Coincidență între refuzul Rădeniului de a accepta Mestecănișul și atacurile egumenului Hrisostom Filipescu?

UPDATE: Între timp, ia contur teoria că egumenul Hristostom a fost răpit, o televiziune locală din Neamț prezentând o înregistrare video, din care ar reieși că „este posibil să fie ținut undeva împotriva voinței sale”: http://tvmneamt.ro/disparitie-preot-mesaj-audio-exploziv-este-tinut-sechestrat-staretul-hrisostom-filipescu/.

Timp de un an de zile Schitul Rădeni a fost o citadelă inexpugnabilă a Ortodoxiei mărturisitoare împotriva ecumenismului și a Cretei. MMB nu a putut să facă nimic pentru a o îngenunchea. Argumentările teologice erau inatacabile, mărturisirea era curat ortodoxă, evlavia credincioșilor era autentică, curajul lor făcea ca și jandarmii să fie uimiți.

După un an de liniște și pace sufletească (cu câteva întreruperi din partea jandarmilor), conducerea Rădeniului a decis să schimbe macazul și să se alăture mișcării schismatice a preotului Staicu, fost „iconomist”, devenit peste vară „superacrivist” și „înaintemergător” al monahului Sava, care, după ce și-a pierdut tot sprijinul în Grecia și a eșuat în a-i convinge pe ruși să i se alăture la Krasnodar, și-a propus să devină the president (așa cum s-a autodenumit la un moment dat) al nepomenitorilor români.

Rădeni a devenit parte a grupării schismatice inițiate de preotul Staicu și conduse de monahul grec Sava, implicându-se direct în adunătura de la Roman, care a fost un fel de tribunal inchizițional fără niciun fel de autoritate și de îndreptățire. Deciziile acelei adunări au fost proclamate solemn la Rădeni, în auzul unei audiențe siderate, determinându-i pe unii dintre cei ce frecventau schitul să plece. Alții au rămas.

La un moment dat, după protestul părintelui Calinic față de deraierile teologice grave ale ieromonahilor Spiridon Roșu și Xenofont Horga, unitatea de monolit în jurul ideilor schismatice de la Roman a început să slăbească. Participarea ieromonahul Spiridon la Barajevo, la întâlnirea cu episcopul schismatic sârb Artemie, a fost semnalul pentru mulți dintre preoții de la Rădeni că drumul pe care merg trebuie neapărat corectat, deoarece merge spre schismă.

Astfel, la Satu Mare, Rădeni i-a avut „observatori” pe protosinghelul Elefterie, pe ieromonahul Xenofont (încă se mai afla la Rădeni) și pe preotul Vasile Savin. Deși „observatori”, ei nu s-au opus deciziilor de acolo și nu au protestat față de insultele aduse de preotul Staicu ierarhilor Longhin de la Bănceni și Serafim al Pireului, pe care acesta i-a numit „eretici” (pe ierarhul din Ucraina l-a numit și „schismatic”), „pseudoepiscopi” etc.

Întâlnirea de la Mestecăniș ni-i arată ca participanți pe protosinghelul Elefterie, pe preotul Savin și pe ieromonahul Ghervasie. Ceilalți nu au participat și se pare că nu s-au raliat nici acestor decizii. Ceea ce i-a determinat pe câțiva dintre „patristicii” grupului să scrie o scrisoare de amenințare și șantaj la adresa preoților care nu au participat la acele discuții. Semnatarii scrisorii au descins și la Rădeni pentru a-și impune punctul de vedere, fără succes însă.

https://www.marturisireaortodoxa.ro/preotii-de-la-radeni-santajati-de-membri-ai-grupului-sava-staicu-sa-accepte-deciziile-schismatice-de-la-mestecanis/

Schitul Rădeni părea a da unele semne de ieșire din frontul schismatic al monahului grec Sava. Desigur, mai sunt multe de făcut pentru ca acest pas să fie unul credibil și o lepădare publică de atitudinea schismatică este obligatorie, dar primele semne existau.

