Amestecul lui Poroșenko în problemele Bisericii aduce „scindarea, vrăjmășia și ura”

Fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a vorbit ieri la o conferință de presă împotriva interferenței actuale a președintelui Petro Poroșenko în chestiuni religioase care vizează diviziunea și vrăjmășia, raportează RIA-Novosti.
„Statul, politicienii și președintele  nu ar fi trebuit să intervină în chestiuni religioase”, a declarat fostul șef de stat. „Biserica a fost întotdeauna separată de stat. De-a lungul întregii istorii a Ucrainei independente, niciunul dintre președinți nu și-a permis să intervină în chestiuni bisericești „.
În opinia lui Ianukovici, tot ceea ce s-a întâmplat în ceea ce privește Biserica Ortodoxă Ucrainiană nu vizează reducerea tensiunii, nici căutarea căilor spre unire „, ci scindarea, vrăjmășia și ura”.
Între timp, Poroșenko a afirmat în repetate rânduri că nu vede nici o intervenție a statului în problemele bisericești, în ciuda faptului că guvernul a făcut apel la autocefalia bisericească și a adoptat mai multe legi care vizează numele Bisericii și modul în care Bisericile își decid apartenența.
Ianukovici a fost al patrulea președinte al Ucrainei din februarie 2010 până când a fost înlăturat în februarie 2014 de revoluția ucraineană. În prezent, el locuiește în exil în Rusia și a fost recent condamnat la 13 ani de închisoare în absență pentru înaltă trădare de către o instanță de la Kiev.
Ianukovici a mai comentat că Poroșenko va încerca să câștige alegerile viitoare cu orice preț, inclusiv recurgând la fraudă.
Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea din Ierusalim, care a anulat recent o întâlnire cu Poroșenko, i-a trimis mai târziu acestuia o scrisoare și a vorbit cu el la telefon, îndemnându-l să înceteze persecuția politică împotriva lui Ianukovici și să-l implice în procesul de pace din Donbass. „Pentru că este nevoie de un dialog amplu pentru a ajunge la reconcilierea națională și ar trebui să se implice poporul din regiunea Donbass, președintele Ianukovici ar putea deveni unul dintre acești reprezentanți „, scrie Jerusalem Post.
„În acest duh al milei și reconcilierii, exemplificat de Domnul nostru Iisus Hristos, fac apel la voi, Excelența voastră, să arătați îndurare față de predecesorul vostru”, se scrie în scrisoare.
Se vorbește, de asemenea, despre utilizarea „oricăror posibilități de pace pe care le avem la dispoziție” și se reamintește președintelui că cei cu autoritate „au ocazia de a conduce lumea într-o direcție mai bună, mai promițătoare”.
„Suntem încrezători că domnul Ianukovici, de asemenea, ar fi  dispus să depună toate eforturile pentru a face acest lucru”, se încheie scrisoarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teofil al III-lea
image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Amestecul lui Poroșenko în problemele Bisericii aduce „scindarea, vrăjmășia și ura”

  1. Petro Poroșenko lucrează cu vrăji și are demoni pentru mărire și slavă în lumea aceasta și ca unealtă a occidentului împotriva Bisericii Ortodoxe și împotriva Rusiei.
    S-a cuplat foarte bine cu ereticul Bartolomeu, și el un vrăjmaș al Bisericii Ortodoxe și unealtă a occidentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)