Schismaticul Filaret pretinde să fie pomenit ca „Patriarh” al noii „Biserici” autocefale

În documentul emis la puțin timp după eliberarea tomosului de către Patriarhia de Constantinopol, schismaticul Filaret emite un document în care pretinde să fie pomenit primul ca „Patriarh” al noii „Biserici” autocefale, iar schismaticul Epifanie al doilea, doar ca mitropolit.

 „Patriarhul tuturor rușilor” din nou: un nou decret al lui Filaret publicat

Liderul Patriarhiei de Kiev „auto-dizolvate” ne-a amintit încă o dată de statutul său „patriarhal”.

Pe 16 ianuarie 2019, Filaret a hotărât să fie pomenit ca „Patriarh al Kievului și a toată Ucraina rusească” alături de „Mitropolitul” Epifanie. Acest lucru a fost declarat într-un document publicat în 19 ianuarie de Protodiaconul Andrei Kurayev pe pagina sa de Facebook.

În document, Fialaret binecuvintează ca în timpul slujbei religioase să se facă pomenire prima dată de „Sanctitatea Sa Filaret, Patriarhul Kievului și a toată Ucraina rusească”, urmat de „Preafericitul Epifanie, Mitropolit de Kiev și a toată Ucraina și Episcopul eparhiot[1]”. Filaret se referă la „Sinodul unificării”, care a avut loc pe 15 decembrie 2018 ca la argumentul acestui decret.

După cum se știe, „Sinodul” a produs noua structură – Biserica Ortodoxă din Ucraina. În orice caz, în documentul conceput de Filaret numele de BOdU nu apare deloc. În textul decretului, noua structură bisericească formată este numită „Biserica Ortodoxă Ucrianeană”.

Merită să fie menționat că documentul a fost tipărit cu antetul Patriarhiei de Kiev, care a fost dizolvată la modul oficial înainte de „Sinodul unificării”. Oricum, documentele oficiale cu privire la auto-dizolvarea BOU-PK nu au fost încă prezentate.

„El avea obiceiul să facă astfel de decizii auto-declarative cel puțin prin Sinod”, comentează părintele Andrei Kurayev. „Acum face totul singur. Apropo, nu-și poate aminti numele BOU. Dar timp de două săptămâni încheiate a semnat cu cumpătare ca „Patriarhul Filaret”-retras, fără să specifice scaunul”.

Trebuie să ne amintim că, pentru a participa la „Sinodul unificării” de pe 15 decembrie, Filaret a fost de acord, la cererea Exarhului Fanarului, să-și scoată „kukuliul patriarhal”, dar apoi l-a pus înapoi. Ulterior, Filaret a declarat în mod repetat că el continuă să se considere drept Patriarh și că va urma să conducă BOdU cu Epifanie.

După cum a relatat Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși, Arhiepiscopul Daniel de Pamfilia a spus că, pentru membrii BOdU, Filaret poate fi considerat un bunic duhovnicesc și patriarh, dar pentru ceilalți el este fostul mitropolit de Kiev.

[1] În bisericile de rit slavon la slujbă este pomenit Patriarhul, Mitropolitul locului și Episcopul regiunii, nu doar ultimul, cum este obiceiul la noi, la români.

Sursa: https://spzh.news/en/news/59297-snova-patriarkh-vseja-rusi-v-seti-opublikovali-novyj-prikaz-filareta

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)