Patriarhia Ecumenică desființează exarhatul de traditie rusă al Europei Occidentale

Acest Exarhat de tradiție rusă care avea ca Exarh pe Arhiepiscopul Jean de Hariopoleos, având sediul la Paris, a fost fondatorul Școlii Teologice de la Saint Serge, și a adăpostit pe rușii care au fugit de prigoana comunistă. În acest Exarhat sunt preoți de mare valoare, oameni de cultura, convertiți la ortodoxie din toate neamurile europene, și ce este cel mai important este că în acest Exarhat mulți preoți au întrerupt pomenirea Patriarhului Bartolomeu având ca motivație recunoașterea schismaticilor ucraineni dar și minicuno- sinodul din Creta cu care preoții din Exarhat nu sunt deacord, criticându-l dur pe Sanctitiatea Sa Patriarhul Bartolomeu.   Acest Exarhat era un model de Biseriă Ortodoxă în care nu se făceau diferențe etnice sau culturale, adica erezia etnofiletistă era eradicată întru totul.   http://www.exarchat.eu/

Inclusiv Arhiepiscopul Ioan a fost luat prin surprindere de această decizie, el spune pentru ROMFEA.gr că nu a fost informat de această decizie. El afirmă totodată că nu a cerut așa ceva…El a mers la Constantinopol unde Patriarhul Bartolomeu l-a informat de această decizie.  Se pare ca marea durere a Patriarhului Bartolomeu în legatura cu acest Exarhat este contestarea vehementă din partea preoților occidentali ortodocși a minciuno sinodului din Creta și in general ultimele decizii papiste ale Sanctitații Sale Bartolomeu în privinta Ucrainei.

 

sursa romfea.gr

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

2 comentarii la “Patriarhia Ecumenică desființează exarhatul de traditie rusă al Europei Occidentale

  1. Ceva mi-e neclar, în titlu zice „exarhatul de traditie rusă” iar în textul propriu-zis zice „Acest Exarhat era un model de Biseriă Ortodoxă în care nu se făceau diferențe etnice sau culturale, adica erezia etnofiletistă era eradicată întru totul.”, deși chiar și în text, la început, scrie : „Acest Exarhat de tradiție rusă…”
    Mie mi se cam pare a fi o contradicție în termeni, adică ori nu sunt diferențe etnice, ori era de tradiție rusă.

    1. Nu este o contradicție. Acest Exarhat este întemeiat de rusii prigoniti de comunisti, de aceea se numeste de traditie rusa, dar in practica el este de traditie ortodoxa, punct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)