Mitropolit al Ciprului avertizează: Bisericile Ortodoxe Grecești trebuie să sprijine Biserica Rusă în Ucraina sau vor cădea în erezia etnofiletismului

Înalt Preasfințitul Mitropolit Nichifor din Kykkos al Bisericii Ortodoxe din Cipru a publicat recent o carte care analizează problema ucraineană arzătoare din punctul de vedere al Sfintelor Canoane ale Bisericii.

Mitropolitul Nichifor este unul dintre cei patru ierarhi ciprioți care au respins în mod deschis decizia unilaterală a Arhiepiscopului Hrisostom de a recunoaște schismatica „Biserică Ortodoxă din Ucraina”.

Cartea sa, Problema ucraineană modernă și soluția sa conform dumnezeieștilor și sfintelor Canoane, analizează mai multe întrebări:

Cărei jurisdicții ecleziastice a Patriarhiei Ecumenice aparține Ucraina?

Cine are dreptul să acorde autocefalie și în ce condiții?

Are Patriarhia Ecumenică dreptul canonic de a accepta contestații ale ierarhilor din afara jurisdicției sale?

Cine este Capul Bisericii Unice, Sfântă, Sobornicească și Apostolească?

Se așteaptă ca volumul de 233 de pagini să fie tradus din limba greacă în alte limbi ale Bisericilor Ortodoxe Locale.

Între timp, Departamentul pentru Relațiile Externe ale Bisericii din Biserica Ortodoxă Ucraineană a publicat principalele concluzii ale cărții, cu îngăduința Mitropolitului Nichifor.

Cele 10 concluzii ale Mitropolitului Nichifor sunt:

1.Anularea bruscă de către Constantinopol a Hrisovului din 1686 care a transferat Mitropolia Kievului către Ortodocșii Ruși este invalidă. Nimeni nu s-a îndoit vreodată că Ucraina este teritoriul ecleziastic al Bisericii Ortodoxe Ruse.

2. Acordarea autocefaliei schismaticilor fără consimțământul Bisericii Ortodoxe Ruse și a celorlalte Biserici Locale este inacceptabilă din punct de vedere canonic.

3. Ridicarea anatemelor împotriva schismaticilor fără pocăința lor și ideea că Patriarhul Constantinopolului poate audia apeluri ale ierarhilor din orice jurisdicție, contrazic canoanele și, astfel, autocefalia BOaU nu are nicio forță canonică.

4. Acordarea autocefaliei schismaticilor ucraineni a dus la mai puțină unitate, nu la mai multă, în ciuda pretențiilor Constantinopolului.

5. Acțiunile unilaterale ale Constantinopolului amenință unitatea ortodoxă cu o posibilă schismă.

6. Biserica Ortodoxă Rusă a fost îndreptățită în mod canonic să rupă comuniunea cu Patriarhia Constantinopolului.

7. Învățătura Constantinopolului de a fi „Întâiul fără egali” încalcă sinodalitatea Bisericii.

8. Hristos este singurul Cap al Bisericii, nu Patriarhul Constantinopolului.

9. Constantinopolul a încălcat, fără îndoială, principiul sinodalității prin acțiunile sale din Ucraina.

10. Bisericile vorbitoare de limbă greacă trebuie să susțină drepturile canonice ale Bisericii Ortodoxe Ruse, ca să nu cadă în erezia condamnată a etnofiletismului.

Kykkos, Cipru, 17 noiembrie 2020

Cypriot Metropolitan: Greek Churches must support Russian Church in Ukraine or fall into heresy of ethnophyletism

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Mitropolit al Ciprului avertizează: Bisericile Ortodoxe Grecești trebuie să sprijine Biserica Rusă în Ucraina sau vor cădea în erezia etnofiletismului

  1. Sfântul Paisie Aghioritul spune,în cartea „Vremurile din urmă”, că:
    „Acum iarăși a apărut o boală, pentru care au găsit vaccin care va fi obligatoriu, dar ca să-l facă cineva va trebui să se lase pecetluit”.Mare atenție!Diavolul este viclean și umblă să înșele.REFUZAȚI VACCINUL ANTIHRISTIC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)