Biserica Bulgariei ia o decizie fermă împotriva slujirii și rugăciunii comune la vizita papei Francisc

Sfântul Sinod al Bulgariei a examinat proiectul agendei pentru viitoarea vizita a Papei Francisc, în cadrul sesiunii sale de ieri, luând o decizie ferma cu privire la nivelul adecvat de participare.

Potrivit afirmației afișate pe site-ul oficial al Patriarhiei, ierarhii bulgari au decis în unanimitate, că nu poate fi vorba de nici o forma de rugăciune sau slujire în comun cu Papa Francisc, întrucât este strict interzisă de către sfintele canoane ale Bisericii.

De asemenea, Sinodul nu a binecuvântat participarea unui diacon al Bisericii Bulgariei, ca traducător al lui Francisc în timpul vizitei sale.

Potrivit declarației, ierarhii au decis să trimită o scrisoare la Nunțiul Apostolic al Vaticanului din Bulgaria, Anselmo Guido Pecorari, menționând că, întrucât invitația pentru vizita Papei a venit de la autoritățile statului, principalele evenimente ar trebui să fie coordonate cu agențiile guvernamentale, deși Prea Fericirea Sa, Patriarhul Neofit și membrii Sinodului, sunt pregătiți să-l primească pe Papa la Patriarhie pe 5 mai, în conformitate cu programul stabilit.

Traseul Pontifului include, de asemenea, „rugăciunea particulară înaintea Tronului Sfinților Chiril și Metodiu la Catedrala Patriarhală a Sfântului Alexandru Nevski”, deși Sinodul Bulgariei a anunțat că este posibilă o vizită la Catedrala Patriarhală”, dorim să subliniem că orice formă de slujire liturgică sau de rugăciune în comun, precum și purtarea de veșminte liturgice este inacceptabilă pentru noi, întrucât sfintele canoane interzic acest lucru .”

În consecință, Corul Patriarhal nu va participa în nici un caz la vizită.

Participarea oricărui reprezentant al Bisericii Bulgare la orice alte evenimente incluse în program este „imposibilă”, se arată în declarație. Programul Papei include și alte slujbe, inclusiv o „Rugăciune pentru pace împreună cu reprezentanții bulgari ai diferitelor culte religioase la Piața Nezavisimost”.

Mai mult, ierarhii au scris Nunțiului Apostolic: „În ceea ce privește sugestia conform căreia diaconul Ivan Ivanov să fie interpret în timpul vizitei Papei Francisc în Bulgaria – Sinodul nu-și dă binecuvântarea, cu excepția vizitelor în clădirea Sfântului Sinod și a catedralei Patriarhale Sf. Alexandru Nevski.”

„Nu se dă binecuvântare clericilor Bisericii Ortodoxe Bulgare-Patriarhia Bulgariei, să participe la nici un  eveniment inclus în programul vizitei Papei Francisc în Bulgaria”, se arată în declarație.

Papa a vizitat Georgia în septembrie-octombrie 2016, iar Biserica Georgiană a manifestat aceeași reținere și respect pentru tradiția sfântă ortodoxă, la întâlnirea cu Papa, neparticipând la nici o slujba comună sau rugăciune.

Biserica Georgiei și a Bulgariei sunt cele două Biserici Ortodoxe Locale care s-au retras din Consiliul Mondial ecumenist al Bisericilor.

Sofia, 4 aprilie 2019

Bulgarian Holy Synod takes hard stance against attending any services during Pope Francis’ visit in May

 

Citiți și:

Scrisoare deschisă adresată Mitropolitului Moldovei și Bucovinei cu privire la venirea papei în orașul ortodox Iași

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

11 comentarii la “Biserica Bulgariei ia o decizie fermă împotriva slujirii și rugăciunii comune la vizita papei Francisc

 1. Este de admirat unitatea Sfantului Sinod al Bulgariei si a Patriarhului Neofit in tratarea cu discernamant duhovnicesc, cu dreapta- cugetare, daruri ale Duhului Sfant, conform Sfintelor Canoane, vizita papei Francisc in Bulgaria. Ferice de poporul ortodox bulgar!

