Presa greacă: Episcopul ortodox român Sofronie participă la liturghia uniată și e pomenit ca „ierarhul nostru”

Scandalul provocat de participarea la slujba uniată a episcopului Sofronie ia amploare internațională în lumea ortodoxă.
Siteul grecesc Katanixi prezintă pe data de 19 septembrie o relatare despre cele întâmplate, reținând faptul că episcopul orădean a fost pomenit de către greco-catolici ca „ierarhul nostru”.
Prezentăm în continuare o traducere a textului publicat de prestigiosul site ortodox din Grecia.

Pe 8 septembrie 2019, cu ocazia sărbătoririi Nașterii Maicii Domnului, episcopul Sofronie al Episcopiei Ortodoxe Române de Oradea, Mitropolia Transilvaniei, România, a participat la slujba așa-zisei Biserici locale greco-catolice, cu prilejul celei de-a 25-a aniversare a întronizării episcopului local greco-catolic Virgil Bercea.

Ο Ρουμάνος Ορθόδοξος Επίσκοπος Σωφρόνιος παρακολουθεί λειτουργία Ουνιτών και μνημονεύεται ως «Ιεράρχης ημών» (βίντεο)

Cu această ocazie, episcopul Sofronie s-a rugat cu greco-catolicii, a stat la toată slujba, fără a sluji împreună cu ei. Totuși, greco-catolicii l-au pomenit la slujbă de trei ori, numindu-l „preasfinția sa, episcopul nostru Sofronie”, comportându-se față de el de ca și când ar fi un episcop greco-catolic. Episcopul Sofronie a primit cinstirea cu smerenie, însemnându-se cu semnul Sfintei Cruci și înclinându-se pios.

Greco-catolicii au pus la închinare așa-zisele „sfinte moaște” a șapte „episcopi” greco-catolici care au murit în închisorile comuniste pentru că au refuzat să revină la Biserica Ortodoxă Română, când regimul a desființat așa-zisa Biserică Unită din România și a încorporat-o, prin decret prezidențial, în Biserica Ortodoxă Română. Cei șapte au fost „beatificați” de către papa eretic Francisc în timpul ultimei sale călătorii în România, din mai-iunie 2019.

Episcopul Sofronie a fost judecat de către sinodul românesc și a fost găsit vinovat de intercomuniune cu același pretins episcop Virgil Bercea, în 2008, când a slujit sfințirea Agheasmei Mari în ziua de Bobotează, pe 6 ianuare 2018.

Mai este episcopul Sofronie al Oradiei ortodox?

A fost iertat apoi de către sinod, care, se spune, a luat notă de regretul și pocăința sa. Episcopul Sofronie, în realitate, nu a dat dovadă de niciun regret și a continuat să colaboreze cu greco-catolicii, care acum îl recunosc ca pe unul de al lor.

Poporul din Episcopia Oradei este consternat de această nouă trădare a credinței de către episcopul lor, exprimând dorința de a cere ierarhiei ca acesta să fie judecat și caterisit pentru apostazie, participarea la rugăciune cu ereticii și recunoașterea așa-zișilor martiri ai ereticilor.

Împreună-slujire a unor părinți mărturisitori antiecumeniști la Beiuș, într-o episcopie rămasă fără păstor

Episcopia Oradiei are o îndelungată tradiție de luptă ortodoxă împotriva politicilor uniate agresive de a-i converti pe ortodocși la catolicism. De-a lungul anilor, mulți și-au sacrificat viața în lupta pentru apărarea Bisericii Ortodoxe. Episcopul Sofronie pare primul episcop care se manifestă ca latinocugetător în această eparhie.

În ianuarie 2017, episcopul Sofronie l-a caterisit pe preotul Cosmin-Florin Tripon, care oprise pomenirea sa la slujbe pentru faptul că a participat și a semnat documentele eretice de la Creta în 2016.

 

 

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Presa greacă: Episcopul ortodox român Sofronie participă la liturghia uniată și e pomenit ca „ierarhul nostru”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)