Vaticanul și Fanarul pregătesc un Sinod Ecumenic

Vaticanul speră să aibă loc „Sinodul Creștin Ecumenic” și va căuta o modalitate de a-l conduce, a declarat nunțiu apostolic în Rusia.

Pe 9 decembrie 2019, nunțiul apostolic din Federația Rusă, Arhiepiscopul Celestino Migliore, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă a RIA Novosti la Moscova, că va avea loc în curând Sinodul Ecumenic și Vaticanul ar căuta o modalitate de a-l conduce.

„Sperăm că va avea loc în curând Sinodul Ecumenic, dar cineva ar trebui să îl convoace. Ar trebui găsită persoana potrivită care să îl convoace”, a menționat nunțiul papal, întrebat fiind de către jurnaliști, dacă este posibilă convocarea unui nou Sinod Ecumenic în condițiile actuale moderne, cu participarea reprezentanților tuturor „credințelor” Creștine.

„În viitor vom găsi o modalitate de a convoca Sinodul Ecumenic, vom găsi o formulă potrivită pentru a putea să ne reunim”, a adăugat nunțiul apostolic.

Cu puțin timp în urmă, posibilitatea organizării unui nou Sinod Ecumenic a fost discutată de către Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului și Papa Francisc. Cele două personalități au discutat și despre data posibilă a organizării sale – 2025, la aniversarea Primului Sinod Ecumenic din anul 325. În luna martie a acestui an, la o conferință de la Moscova, a fost prezentat un raport prin care s-a afirmat faptul că Constantinopolul și Roma ar fi fost deja de acord cu gestionarea comună a jurisdicției, care va fi pusă în aplicare într-un mod deschis, după Sinodul de Unificare Ecumenică.

După cum a raportat UJO, patriarhul Bartolomeu a declarat că dialogul cu Vaticanul este una dintre prioritățile Patriarhiei Constantinopolului.

9 decembrie, 2019

Papal nuncio: Vatican looks forward to the Ecumenical Council


Nota editorului Mihai-Silviu Chirilă.


Această informație ne dă o explicație pertinentă cu privire la lipsa de reacție a sinodului BOR față de cererea de cercetare disciplinară a episcopului orădean Sofronie Drincec, care nu a făcut decât să deschidă drumul pe care vedem că merg Roma și Fanar. Și atunci, cum să reacționeze sinodul BOR, „fratele iubit” al papei, patriarhul Daniel?


În altă ordine de idei, dacă acest plan cutremurător se va duce la bun sfârșit și astfel de sinod se va face sub conducerea papei, în duh papist, atunci va fi foarte greu pentru preoții care se vor trezi uniți cu Roma să mai reacționeze fără a păți ceea ce li se întâmplă celor de la Orășeni în zilele noastre. De aceea este important ca preoțimea să reacționeze masiv, pentru a nu permite sistemului ecumenist să reacționeze în maniera primitivă în care o face la Orășeni. 1000 de preoți care întrerup pomenirea sunt mai greu de alungat din parohiile lor, chiar și cu ajutorul justiției. Nimeni nu ar fi nebun să creeze premisele unei revolte naționale motivate religios. Cât timp însă nu se face nimic, șansele de a se reacționa în 2025, dacă BOR va participa la astfel de sinod se reduc drastic.

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

 1. Puternic este Dumnezeu să le strice toate planurile, dacă noi vom merita acest lucru. Dacă nu, la așa lume, așa ierarhi!
  Doamne, ai milă de noi și oprește-i pe dușmanii Tăi cum știi și cum poți!

  Dacă lumea acceptă cipurile implantate și egalitatea de gen, LGBT , iar singura ei grjjă este cum să-L supere pe Dumnezeu, prin păcate din ce în ce mai oribile, atunci Dumnezeu Se va retrage acolo unde va avea loc, în inimile celor care nu-l vor accepta pe Antihrist cu pleiada lui de patimi și păcate!
  Nădejdea-mi este Tatăl, scăparea-mi este Fiul, acoperământul – Duhul Sfânt! Treime Sfântă, slavă Ție! Dumnezeu îngăduie niște vremuri de cernere inclusiv pentru cei aleși să ne conducă spre mântuire. Căderea ierarhilor nu trebuie să însemne și căderea noastră.

  Răul devine vizibil și nimeni nu se poate preface că nu-l vede. Dumnezeu să ne ajute să ne mântuim sufletele în aceste vremuri în care mulți sfinți ar fi vrut să trăiască pentru a se nevoi!

