Mass-media: „Primaţi greci” regretă că i-au acordat Fanarului atât de multă putere

„L-am ridicat pe Patriarhul Bartolomeu la cel de-al treilea cer, dându-i întâietatea, astfel încât toată responsabilitatea ne revine nouă, primaţilor”, a recunoscut unul dintre ierarhii greci.

Ziarul „Ortodox Press” a publicat fragmente dintr-o conversație cu un „Primat grec”, fără a dezvălui identitatea acestuia, care a declarat că Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului amenință conducătorii Bisericii cu retragerea autocefaliei. Extrase din dialogul avut cu ierarhul, sunt prezentate de oukraniko.blogspot.com.

Așa cum rezultă din publicație, „este primul ierarh care recunoaște că primaţii sunt responsabili, pentru că au greșit mergând la Sinodul Cretan și l-au ridicat pe el (Patriarhul Bartolomeu – Ed.) la al treilea cer”. Acum li se reamintește din partea Fanarului, că ei înșiși au recunoscut întâietatea patriarhului ecumenic și, prin urmare, nu există nici o cale de întoarcere.

„I-am oferit dreptul să ne amenințe că ne va lua autocefalia”, menționează ierarhul mai departe.

Publicația oferă o transcriere a conversației cu „Primatul grec”:

„Bartolomeu nu este de vină … Nedreptatea înconjurătoare este o problemă. Mă refer la toate aceste persoane tinere din anturajul său care l-au învăluit … îl  măgulesc, îi aruncă praf în ochi, încât, în cele din urmă, nu îi mai aude pe fanarioții bătrâni. <…> Nu l-ai văzut spunând că „o întâlnire de trei stele este rară”, referindu-se la Bartolomeu, Tsipras și Erdogan? A devenit viral pe internet!” a continuat conducătorul uneia dintre Bisericile grecești.

„Noi, primaţii, trebuie să fim trași la răspundere. Suntem vinovați că avem încredere în instituție! L-am înălțat la al treilea cer, dându-i întâietate … Nu este necesar să vorbesc mai mult … Vorbim despre asta cu Fericitul vostru frate <…> Am făcut o greșeală că am mers la Sinodul

Primaţilor (Sinodul din Creta – Ed.). Desigur, atunci am avut intenții bune, nu am înțeles unde va duce… Acum ni se spune: „AȚI RECUNOSCUT ÎNTAIETATEA Patriarhului și nu există nici o cale de întoarcere înapoi”, a spus ierarhul.

„Primaţii sunt foarte dezamăgiți și supărați de atitudinea Patriarhului Bartolomeu, care i-a tratat ca pe niște „proscriși ”, a subliniat ediția greacă a publicației. „Unii primaţi își păstrează încă demnitatea și nu doresc ca Biserica să fie discreditată în continuare de faptele rele ale „papei din răsărit” și de „Papiștii” care îl urmează.”

Reamintim că, comunitatea de experți crede că Patriarhul Bartolomeu, care ezită în aș asuma responsabilitatea exclusivă a creării BOaU, atrage alți ierarhi greci de partea sa, într-o poziție dependentă de el. În același timp, după cum a menționat onoratul jurnalist al Ucrainei, Vasily Anisimov, trădarea comună compromite întreaga Ortodoxie Greacă.

Mass media: “Greek” Primates regret giving Phanar such power

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)