Arhiepiscopul Ieronim al Bisericii Greciei va împărtăși responsabilitatea în fața lui Dumnezeu

Recunoașterea „noii biserici” a Ucrainei, de către Biserica Greciei va adânci schisma în Ortodoxie, subliniază Mitropolitul Irineu de Batska.

Acțiunile Bisericii Greciei privind recunoașterea „noii Biserici” a Ucrainei duc la „abisul unei schisme și mai profunde în ortodoxie”. Această declarație a fost făcută de către reprezentantul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Mitropolitul Irineu de Batska.

La 19 octombrie, la Biserica creștină timpurie a Maicii Domnului de la Salonic, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, a coslujit Sfânta Liturghie a Patriarhiei cu Arhiepiscopul Atenei și Greciei.

Potrivit unei declarații a Bisericii Ortodoxe Sârbe pe site-ul său oficial, „Arhiepiscopul Atenei a recunoscut în esență „noua Biserică” a Ucrainei, fără a consulta Biserica Ortodoxă canonică condusă de mitropolitul Onufrie al Kievului”.

Și completează:

„Acest act este ultimul pas înainte de abisul unei schisme mai profunde și mai periculoase în Ortodoxia ecleziastică. Recunoașterea schismaticilor ucrainieni va face ca Arhiepiscopul Atenei să numai fie pomenit de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, care va înceta comuniunea cu toți ierarhii Bisericii Greciei, care vor fi de acord cu poziția Arhiepiscopului și cu schismaticii ucraineni, care nu au cu adevărat preoție și nu aparțin Bisericii Ortodoxe „.

Potrivit Mitropolitului sârb, „noua Biserică” este o structură nerecunoscută, „atacată de organizații schismatice ucrainene”.

El subliniază, de asemenea, că „schisma nu a fost cauzată de Biserica Ortodoxă Rusă, ci exclusiv de Patriarhia Constantinopolului, iar Biserica Greciei va fi responsabilă pentru adâncirea ei”.

Biserica Ortodoxă Sârbă solicită revizuirea acestei decizii, menționând că „nu este încă prea târziu, și nu va fi niciodată inutil să ne amintim de păcatul schismei”.

În caz contrar, adaugă Mitropolitul Irineu: „Arhiepiscopul Ieronim va împărtăși responsabilitatea în fața lui Dumnezeu, a Bisericii și a istoriei cu Patriarhul Bartolomeu, care uită că este în primul rând episcopul Constantinopolului, iar titlul său înseamnă că el este primul și nu episcopul principal al întregii planete Pământ „.

„Atitudinea Bisericii Ortodoxe Sârbe, formulată de Sfântul ei Sinod, rămâne neschimbată. Nu recunoaștem schismaticii ucrainieni de neînțeles ca membri ai Bisericii, nici măcar nu o recunoaștem ca o Biserică Autocefală Ortodoxă normală.”

sputniknews.gr

ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα μοιραστεί την ευθύνη ενώπιον του Θεού – Ορθόδοξος Τύπος

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Arhiepiscopul Ieronim al Bisericii Greciei va împărtăși responsabilitatea în fața lui Dumnezeu

 1. „În orașul Kiev niciodată nu a fost patriarh. Patriarhii au trăit la Moscova. Să vă păziţi de grupa (biserica) autocefalilor ucraineni şi de uniaţie”.

  Locţiitorul Lavrei Peşterilor din Kiev, părintele Cronid a replicat spunând că autocefalii şi uniaţii au dispărut din Ucraina. Părintele a răspuns cu tristeţe şi amărăciune:
  „Demonul va intra în ei şi cu o răutate satanica se vor năpusti împotriva credinţei şi a Bisericii Ortodoxe, dar vor avea un sfârşit infamant, iar urmaşii lor vor primi pedeapsa cerească de la Domnul şi Împăratul puterilor”.
  Părintele a prevăzut şi a ştiut dinainte totul. Acum a aparut un arhiereu ucrainean autocefal, numindu-se patriarhul Kievului. Dar unde? În America. Dar el nu ştie sau a uitat că la Kiev nu a fost niciodată patriarh… Trebuie să fim atenţi, de unde poate fi în America un patriarh al Kievului?! Iar unii spre moartea lor veşnică şi spre ruşinea lor strigă: „patriarhul nostru”.
  Părintele ne avertiza să fim credincioşi Patriarhiei de la Moscova şi să nu intrăm în niciun fel de schismă.
  „Feriţi-vă de aşa numita biserică de peste hotare şi să ştiţi că ea nu este amintită în dipticele Bisericilor Ortodoxe. Ea nu este o biserică [separată], ci o parte a Bisericii Ruse. Multpătimitoarea noastră Biserica a rezistat într-un stat ateu. (…) Se duc la eretici şi la schismatici doar cei nevrednici de mila lui Dumnezeu şi marii păcătosi care nu vor să ştie ,,Cred într-una Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică’’ şi că Biserica Ortodoxă este Trupul lui Hristos, care nu poate fi împărţit. Biserica este cămaşa lui Hristos, care nu poate fi ruptă în bucăţi. Nu îşi amintesc că este un Domn, o credinţă şi un botez. Domnul Iisus Hristos a zidit o singură Biserică (nu biserici), pe care nu o vor birui nici porţile iadului. Este o singură Biserică Sfântă, Sobornicească şi Apostolească. Celelalte, care se numesc biserici, nu sunt biserici, ci neghinele din grâu şi adunătura diavolului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)