 2. În ziua de 7 decembrie, când Biserica Ortodoxă Română o prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş, comunitatea ortodoxă românească din Parohia „Sfântul Teodosie de la Brazi” i-a bucurat pe membrii comunităţii-gazdă din Parohia catolică „St. Wiho” din oraşul Osnabrück cu un concert tradiţional de colinde.
  În cuvântul său de mulțumire, Părintele paroh, Bogdan Ionel Ilie, i-a mulţumit părintelui catolic, membrilor consiliului parohial, dar şi întregii comunităţi catolice pentru dragostea, încrederea şi ospitalitatea pe care au arătat-o faţă de comunitatea noastră ortodoxă .” Închei cu mulţumiri din suflet pentru părintele Baumgart, părintele Pliesch, domnul Klein, tuturor celor din consiliul bisericii, tuturor celor din comunitatea St. Wiho şi nu în ultimul rând episcopului Franz-Josef Bode”.
  Astfel, se formează de mici, ecumeniştii de mâine, la şcoala înfrăţirii catolico-ortodoxe, cei care vor continua programul implementat de ereticul Francisc şi iubitul său frate, Pseudopatriarhul Bartolomeu, sub atenta îndrumare şi coordonare a consiliului de agitaţie şi propagandă al sinodului BOR.
  O acţiune concentrată pe termen lung, sub conducerea aceluiaşi (doar pentru un timp) Patriarh Daniel, rod al gândirii sale magistrale care străbate ca un fir roşu, activitatea profund ecumenistă, dedicată unirii Bisericii Ortodoxe cu denominaţiunea catolică, în viitorul apropiat!
  Dacă nu cumva intervin greco-catolicii mai repede de anul 2025, cu Mitropolitul lor şi al BOR, Sofronie, acum mari poftitori de unire, sub stindardul noii religii mondiale.

  Locaşurile papistaşe de rugăciune vor fi şi ale noastre, căci nu-i aşa, ce-i al tău e şi al meu- fraţi suntem-(desigur cu taxele de rigoare, pe care le plătesc din buzunarele lor, naivii şi prostiţii din pleromă, împreună cu salariaţii simbriaşi ai BOR). Oricum clădirile de rugăciune papistaşe sunt goale(totuşi încălzite şi spaţioase).
  În acest timp, în ţară, creştinii din Schit Orăşeni, împreună cu Cinstitul Părinte Ioan Ungureanu, tremură în frigul iernii, nădăjduind în marea si bogata Milă a Celui Atotputernic, ca măcar Lumină să fie şi clopotul să bată, vestind tuturor, bucuria începerii Liturghiei, vremea de furtună ori primejdie, precum şi adormirea în Domnul, a unui binecredincios din comunitatea curajoşilor luptători împotriva fiarei roşii(iertaţi!)-ecumeniste, idolul vânzătorilor credinţei ortodoxe şi al neamului străbun.

 3. astia propun dar DUMNEZEU ESTE CEL CARE DISPUNE.Mai degraba va fi un sinod ortodox adevarat care sa il pulverizeze pe Bartolomeu.DOAMNE AJUTA!Sa ne rugam pt asta.