Moment în care, de nicăieri, apare egumenul MMB de la Țibucani Hrisostom Filipescu, care publică în presa locală și pe blogul personal un atac dur contra Rădeniului, cerând nici mai mult nici mai puțin decât intervenția forțelor de ordine pentru a preîntâmpina un atac la adresa siguranței naționale „spre binele Bisericii și demnitatea poporului român”.

https://www.marturisireaortodoxa.ro/intr-un-recital-de-servilism-egumenul-de-la-tibucani-declara-radeniul-problema-de-siguranta-nationala/

Încercarea schismaticilor de a-i readuce la ascultare pe cei de la Rădeni s-a produs în prima parte a lunii octombrie, iar campania egumenului Hrisostom Filipescu a început și s-a și sfârșit în ultimele zile ale lui octombrie.

După care egumenul de la Țibucani „a suferit o gravă criză psihică” și a dispărut din mănăstire, se pare și din țară, dar a lăsat în urma sa un fel de „BORleaks”, dezvăluiri șocante și uluitoare pentru limbajul în care sunt făcute. MMB l-a declarat nebun, iar pe pagina consilierului MMB Constantin Sturzu un cetățean a lansat teoria halucinantă că egumenul ar fi fost răpit de niște nepomenitori fundamentaliști aflați în legătură cu Rădeni și că aceia l-ar droga și l-ar obliga să scrie contra voii sale. Omul respectiv propunea ca poliția să intervină și să facă percheziții la Rădeni, după modelul scientologilor din America, pe care îi vizitează poliția americană, când este cazul.

https://www.marturisireaortodoxa.ro/ce-ne-spune-si-ce-nu-ne-spune-preotul-c-sturzu-despre-wikileaks-ul-egumenului-hrisostom-filipescu/

În articolul pe care l-am scris pe acea temă îi sugeram consilierului Sturzu să modereze cele două comentarii, pentru că nu este firesc să apară astfel de instigări la adresa nepomenitorilor și a Rădenilor, mai ales că nu există niciun indiciu că ar fi altă legătură între Rădeni și acel egumen decât campania sa furibundă împotriva schitului nepomenitor.

După două zile, nu numai că acele comentarii nu au dispărut, dar între ele este intercalat unul care aprobă teoria elucubrantă în baza căreia se cere intervenția armată contra Rădeniului. Reamintim că preotul Sturzu este consilier al MMB, purtător de cuvânt al instituției, iar postarea sa de pe Facebook pare a fi o intervenție în numele instituției, transmițând prin urmare părerea MMB pe tema egumenului de la Țibucani. În aceste condiții, e de presupus că toate comentariile acceptate sub acea postare au acordul instituției pentru care lucrează preotul Sturzu.

Pe aceeași pagină a preotului Sturzu apare un alt comentariu, al unei persoane care afirmă că egumenul Hrisostom este sănătos la cap, dar că a fost amenințat de niște fețe bisericești și că e speriat de moarte. Din această postare pare a fi vorba despre niște amenințări din partea autorităților MMB.

Nu e clară situația egumenului Hrisostom, nici jocul pe care acesta îl face. Cert este însă că, așa cum remarca un confrate de pe OrtodoxINFO, după un an de acalmie, Schitul Rădeni reintră în vizorul MMB, într-o manieră foarte agresivă de data aceasta, cu cereri de intervenție a statului pentru a risipi un „pericol la adresa siguranței naționale”, de percheziții, după modelul scientologic din America, cu invitație la un consult clinic al tuturor credincioșilor care merg acolo etc.

Nu putem să nu remarcăm coincidența dintre încercarea Rădeniului de a-și regăsi calea spre mărturisirea ortodoxă antiecumenistă și reactivarea aproape concomitentă  a MMB, după un an în care MMB părea a fi uitat de Rădeni, toată atenția sa fiind concentrată asupra Schitului Orășeni din Botoșani, pe care dorește să îl desființeze cu orice preț, pentru că altminteri Patriarhia poate risca o revoltă la scară mai largă a preoților contra ereziei ecumeniste, dacă părintele Ioan Ungureanu reușește să se mențină ca preot paroh în acea comunitate de mărturisitori.

https://www.marturisireaortodoxa.ro/mitropolitul-teofan-patriarhul-daniel-si-jocul-de-a-politistul-bun-si-politistul-rau/

Să nu uităm că și în timpul persecutării părintelui Ioan Ungureanu, cam la câteva săptămâni după ce părintele a fost bătut în parohia sa de către angajații MMB, supravegheați de jandarmeria locală, părintele a fost acuzat de unul dintre membrii grupului contralat de MMB din sat că ar fi „traficant de arme și terorist”, acuzație ridicolă care a fost abandonată ulterior.

