Deputat ucrainean face apel la schismatici pentru canonizarea americanului George Floyd

În timp ce milioane de oameni din toată America și din întreaga lume solicită dreptate pentru victima brutalității poliției din Minneapolis, George Floyd, un membru al Parlamentului Ucrainei face un alt fel de apel.

Deputatul Ilya Kiva de la Verkhovna Rada, din fracțiunea „Platforma de opoziție-pentru viață”, face apel la „Mitropolitul” Epifanie Dumenko, conducătorul așa numitei „Biserica Ortodoxă din Ucraina”, schismatică, pentru a-l canoniza pe George Floyd drept sfânt.

Scriind pe pagina sa de Facebook, deputatul Kiva a comparat protestele în masă care au izbucnit în America ca răspuns la moartea lui Floyd, cu revoluția Maidan din 2013-2014 din Ucraina, sugerând ca decedatul să fie inclus printre eroii din Suta Cerească – cei care au murit în timpul revoluției din Ucraina.

„În solidaritate cu poporul american, împărtășind suferința națională declanșată de moartea tragică a unui mare martir negru, în calitate de adjunct al Poporului din Ucraina, propun să se declare o săptămână de doliu și să se redenumească strada Stepan Bandera din Kiev – strada Floyd  !!!” scrie deputatul Kiva.

„De asemenea, fac apel la” Mitropolitul” Epifanie cu cererea de a-l canoniza  pe George Floyd, victimă nevinovată și de a stabili o zi pentru venerarea sa în Biserică”, continuă deputatul.

Reamintim că „Biserica Ortodoxă din Ucraina” nu are permisiunea să canonizeze singură sfinții, ci mai degrabă trebuie să solicite Patriarhiei din Constantinopol să îi canonizeze, dacă aceasta este de acord cu propunerea făcută.

De asemenea, el solicită premierului Ucrainei să aloce 10 milioane de dolari ca asistență financiară pentru familia lui George Floyd.

„Vă rugăm să luați în considerare includerea lui George Floyd în lista celor o sută de eroi din  -Suta Cerească- drept omul care a început„ revoluția demnității ”în Statele Unite ale Americii !!! Cu Floyd pentru totdeauna în inima mea”, își încheie pledoaria, Ilya Kiva.

Ne putem aştepta de la patriarhul mincinos Bartolomeu orice, inclusiv onorarea cererii deputatului ucrainean prin intervenţia schismaticului Mitropolit Epifanie.

Atâta timp cât nesocotești sfintele canoane și te comporţi ca un papă, mai contează oare că cetăţeanul George Floyd nu a murit în credinţa ortodoxă?

Va ajunge oare pseudo patriarhul Bartolomeu să cunoască care este voia lui Dumnezeu în problema eventualei canonizări a lui George Floyd?

Voia lui Dumnezeu nu ține de rațiune, spune Cuviosul Iosif Isihastul.

Există şi alt mod de cunoaştere a voii lui Dumnezeu, pe care îl foloseşte, în general, Biserica: sfatul părinţilor duhovniceşti şi al duhovnicilor. Marea binecuvântare a ascultării, care îi umbreşte în chip binefăcător pe cei ce o preţuiesc, li se face cunoaştere în tot ceea ce nu cunosc şi acoperământ şi putere în a săvârşi sfatul-poruncă, pentru că Dumnezeu Se descoperă celor ascultători în calitatea Sa de Părinte.

Desăvârşirea ascultării, ca virtute de temelie, îi aseamănă pe ucenicii ei cu Fiul lui Dumnezeu, «Care S-a făcut ascultător până la… cruce». Şi precum I S-a dat lui Iisus toată stăpânirea şi toată bunăvoirea Tatălui, tot astfel şi ascultătorilor li se dă vestirea voii dumnezeieşti şi Harul spre deplina ei săvârşire. Cei care se adresează oamenilor duhovniceşti, dorind să afle voia dumnezeiască, este bine să cunoască şi amănuntul acesta.