 4. România, pocăiește-te!
  Dumnezeu te mustră, Românie, pentru spurcăciunea faptelor tale!
  În perioada comunistă, în timp ce tu acceptai și promovai cu zel educația ateistă, smintind sufletele nevinovate ale copiilor și te mândreai cu frumusețea și cu bogăția ta, alții, din închisori, se rugau pentru tine. Erau torturați și uciși, pentru că erau temple ale Duhului Sfânt care, în libertate, ar fi format milioane de ucenici care ne-ar fi făcut de neînvins! Dar scris este: ,, Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.” ( Matei, 18, 7) Încet și sigur, numărul rugătorilor pentru acest neam s-a micșorat tot mai mult, iar lumea a rămas în beznă, fiind ușor de trădat.
  L-ai trădat pe Dumnezeu? Așteaptă-te să fii trădata! Celor mândri, Dumnezeu le stă împotrivă! Dumnezeu nu Se lasă batjocorit la nesfârșit! Lovitura de stat din 1989 te-a găsit fără marii titani ai Duhului care te-ar fi putut salva de trădătorii din interior și din exterior. Astăzi alții se mândresc cu bogățiile tale! Acum, după ce ți-au luat bogățiile materiale, dușmanii te văduvesc și de comorile spirituale! Românie ticăloasă, tu îi aplauzi, în loc să-i mustri! Vai ție, că vrei să fii pe placul lumii, nu pe placul lui Dumnezeu!
  De ce-ai intrat în Consiliul Mondialal Bisericilor dacă spui că crezi în ,,Una Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică”? Îl minți cu nerușinare până și pe Dumnezeu? Cum poți să urmezi cu atâta zel ecumenismul asemenea celor care, în vremea Sfântului Ilie, îl cinsteau pe Baal?
  Ce fel de cruci au multe dintre bisericile și manastirile tale? Nu-ți mai place Crucea pe care Hristos S-a răstignit și preferi crucea lui Baphomet cu trei brațe paralele care de la distanță pare un romb? Care necurat e atât de prost, să fugă de o asemenea cruce? Nici mâna care, în icoane, binecuvântează în numele Preasfintei Treimi se pare că nu-ți mai place… Cauți ceva modern, care să semene cât mai mult cu semnul ,,cornuta”! Vai ție!
  La Sinodul din Creta din 2016 știi ce s-a întâmplat? Ai semnat, prin ierarhii tăi, că toate confesiunile sunt BISERICI! În primul rând papismul, care ridică la rang de virtute mândria luciferică, prin infailibilitatea papală! S-a promovat acolo episcopocentrismul, în locul sinodalității. Acolo, la Creta, Adevărul a fost crucificat! Au fost numite ,,biserici” chiar și acele confesiuni care o necistesc pe Maica Domnului! Și ai semnat, prin ierarhii tăi, atingând culmea lașității și a ipocriziei!
  Papa intră acum în comuniune cu cei de alte religii pregătind unificarea tuturor! O unitate în diversitate! Iar patriarhii ortodocși intră în comuniune cu Papa, imitându-l puțin câte puțin. Până la urmă, se pregătește închinarea la om, ca să-l putem accepta pe Antihrist. Fiecare crede că își păstrează credința sa, doar că acolo, la vârf, ierarhii declară că suntem în comuniune unii cu alții! Această comuniune nu va rămâne fără urmări. Sfântul Ilie tocmai își ascute sabia pentru a-i pedepsi pe cei asemenea ție. Dacă vei vedea secetă, inundații și incendii, foamete ori epidemii, să știi că acestea sunt săbii ale Sfântului Ilie!
  La adăpostul iubirismului ecumenist, în lume, se moare pentru Hristos fără să-i pese cuiva, iar preoții lui Dumnezeu care sunt împotriva ecumenismului sunt caterisiți, umiliți, târâți în tribunale și scoși din biserici. În schimb, se încurajează pornirile cele mai josnice ale omenirii, ideologia de gen și toate pervresiunile care-l apropie pe om de necurat, nu de Dumnezeu! Și tu le accepți, ca să fii pe placul lumii. Ai atras mânia lui Dumnezeu prin avorturile și prin desfrânarea ta cu trupul și cu sufletul!
  Dacă ai acceptat documentele biometrice, probabil că vei accepta și pecetea antihristică ce conține 666 într-o formă ascunsă! Acceptarea cipului implantat te va despărți de tot de Dumnezeu, căci Dumnezeu vrea să ai un nume de Botez, nu un număr dat de Antihrist! Numai necuratul vrea să șteargă orice legătură a ta cu Dumnezeu!
  Indiciile pecetluirii apropiate cu semnul fiarei prin tehnologia bazată pe 666 au fost profețite: ,,Şi ea (fiara) îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase” (Biblia,Apocalipsa, 13:16-17); Iată și consecinţele pecetluirii cu semnul fiarei 666: ,,Cine se închină fiarei şi chipului ei şi primeşte semnul ei pe fruntea lui, sau pe mana lui, va bea din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, în potirul mâniei sale, şi se va chinui în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului. Şi fumul chinului lor se suie în vecii vecilor. Şi nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi chipului ei şi oricine primeşte semnul numelui ei.” Biblia; Apocalipsa, cap. 14, versetele 9-11.
  Citește, roagă-te, pocăiește-te, informează-te și informează-I și pe alții, căci răspundem cu toții pentru că am asistat cu o lașitate înspăimântătoare la distrugerea credinței strămoșești!

