Președintele Poroșenko laudă episcopii apostați care au ales ”credința ucraineană”

Neîncercând să ascundă caracterul naționalist al „Bisericii Ortodoxe a Ucrainei nou-create”, președintele ucrainean Petro Poroșenko  a lăudat recent pe Twitter pe episcopii apostați care au ales  „credința ucraineană” mai presus de toate. Referindu-se la clericii apostați Simeon Shostaski și Alexander Drabinko, foști ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, șeful statului a scris: „Unii ierarhi ai Bisericii, indiferent de presiunile exercitate asupra lor, au stabilit în mod clar priorități pentru ei înșiși: poporul ucrainean, credința ucraineană și Biserica ucraineană – mai presus de toate.” Președintele nu a descris modul în care „credința ucraineană” este distinctă de credința ortodoxă împărtășită de toate celelalte popoare ortodoxe.
Președintele nu a elaborat modul în care „credința ucraineană” este distinctă de credința ortodoxă împărtășită de toate celelalte popoare ortodoxe.
El notează de asemenea că participarea ierarhilor din biserica canonică a fost necesară pentru primirea Tomosului: „Mulțumită poziției lor, am reușit să primim Tomosul Autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.” Constantinopolul a declarat schismatică „Patriarhia de la Kiev”, și „Biserica ortodoxă autocefală ucraineană” a acceptat ca aceștia să fie ierarhi canonici pe 11 octombrie, cu toate că nici o altă Biserică locală nu a fost dispusă să-i accepte până acum, iar Bisericile Sârbă și  cea a Poloniei le-au denunțat oficial.
Un astfel de amestec de naționalism și o Ortodoxie distorsionată nu este nimic nou pentru Poroșenko, arhitectul noii structuri schismatice alături de pseudo-patriarhul Bartolomeu.
„Problema Tomosului autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina depășește cadrul religios”, a spus Poroșenko în august. „Este la același nivel cu consolidarea armatei, apărarea limbii noastre și lupta pentru membrii UE și NATO. Este un alt punct strategic de referință  pe calea noastră istorică. Este o componentă importantă a independenței noastre. „
În septembrie, Poroșenko a vorbit despre Bisericile Ortodoxe că au nevoie de protecție una împotriva celeilalte, spunând: „Este sarcina noastră să protejăm Ucraina de această Biserică străină”, ​​adăugând că ucrainenii nu vor mai întreba pe Putin la ce Biserică să meargă, dezvăluind legătura fundamentală dintre biserică și stat în înțelegerea Ortodoxiei.
Într-un discurs în fața Parlamentului ucrainean din 20 septembrie, Poroșenko a declarat că rușii și ucrainenii înțeleg Ortodoxia în mod diferit. În același discurs, chiar a declarat că Biserica Ortodoxă Rusă se închină unui alt dumnezeu decât cel al Bisericii ucrainene și că ucrainenii nu se vor închina înaintea zeilor străini.
Kiev, 17 ianuarie 2019
image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

2 comentarii la “Președintele Poroșenko laudă episcopii apostați care au ales ”credința ucraineană”

  1. Spunea Cuviosul Marturisitor Parinte Justin Parvu:”Nu noi îl apărăm pe Hristos, noi suntem nişte slugi netrebnice. Hristos ne apără pe noi! Cine se poate opune lui Hristos!? Iar vrăjmaşii, prin oprimări, îşi iau toată osînda, şi de la popor, şi de la Dumnezeu. Aceşti oameni nu cred în adevărul lui Hristos, nu cred în canoane, nu cred în martirajul creştin. Se încred în forţa lor materialistă, a funcţiei şi a măririi deşarte, care vor pieri odată cu ei, dar vor rămîne pentru osînda veşnică în faţa lui Dumnezeu şi a unui neam întreg.”
    (interviu de Ioan Enache, publicat în revista Credinţa Ortodoxă)

  2. Șeful serviciului de presă al Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Alexander Volkov, a comentat declarațiile șefului fostei „Patriarhii de la Kiev” Filaret, care a început să se numească Patriarhul Kievului și al întregii Rusii – Ucraina.
    „Acesti schismatici se pot declara a fi oricine – chiar și patriarhul întregii Rusii, chiar și a întregii Africi, chiar și a întregii Galaxii, totul arăta ca un circ, nimic altceva, nu se poate face o evaluare sănătoasă a unor acțiuni inadecvate” a declarat acesta la postul de radio din Moscova.
    Cu toate ca Tomosul acordat schismatilor ucrainieni, nu prevede functia de Patriarh ,auto-intitulatul „Patriarh ” Filaret ,doreste sa fie celebrat in cadrul Sfintelor Liturghii,cu denumirea de „IPS Filaret,Patriarhul Kievului si al intregii Ucraine-Rusia”, comenteaza agentia de stiri RIA NOVOSTI
    https://rusreality.com/2019/01/19/roc-filaret-suggested-to-be-called-patriarch-of-all-africa-and-of-the-galaxy/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)