Patriarhul Kiril a întrerupt pomenirea Arhiepiscopului Ieronim

Numele Arhiepiscopului Ieronim al II-lea nu a fost pomenit în diptice, în timpul cântării  „Dorim  viață lungă”, din timpul Sfintei Liturghii, când se face pomenirea tuturor Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Locale.

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, nu l-a pomenit pe Întâistătătorul Bisericii Elene în timpul Sfintei Liturghii duminicale, care a avut loc la Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova, în sensul că a fost întreruptă comuniunea de rugăciune și cea  euharistică a lui Ieronim, Arhiepiscopului Atenei, relatează „RIA Novosti” în paginile sale.

Numele actualului Arhiepiscop al Atenei a fost șters din dipticul (ordinea în care arhiepiscopii sunt menționați în timpul unei slujbe religioase) Bisericii Ortodoxe Ruse.

În același timp, membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, au decis să mențină comuniunea de rugăciune și euharistică față de acei episcopi greci care s-au exprimat împotriva recunoașterii BOU, dar să o întrerupă față de cei care au recunoscut noua structură bisericească creată recent în Ucraina.

Reamintim că, pe 17 octombrie 2019, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a emis o declarație oficială cu privire la Biserica Greciei. În ea, membrii Sinodului au avertizat că, dacă Întâistătătorul Bisericii Greciei, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și al întregii Grecii, începe să-l pomenească pe „mitropolitul” BOaU, Epifanie Dumenko, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, va fi obligat să întrerupă pomenirea Arhiepiscopului Ieronim.

Mai târziu, „mitropolitul” BOaU, Epifanie Dumenko a primit o scrisoare de pace de la Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Grecești, arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei și al Întregii Grecii.

În scrisoarea sa, Primatul Bisericii Greciei menționa că, în decembrie 2018, a primit „cu bucurie” scrisorile privind „alegerea canonică” a lui Epifanie. Drept răspuns, el a transmis felicitări liderului BOaU, în numele întregii sale Biserici.

Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și al Întregii Grecii, a urat liderului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, „să îndepărteze complet din Biserica Ucrainei, tulburările care au produs distrugerea unității ei și să restabilească pe deplin în Biserică, pacea, liniștea și sustenabilitatea pentru dragostea față de  Dumnezeu și întreaga oikumena a Ortodoxiei ”.

Ulterior, ierarhii greci și-au anunțat intenția de a iniția discuția privind „problema bisericii Ucrainene” la Sinodul Pan-Ortodox, care urmează a se întruni, fără participarea Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului.

3 noiembrie 2019

Patriarch Kirill for the first time does not mention head of Greek Church

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)