Există și un G20 al religiilor – Forumul „Interfaith G20”

Cu ocazia celei de-a 9-a întâlniri a grupului G20 care a avut loc în anul 2014 în Australia, s-a creat un forum interreligios care de atunci este convocat în fiecare an în țara gazdă a Summitului G20, cu scopul de a se asigura că vocile religioase sunt auzite în procesul de discuții și strategii ale celor mai puternice state ale lumii.

Efortul a evoluat dintr-un eveniment științific centrat pe libertatea religioasă într-un proces mai ambițios de creare a unei „rețele”, reprezentând organizații inter-religioase, cercetători, practicieni implicați în diferite aspecte ale problemelor globale și lideri religioși. Forumul are ca punct de plecare obiectivele de dezvoltare durabilă din 2030 și agenda specifică anuală a G20. Agenda pentru forumul anual reflectă, astfel, agenda liderului G20, dar se concentrează și pe subiecte specifice pe care comunitățile religioase le consideră vitale pentru pacea și prosperitatea mondială. Obiectivul său este acela de a exprima dimensiunile etice ale problemelor globale care sunt prea adesea îngropate în formulările tehnocrate și de a se asigura că experiența profund religioasă a tuturor persoanelor este prezentată ca parte integrantă a procesului de stabilire a agendei la nivel mondial.

Forumul „Interfaith G20” 2018 a avut loc la Buenos Aires în perioada 26-28 septembrie, cu două luni înainte ca liderii G20 să se întâlnească în cadrul celui de-al 13-lea summit de acest gen. Agenda de trei zile a fost planificată de comun acord pe parcursul unei perioade de șase luni de către liderii argentinieni împreună cu un grup interreligios G20. Cu sprijinul vital al Fundației Internaționale „Shinto”, agenda forumului din acest an a fost considerabil îmbogățită față de ​​anii anteriori și a reflectat atenția constantă în transpunerea ideilor bune în acțiune, în parte asigurându-se că acestea sunt auzite și că reprezintă domenii de consens în rândul membrilor diferitelor religii. Evenimentul s-a axat totodată pe acele probleme globale în care există dezacord, scoțând în evidență respectul care trebuie să existe pentru opiniile divergente și angajamentul de a-i asculta pe ceilalți în vederea unui dialogul autentic. Cei 300 de participanți au reprezentat diverse instituții, rețele, naționalități și tradiții religioase din întreaga lume.

Agenda Forumului „Interfaith 2018” s-a axat pe provocările inegalității (care reflectă agenda din Argentina) și pe teme care au inclus viitorul muncii și educației într-o lume în continuă schimbare. În luările de cuvânt ale liderilor religioși prezenți, aceștia au subliniat necesitatea de a acorda atenție dimensiunii etice în afacerile internaționale și de a privi la valorile morale, solicitând o atenție riguroasă și pretențioasă grupurilor excluse care includ refugiații și populațiile strămutate și celor care suferă de violență, cu accent pe femei și copii. Provocările urgente adresate mediului reprezintă de asemenea o temă recurentă. Recomandările și ideile centrale ale forumului pentru lucrările viitoare (de exemplu, privind sănătatea și copiii) urmează a fi transmise gazdei Summitului G20.

Agenda interreligioasă pentru Summitul G20

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)