Petiție împotriva venirii papei în România

Această petiție a fost semnată până în prezent de aproape 5000 de români.
https://petitieonline.ro/petitie/66477055

„Papa Nu are ce cauta în Romania !

De ce spunem NU venirii papei în România?
Mărturisirea este mântuitoare, ca fii ai Bisericii, clerici și laici putem să mărturisim Adevărul, care este Hristos! Orice diplomație cade în fața Adevărului!

De ce spunem NU venirii Papei in Romania? Din urmatoarele motive:

1. Se creeaza confuzie si multi dintre Ortodocsi vor crede ca Biserica Ortodoxa si papistasii ar fi o Biserica, in timp ce Biserica Adevarata este Una, si anume cea Ortodoxa.
Cei care au afirmat Teoria Ramurilor sunt anatematizati de Sinodul Ortodox al Bisericii Ruse din exil (ROCOR), anatema preluata de Biserica Rusiei si de Biserica Ortodoxa in plenitudinea ei.

2. Papa este eretic prin acceptarea ereziei Filioque. Aceasta erezie este condamnata de sfinti si Sinoade Ecumenice si Locale. De pilda: Sinodul II Ecumenic (unde se specifica clar ca Duhul Sfant purcede numai de la Tatal, Simbolul Credintei “Cred si intru Duhul Sfant, Care de la Tatal purcede” ), Sinodul din vremea Sfantului Patriarh Fotie, numit si Sinodul al VIII-lea Ecumenic, Sinodul Antiunionist din vremea Sfantului Marcu Eugenicul, Sinoadele Isihaste din vremea Sfantului Grigorie Palama, impreuna numite si Sinodul al IX-lea Ecumenic, dupa cum confirma parintele Ioan Romanides, parintele Gheorghe Metalinos, parintele Teodor Zisis, profesorul de dogmatica Dimitrie Telenghidis, mitropolitii Heroteos Vlahos, Serafim de Pireu, Atanasie de Limasol, Meletie de Katanga, Augustin Kandiotis si alti mari teologi ortodocsi contemporani.

3. Nu se cuvine ca Ortodocsii si ereticii papistasi sa se adune in lacasuri de cult impreuna, conform tuturor canoanelor Bisericii Ortodoxe.

4. Papa ar veni in Romania ca sef al ereziei romano-catolice, si ar putea fi primit de catre Patriarhia Romana ca episcop canonic al Romei cu Succesiune Apostolica, ceea ce este blasfemie, pentru ca papistasii, de vreme ce au intrat in erezie, au pierdut si Succesiunea Apostolica, si Episcopia Romei. (conform Canonului I al Sfantului Vasile cel Mare)

5. Suntem de acord ca Papa sa vina ca simplu vizitator sau ca sef de stat, dar sa nu fie primit la Sfintele Slujbe in Bisericile Ortodoxe si nici vreun Ierarh al Bisericii Ortodoxe sa participe la Mesa papistasa.

6. Parintele Dumitru Staniloae afirma in Dogmatica sa faptul ca papistasii se inchina la un alt “dumnezeu” decat crestinii ortodocsi, si anume un “dumnezeu” in sens budist, “dumnezeul” nirvanic impersonal (Teologia Dogmatica Ortodoxa, voumul I, pag 329: “Iubirea deplina dintre Tatal si Fiul, ca identica cu Duhul Sfant, de care face atata caz teologia romano-catolica, nu e decat scufundarea celor doua Persoane in Fiinta Impersonala, in sensul plotinian sau nirvanic”).

Prin erezia Filioque, papistasii transforma pe Duhul Sfant din Persoana dumnezeiasca necreeata in creatura, devenind pnevmatomahi, adica luptatori impotriva Duhului Sfant, (cf. Pr. Prof. Ioan Romanides, Dogmatica Patristica Ortodoxa, pag.35).

Ii numim papistasi si nu romano-catolici pentru ca numai Biserica Ortodoxa, cea UNA, are insusirea de Catolica (Universala sau Soborniceasca sau Ecumenica). Cuvantul papistas exprima cel mai bine papocentrismul, si dogma lor despre infaibilitatea papala (papa nu poate gresi) si titlul de Vicar al lui Hristos (papa fiind pentru ei inlocuitorul lui Hristos pe pamant- Vicarus Christi in Terra) si “Piatra Credintei”.

Sfantul Iustin Popovici spune ca in istoria neamului omenesc exista trei caderi insemnate: Adam, Iuda si Papa. Papa a dorit sa Il inlocuiasca pe Dumnezeu cu omul. Omul “papa” vrea sa fie “dumnezeu” dar fara ajutorul lui Dumnezeu (cf. Sfantul Iustin Popovici, Biserica Ortodoxa si Ecumenismul, pag. 112-113).
Papa vrea sa Il indeparteze pe Dumnezeu din lumea creeata printr-o noua dogma eretica si anume “Harul Creeat”, considerand ca Dumnezeu e undeva departe si creeaza un Har (gratie) pe care il depoziteaza Papa si il distribuie cum si cui vrea el.
Dispare, astfel, relatia personala a omului cu Dumnezeu si singura comuniune posibila este numai cu Papa.
Sinoadele Isihaste din vremea Sfantului Grigorie Palama au condamnat aceasta erezie aratand ca Harul Divin este necreeat, este insasi lucrarea lui Dumnezeu in lume.
Dumnezeu vine personal la noi prin Harul Sfintelor Taine ale Bisericii Ortodoxe si prin rugaciune.
Prin ”dogma infaibilitatii papale” ( aceea ca papa nu poate gresi), Mantuitorul Hristos este exilat, adica este dat afara din ”biserica” papistasa. (cf. Sfantul Iustin Popovici, Omul si Dumnezeul-Om, pag.114-116)

Papistasii NU au Sfinte Taine mantuitoare(valide) De aceea cei ce doresc sa devina ortodocsi dintre papistasi se boteaza prin afundare in Biserica Ortodoxa.  Botezul fiind poarta de intrare in Biserica Ortodoxa.
Acest lucru il confirma Sfantul Nicodim Aghioritul. In Pidalion (Carma Bisericii) spune ca papistasiii nu au Sfintele Taine valabile, ci SUNT SECI, lipsite de Duhul Sfant. Duhul Sfant nu vine sa sfinteasca pe cei care s-au rupt de Biserica lui Hristos. Sfantul Nectarie de Pentapole, Facatorul de Minuni,  in cartea sa numita „De ce papa si supusii lui s-au despartit de Biserica lui Hristos”  explica acest fapt.

