Semnatarii Rezoluției din ianuarie susțin Biserică Ortodoxă canonică din Ucraina

Comunicatul a fost redactat de părintele Vasile Ioviță și publicat de sfinția sa pe blogul personal. Ne raliem demersului sfinției sale și noi, ceilalți semnatari ai Rezoluției din ianuarie, cunoscută și apreciată în toată Ortodoxia ca un document programatic ortodox al luptei antiecumeniste, redactat în duhul Sfintelor Canoane și al Sfinților Părinți. Sperăm că acestui demers se vor adăuga toți cei ce doresc ca rânduiala canonică să domnească în lumea ortodoxă în locul arbitrariului și silniciei.

Noi, semnatarii acestui Comunicat, care ne-am îngrădit de ereziile introduse în Biserică prin pseudo-sinodul din Creta, văzând starea de pasivitate vinovată în care se complace ierarhia română; având libertatea exprimării adevărului, ca dar primit de la Dumnezeu; ştiind că avem datoria de apăra Sfânta Credinţă Ortodoxă prin cuvânt şi faptă; având simţământul că suntem mădulare ale Trupului tainic al Lui Hristos, ,,iar dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună’’ (I Corinteni 12, 26); văzând gravele abateri de la Credinţa şi rânduielile canonice ale Bisericii Ortodoxe săvârşite de Sanctitatea sa, Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu, respectiv ereziile pe care le-a susţinut în Creta şi, mai recent, demersul de acordare a autocefaliei unor facţiuni schismatice din Ucraina, ne adresăm păstorilor şi fraţilor noştri din Sfânta Biserică Ortodoxă de pretutindeni, afirmând:

  1. Sprijinim, prin rugăciune, pe IPS Onufrie şi întreaga Ierarhie canonică şi legitimă a Sfintei Biserici Ortodoxe Ucrainene, în strădaniile grele de acum de a păstori Turma lui Hristos şi a o conduce spre Împărăţia cerurilor.
  2. Considerăm că Biserica Ortodoxă din Ucraina este parte a Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii, şi nu se cuvine ca această stare canonică să fie tulburată de pretenţii şi acţiuni nesăbuite ale vrăjmaşilor Sfintei Ortodoxii.
  3. Dezaprobăm faptele Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului, care de multă vreme a căzut în erezie, iar acum a început să provoace schismă în Biserica lui Hristos. Îl rugam să se pocăiască, să-şi ceară iertare şi să retragă imediat cei doi exarhi trimişi la Kiev și să anuleze decizia de acordare a autocefaliei celor două grupări schismatice din Ucraina.
  4. Rugăm pe Ierarhii iubitori de Hristos de pretutindeni să-şi unească strădaniile pentru întrunirea unui Sinod Ortodox, care să condamne ecumenismul, sinodul eretic din Creta şi să apere Biserica Ortodoxă Ucraineană de silniciile la care este supusă.
  5. Chemăm pe toţi iubitorii de Hristos, mădulare ale Trupului Său tainic, să înalţe rugăciuni stăruitoare către Atotputernicul Dumnezeu pentru binele Sfintei Biserici, având credinţa neclintită că ,,nici porţile iadului nu o vor birui’(Matei 16, 18).

Ieromonah Grigorie Sanda

Preot Vasile Ioviță

Preot Cosmin Tripon

Preot ic. stavr. Ioan Ungureanu

Preot Claudiu Buză

Teolog Mihai-Silviu Chirilă

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Semnatarii Rezoluției din ianuarie susțin Biserică Ortodoxă canonică din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)