Slujba de Învierea Domnului în Parohia Schit Orășeni

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Slujba de Învierea Domnului în Parohia Schit Orășeni

 1. Hristos a înviat, Cinstite Părinte Ioan!

  Paștile indiferent în ce situație ne-am găsi, nu pot fi niciodată triste, pentru că sunt „veselia cea veșnică” a învierii lui Hristos, mântuirea lumii, omorârea morții, „sărbătoare a sărbătorilor și praznic al praznicelor.
  S-a auzit glasul Sfântului Ioan Gură de Aur în dimineața Învierii: „Să nu se plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat Împărăția cea de obște. Nimeni să nu se tânguiască pentru păcate, că din mormânt iertare a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte, că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului; și a stins-o pe ea cel ce a fost ținut de ea. !”
  Sfânta masă din orice biserică este în același timp altarul de jertfă și mormântul Mântuitorului. Lumina candelei de pe sfânta masă a oricărei biserici nu este o lumină oarecare, este chiar lumina de la mormântul învierii lui Hristos.

  „Iubirea, lu­mina și viața –împreună cu a­devărul – sunt una.
  În acest sens sunt Paștile săr­bătoarea luminii: pentru ca ele serbează triumful iubirii. Și numai dacă ne vom um­ple și noi de iubirea care nu alege și nu se tulbură de ni­mic, ne vom um­ple și de lumină.
  Altfel, totul ne ramâne exterior. Vom auzi vorbindu-se de lumina În­vi­erii, dar nu vom simți nimic, în­tocmai ca un orb căruia i se vor­bește de lumina zilei. Nu­mai de vom fi intrat cu ade­vă­rat, prin îm­părtășire cu Trupul Dom­nului, în comuniune de iu­bi­re cu El și cu semenii, vor fi Paștile și pentru fiecare din noi o biruință a iubirii, a luminii și a vieții.
  De ce ne îndeamnă doar cântările bisericești: „Să ne luminăm cu serbarea (prăz­nuirea), și unii și alții
  să ne îm­brățișăm; să zicem fraților și ce­lor ce ne urăsc pe noi; să ier­tăm toate pentru înviere“.
  Nu există luminare fără îm­brățișare.”

  Părintele Dumitru Stăniloae, Cul­tură și duhovnicie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)