  O distanta cuvenita fata de ereticul Francisc, care trebuie sa i se aminteasca ca nu este ” papa ” absolut al lumii crestine, nici”vicarius Figli Dei”, care este in esenta*”erezia ereziilor, chinul chinurilor, o răzvrătire nemaivăzută împotriva lui Dumnezeu –Omului Hristos. Dogma aceasta este – vai ! – cea mai ingrozitoare surghiunire a Domnului nostru Iisus Hristos de pe pământ, o nouă trădare a lui Hristos, o nouă răstignire a Domnului – doar că nu pe crucea de lemn, ci pe aceea de aur a umanismului papist. Și toate acestea sunt iad, iad, iad pentru sărmana ființă pământească ce se numește om.”
  Fara fala si onoruri, fara masuri de paza sporite , fara plimbari in papamobil si alte gesturi de fraternitate, fara adunari festive si mai ales fara rugaciuni si slujbe in comun. Nu exista pentru aceasta nici o binecuvantare.
  De fapt toate masurile luate de sinodalii bulgari sub conducerea Patriarhului Neofit sunt absolut normale pentru o PATRIARHIE ORTODOXA.
  „Şi tu, Capernaume: N-ai fost înălţat până la cer? Până la iad te vei coborî.
  Dar zic vouă că pământului Sodomei îi va fi mai uşor în ziua judecăţii decât ţie.(Matei 11;23-24)

  Sunt cuvintele mustratoare al Mantuitorului Hristos, care le va rosti pentru Bucuresti, Iasi, Blaj si Sumuleu Ciuc, orasele incluse in vizita mincinosului Francisc, care vine cu * trufia sa diavoleasca in Romania Ortodoxa, daca sinodul BOR, in frunte cu presedintele sau, nu vor lua masurile de restrictie si distantare fata de conducatorul papistas.
  Nu cunosc sinodalii simbriasi temporari ai Patriahului vremelnic din fruntea BOR, ca nu se cuvine sa ingenunchezi in fata viclenului si ereticului Francisc tot ceea ce are mai sfant romanul, credinta sa stramoseasca? Sa obligi la abjurare, sa sfidezi sfintele canoane ortodoxe, sa sfasii cu seninatate camasa Mantuitorului Hristos este de neacceptat.

  Conducatorul ereziei ereziilor, vine sa propovaduiasca se pare cu voia conducatorilor BOR, ecumenismul mincinos papisto-protestant, facand prozelitism pentru crestinismul sau mincinos si pentru”biserica”sa mincinoasa, numita asa de sinodul mincinos din Creta, sub conducerea mincinosului Patriarh Bartolomeu. In fata crestinilor prezenti ereticul Francisc va conduce beatificarea episcopilor uniați care au refuzat să treacă la Biserica Ortodoxă.
  Exista umilinta mai mare decat aceasta, Inalti Preoti ai lui Hristos din BOR?
  Acum va vedea intreaga pleroma ortodoxa adormita de suflul otravitor al hidrei ecumeniste care este Marturisirea voastra. Hristos stie deja, noi asteptam(inca!!!!!) cu rabdare sa dati cuvenita Marturisire in dreapta si sfanta credinta ortodoxa.
  De la sinodalii in frunte cu presedintele lor, personal nu astept nimic bun. Orice speranta de revenire din iadul ecumenist in care s-au adancit cu fiecare clipa, s-a dovedit a fi desarta.
  Cine a dansat, rugandu-se cu evreii in sinagoga, va inclina si steagul Ortodoxiei in semn de supunere in fata ereticului conducator papistas.
  *Lucrul acesta duce întotdeauna dintr-o moarte duhovnicească în alta, si nu mai e sfârșit acestei muriri, fiindcă numărul morților duhovnicești ale omului este fără număr.”
  (Matei12;29-32)

  Ce spuneti Inalti Preoti ai lui Hristos din BOR, vreti sa deveniti, urmasii lui Iuda?
  Veti accepta aceasta tradare a Mantuitorului Hristos, impusa din afara de cei care l-au tradat deja si de iudeo-masoneria, ucigasa mantuirii oamenilor?
  Cat adevar insuflat de Mangaietorul, se gasesc in cuvintele unuia dintre marii Sfinti ai Ortodoxiei:
  **” Unia este inselaciunea diavolului, ce-i vaneaza pe cei nesocotiti intru pierzanie. Unia este un lup rapitor de suflete in piele de oaie. Unia este veninul aducator de moarte in chip de miere, ce pierde sufletele. Unia este mladita inainte-mergatoare a antihristului, ce ademeneste cu magulire pe cei mai nestiutori intru pierzanie. Unia este prapastia iadului pentru cei ce nu au parte de cuget. Unia este Iuda, ce cu lingusitorul sarut a vandut Credinta Pravoslavnica.”

  *Sf. Iustin Popovici – Biserica Ortodoxa și ecumenismul,
  **Sf.Cuvios Paisie de la Neamt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)