 5. Art. 4. – Orice persoană, cult, asociaţie religioasă sau grupare religioasă din România este liberă de a stabili şi menţine relaţii ecumenice şi frăţeşti cu alte persoane, culte sau grupări religioase şi cu organizaţiile inter-creştine şi inter-religioase, la nivel naţional şi internaţional.
  Este vorba de ,,Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor,,.
  Chiar nu pot sa va inteleg…
  Unde este incalcarea legii de catre BOR?
  De fapt dvs instigati ca preotii sa intrerupa pomenirea? Ca nu vor putea fi alungati nici cu executorii judecatoresti…
  La Schitul Oraseni exista o hotarare judecatoreasca! Punct! Nimeni nu este mai presus de lege!
  Nu stiu ce spune legea romaneasca dar stiu sigur ca in SUA instigarea le nerespectarea legii se sanctioneaza drastic!
  Pana acum n-am facut-o dar s-ar putea sa consult un avocat si sa va reclam la CNCD. Si mai aveti si iesiri la limita antisemitismului…
  Stimata redactie ,,Marturisirea Ortodoxa,, ce fel de oameni sunteti?
  S-ar putea sa fie ultimul cometariu al meu pe acest site.

  1. Domnule Velichi,

   daca nu puteti sa ne intelegeti, puteti sa nu mai cititi ce scriem si gata. Decat sa ne veniti cu consultarea unui avocat, cu CNCD, mai bine cititi altceva. Nu puteti dumneavoastra dormi linistit pentru ca instigam noi preotii la intreruperea pomenirii? Ce cauza procesuala aveti pentru a ne reclama la CNCD?
   Daca din tot ce am scris noi aici despre Oraseni dumneavoastra ati inteles ca BOR are dreptate si ca oamenii acestia nu inseamna ca nu are rost sa va mai explice cineva situatia.
   Ati spus ca s-ar putea sa fie ultimul comentariu pe care il publicati pe acest site. S-ar putea sa fie ultimul pe care vi-l publicam. Nu putem sa ne pierdem timpul sa va explicam la nesfarsit lucruri care sunt evidente pentru oricine.
   Buna ziua

 6. P.S. Dvs va doriti o revolta nationala motivata religios?
  Cred ca, totusi, ati depasit o linie rosie…
  Am sa citesc cu mare atentie ,,Legea Cultelor,,.

  1. In Romania exista Constitutia si legile tarii.In B.OR.exista Canoanele B.O. si legea cultelor.ACEASTA ESTE ORDINEA.Ori ecumenistii tocmai Canoanele B.O.le-au incalcat,adica au incalcat Constitutia Bisericii Ortodoxe.Simplu.

 7. Un mesaj cutremurător din partea Sfintei Închisorilor, Aspazia Oţel Petrescu, pentru întregul neam românesc aflat la răscruce, în faţa apostaziei şi schismei care înaintează ameninţător, timp prevestit şi de către Sfinţii din temniţe si Închisori, vasele alese ale Domnului Hristos.
  Să avem parte de rugăciunile sale în faţa Tronului AtotBunului Dumnezeu!Amin

  „Suntem la o treaptă atât de jos de cădere în abisul apostaziei, încât numai bunul Dumnezeu ne poate salva la ora actuală. Sunt sigură că va interveni, ne va da o cale de catharsis, cum zic grecii, de purificare, care va fi dură. Sunt convinsă de lucrul ăsta, dar va trebui să o primim şi va trebui să fim vrednici de mila şi îndurarea bunului Dumnezeu. Altfel, vom duce o viaţă bună, dar animalică, crotaliaţi ca nişte animale…

  Ar trebui să fim mult mai lucizi, să conştientizăm de ce am primit acea palmă de la Domnul. Dar Mântuitorul a prevăzut că aşa o să fie, a zis că vor veni vremurile cele negre când oamenii vor benchetui şi vor petrece, şi habar nu vor avea ce e de capul lor, ce se petrece cu ei….noi nu suntem de unii singuri, deşi vremurile pe care le trăim ne pun sarcina responsabilităţii fiecărui individ în parte. Fiecare va trebui singur să hotărâm – dar toată umanitatea, toată omenirea suntem un unicat. E ca şi un trup omenesc: dacă tai un deget, suferă tot corpul. Aşa suntem şi noi. Trebuie să ne iubim unii pe alţii, să ne suportăm unii pe alţii, să ne ajutăm în depăşirea limitelor. Nu suntem singuri, nu trăim de capul nostru, suntem dependenţi unii de ceilalţi, fiecare cădere a noastră înseamnă căderea omenescului şi fiecare ridicare a noastră înseamnă o înălţare a omenirii în sfere înalte, superioare, demne de denumirea de Om.