Mitropolitul de Navpakt, Heroteos Vlahos: “Vaticanul nu este Biserica, ci un sistem politico-economic ce se afla in afara Bisericii. Si nici Papa, nici ceilalti clerici ai Vaticanului, nu au Succesiune Apostolica, deoarece la papistasi nu exista preotie, nu au nici Taine si ceea ce savarsesc nu poate sa sfinteasca pe nimeni”. (Mitropolit Heroteos Vlahos, Revista “Catre Preot” 21 mai 2001 pag 13-Asezarea Monahala “Sfantul Grigorie Palama”, Kufalia)

Casatoriile Mixte( Ortodox cu Romano-Catolic, etc)  nu sunt Casatorii inaintea lui Dumnezeu, nici nu primesc binecuvantarea Lui, ci sunt blestem si uraciune inaintea Lui. Cel de alta credinta care vrea sa se casatoreasca ortodox trebuie sa primeasca Taina Sfantului Botez, primind cu toata inima invatatura Dreptei Credinte si anatematizand erezia in care fusese inainte, lepadandu-se de ea.(cf. Prof. Dimitrie Telenghidis, cf. Parintele Paisie Aghioritul)

Ii respectam pe credinciosii papistasi si pe Papa si le dorim intoarcere grabnica la Biserica cea Una, adica cea Ortodoxa, prin Botez, Mirungere si Sfanta Impartasanie, iar celor numiti clerici dintre ei si prin Hirotonie Ortodoxa. Asa sa le ajute Dumnezeu.”

 

Petitia a fost publicată în  29/01/2011

notăFaţă de oamenii care se află în credinţa RomanoCatolică ne exprimăm tot respectul şi toată dragostea.
De aceea le şi spunem adevărul. Nu le ascundem care este poziţia Bisericii Ortodoxe prin Sfinţii Părinţi fată de doctrina papistă, pe care Biserica Ortodoxă o respinge. Nu avem nimic cu papa ca om, pe care îl iubim şi îl respectam ca om, nu suntem însă deacord cu învăţătura lui, cu doctrina papistaşă. Orice om este creat după chipul lui Dumnezeu, de aceea sentimentul pe care îl avem faţă de orice credincios papistaş este de dragoste, de milă, de compasiune, în nici un caz de ură.  Noi credem cu tărie că Hristos a facut o singură Biserică, aşa cum mărturisim şi în Crez: Cred într-Una, Sfăntă, Sobornicească şi Apostolească Biserică, iar aceasta este Biserica Ortodoxă. Biserica nu permite rugăciuni în comun cu cei dinafara Ei. Biserica doreşte ca toţi care sunt înafara Ei să revină la Ea. Biserica Ortodoxă este plină de dragoste şi doreşte ca şi papa să îşi dea seama că se află înafara Adevărului şi să revină la Biserica Ortodoxă şi în felul acesta la mântuire. Ce dragoste mai mare poate să aibă cineva decât sa-i spună adevărul, de a nu-l lasa în înselare sufleteasca? Papa este liber să circule unde doreşte şi unde este invitat la credincioşii lui sau ca şef de Stat să se întalneasca cu alt şef de Stat, aşa cum afirmă şi petiţia din 2011 de pe petitieonline.ro  Pentru Biserica Ortodoxă papa este anatema, adică  înafara Bisericii lui Hristos din anul 1054.

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

  1. Unii se lauda cu caruțele lor, alții cu caii lor, iar noi ne laudam cu Petiția împotriva venirii papei în România care a strâns aproape 5000 de semnaturi în doar 8 ani de zile!!! Un record pentru o populație educată ecumenist de aproape 100 de ani.

   1. eu acuma aud ca este petitie si împotriva papei. Tot acum aud ca e din 2011!!! Credeam ca de abia anu asta s-o facut !
    poporul tot, nici nu stie ca sunt petitii.

    Da di ce vine papa in Romania? nu pt ortodocsi vine … vine pt catolici , doar si presedintele ii ca el.
    Noi ortodocsii n-avem treaba cu venirea ereticului . Bisericile sunt închise pt eretici ! Le deschidem doar daca vor sa se faca ortodocsi , de la 0 , adica cu botez cu tot . Apoi doar stăm si la o cafea sau ceai. Altfel nu!

    1. Asa este! Acum a aflat si eu si, DA, nu sunt de acord sa ne viziteze PAPA. Din diverse comentarii, se pare ca nu prea este cu ‘DUMNEZEU” in suflet, asa ca, sa stea la el.

 1. Ma gandesc sa nu i se interzica vizita in tara noastra. Cu mentiunea de a nu beneficia de primire/protocol ca un „sfant”ci doar ca un oricare cetatean catolic. De acord total sa nu paseasca in aceasta tara!!!

 2. Am facut o petitie impotriva preotului Matei Vulcănescu si a site-ului marturisireaortodoxa.ro. A fost semnata de aproape 18.000 de persoane. Acum veti inchide site-ul.

