Erdoğan: „Aghia Sophia, vechea catedrală creștină din Istanbul, nu va mai deveni niciodată biserică”

Agia Sophia, vechea catedrală creștină din Istanbul, nu va mai deveni niciodată biserică  atacurilor armate mortale de la cele doua moscheei din Noua Zeelandă, transmite Romfea.
Manifestul „shooter” vizează în special turcii și pe Erdoğan, raportează Egipt Today. „Venim la Constantinopol și vom distruge fiecare moschee și  fiecare minaret din oraș. Hagia Sophia va fi eliberata de minarete, iar Constantinopolul va fi din nou, pe bună dreptate creștin [sic] „, se arată în text.
Președintele turc a reacționat la această afirmație, declarând că „nenorociții au îndrăznit să numească orașul, după numele său anterior”.
Agia Sofia nu va deveni niciodată biserică „atâta timp cât există un popor și un suflet turc”, a continuat Erdoğan. Romfea a remarcat, de asemenea, că, potrivit unor mass-media din Turcia, președintele „a numit din greșeală, Agia Sofia”, o moschee. În prezent este considerata oficial, drept muzeu.
Deși fosta biserică este oficial un muzeu non-denominațional, Turcia a permis în mod repetat ca rugăciunile islamice să fie citite în interiorul ei, supărând comunitatea ortodoxă greacă. În aprilie, Erdoğan a citit o rugăciune în Agia Sofia, dedicată „cuceritorului Istambulului” – Mehmed Cuceritorul.
În 2017, președintele turc a anunțat că va citi rugăciunile la Agia Sophia, în Vinerea Mare. Deși în cele din urmă, nu a citit rugăciunile în acea zi, anunțul nu putea servi altui scop, decât a supăra creștinii.
Un cleric musulman a citit Coranul în Agia Sofia pentru prima dată după 85 de ani, în 2015, iar în anul următor guvernul turc a început să difuzeze lecturi religioase în timpul lunii islamice de post, Ramadan, iar apelul la rugăciune a fost citit și difuzat la televizor pentru a marca presupusa revelație a Coranului către „Profetul” Mohamed.
Ministerul Afacerilor Externe al Greciei a numit aceasta citire la televizor din iunie anul trecut, drept „o provocare inacceptabilă pentru sensibilitățile religioase ale tuturor creștinilor”.
De asemenea, grupările islamice se adună periodic pentru a citi rugăciunile în afara Agiei Sophia, în scopul re-convertirii ei, într-o moschee.
Între timp, Erdoğan a folosit imagini televizate de la atacul armat, care au fost transmise online în direct, la alegerile sale electorale, ca „să susțină sprijinul printre adepții lui islamici, înaintea alegerilor locale de la sfârșitul lunii și pentru a critica opoziția turcă, ca fiind slabă” informează New York Times.
Istanbul, 18 martie 2019
image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Erdoğan: „Aghia Sophia, vechea catedrală creștină din Istanbul, nu va mai deveni niciodată biserică”

 1. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, a facut aceasta declaratie patimasa, plina de mandrie, într-un comentariu plin de indignare la adresa atacurilor armate mortale de la cele doua moscheei din Noua Zeelandă, transmite Romfea.
  Sa ne reamintim profetiile facute de Cuviosul Parinte Paisie Aghioritul, referitor la Agia Sofia si Turcia :
  ” Turcii îşi au coliva pregătită. Va veni peste ei o mare nenorocire. Va fi o ciocnire în Marea Egee. Noi însă nu vom suferi mare rău. Cei mari se vor ingriji…Constantinopolul va trebui să fie din nou în stăpânirea grecilor. Ne va ajuta Dumnezeu, deoarece suntem ortodocşi….„Turcia se va dezmembra. Aceaslă dezmembrare, nouă, grecilor, ne va fi de folos. Atunci ţinuturile noastre vor fi eliberate. La fel şi Constantinopolul, va fi eliberat şi va redeveni oraş grecesc. Biserica Sfânta Sofia se va deschide şi se va sluji din nou in ea……„Nu te nelinişti, fiul meu, eu voi pleca în curând, căci toţi suntem trecători, dar voi privi de sus Turcia se va împârţi în trei-patru părţi. Deja a început numărătoarea inversă. Noi ne vom lua ţinuturile noastre, armenii pe ale lor, iar kurzii pe cele ale lor. Acestea se vor petrece nu acum, dar în curând, când va trece această generaţie care guvernează acum Turcia şi va veni un nou guvern la conducere. Atunci Turcia se va destrăma. Foarte curând, rugăciunile care se fac in catacombe se vor face deasupra, pe pământ. (Aici Stareţul se referea la creştinii în ascuns din Turcia). Toate acestea le vei vedea, fiul meu. Numai să existe credinţa şi nădejde în Dumnezeu. Mulţi se vor bucura. A venit timpul să se petreacă toate acestea..“Turcii ne vor lovi, dar Grecia nu va suferi prea mult. Nu va trece mult timp dupã atacul turcilor si rusii îi vor lovi pe turci si îi vor cãsãpi.”

  „Asa cum rupi o coalã de hârtie tot asa va fi sfâsiatã Turcia. O treime din turci vor fi ucisi, o treime se vor încrestina, si o treime va merge în adâncurile Asiei. Folosirea apelor Eufratului de cãtre turci pentru irigatii va fi o preînstiintare ca a început pregãtirea marelui rãzboi care va urma.”
  „Din ceea ce am observat, raul tine pana la trei generatii, nu mai mult. Si aceasta pentru ca sa ramana putin aluat si sa se plamadeasca societatea. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Rusia. Inca nu au trecut trei generatii si a inceput deja intoarcerea la traditie. Nepotii invata traditia de la bunici. Exista, asadar aluat. Si evreii au stat in robie in Babilon tot trei generatii. In fìecare caz Dumnezeu pastreaza putin aluat.”
  Slava lui Dumnezeu pentru toate!
  AMIN

  Extrase din: Nicolae Zurnazoglu, Cuviosul Paisie Aghioritul. Marturii ale inchinatorilor, Editura Evanghelismos, 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)