  Am pierdut foarte multe din torţele de care ar fi trebuit să ne ţinem ca să fim toţi pentru unul şi unul pentru toţi. Formula asta, la ora actuală, pare găunoasă şi pare iluzorie, dar ea este adevărată – şi faptul că a fost părăsită va fi plătită scump de omenire.
  …..mă rog tot timpul, mă rog pentru toţi oamenii, dar în primul rând pentru neamul nostru. În special la Sfânta Euharistie, eu zic aşa: „Iisuse bunule, Dumnezeul meu şi Răscumpărătorul meu, Îţi mulţumesc pentru tot binele pe care mi l-ai dăruit ca neam şi ca om, ca persoană”. Pe urmă zic: „Iartă-mi neamul, iartă-mi patria, iartă-mi poporul din care fac parte şi iartă-mă şi pe mine împreună cu ei, că împreună am greşit, împreună Te-am supărat, împreună nu Ţi-am înţeles iubirea”.
  Întotdeauna mă rog. La rugăciunile dimineţii, când se fac pomenirile, eu zic întotdeauna pentru neamul meu: „Pomeneşte, Doamne, pe cei ce Te cunosc, pe cei ce Te iubesc, pe cei ce au o mai mare nevoie de îndurarea Ta, şi pe cei pentru care nu se roagă nimeni”. Fiecare dintre noi avem această datorie, să facem pocăinţă pentru întregul neam.

  Nu vă pot spune cât S-ar bucura Mântuitorul să primească un mănunchi din ce în ce mai bogat de astfel de rugăciuni! Noi cerem şi cerem şi cerem, nu ne mai săturăm să tot cerem, dar nu dăm această rugăciune a unuia pentru toţi. Noi nu ne gândim la colectivitate, ca să folosesc un termen laic – noi ne separăm singuri într-un egoism sau, în cel mai bun caz, într-un egocentrism foarte dăunător…. facem parte dintr-un univers întreg, nu suntem de capul nostru. Tot ce greşim, nu greşim numai în detrimentul nostru, ci în detrimentul tuturor acelora de care suntem legaţi prin canale de iubire.

  Domnul să fie cu noi, cu toţi. Amin!.”

  Revista “Familia ortodoxa”, nr. 1 (96)/ 2017

 8. Sunteți penibili! Vă ridicați împotriva Bisericii, erijându-vă în unici păstrători ai adevărului evanghelic, exact ca sectele. Voi, și ce ca voi, faceți mai mult rău Bisericii decât toți ateii și necredincioșii. Sunteți niște rătăciți, inculți teologic și habotnici. dacă este voia lui Hristos ca unitatea de la început a Bisericii Lui să se facă, nu veți putea voi opri aceasta, prin aburelile drăcești pe care le emiteți. Unitatea de credință este clamată în fiecare Sfântă Liturghie. Pentru ce mai participați la dumnezeiasca Liturghie dacă nu îi auziți cuvintele și sunteți împotriva lor? Reveniți-vă! Sunteți rătăciți și inculți teologic. Biserica este cea care este, nu voi sunteți Biserica! Sunteți la fel de rătăciți ca sectele!

  1. Unitatea care se cere in Sfanta Liturghie este intre Bisericile Ortodoxe Locale, nu intre Ortodoxie si eretici. Aceasta interpretare e strict ecumenista, e profund eretica si demonstreaza ca domnia voastra sunteti intr-o grava intunecare a mintii si aveti o viziune strict eretica despre Biserica.
   Noi nu avem pretentia ca suntem pastratori ai adevarului, ci doar ca nu acceptam ca adevarul sa fie falsificat de idei ca cea pe care o aveti dumenavoastra.