 3. Ce lipsiți de demnitate mai sunteți… În Italia știți în ce lăcașuri oficiază sfintele Liturghii preoții Ortodocși? Aveți habar? Vă spun eu, 98% în bisericile Romano-Catolicilor și i-au lăsat să pună și inscripții la intrare în limba Română. Sunt sigur că și în alte țări Ortodocși sunt primiți cu drag în lăcașurile de cult Catolice unde se pot ruga cu preoții Ortodocși. Asta înseamna demnitate și minte iluminata de Dumnezeu. Crucea pe care o purtați mai este și semnul iubirii lui D-zeu față de oameni (vertical) și semnul iubirii între oameni (orizontal).
  Astea fiind spuse, dumneavoastră propovăduitorul cărui dumnezeu sunteți?

  1. Cine v-a pus sa slujiti in lacasurile romano-catolicilor? De ce nu v-ati facut biserici ortodoxe? Stiati ca este necanonic sa slujiti in locasuri eretice?
   Faptul ca v-au primit in locasurile lor nu inseamna ca noi trebuie sa ii admitem pe ei ca fiind corecti din punct de vedere dogmatic si sa ii primit in tara ca ortodocsi.
   In plus, de ce nu ne spuneti care este pretul acestei „bunavointe”? Stim de la altii din Italia, ca a existat o conditie a acestei inchirieri de lacasuri: ortodocsii pot sluji in ele, dar sa nu predice populatiei italiene catolice invatatura ortodoxa. O conditie pana la urma normala pentru cel care vrea sa isi pastreze propria religie, dar inacceptabila pentru cel ce trebuie sa marturiseasca Ortodoxia.
   Doriti ca noi sa acceptam asemenea targ cu credinta lui Hristos? Imi pare rau, dar nu se poate.
   Catolicii au avut, probabil, din start ideea de a-i prinde pe ortodocsi in acest lat al recunostintei tocmai pentru a se simti obligati sa ii recunoasca drept „fratii nostri” si „Biserica sora”. Asta a fost si pretul platit de cei din Creta.
   Urmariti argumentarile acelora si vedeti ca vorbesc ca si dumneavoastra, ca i-au recunoscut ca „biserica” din recunostinta pentru lacasurile pe care vi le-au dat dumneavoastra.
   Ne pare rau, dar noi nu putem face asa ceva.
   Generozitatea pe care v-o arata dumneavoastra este o compensatie infima pentru bisericile ortodoxe pe care le-au luat ortodocsilor cu forta in Ardeal si le-au dat greco-catolicilor in secolele trecute.
   Si inca ceva: dintre toti preotii aceia Ortodocsi, cum ii numiti cu litera mare, cati au mai ramas ortodocsi dupa ce au facut acest „pact” cu catolicii si cati au devenit filocatolici ca dumneavoastra?
   Toate acestea fiind spuse, e randul meu sa va intreb cu intrebarea dumneavoastra: „dumneavoastra propovaduitorul carui dumnezeu sunteti”? Al Celui care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire S-a pogorat din ceruri sau al „vicarului sau” pe pamant?

   1. Stiai ca in alte tari statul nu finanteaza constructia de biserici? Si aste de vreo 2-300 de ani;)
    Stiai ca in alte tari institutia bisericii se ocupa de nevoile comunitatilor si nu ii intereseaza atat de mult sa umple visteria besericii sau burta proprie. Cei mai varza dintre crestini sunt ortodocsii

    1. Mat, dacă tot le ştii pe toate, ai putea să ne spui dacă s-a petrecut şi-acolo secularizarea averilor mănăstireşti ? Dar de decretele 175, 176, 177 din ’48 ai auzit ? Au trecut şi „bisericile” alea prin ceea ce au trecut bisericile noastre ? Dacă nu ştii care au fost relațiile dintre stat şi biserică în ţara noastră, mai bine taci.

   2. Soarele rasare doar la Ortodicsi, iarba creste doar la ei, la restul altor cateva miliarde de oameni eretici necunoscatori ai adevarului absolut apa nu curge, iarba nu creste. Mai mergeti prin lume si iesiti dincercul si ignoranta voastra ingusta care duce la nebunie aproape, si vedeti ca sunt si alti oameni tot cu 2 maini cu 2 picioare, cu suflet , care nu sunt ortodoci. Trufia voastra nebuna caOrtodocsii detin adevarul absolut nu e un pacat?

    1. Soarele credintei rasare doar la ortodocsi, pentru ca de aceea se numesc ortodocși, pentru că au Adevarul, ce se intampla cu celelalte miliarde stiti dumneavoastra mai bine. A marturisi adevarul inseamna a marturisi adevarul si atat, nu inseamna trufie.
     Ne pare rau ca acesta este adevarul, dar nu avem cum sa il schimbam.

     1. Nu am avut habar că japonezii ar fi ortodocși.Omenirea numește japonia *țara soarelui răsare*

     2. Si daca omenirea numeste Japonia tara soarelui rasare, ce? Ce legatura are Japonia cu discutia despre faptul ca Soarele credintei rasare de la Rasarit, ceea ce si face.
      In plus, Japonia are mai nou o comunitate destul de importanta de crestini ortodocsi. NU e o tara ortodoxa, dar are ortodocsi.

     3. Pentru adevarul absolut nu are dovezi reale nici o religie, doar credinte, unele demonstate fara echivoc ca fiind gresite dar pastrate prin traditie si bigotism. Puteti argumenta logic si temeinic ca crestinismul ortodox detine Adevarul si ceilalti se inseala? Revelatiile, visele si alte pseudo-dovezi nu se pun pentru ca nu pot fi testate, minunile de obicei dispar sau sunt explicate logic cand sunt atent verificate, moralitatea si etica sunt comune tuturor oamenilor si independente de religie. Daca sunt alte dovezi care sa poata fi metodic verificate prezentati-le si veti avea multi enoriasi..Metodele stiintifice au tot demonstrat de-a lungul vremii cate „adevaruri” erau falsuri de intelegere ale functionarii naturii si inca continua sa descopere cum functioneaza Universul, s-au descoperit adevaruri certe, nu „credinte” subiective. Ca sa puteti sa va sustineti credinta, trebuie mai intai sa o testati la modul real, obiectiv, nu doar sa alegeti argumentele care „se potrivesc” si sa le respingeti pe cele care nu corespund. Ca exemplu va dau gravitatia: aceasta forta se manifesta si este simtita cu certitudine de toate fiintele, nu o poate contesta nimeni si nimic. Puteti da un exemplu asemanator din Adevarul sustinut de crestinismul ortodox?

