Pseudo-patriarhul Bartolomeu vrea să schimbe eclesiologia Bisericii

Pseudo patriarhul Bartolomeu a declarat că ar trebui să revizuim doctrina Bisericii și să admitem că în Ortodoxie există un „Întâiul” nu numai prin onoare, ci și „ investit cu puteri speciale”.

Creștinii Ortodocși trebuie ei înșiși, să se supună prihănirii de sine și să-și reconsidere eclesiologia dacă nu doresc să devină o federație a Bisericilor, similară cu ceea ce se observă în rândul protestanților, a spus Pseudo patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului într-un interviu acordat „National Herald”, relatează „Romfea”.

Conducătorul Fanarului vede principalele sarcini ale lucrării sale în asigurarea unității în ortodoxie, ca un punct culminant al eforturilor sale pentru unitatea și cooperarea pan-ortodoxă, promovarea pregătirii și convocarea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. În opinia sa, Sinodul Cretan a promovat Ortodoxia, care „privește către viitor și nu amintește cu indiferență și nostalgie trecutul”. Bisericile care au refuzat să participe la Sinodul pan ortodox „vor fi judecate de către istorie”.

„Noi, ortodocșii, trebuie să ne analizăm critic și să reconsiderăm eclesiologia (acest neologism, folosit mai ales după Conciliul al II-lea Vatican, vrea să sublinieze aspectul spiritual al Bisericii – n.trad.), dacă nu dorim să devenim o federație a Bisericilor Protestante”, a spus Pseudo patriarhul Bartolomeu.

Potrivit lui Bartolomeu, problema unității poate fi rezolvată dacă se recunoaște că există un episcop în Biserica Ortodoxă care este mai înalt decât alți episcopi și are puterea exclusivă.

„Întrucât în ​​hirotonirea noastră ca episcop, jurăm să ne supunem deciziilor sinoadelor ecumenice, trebuie să admitem că într-o ortodoxie ecumenică indivizibilă există un„ Întâiul ” nu numai prin onoare, ci un„ Întâi ”cu responsabilități speciale și puteri precise, încredințate lui de către Sinoadele Ecumenice „, a spus conducătorul Fanarului.

După cum s-a relatat de curând, de către UJO, Preafericitul Mitropolit Onufrie din Kiev și toată Ucraina, a răspuns la întrebarea, dacă este posibilă restabilirea fostei unități dintre Ortodocși.

Înalt Preasfinția sa a vorbit despre condițiile pentru restabilirea comuniunii euharistice dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Patriarhia Constantinopolului într-un interviu acordat revistei Păstor și Turmă.

„Teoretic, ruptura în comuniunea euharistică care a avut loc în 2019 poate fi vindecată”, a spus Prea Fericirea Sa, „dar pentru ca acest lucru să se întâmple, onoratul Patriarh al Constantinopolului trebuie să trateze pe toți ca fiind primii în onoare și egali în autoritate”.

Preafericirea Sa Vlădica Onufrie și-a exprimat regretul că cel care conduce Fanarul „acționează ca primul atât în ​​onoare, cât și în putere, acest lucru fiind străin de spiritul ortodox al sinodalității, prin care a trăit și trăiește Biserica Ortodoxă”.

„Și ceea ce este și mai dezamăgitor – nu există condiții prealabile pentru o schimbare Ortodoxă în această tendință greșită de a institui „ papismul ortodox ””, a concluzionat Prea Fericirea Sa, Mitropolitul Onufrie.

14 noiembrie,2020

Phanar: To avoid becoming like Protestants, ecclesiology must be revised

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Pseudo-patriarhul Bartolomeu vrea să schimbe eclesiologia Bisericii

  1. Mantuitorul a zis: Am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer.(Luca 10,18), Ideea suprematiei prin orbirea lui Bartimeu (Bartolomeu) de catre Lucifer arata dorinta patimasa a omului urcat pe un scaun innalt cu un gand de sclavie fata de supusi. Insa exista o atentionare tot a Mantuitorului ,,ci care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Şi care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă.(Marcu 10,43-44). E rau cand omul se urca pe un scaun (o functie) si scaunul il schimba pe el pentru ca isi perverteste sufletul , ci mai bine schimba scaunul si ramane om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)