   1. Hopa! Mare atenţie d-le Chirilă că a apărut cineva care mă depăşeşte cu mult! Şi are şi o pregătire teologică mult peste a mea…
    În altă ordine de idei, la domnul ,,român creştin ortodox,, nu-mi place folosirea, ca apelativ, a pronumelui personal, pers. a II-a plural ,,voi,,. Totuşi, se impunea folosirea pronumelui de politeţe ,,dumneavoastră,,…

    1. Va rog sa ma credeti cand va spun ca fata de cel ce se considera roman crestin ortodox dumneavoastra sunteti un adevarat teolog. Acel cetatean este un ecuumenist în cea mai pura traditie a ecumenismului, fara niciun fel de intelegere a Ortodoxiei.
     Domnia sa ne acuză că „tulburăm poporul”, adică îl zdruncinăm în opiniile sale ecumeniste, potrivit cărora este voia lui Dumnezeu ca „toti crestinii” sa se uneasca pentru ca si „Biserica se roaga pentru asta la Sfanta Liturghie”.
     Asa cum i-am spus si aceluia, va spun si dumneavoastra, aceasta este si misiunea noastra, sa zdruncinam din temelie „normalitatea” aparent ortodoxa a credinciosilor ortodocsi total ignoranti in materie teologica, cum e cel invocat de dumneavoastra.
     Aceasta „normalitate” este de fapt trairea in adancuri a ereziei ecumeniste, pentru ca Biserica nu se roaga pentru unirea cu ereticii, ci pentru pastrarea unitatii intre Bisericile Ortodoxe Locale si pentru pacea lumii, iar unirea ecumenista nu este voia lui Dumnezeu, ci voia papei, care, pregatind calea lui antihrist, se vede conducator suprem al lumii crestine si „loctiitor al lui Hristos”, forme de mandrie comparabile cu cele ale lui Lucifer cel dintru inceputuri.
     De aceea si spune sfantul Iustin ca este a treia cadere cea a papei, dupa a lui Adam si Iuda.
     Asa ca, atentie pe cine admirati! Sunteti universitar, sigur puteti mai mult!
     Salutari si Sarbatori binecuvantate!

     1. Legat de ecumenism am să mă documentez mai amănunţit. După aceea o să încerc să fac o paralelă între Art 4 din Legea Cultelor şi ecumenism. D-le Chirilă, cu tot respectul, totuşi nu pot să fiu de acord cu faptul că dvs. faceţi apel la Legea Cultelor acolo unde vă ,,vine bine,,. De exemplu în ultimul ariticol, cel cu primarul trecut de la PSD la ALDE. În Legea Cultelor mai este menţionat şi Art 4 care permite, f. clar, relaţiile ecumenice.
      Eu sunt şi funcţioar public şi ştiu că legea se citeşte, se înţelege şi se aplică ,,en entier,, în litera şi SPIRITUL acesteia. De la dvs. am pretenţii pt. că sunteţi la a doua facultate…
      Deocamdată am aflat doar opinia unei ,,tabere,,. Voi căuta să aflu şi opinia celeilate ,,tabere,,. Nu prea am eu timp dar mă cunosc destul de bine cu 2 preoţi, de la noi din Brăila, şi am să le cer părerea în legătură cu mai multe aspecte publicate de site-ul dvs. Am intrat şi pe site-ul UJO şi am văzut că este ,,tetra,, lingv. F.f. curios este faptul că toate comentariile sunt scrise în rusă sau ucraineană…
      Voi reveni.
      Crăciun fericit şi Anul Nou cu bucurii!

     2. P.S. Trist…
      Acum, în seara de Crăciun, am intrat, din nou, pe site-ul Uniunii Jurnaliştilor Ortodocşi (U.J.O) şi am văzut că site-ul dumnealor este, de fapt, ,,penta,, lingv… Sunt aceleaşi limbi ca cele ale site-ului Bis. Ortodoxe Ruse. Bine, mă rog, acolo scrie în dreptul tricolorului Basarabiei ,, moldovskaia versia,,. ,,Prietenii,, ştiu de ce… Dacă vrei să citeşti în ,,moldovenească,, care este perfect inteligibilă cu lb. română, ai să dai mai mult de rusă decât de ,,moldovenească,,. Ceea ce nu este cazul la versiunile în engleză şi greacă…
      Apropos de UJO. D-na Naghi spune în comentariu că, ctez: ,.După cum a raportat UJO,.. ,,Hopa! Deci UJO face rapoarte! F. f. interesant…
      Cu profundă tristeţe vă spun:
      ,,Crăciun Fericit…,,
      P.S. Doamne! Stau, uneori, şi mă gândesc cum or fi putând unii români de-ai mei să ţină cu ruşii…