Această coincidență naște, în mod firesc, întrebarea: Încearcă cumva MMB să sperie Rădeniul pentru că unii dintre preoții de acolo refuză să accepte căderea schismatică de la Mestecăniș?

Răspunsul la această întrebare ne-ar putea arăta și cu învoirea cui își desfășoară activitatea gruparea schismatică a monahului Sava și dacă Patriarhia are vreo legătură sau nu cu deraierea unei părți a mișcării de nepomenire de pe traiectul Rezoluției de la Botoșani înspre atitudinea schismatică a unora dintre nepomenitori.

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

 1. Citind acest material, fără să cunosc mai multe detalii, mi-a venit în gând o veche zicală: „Când hoțul strigă prindeți hoțul!”. Poate că cei de la MMB nu numai că arată cu degetul în altă parte ca să distragă atenția, dar poate fac chiar ceva de tipul… „acuză-ți dușmanul de ceea ești tu vinovat“. Dumnezeu să aibă milă și să ne ferească de „aluatul fariseilor“ (Marcu 8, 15)
  Citesc cu mult drag postările dumneavoastră și mă bucur foarte mult de apariția acestui site!

   1. https://imgur.com/a/do18Yms lucririle sunt grave..se pare ca l-au rapit..eu zic sa reveniti dvs in biserica ca sunteti valoros pentru ortodoxie si sa nu mai va incurcati cu toti ciudatii…ca totusi Mitropolitul Teofan e ortodox, e intreg la minte si nu isi rapeste dusmanii…iertare!

    1. Eu sunt in Biserica, nu trebuie sa mai revin, pentru ca nu am plecat nicaieri, mitropolitul Teofan este fara indoiala intreg la minte, dar din pacate a semnat niste decizii la Creta de care trebuie sa se lepede, pentru a reveni la ortodoxia marturisirii. Mai mult, trebuie sa renunte si la persecutia contra parintelui Ioan Ungureanu, care nu face decat sa isi faca datoria de preot. nimic mai mult.

 2. Este posibil ca unii legati de Radeni, care nu au luciditatea dvs si echilibrul dvs sa fi facut asta..ca la radeni sunt si nebuni totusi..xenofont, etc…spiridon

  1. Eu nu cred ca cineva de la Radeni a putut face asa ceva. iertati-ma. indiferent ce au facut ei si ce au spus ei despre mine in ultimul an, nu pot crede asa ceva.

 3. Cand oamenii putin dezechilibrati, aflati in situatie critica, presiouni etc dar si situatii de tensiune in general, pot izbucni v iolent..si cum Hrisostom i-a atacat fix la nebunie, cel mai greu lucru, si pe el si pe enoriasi, cine stie ce reactie in vreun ucenic al lui Xenofont sau Spiridon s-o fi nascut …. ca tipologiile sunt cam haiducesti la Radeni

 4. Nu sunt pentru discreditarea părintelui Hrisostom, dar nici a părinților de la Rădeni. Urâm păcatul și atât. E un mare păcat să numim pe cineva nebun. Este o ucidere pe plan moral. Nu e o joacă! Există, probabil, niște jocuri de culise și poate că ar fi mai bine să nu ne pripim. Cineva poate că vrea să însceneze ceva Rădeniului! Dumnezeu să ne ajute și pe noi și pe ei să facem voia Sa!

 5. https://www.youtube.com/watch?v=bu29weI3qfs

  La Acces Direct se sugereaza ca ipoteza Radeni e cea mai plauzibila….ce nebun Xenofont sa dea ordin ca ascultare sa faca ucenicii lui asa ceva..si Pamvo sa tina pe unul ca Xenofont in schit..ati avut dreptate radicalismul lor a dus la fapte penale…Staicu de de vina…eu personal nu sunt cu nepomenirea, consider ca se putea lupta barbateste cu tendintele ecumeniste neoprind pomenirea..dar fie..de aici pana la crime e uluitor