     4. Cititi toate tratatele teologice referitoare la aceasta tema ale Sfintilor Parinti ai Bisericii si veti gasi demonstratia teologica, logica si de orice fel.
      Operati cu concepte gresite. Revelatia divina este absoluta, deoarece Absolut este autorul ei, Dumnezeu. Deci adevarurile teologice sunt adevaruri absolute, pentru ca sunt transmise de Dumnezeu. Din aceasta perspectiva, raportarea la Revelatia divina va poate spune simplu cine se insala (nu inseala) si cine nu

  2. Întradevăr, reprezentanții diferitelor confesiuni religioase vă pun la dispoziție încăperile lor pentru a săvârși slujbele „ortodoxe”(nu mai ortodoxe nu sunt, fiind săvârșite în locuri spurcate), pentru a vă crea vouă falsa impresie „că ia uite ce buni și milostivi sunt ‘frații’ noștri, noi suntem ăia rigizi și conservatori, ei ne primesc cu brațele deschise”. Mare bucurie e în iad pt fiecare suflet pierdut, osândit la gheena focului cea veșnică! Diavolul și-a schimbat continuu strategiile de înrobire a sufletului omului. De ce? Pentru ca omul are chipul și asemănarea lui Dumnezeu, omul se poate ridica oricând din păcat, prin credință, căință și pocăință, omul poate moșteni Împărăția cerurilor. Diavolul, nu! El e tatăl minciunii, al mândriei și al înșelării deșarte. Nu va lăsați prinși în pânza de păianjen a ereziei! E în joc mântuirea sufletului.
   Ortodoxia (ortho-dreapta, doxa-învățătură) este SINGURA religie a mântuirii sufletului și a dobândirii vieții veșnice.
   Multă milă are Dumnezeu pentru noi, întrucât sufletul celui mai păcătos dintre noi e mai valoros decât toată Împărăția Sa. Ne așteaptă să ne întoarcem de pe calea pribegiei, la calea Adevărului.

 4. Stiu ca nu o sa imi aprobi comentariul pentru ca aprobi doar comentariile pozitive. Din puct de vedere istoric Ortodoxia este o erezie deoarece ea s-a rupt la marea schisma. Iti las pagina mea de fb sa imi raspunzi la comentariu daca doresti, dar nu ai sa o faci deoarece o sa ma faci satanist sau mai stiu eu ce, dar incearca sa faci abstractie de faptul ca sunt „rockar satanist” si putem avea o discutie politicoasa. O zi placuta.
  https://m.facebook.com/ozzy666black

  1. Suprizaaaa! Te-am publicat.
   De cine s-a desprins Ortodoxia la marea schisma? De erezia papista? La momentul marii schisme, cine era ortodox si cine era eretic, cine fusese deja condamnat de un sinod (Sinodul al VIII-lea ecumenic, al Sfantului Fotie cel Mare)?
   Daca esti rocker satanist, e problema domniei tale, noi iti spunem doar ca iti pui viata vesnica in primejdie. Restul, te priveste.

 5. Stiam ca multi preoți din B.O.R sunt niste imbecili, dar aflu ca unii depășesc orice limita. Din cauza unor nenorociți ca dumitale au izbucnit războaie in lume! Da-ti jos sutana si mergi in munti sa-l cauti pe Dumnezeu ca sigur vorbeste satana prin tine!
  Nu faci decat sa mărești si mai mult ura pe care o avem asupra unora dintre voi si asupra B.O.R

  1. Ura trebuie intreptata impotriva pacatului nu impotriva fapturilor lui Dumnezeu. Ura este impotriva invataturii gresite, a patimii, nu a unei persoane anume.

 6. Mai tineti minte una dintre porunci, si anume aceea despre iubirea de aproape, nu este specificat nimic despre statutul persoanei sau credinta pe care o are. Exista un singur Dumnezeu si acelasi pentru toti. Restul este inventia omului si a dorintei de dominare asupra masei. Stiti zicala, dezbina si stapaneste, nu?!

  1. Ideea dumneavoastra ca exista un Dumnezeu si este acelasi pentru toti, indiferent de confesiunea sa religioasa, este ideea fundamentala, este crezul fundamental al ereziei ecumeniste.
   Nici dumneavoastra, nici zecile de oameni care il injura pe acest site in mod inuman pe parintele Matei nu ati inteles ca iubirea de oameni se manifesta exact prin rostirea adevarului si trezirea la realitate a celor care traiesc in confuzie, asa cum faceti dumneavoastra.
   Petitia impotriva papei nu are nicio legatura cu ura despre care vorbiti cu totii, ci cu rostirea adevarului etern de credinta, fara de care nu poate exista sub nicio forma comuniune cu Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu, desi este Unul pentru toti, nu are legatura decat cu aceia care Il cauta si Il marturisesc in adevar.
   Restul este un iubirism de tip ecumenist, care nu duce la mantuire, ci cu adevarat abia acesta duce la dorinta de dominare a masei si este o inventie omeneasca.

 7. Te lasa fara grai prostiile debitate aici. Da, sunt ortodox si m am rugat intr o biserica catolica… ne arata ca nu ati depasit evul mediu, iar apoi va intrebati ce au oamenii cu voi. Hristos este acelasi, si la catolici si la ortodocsi. Cum Fecioara Maria este aceeasi… doar mintile voastre inguate poate sa puna o biserica mai presus de cealalta. Pervertiti mintile oamenilor cu fatarniciile voastre si ne arata inca odata de ce nu l meritam pe Isus Hristos: a murit ca noi sa i aratam cat de idioti suntem. Lepre… asta sunteti.

