Patriarhul Bartolomeu și președintele Zelenski au hotărât să nu se amestece în treburile BOU

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, s-a întâlnit ieri cu Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, în timpul unei vizite de lucru la Istanbul.
Cei doi au discutat o serie de probleme politice și religioase și ambele părți s-au angajat să nu se amestece în treburile Bisericii Ucrainiene. Zelenski este un evreu non-religios și a promis poporului ucrainian la alegeri, la începutul acestui an, că nu va încerca să intervină în viața religioasă a poporului – o schimbare semnificativă față de predecesorul său, Petro Poroșenko, atâta timp cat oamenii l-au susținut copleșitor la urne.
Zelenski a declarat jurnaliștilor că a vorbit cu Patriarhul Bartolomeu „despre tot ceea ce ne privește. Mă bucur foarte mult că ne susținem aici, doar la nivel politic. ”
Din punctul său de vedere, președintele ucrainian a promis că va sprijini separarea Bisericii de stat, nepermițând guvernului să se implice în problemele Bisericii, așa cum a procedat în mod frecvent sub Poroshenko.
„Valoarea noastră comună este viața umană și acesta este principalul lucru pentru mine, mai ales acum când am devenit președintele Ucrainei. Autoritățile nu ar trebui să se amestece în treburile Bisericii; Voi proteja independența Bisericii ”, a spus președintele, Patriarhului.
Protopopul Nikolai Danilevici, șeful adjunct al Departamentului Bisericii din Ucraina pentru Relațiile Externe ale Bisericii, consideră că acesta este un semn bun pentru Biserică. „Vrem să sperăm că am lăsat în urma, epoca folosirii fără rușine a factorului Biserica și a statului care se amestecă în mod grosolan în problemele Bisericii ”, a scris el pe pagina sa de Facebook.
La rândul său, Patriarhul Bartolomeu a promis să nu intervină în problemele „Bisericii Ortodoxe din Ucraina” (BOU), creată de către Patriarhie și Președintele Poroșenko, în decembrie. De asemenea, el și-a exprimat speranța că Zelenski va proteja tomosul autocefaliei, care a fost acordat în ianuarie și va continua activitatea începută acolo de către Poroshenko.
Așa cum Constantinopolul a dat Botezul poporului din Ucraina și acum un tomos de autocefalie, tot așa va da „capacitatea Bisericii dvs. de a-și duce la îndeplinire lucrarea în mod independent și firesc, neafectat de vreo intervenție exterioară. Constantinopolul nu se va amesteca în problemele interne ale Bisericii din Ucraina. Ea este complet independentă și autocefală. De aici, de la Constantinopol, de la Fanar, ea va primi doar sprijin la cel mai înalt nivel și rugăciunile noastre neîncetate, pentru succesul misiunii sale ”, i-a mărturisit  Bartolomeu lui Zelenski.
De asemenea, potrivit BBC Ukraine, Zelenski a refuzat să semneze un acord care a fost inițiat în prealabil între Patriarhat și reprezentanții guvernului. Au existat dezacorduri între cele două părți înainte de ședință, deși nu se știe despre ce este vorba, întrucât afirmația se referea în principal la probleme ecologice, fără nici un limbaj politic provocator.
Istanbul, 9august, 2019
image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Patriarhul Bartolomeu și președintele Zelenski au hotărât să nu se amestece în treburile BOU

  1. Zelenski, daca vrea sa faca treaba pana la capat, trebuie sa il trimita pe ereticul Bartolomeu la plimbare, cu „biserica” lui cu tot. Altfel, vom avea doua structuri religioase in Ucraina si o divizare a poporului.
    Faptul ca nu sprijina Fanarul este un inceput bun, care le arata fanaticilor pseudoortodocsi din toata lumea ca Dumnezeu lucreaza prin cine binevoieste, iar diviziunile facute de ei sunt pur omenesti si lipsite de orice valoare in ochii lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)