     3. Din pacate un nationalism gregar va face sa nu pricepeti ca acei compatrioti ai dumneavoastra la care faceti referire nu tin cu rusii, ci tin cu adevarul de credinta ortodox. Atat si nimic mai mult.
      Daca ar fi sa discutam totusi in acelasi ton, credeti ca cei cu care va afisati dumenavoastra sunt mai buni decat rusii? Oare americanii sunt in vreun fel mai buni ca rusii? Oare UE-istii care vin la furat in Romania sunt mai buni ca rusii? Oare nemtii si austriecii care jefuiesc toate resursele nationale sunt mai buni ca rusii?
      De ce dar este o crima sa tii cu ortodoxia, fiind imediat catalogat ca filorus, dar e admis si recomandabil sa tii cu Occidentul apostat, de unde vin toate pacatele cumplite ale umanitatii si de unde biata tara romaneasca nu are niciun prieten?
      Nu credeti ca raspunsul de bun simt este ca trebuie sa tinem cu romanii, nu cu rusii, americanii etc?
      Iar daca tinem cu romanii este imperativ sa aparam Ortodoxia contra ecumenismului apostat. Punctum.
      Sarbatori fericite!

     4. Puteţi să vă exprimaţi, liber opiniile, datorită democraţiei care s-a cristalizat în occidentul ,,apostat,,. Altminteri, aţi avut soarta lui Alexei Navalnîi… Sunt convins că ştiţi despre cine este vorba… Cât despre naţionalismul meu ,,gregar,,… O-i fiu eu naţionalist brut, primitiv etc. dar în nici un caz ,,gregar,,. Defecte am destule dar, totuşi, nu am ,,instinct de turmă,,…Nu vreau să cad în păcatul trufiei dar eu sunt cam a 5-a generaţie de intelectuali, pe linie paternă, şi chiar nu am fost crescut ,,gregar,,.
      Înainte de Revoluţie ni se spunea de Occidentul ,,decadent,, că este sursa tuturor relelor. Aveţi, aproape, aceeaşi retorică ca-nainte de `89. Văd cât de uşor se sare de la extrema stângă (atee) la cealaltă extremă, fundamentalist – religioasă.
      Termenul ,,gregar,, îl folosesc la Entomologie când predau despre lăcuste, care au, uneori, instinct ,,gregar,, şi migrează. Sensul i-l ştiam dar m-am uitat în Dex să-i văd şi etimologia. Vine din latinescul ,,gregarius,, Eu în locul dvs. n-aş folosi termeni latineşti. Cuvintele latineşti sunt periculoase pt. ortodoxie pt. că aduc aminte de Roma. Acolo stă ,,ereticul,, papă. Dar cel mai bine ar fi să renunţăm la alfabetul latin (roman) şi cred că ar trebuie să ne întoarcem la cel chirilic. Mai mare păcatul să fim noi singura naţie ortodoxă care scrim cu litere romane adică,,papistaşe,,… Alfabetul latin este, de fapt, o formă mascată de ,,ecumenism,, aşa că, mare mare atenţie…

     5. 1. libertatea de expresie in Occidentul apostat este mai restransa decat in Orientul comunist. Daca in comunism macar regimului ii pasa de tot ce se spune, in Occidentul apostat exista mecanisme prin care opinia liber exprimata sa nu valoreze nimic, decat daca sistemul este interesat sa valoreze ceva. Va intreb: ce valoare are o vorba rostita pentru nimeni? Un vox clamans in deserto? Niciuna. Sigur, se da impresia ca esti liber, dar ia spune ceva pe temele tabu ale Occidentului apostat (Holocaust, minoritati sexuale etc.) si vei vedea ca intre Occidentul apostat si Orientul comunist, la fel de apostat, nu e nicio diferenta.
      2. s-ar putea sa am aceeasi retorica precum cea dinainte de 89, daca vreti, dar atunci inseamna ca si parintele sfant Iustin Popovici are aceeasi retorica, pentru ca si el scrie ca Occidentul apostat este sursa tuturor relelor spirituale. Trebuie sa recunoasteti ca oricine nu are un spirit gregar, iertati-ma, dar nu pot evita termenul, pe care il subliniez, este gregarism, poate vedea ca unele dintre rele, nu toate, evident, origineaza in Occidentul apostat. E un fapt, nu il puteti nega, nu il neaga nici occidentalii. Il neaga doar agentii voluntari sau involuntari, ai occidentalismului.
      3. afirmatiile cu alfabetul latin si chirilic sunt speculatii ale dumneavoastra, asumati-vi-le, daca doriti, eu nu am spus asa ceva.
      Constat cu suparare ca inca ganditi in niste sabloane, repet, gregare. Insist cu obstinatie pe acest termen, dezlipiti-va de acest spirit inspirat de propaganda televizista si asumati-va statutul de universitar, adica un spirit critic sanatos si constructiv.