  1. Mentalitatea dumneavoastra este pur ecumenista. Daca sunteti ortodox, inseamna ca ati auzit de sfantul Iustin Popovic, care spune ca in istorie sunt trei caderi: cea a lui Adam, cea a lui Iuda si cea a papei.
   Dumneavoastra v-ati rugat in „biserica” celei de-a treia caderi.
   Hristos este Acelasi numai la cei ce Il cunosc in dreapta credinta, dupa cum Maica Domnului este aceeasi doar pentru cei ce o cunosc in Biserica adevarata.
   Discursul acesta ateist cu depasirea evului mediu este lipsit de relevanta cand vorbim de adevarul etern de credinta, care este atemporal.

   1. De Iustin Popovic nu am auzit și, până la urmă, chiar dacă a fost declarat sfânt, a fost un om. Din păcate pentru dv., sunteți încrâncenat când nu ar trebui să fiți. A mai venit un papă în România acum ceva ani și nu a murit nimeni, nu s-a împuținat numărul ortodocșilor prin trecerea la catolicism. Iar Hristos chiar e același pentru toți, chiar dacă vreți sau nu sa credeți asta. Iar dacă presupuneți că dacă nu ești ortodox, nu te poți mântui, vă compătimesc. Dacă Iisus a murit pentru doar 300 de milioane de ortodocși, a murit degeaba. El a murit pentru toată omenirea. Tot El a spus că acolo unde doi oameni sau mai mulți se adună să se roage, și El e în mijlocul lor, deci treaba cu infieratul rugatului într-o biserică catolică pică. Mai revizuiți-vă atitudinea extremist ortodoxă, că nu vă face onoare. Există, și în cadrul bisericii ortodoxe, mai multe ramuri, unele nerecunoscute de altele. Cine decide care e „mai ortodox” decât altul? Există alte 7 miliarde de oameni care nu sunt ortodocși. Toți sunt sortiți iadului, dacă nu devin brusc ortodocși?

    1. Cautati-l pe sfantul Iustin, daca nu ati auzit de el, sincer nu ar trebui sa va permiteti opinii teologice pe nici o temă.
     Orice ortodox stie ca un sfant nu este doar un simplu om, ci un om indumnezeit dupa har, prin lucrarea lui Hristos in el. Doar nu sunteti protestant sa nu credeti in sfinti. Daca ati fi protestant, nu ar trebui sa ii fiti avocat papei, nu?
     Vă înșelați, vizita celuilalt papă a împuținat substanțial numărul ortodocșilor, pentru că chiar dacă la biserică vine același procent din populația ortodoxă, mărturisirea celor mai mulți dintre ei este ecumenistă, adică este eretică, iar această ideologie eretică, potrivit căreia toți suntem la fel, ortodocșii și catolicii, și protestanții, și ceilalți de alte religii, se datorează și venirii papei în România.

     1. Suntem toti oameni. Sfinti sau nu. Ce credem noi ortodoxii ca suntem pe calea cea dreapta, nu e nou.
      Asta cred toti: si evreii, si musulmanii, si ateii. Toti cred ca sunt mai cu motz decat ceilalti, cred ca ei detin Adevarul iar ceilalti au fost inselati. Asta este in schimb adevarata inselare. Ca tu sa te crezi mai bun. E o copilarie. Nu mai avem 14 ani sa ne batem intre noi care are dreptate.
      Din ce spuneti dumneavoastra, insasi ideea ca ceilalti in afara de ortodoxi sunt eretici implica ca noi ne credem mai buni. Doar ne-ar placea sa credem, nu c-am si fi mai buni. Asta e mandrie, iar cuvantul eretic din start suna a batjocura amestecata cu mandrie. Crestinismul inseamna sa ne respectam unii pe altii. In momentul in care eu il numesc eretic pe aproapele meu, inseamna ca nu-l respect si nu-l iubesc. Deci nu sunt crestin. Pentru ca crestinismul spune sa ne iubim unii pe altii. Va intreb domnule Matei, este corect sa spun ca cine nu-l iubeste si il numeste eretic pe alt om nu e crestin? Nu e oare impotriva a ceea ce ne-a invatat Isus? Ba chiar mai mult, e chiar departe de crestinism?

     2. Aveti dreptate, toti cred ca sunt pe calea cea dreapta, dar noi, in ciuda multelor noastre pacate personale, cat timp ne tinem de Biserica Ortodoxa si nu schimbam nicio invatatura a ei chiar suntem pe calea cea dreapta. Asta e diferenta.
      Si noi ii iubim si respectam pe cei ce nu sunt ortodocși, pentru aceea si marturisim ortodox, pentru ca si ei sa auda adevarul si sa il urmeze, daca doresc. EXISTA O PROBA MAI MARE DE DRAGOSTE, RESPECT, CONVIETUIRE PASNICA DECAT SA II SPUI ADEVARUL CELUI DE LANGA TINE SI SA IL AJUTI SA DOBANDEASCA VIATA VESNICA?

  2. Mihai: Dacă tot te rogi pe unde apuci, ia spune-mi… ce părere ai despre inchiziția catolică (că tot pomeneai despre evul mediu întunecat care în Ortodoxie NU a existat)?!

