În actuala sa situație, IPS Teodosie este obligat să mărturisească contra ereziei, a sinodului din Creta și a propriilor greșeli din trecut

Publicarea în presă a unui „rechizitoriu” la adresa arhiepiscopului de Tomis, IPS Teodosie, este semnul că Patriarhia este pregătită „să rezolve” „cazul Teodosie”, lucru care ar putea însemna inclusiv caterisirea sa sau obligarea să se retragă din scaun.
În acest context, episcopul de la Tomis este obligat să mărturisească până la capăt, adică să se lepede public de erezia ecumenismului, de sinodul din Creta, de propriile acțiuni ecumeniste din trecut. Altfel, va fi caterisit și va trebui să pună în executare caterisirea, pentru că cei care îl vor plecat nu sunt neapărat cei din sistemul politico-masonic, ci, probabil, în primul rând, colegii săi de sinod, sătui să fie puși într-o lumină foarte proastă de către acțiunile sale curajoase, în condițiile în care, în ultimii ani, ei nu au făcut nimic pentru a apăra Biserica lui Hristos de această tiranie.
Dacă nu va mărturisi contra ecumenismului, nu va trece mult până când se va pune întrebarea firească: de ce nu se leapădă arhiepiscopul Teodosie de erezia celor care îl persecută pe nedrept și rămâne solidar cu ei, deși aceia îi distrug viața?
La această întrebare sunt două posibile răspunsuri: fie este șantajabil cu ceva și se teme, fie este ecumenist până în măduva oaselor.
Înclin să cred că IPS Teodosie nu e nici una, nici alta, motiv pentru care aștept mărturisirea publică de lepădare de ecumenism și sinodul din Creta, chiar dacă nu va fi însoțită de o intrerupere a pomenirii celorlalți episcopi, pentru a putea să spun și eu „Vrednic este!”.
Până atunci, arhiepiscopul Tomisului face doar o parte din mărturisirea firească a acestor vremuri, insuficientă, din păcate, pentru însănătoșirea vieții noastre bisericești.

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

2 comentarii la “În actuala sa situație, IPS Teodosie este obligat să mărturisească contra ereziei, a sinodului din Creta și a propriilor greșeli din trecut

 1. Cat va înșelați.Dupa sinodul din Creta, episcopul Teodosie a ținut o conferință împreună cu un mitropolit al patriarhiei ecumenice in care a recunoscut sinodul cretan.
  Mai mult decât atât,in 2016 in sinodul Bor a semnat documentele sinodului de la Creta, deoarece nesemand trebuia caterisit.
  La orice sinod ori semnezi și accepți erezia ori nu semnezi și te lepezi de ea.
  Dar ce nu știți voi este că el cât și tot bor au ridicat caterisirea lui Ieronim Crețu caterisit pentru ereziile din Patmos 2007 și 2009 și sa împărtășit din același potir.
  Cat ați rămas în urmă.Eu va spun că nu va fi caterisit,Ba mai mult în viitor îi vor face mitropolie la Tomis.
  Îl are la mana pe Dănuț.

  1. Nimic din ce spuneti dumneavoastra nu inseamna ca ne inselam. Un episcop care a semnat in Creta sau la Bucuresti are dreptul sa se razgandeasca si sa isi retraga semnatura.
   Cred ca caterisirea arhimandritului Ieronim a fost cauzata de alte motive decat lupta contra ecumenismului, pentru ca patriarhul Teofil de la Ierusalim este el insusi un ecumenist. Acolo a fost o lupta pentru locasul de la Ierihon si patriarhul, altfel ecumenist, al Ierusalimului s-a folosit de ecumenismului lui Ieronim pentru a-l caterisi. Sigur ca arhimandritul Ieronim e vinovat daca s-a impartasit cu ereticii, trebuia caterisit, dar trebuia caterisit aici, la Bucuresti, pentru participarea la rugaciune si comuniune cu ereticii, nu la Ierusalim, pentru ca nu cred ca era membru al Bisericii Ierusalimului.
   Chiar si asa, asta nu inseamna ca IPS Teodosie nu se poate intoarce la marturisirea ortodoxa, daca doreste. Asta e ce am spus eu in film, asta e realitatea. Nu cred ca ne inselam, nu cred ca suntem ramasi in urma, cred insa ca avem o viziune realista despre situatie, ii oferim chiar si celui gresit sansa indreptarii, pentru ca pentru asta ne-am ridicat la lupta, nu pentru a scrie pacatele altora, ca diavolii, si a tine cu dintii de ele, ci pentru a-i ajuta sa se scuture de pacat si sa faca ce e bine pentru Biserica noastra. Daca vor voi, asta vom vedea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)