Athosul refuză să participe la întronarea primatului schismaticilor ucrainieni

Sfânta Chinotită Munte Athos a decis, ieri, la 28 ianuarie, într-o sesiune extraordinară, respingerea cererii Patriarhului Bartolomeu de a trimite o delegație la întronarea Primatului ucrainian schismatic al Constantinopolului, „Mitropolitul” Epifanie Dumenko, care va avea loc la Kiev, la 3 februarie.
 
Muntele Sfânt este sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului.
 
Potrivit agenției de știri Romfea, 13 dintre cele 20 de mănăstiri din Sfântul Munte au votat împotriva participării la întronarea schismatică. Cu toate acestea, 7 mănăstiri în totalitate, susțin ideea de a participa la întronare, confirmând astfel rapoartele anterioare că Muntele Athos este împărțit în această chestiune, deși Sfânta Chinotită a reușit să ia în final o decizie majoritară.
 
Decizia Athoniților a tulburat Constantinopolul, deoarece monahii din Muntele Athos au refuzat până acum, să susțină una sau alta  dintre părțile conflictului religios din Ucraina și au  continuat astfel să mențină un echilibru.
 
În noiembrie s-a raportat că mai multe mănăstiri grecești din Muntele Athos au adăugat o ectenie specială, Litania Păcii, în toate slujbele  lor, pentru a se ruga în mod deosebit pentru Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie de la Kiev și întreaga Ucraina, primatul Bisericii canonice ucrainene și pentru turma sa, aflați în mare suferință.
 
În ultimii ani, s-a vorbit și de Sfinți Părinți precum arhimandritul Parthenios (Murelatos), unul dintre cei mai vechi locuitori ai Sfântului Munte, stareț al Mănăstirii Sf. Pavel, care și-a exprimat convingerea că Biserica ortodoxă ucraineană, ar trebui să mențină unitatea sa cu Patriarhia Moscovei.
 
image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)