 8. Cu toții suntem”făpturi ale lui Dumnezeu”, nu doar cei investiți , de alți muritori și păcătoși ca și ei, pentru a propovădui cuvântul lui Hristos. Ori , în mândria de care dați dovadă, considerați că sunteți oarecum superiori? Hristos este iubire, bunătate, toleranță, pace și mai presus de orice Lumină. Unde se găsesc aceste lucruri în discursul dumneavoastră? Cu toții suntem oameni, indiferent de culoarea pielii, de religie, de limbă! Dacă dumneavoastră vreți, cu astfel de gânduri și convingeri, să spuneți că reprezentați ortodoxia, atunci eu, un om simplu, ortodox, mă dezic de dumneavoastră, păstrându-mi credința în Hristos și cărând povara unei dezamăgiri cumplite. Nu ne fură nimeni nimic, fără voia noastră. Noi suntem un popor creștin ortodox , blând, bun și milostiv, nu sălbatici frustrați, antisociali și paranoici…iar dacă o parte dintre noi au devenit niște mumii îndobitocite, asta se datorează și celor de teapa dumneavoastră, care au încurajat idioțenia, mânjind singurul lucru sfânt care ne-a mai rămas! Gândiți-vă!

  1. Hristos este Adevar, iar iubirea, bunatatea, pacea, toleranta Sa izvorasc din Adevarul Sau mantuitor. Aceasta este diferenta dintre Biserica lui Hristos, Ortodoxia, si „bisericile” oamenilor, printre care si cea papala.
   Dumneavoastra nu va deziceti de un preot al lui Hristos, scriind ce scrieti aici, ci de Adevarul lui Hristos si imbratisati un iubirism de tip ecumenist, care este cu desavarsire nemantuitor.

 9. „Felul apusen este arogant si plin de mandrie si are ca rezultat nasterea panereziei ecumenismului(minimalismul dogmatic, teoria bisericilor surori, rugaciunile in comun cu eterodocsii, etc) Erezia este invatatura demonilor. Diavolul insus a adus in lume toate credintele gresite si ereziile.

  Ereticii sunt nebuni. Erezia e numita necredinta si ateism iar pe eretici necredinciosi si atei. Erezia este strans legata de inselare. Erezia este mult mai grava decat orice pacat moral pentru ca il desparte prin excelenta pe om de Dumnezeu. Biserica uneste iar erezia dezbina. Viata lor(a ereticilor: Romano-Catolicii si protestantii) este caracterizata de violenta, calomnie si atrocitati.

  Credinciosii se arata ca aparatori ai Dogmei Credintei. Erezia are ca rezultat contrazicerea vietii in Duhul Sfant a Bisercii. Credinciosii se arata in acest caz ca razboinici – apologeti ai credintei, prin lupta de aparare. Exista un pericol real din partea ecumenistilor. Lupta nu este indreptata impotriva ereticilor ci impotriva ereziei. Nu foloseste niciodata violenta ci foloseste apologetica cu argumente corecte.

  Sfintii Parinti nu simt ura niciodata fata de eretici. Dialogul cu ereticii trebuie sa se limiteze numai pana la sfatul intoarcerii lor la Dreapta Credinta.”
  Referatul domnului Profesor Dimitrie Telenghidis: “Credinta Ortodoxa si Viata Bisericeasca” Biserica este pusa in pericol astazi din partea ecumenistilor.

  sursa: https://doxologia.ro/conferinte/credinta-ortodoxa-viata-bisericeasca

 10. Va fi o întâlnire modestă în comuniune! Ce tot atâtea petiții pentru ca să nu vină un asemenea om important al lumii? Ce dacă va fi o întâlnire cu Patriarhul nostru? Va fi foarte bine! Hai să avem nădejde în Hristos.

  1. Ce inseamna „intalnire modesta in comuniune”? Daca e „un om asa de important al lumii”, cum va fi o intalnire modesta? Cum pot ortodocsii sa aiba comuniune cu cei din afara Bisericii?

 11. Oare nu e păcat sa ne dezbinam din cauza Cuvântului? Oare meritam sa spunem ca suntem mai presus decât catolicii sau alții? Asta în timp ce Dumnezeu ne iubește pe toți la fel?!…

  1. NImeni nu spune ca suntem mai presus sau mai buni decat catolicii, ci doar ca Ortodoxia este Adevarul de credinta, pe cand catolicismul, nu.

 12. Toate cele scrise in “sprijinul” acestei petitii reprezinta probe pentru depunerea unei plangeri penale pentru instigare la ura si discriminare impotriva comunitatii catolice din Romania. Aveti 24 de ore pentru a retrage aceasta petitie, dupa care ma voi adresa organelor competente. Vi s-au tolerat prea multe pentru prea mult timp.

  1. Va trebui sa demonstrati instigarea la ura si discriminare. Nimic din ce s-a scris aici nu reprezinta incitare la ura si discriminare, ci o pura pozitionare teologica fata de o invatatura de credinta care contravine celei ortodoxe.
   Nimeni nu s-a manifestat contra compatriotilor catolici din Romania, pentru care avem respect ca cetateni, nici nu s-a facut nicio instigare la adresa lor si nu se va face vreodata, deoarece Ortodoxia nu este violenta. Toate referirile au fost la doctrina teologica catolica, care, din punctul de vedere dogmatic ortodox, este eretica, iar acest lucru nu poate fi schimbat, ma tem, nici de vreo condamnare penala, ci doar de o corectare a acestei doctrine de catre doctrinarii catolici.
   E dreptul dumneavoastra sa ne dati in judecata, dupa cum e si dreptul nostru sa ne adresam justitiei și să de apărăm de acuzația care ni se aduce.

  2. Invitatia facuta papei de presedentia Romaniei nu a fost facuta din grija pentru credinciosii romano- catolici, ci are o evidenta miza electorala pentru presedintele care vrea sa candideze si anul acesta. E trist ca papa intra in asemenea jocuri, pentru ca ma indoiesc ca nu stie ca avem alegeri prezidentiale la sfarsitul anului. E trist ca se lasa manipulat politic. Asa ca o asemenea petitie este un bun instrument pentru cei care evalueaza feed-back-ul populatiei la miscarile politice cu miza electorala. Este deci o vizita politica, nu pastorala. Ideile din articol vad ca explica diferentele intre romano-catolici si ortodocsi din perspectiva teologica (ceea ce e chiar interesant) si nu conduc prin nimic la elementele constitutive ale 369 Cod Penal. Mai bine faceti o petitie sa vina papa dupa alegeri. Asta daca il mai cheama cineva. 🙂

 13. Neofeudalii si iobagimea nu isi da seama ca prin vizita Papei Romania va castiga rating, care si asa e aproape de zero. Multi vor auzi pentru prima data in istorie de orasele romanesti prin care pontiful va trece.