 6. Vedeti biserica e una….DUmnezeu o tine ca de aceea Dumnezeu nu a lasat inainte de Hristos sa fie mai multi cei ce sa pretinda ca il cunosc, si a tinut cunoasterea sa in Neamul lui Israel, fapt antropologic uluitor, supranatural…ca desi Israel exista, Dumnezeu inchidea mintile celorlalte neamuri ca sa preia ideea monoteista si ii tinea in politeismul inofensiv teologic(caci erezia e periculoasa in esenta, dar erezii nu au fost)…eu zic ca asta arata 1. ca DUmnezeu exista si 2 . ca are o singura comunitate(care e clar ortodoxia, ca evreii de azi sunt scindati in sefarzi, ashkenazi, etc..si alte prostii si deci nu au cum sa fie adevarul, n-au preotie sacramentala, ci doar exegetica etc..sunt praf)…deci in esenta ortodoxia e adevarul..nu trebuia sa apelati la tehnica liturgica a nepomenirii…trebuia sa luptati cu ecumenismul in interiorul bisericii, nu sa introduceti o reforma in liturghie…ca asta e totusi discutabil..iar adevarul ortodox nu e discutabil, nici reformabil, nici revolutionabil..prin urmare ortodoxia fiind unica, nu trebuia sa va legati de structura sa, prin nepomenire…ci trebuia sa combateti ce credeati ca e erezie ramanand in comuniunea cea una…ca iata ce s-a intamplat..la Acces Direct, emisiune de maxima audienta, s-a spus ca radicali de la Radeni pot fi in spatelele rapirii lui Hrisostom https://www.youtube.com/watch?v=bu29weI3qfs deci…oricum Radenii nu zic nimic…nu dezmint…ce nebuni totusi …sa rapeasca un om…incredibil…un om ce i-a contestat, sa il rapeasca..asta arata dincolo de eroarea teologica in care sunt totusi ca era ceva psihic la mijloc..insa asta e normal, ca numai defecte psihice sau demonic–psihice pot rupe camasa Domnului Hristos…biserica Sa cea Una, ispitita, luptata, dar ramasa UNICA ca TEMEI al Adevarului Sau si al Existentei lui Dumnezeu, unicitate mentinuta prin respectarea canoanelor liturgic-disciplinare si obedient-comunitare…as vrea ca dvs Dnule Chirila, care clar iubiti ortodoxia si sunteti inzestrat chiar pentru preotie sa va delimitati de psihopatii teroristi si sa reveniti in anturajul ortodox antiecumenist dar ramas in biserica cea una..dvs sunteti initiat in ortodoxie..chiar nu va dati seama ca intreruperea nepomenirii e schisma si rupere de biserica..chiar asa?? iar ruperea de biserica duce la orice vrea satana? in cazul asta iata la Hrisostom si Radeni ce a dus?

 7. Mai adaug la cele spuse urmatoare: va dati seama ca dava dvs reveniti la pomenire, pastrand lupta cu erezia(mai ales ca acum se deschide un nou front cu Ucrainca, si e clar ca biserica rusa are dreptate), va fi salvat si marturisitorul Saccsiv, care totusi e clar un marturisitor, dar doar pentru ca asculta de dvs ramane in nepomenire, si daca dvs ati gandi cum va e instictul si cum va spune Duhul, l-ati salva si pe el ca el sa moara in biserica Ortodoxa cea Una? cititi ce am scris si mai sus…ca sa intelegeti..iertati cuvintele de la o sora neputincioasa…sa moara marturisitorul Saccsiv in schisma…ar fi chiar pacat…

 8. Ganditi-va si estetic, in estetica ortodoxa: nu ar fi frumos ca dupa o viata de lupta ortodoxa, SACCSIV SA isi finalizeze lupta ortodoxa supus bisericii canonice? nu ar fi frumos asa, decat sa moara in controversa nepomenirii si prin urmare toata lucrarea sa magnifica misionara sa fie supusa controversei si revendicabila de orice grup schismatic real?

  1. Maria, îmi pare rău că nu pricepi că întreruperea pomenirii pe motiv de erezie a episcopului este CANONICĂ şi nu înseamnă schismă. Mai pune mâna pe Pidalion şi mai citeşte înainte să te dai pe net cu părerea. În ce priveşte Rădeniul, nu ştiu cum poate să-i treacă prin cap cuiva care se pretinde ortodox că niște fraţi întru ortodoxie ar face așa ceva. Lasă televiziunile şi ziarele de can-can şi roagă-te, poate așa o să pricepi că de fapt tu eşti aceea care cochetează cu erorile teologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)