Voia lui Dumnezeu nu se descoperă în chip magic, nici nu este relativă şi nici nu este îngrădită în limitele înguste ale raţiunii umane. Preabunul Dumnezeu Se pogoară către slăbiciunea omenească şi-l vesteşte lăuntric pe omul care mai întâi crede fără să se îndoiască, iar apoi se smereşte, însetând cu înflăcărare după această vestire şi având dispoziţia lăuntrică de a o îndeplini. De aceea şi primeşte cu credinţă şi recunoştinţă primul cuvânt al părintelui duhovnicesc care-l sfătuieşte. Când însă aceste virtuţi ale credinţei, ale ascultării şi ale smereniei nu merg împreună, ci ucenicul se împotriveşte în cuvânt sau, şi mai rău, intenţionează să-i întrebe şi pe alţii, atunci voia lui Dumnezeu se ascunde precum soarele în norul ce trece peste el. Subiectul acesta este foarte delicat şi de aceea este nevoie de multă luare aminte. Avva Marcu spune: „Omul îl sfătuieşte pe aproapele său precum ştie. Dumnezeu însă lucrează în cel ce-L ascultă după credinţa sa”. Condiţia absolut necesară în aflarea voii dumnezeieşti este ca cel care o caută să se facă vrednic de această descoperire, pentru că, aşa cum am mai spus, voia dumnezeiască, în virtutea caracterului ei suprafiresc, nu poate fi cuprinsă şi nici îngrădită în chip magic în locuri şi organe, ci se descoperă numai celor vrednici de această bunăvoinţă dumnezeiască.

Surse: Monahul Iosif Vatopedinul, Cuviosul Iosif Isihastul: nevoințe, experiențe, învățături, Traducere din limba greacă de ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, București, 2009, pp. 163-165

Kiev, 8 iunie 2020

Ukrainian MP calls on schismatics to canonize police brutality victim George Floyd

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

3 comentarii la “Deputat ucrainean face apel la schismatici pentru canonizarea americanului George Floyd

 1. Cel mai probabil este ironic textul… acesta este unul dintre comentariile de pe pagina sursă: „Readers should understand that Iliya Kiva’s „appeal” is almost certainly meant as a mocking satire. The “Opposition Platform-For Life” group in the Ukrainian Parliament was the main opposition to Poroshenko’s regime and stood against his call for Constantinople to grant recognition to the schismatics. It’s hard to imagine that a MP from the Opposition Platform would seriously side with Epiphany Dumenko. Plus, the wording here is clearly intentionally over-the-top. The key sentence that reveals the satire is this: “I propose declaring a week of mourning and renaming Stepan Bandera Avenue in Kiev to Floyd Avenue!!!” MP Kiva is clearly mocking the schismatics here, by suggesting that the avenue named after their beloved Nazi should instead be named for a black man. It’s hard to think of a greater insult to Bandera. Which is why this is brilliant. I am assuming that Kiva is also trying to draw attention to the absurd way in which the „Heavenly Hundred” are being treated as pseudo-saints by the schismatics, by asking why they don’t treat George Floyd the same way.”

  „Cererea” lovește chiar în fanatismul, aberațiile și ecumenismul schismaticilor și ale Fanarului… deși într-un mod poate prea subtil. Probabil Fanarul ar fi capabil de așa ceva, vedem cum încurajează protestele din SUA, direct și indirect. Elpidofor al PE se însoțeşte bucuros cu protestatarii pe străzile din New York în timp ce de Biserică nu pare să-i pese la fel de tare.

 2. – Rolul canonizării de sfinți este acela de a mărturisi, de a întări și de a transmite dreapta credință, în vederea călăuzirii credincioșilor pe calea mântuirii și a dobândirii sfințeniei.
  – Una dintre condițiile esențiale pentru canonizarea sfinților este ortodoxia neîndoielnică a
  credinței acestora, păstrată până la moarte (cf. Apocalipsă 2, 10).
  – În acest sens, nu toți cei care au murit în închisori, în afara lor sau au fost omorâți pe stradă de polițiști sau tâlhari au murit pentru credința ortodoxă.
  – Așadar, există o deosebire între un erou – care a suferit şi a murit pentru libertate sau pentru apărarea patriei – şi un sfânt – care a mărturisit credinţa până la sfârşitul vieţii.
  – Prin urmare, canonizarea de sfinți nu se face din rațiuni politice sau patriotice, ci din rațiuni ale trăirii şi mărturisirii dreptei credințe atât în timp de pace, cât şi în timp de prigoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)