  1. Credeti ca ratingul va mantui Romania? Sa se muncească pentru ca aceasta tara sa fie respectata prin valoarea ei intrinseca si atunci veti avea rating, nu trebuie sa il primiti pe papa ca sa va faca rating.
   Problemele teologice nu au nimic de a face cu ratingul.
   Cui ii pasa ca multi vor auzi de orasele romanesti pe unde va trece papa, daca venind in Romania ii vor ucide cainii vagabonzi sau vor cadea in gropile din sosele.
   Papa stie ca este invitat ca promoter national? Poate cere vreun comision.
   Cine sunt neofeudalii si iobagimea?

 14. Este important să fi în relații bune cu Papa de la Vatican, deoarece are o influență mare în poltica mondială. Totdeauna este vizitat de toți președinții americani, dar și de președintele rus Putin. Va vizita România a doua oară, deși românii în mod covârșitor sunt ortodocși. Numai un procent mic sunt de religie romano-catolică, iar greco-catolicii au fost desfințați de comuniști. Pentru prima dată Papa Francisc va vizita și Ținutul Secuiesc unde majoritatea populației este romano-catolica. Este de menționat ca prima religie creștină era romano-catolica, de aici s-au format celelalte: graco-catolică, reformată, lutherană, unitariană și ortodoxă. Biserica romano-catolică este cea mai numeroasă, este cea mai bine organizata ierarhic și are un singur șef pe lume: Papa de la Vatican. Este curios că toate popoarele slave sunt ortodoxe, iar românii, singurii dintre popoarele latine, sunt ortodocși, și au trecut în Biblie abia în 1875 de la literele chirilice la literele latine.

  1. Relatia cu papa o fi de mare ajutor in sfera politica, dar nu ajuta in niciun fel la mantuire, pentru ca religia profesata de el este gresita. Pe langa erorile dogmatice ale papismului istoric, mai trebuie adaugate si erorile dogmatice personale ale papei Francisc.
   Respectam apartenenta dumneavoastra religioasa si convietuirea in aceeasi tara, desi suntem diferiti sub aspectul religiei si chiar al etniei, si nu incercam sa ii jignim in vreun fel pe catolicii romani sau ceea ce cred ei, dar este obligatia noastra teologica sa va spunem aici punctul teologic ortodox de vedere, in speranta ca va va fi folositor candva la mantuire.
   Iar afirmatia ca prima Biserica a fost cea catolica, din care s-a desprins Biserica Ortodoxa este profund eronata, ea fiind perspectiva catolica asupra realitatii. In fapt, Biserica a fost, este si va fi mereu ortodoxa, din ea s-au desprins diverse erezii in timp, printre care si papismul, prin profesarea unor invataturi straine primelor sapte sinoade ecumenice si condamnate de urmatoarele doua (purcederea de la Fiul, condamnata in secolul al IX-lea de sinodul convocat de Sfantul Fotie, si doctrina energiilor create, condamnat in secolul al XIV-lea de sinodul Sfantului Grigore Palama).
   Acesta este adevarul, iar rostirea adevarului trebuie sa primeze fata de sentimentele noastre personale sau preferintele religioase.
   Singura Biserica a lui Hristos este cea ortodoxa, pentru ca ea a pastrat neatinsa Revelatia divina, adica s-a supus poruncii de a nu schimba o cirta sau o iota din Scripturi. Toate celelalte au schimbat ceea ce ne-a invatat Mantuitorul si de aceea nu mai sunt mantuitoare.
   Sanatate si respect!

  2. Tuka, ai spus un MARE adevăr. Biserica romano-catolică are un singur şef pe lume: papa de la Vatican. Noi, ortodocşii, îl avem pe Hristos ! Drept pentru care NU ne interesează un papă.

 15. Oare nu Hristos a propovăduit iubirea? Cui folosește atâta ură față de oameni. Uneori ai impresia ca oamenii lui Dumnezeu – preoții – sunt niște instigatori la ură. De ce nu putem fi smeriți și să primim pe toți cu brațele deschise în numele lui Dumnezeu?
  Am ajuns într-un secol când e ușor să ne informăm și să avem mintea luminată, nu să ne dușmănim crezând că acesta este un lucru bun și demn de apreciat.
  Personal, mă simt rușinată căci nu înțelegem ce moștenire spirituală ne-a lăsat Hristos, aceea de a ne iubi și a ne ajuta la greu, de a ne uni forțele si de a lupta pentru Unirea Credinței.

  1. Profesati o credinta ecumenista, in care sugerati ca toate ereziile sunt egale cu Biserica adevarata a lui Hristos. Iertati-ma, dar asta e marea inselare. Dragoste fara Adevar e doar un iubirism sentimentalist, care nu aduce nicio mantuire.
   Imi pare rau ca ce va spun eu acum vi se pare mai strain decat limba chineza, dar asta e doar vina propagandei ecumeniste la care sunteti supusa de generatii. Cititi Scripturile si scrierile Sfintilor Parinti si veti vedea ca e asa.

   1. Nicidecum nu am sugerat ca toate ereziile sunt egale cu Biserica adevarata al lui Hristos, spun doar ca trebuie sa iertam si sa iubim, nu sa aruncam cu pietre.

