Sfânta Proscomidie – Noțiuni liturgice la Duminica Tuturor Sfinților

Proscomidia sau rânduiala proaducerii darurilor pentru Sfânta Jertfă a lui Hristos este nedespărțită de Sfânta Liturghie. Modul tainic în care se pregătesc Cinstitele Daruri, departe de ochii credincioșilor, amintește de momentul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos în ieslea din Betleemul Iudeii, într-un chip smerit, dar plin de semnificații teologice. Hristos S-a dăruit de la început în Euharistia Bisericii ca „Pâinea care S-a coborât din cer” care dă viață veșnică. De aceea, Biserica vede în Hristos care Se Naște, moment exprimat atât de bine în cultul dumnezeiesc al Proscomidiei, Mielul care Se va jertfi pentru a Se dărui poporului dreptcredincios în Sfintele Taine – Trupul și Sângele lui Hristos, prin lucrarea tainică și minunată a „Arhiereului care jertfește și Se jertfește”.

Prezentarea Proscomidiei (vezi video), după slujba Sfintei Liturghii, vine din nevoia credincioșilor de a înțelege profunzimea credinței noastre și a cultului dumnezeiesc, reduse adeseori, prin ignoranță, la forme și expresii lipsite de substanță teologică și duhovnicească, sau la o simbolistică străină de adevărul revelat. Catehezele liturgice sunt importante pentru înțelegerea realismului și a profunzimii ritualului la care participăm în viața Bisericii. Dacă în școală materialul didactic are o importanță covârșitoare în educație, în Biserică, cu atât mai mult, trebuie explicat cultul ortodox pentru zidirea și folosul credincioșilor, folosind metodele, mijloacele și formele potrivite și acceptate de liturgica bisericească. E de dorit ca dreptcredincioșii Bisericii să cunoască importanța aducerii darurilor de pâine (prescură) și vin  la Sfântul Altar, să înțeleagă cum acestea sunt pregătite pentru Sfânta Jertfă, să conștientizeze însemnătatea pomenirii la Sfânta Liturghie și, mai ales, a scopului acesteia: împărtășirea cu Sfintele Taine.

,,Dumnezeiasca Liturghie este o lucrare sfântă pentru pregătirea Preasfântului Trup si Sânge a lui Hristos, ca să fie dat spre împărtăşire tuturor credincioşilor. Acesta este întreg scopul şi rostul Liturghiei: împărtăşirea credincioşilor” (Sfântul Simeon al Tesalonicului).

 

Ascultați mai jos și predica părintelui Cosmin Tripon:

Părintele Cosmin Tripon: „Dacă sfinții nu au făcut nicio concesie ereticilor, de ce am face noi?”

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

5 comentarii la “Sfânta Proscomidie – Noțiuni liturgice la Duminica Tuturor Sfinților

 1. Mi-a povestit o cunostinta ca in tinerete a gasit un Liturghier vechi,scos din uz.De mult dorea sa stie ce scrie acolo.Intr-o seara de sambata s-a asezat confortabil, a facut lumina puternica si a inceput sa citesca o Sf. Liturghie.In fata sa se afla un cuier tip pom cum erau in comunism,plin de haine de iarna.S-a cufundat in lectura Sf. Liturghii.La un moment dat a ajuns intr-un loc in care scria ca se deschide Sfantul Antimis.Atunci i s-a parut ca aude un fosnet de haine.Era singur in camera.Fosnetul s-a auzit mai tare si a vazut ca se miscau hainele din cuier.A zis c- o fi de la masinile de pe drum,care miscau caldaramul.A mai citit putin si fosnetul era tot mai puternic,la care se adauga scartaitul cuierului.Cand s-a uitat a doua oara,partea superioara a cuierului pom se rotea singura in stanga si-n dreapta si hainele se miscau dupa cum se rotea cuierul.A inghetat de spaima si cuierul s-a rotit pana cand a inchis Liturghierul.In camera avea aprinse 5 becuri de cate 100 watti fiecare,deci a vazut foarte bine ce s-a intamplat.

 2. Foarte folositor este acest video multe lucruri pe care nu le stiam.Am o intrebare:Cei adormiti care se face pomenire daca sunt in iad nu au nici o mangâiere in urma acestei pomeniri? Va multumesc.

  1. Cei adormiți care sunt în iad au o oarecare mângâiere prin pomenirile care se fac pentru ei, dar nu se pot împărtăși efectiv cu Trupul și Sângele lui Hristos, asemenea celor nedesăvârșiți, după cum spune Sfântul Nicolae Cabasila!

  2. Pomenirea aceasta ii poate ajuta sa se mantuiasca pe cei ce sunt la iad. Asta e si sensul pomenirii mortilor in Ortodoxie

 3. daca vreti sa fiti aproape de o femeie din Borsa – Maramures care a facut petitie pentru ca noi sa fim lasati sa ascultam Slujba Invierii, mergeti in instanta .Acea femeie acum are dosar penal cu Nr dosar 472/P/2020 la Judecatoria Viseu de Sus-Maramures pentru instigare publica
  In prima faza a primit amenda,iar acum are dosar penal pentru INSTIGARE PUBLICA.Dosarul are nr 472/P/2020
  Haideti sa o sustinem sa treaca peste aceste obstacole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)