   2. P.S. Am recitit textul lui ,,român creştin ortodox,, cu mare atenţie. Tipului îi place să scrie cu diacritice şi îi mai plac şi virgulele puse acolo unde trebuie… Eu, în locul dvs, l-aş aborda cu mare atenţie şi după câte semne ale exclamării are-n text… Cred, că de nervi, a ,,mâncat,, un verb. Bănuiesc că a vrut să scrie, citez: ,, Voi şi ce e ca voi…,,. Şi mai cred că eu sunt un ,,fleac,, în opinii vis-a-vis de dumnealui…

    1. Mi-as pierde timpul sa il urmaresc cu atentie. Daca as vrea sa citesc doctrina ecumenista, ceea nu vreau in niciun caz, as putea sa il citesc pe Ioannis Zizioulas, macar ala e un eretic erudit. Desi eruditia e cea care il va duce la iad, daca nu se pocaieste.

    2. Domnule Velichi,daca tineti cu americanii ati putea sa adresati un memoriu guvernului american prin care sa le cereti sa doteze armata romana cu ICMB Minuteman 3 si cu THAAD.Vreau sa vad daca vor face acest lucru.Eu chiar imi doresc.Minuteman 3 in Carpathian Mountain-I agree.

     1. Domnule Cosmin D, chiar nu ţin cu americanii. Dar, dacă aş fi obligat să aleg doar între ei şi ruşi, i-aş alege pe primii.
      Au păcate istorice ,,gârlă,,. De exemplu, sclavia s-a lungit la ei până după mijlocul sec. XIX (Răzb. de Secesiune). Au măcelărit, la propriu, pe amerindieni, s.a.m.d. Şi acum mai persistă, în multe zone, mentalitatea rasială la ei. Dar măcar s-au luptat şi se luptă în continuare să se lepede.
      Legat de istoria noastră, a românilor, dacă nu-şi impunea voinţa Woodrow Wilson, la Conf. Pace de la Paris (1919) existau premise reale ca Antanta să nu recunoască Unirea de 1918 a Transilvaniei cu România. Puteţi să vă documentaţi, f. simplu/`net.
      Legat de Minuteman şi THAAD nu mă pricep. Eu am făcut, în intervalul 1986 – 87, o armată grea, la infanterie şi n-am avut un orizont aşa de la larg ca dvs. Apropos de armată. Dvs v-aţi satisfăcut stagiul militar dacă tot vorbiţi de dotarea armatei noastre?
      Sănătate!

     2. Istoria romanilor nu se documenteaza pe net. Ia cititi mai atent si vedeti ce conditie au pus Wilson si ai lui pentru ca Romania sa fie recunoscuta ca stat unit cu Transilvania? O sa va cutremurati. Acea conditie s-a reflectat in Constitutia din 1923, cand naturalizarea in Romania a fost larg acceptata, in asa fel incat unii veniti din toate colturile lumii sa poata sa dobandeasca cetatenie romana si sa devina stapani in tara aceasta. Complicat.
      Ce credeti ca putea sa faca conferinta de pace de la Paris, cand Romania era prezenta militar pana la Bratislava? Sa refuze sa ii recunoasca Transilvania? Cand guvernantii maghiari propuneau regelui roman insasi coroana maghiara?
      Nu uitati ce v-am spus, evitati istoria gregara, politica gregara. Sunteti universitar, noi, ceilalti cercetatori stiintifici, unii chiar fosti universitari, chiar daca pentru scurta vreme, asteptam sa discutam in alt registru, nu in cel al propagandei noii ordini mondiale.
      La multi ani cu bine!

  2. Cati Sfinti Parinti oare nu s-au opus unirii dintre ortodocsi si papistasi (deoarece acestia nu au hotarat sa renunte la ereziile lor)? Au fost toti inselati? Sa mai precizez si de Sfinti Parinti contemporani care s-au opus ecumenismului? Dar mai bine intreb asa: care sfant era ecumenist sau accepta dotrina papistasa? Puteti da vreun nume si sa argumentati corect aceasta? Eu cred ca nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)