe la interesele și privilegiile de origine și să îmbrace chitonul (tunică purtată de greci în Antichitate – n.n) smereniei și împăcării, urmând chemării Preafericitului Părinte Patriarh al Ierusalimului și după îndelungi rugăciuni să se întâlnească în Duhul Sfânt pentru a găsi o soluție la problema care împarte Biserica lui Hristos, astfel încât Unitatea Ortodocșilor să poată fi restaurată „,  a spus Mitropolitul Timotei din Vostra.

Reamintim, că pe 21 noiembrie 2019, Primatul Bisericii Ortodoxe din Ierusalim, Patriarhul Teofil III, a anunțat că convoacă Primații Bisericilor Ortodoxe Locale în Iordania pentru a discuta problema ucraineană. Propunerea Patriarhului a fost susținută de Bisericile Rusiei și Albaniei, în timp ce Primatul Bisericii Greciei, Arhiepiscopul Ieronim, care a fost primul după Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului care a recunoscut BOaU, a refuzat să participe la discuțiile Pan-Ortodoxe și și-a anunțat posibila demisie.

Jerusalem hierarch: Put on a humility chiton and accept Patriarch’s appeal

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)