    1. Marturisirea adevarului nu inseamna ca aruncam cu pietre. Acest document se adreseaza in primul rand crestinilor ortodocși, ca de fapt continutul acestui site. Pe acestia ii indemnam sa se pozitioneze corect teologic, in mintea si sufletul lor, fata de aceasta vizita a papei.
     Nu avem intentia sa ii jignim pe compatriotii membi ai cultului romano-catolic, ii respectam ca cetateni si compatrioti, nu dorim sa instigam la vreo actiune contra lor, Doamne, fereste! Nu dorim nici macar sa ne laudam ca suntem mai buni decat altii, pentru ca, din pacate, suntem mai pacatosi decat toti.
     Dorim doar sa facem ce facem aici, pe acest site: marturisire ortodoxa. Teologica, nu ideologica, nu politica.

 16. Isus Hristos a întemeiat o singură biserică (creștină), care nu era nici ortodoxă, nici catolică, nici protestantă, etc Noi, oamenii am divizat biserica din interese egoiste în sute de bucăți!

  1. Aveti dreptate, Iisus Hristos a intemeiat o singura Biserica, care este ortodoxa in marturisire, adica tine dreapta credinta, si catolica (universala) in curatia credintei.
   Din aceasta Biserica, ramasa una din vremea lui Hristos, s-au desprins diferite lucrari omenesti, care sunt in afara Bisericii: papismul, protestantismul, neoprotestantismul etc.

 17. Preotul Matei Vulcănescu ar trebui să știe că Papa vine in primul rand pentru creștinii romano catolici si la invitația
  Președintelui iar asemenea preoți ar trebui să își mai schimbe atitudinea fata de celelalte biserici si sa fie mai deschis .

  1. Care celelalte „biserici”? Câte Biserici există? Hristos a întemeiat numai una.
   PAPA VINE IN PRIMUL RAND PENTRU CRESTINII CATOLICI, DAR IN AL DOILEA RAND VINE PENTRU CRESTINII ORTODOCSI, DEOARECE SE SPUNE CA „VIZITA VA AVEA O COMPONENTA ECUMENICA” SI SE VA DESFASURA SUB SLOGANUL „SA MERGEM IMPREUNA”. Acest lucru ne determina sa luam atitudine si sa spunem ca, din punct de vedere teologic, noi, ortodocsii, nu putem sa mergem impreuna cu papa decat dupa ce renunta la toate invataturile dogmatice gresite ale Apusului si devine episcop ortodox dupa sfintele canoane, asa cum erau predecesorii sai din primul mileniu.
   Presedintele Romaniei nu avea dreptul să facă asemenea invitatie fără consultarea conducerii Bisericii majoritare. Chiar credeti că nu are consentimentul Patriarhiei? Eu zic ca il are. Vom vedea la momentul oportun.

   1. Hristos a venit sa ne mantuiasca in numele lui Dumnezeu, nu sa ne invrajbeasca. De invrajbit ne invrajbesc oamenii, care au facut din biserica o institutie politica si au atatat oamenii unii impotriva altora. Hristos a propovaduit iubire si nu a impartit oamenii dupa directia in care isi fac semnul crucii. Apostolii lui au fost toti a fel de adevarati. Sau Sf. Apostol Andrei este mai adevarat decat fratele sau, Sf. Apostol Petru?

    1. De invrajbit ne invrajbesc oamenii care au crezut ca pot sa schimbe cuvantul lui Dumnezeu si au pus propriile pareri teologice deasupra invataturii de credinta ortodoxa, ei se numesc eretici si organizatiile pe care le-au creat nu sunt parti ale Bisericii lui Hristos si nu sunt mantuitoare. Aceasta este miza acestei lupte.

  1. Ecumenismul este erezia ereziilor, iar cei ce il propovaduiesc deschis si il sustin sunt eretici, iar daca raman pana la moarte pe aceasta idee, nu vor avea parte de mantuire.
   Imi pare rau sa trebuiasca sa va spun asta, dar e datoria mea de constiinta. Sper sa va ajute aceasta avertizare la mantuire.
   Doamne, ajuta!

 18. Faţă de oamenii care se află în credinţa RomanoCatolică ne exprimăm tot respectul şi toată dragostea.
  De aceea le şi spunem adevarul. Nu le ascundem care este pozitia Bisericii Ortodoxe prin Sfintii Părinţi fată de doctrina papistă, pe care Biserica Ortodoxă o respinge. Nu avem nimic cu papa, pe care îl iubim şi respectam ca om, nu suntem însă deacord cu învăţătura lui, cu doctrina papistaşă. Orice om este creeat după chipul lui Dumnezeu, de aceea sentimentul pe care îl avem faţă de orice credincios papistaş este de dragoste, de mila, de compasiune, în nici un caz de ură. Noi credem cu tărie ca Hristos a facut o singură Biserica, aşa cum mărturisim şi în Crez: Cred într-Una, Sfăntă, Sobornicească şi Apostolească Biserică, iar aceasta este Biserica Ortodoxă. Biserica nu permite rugăciuni în comun cu cei dinafara Ei. Biserica doreşte ca toţi care sunt înafara Ei să revină la Ea. Biserica Ortodoxa este plină de dragoste şi doreşte ca şi papa să îşi dea seama că se află înafara Adevărului şi să revină la Biserica Ortodoxa şi în felul acesta la mântuire. Ce dragoste mai mare poate să aibă cineva decât sa-i spună adevărul, de a nu-l lasa în înselare sufleteasca? Papa este liber sa circule unde doreste si unde este invitat la credinciosii lui sau ca sef de Stat sa se intalneasca cu alt sef de Stat.

  1. Puteti sa ne spuneti de ce doriti sa vina papa, daca sunteti ortodoxa? Ce legatura este intre acesta si Biserica Ortodoxa din care ziceti ca faceti parte? Pe romano-catolici ii inteleg ca vor sa vina papa, dar dumneavoastra ce asteptari aveti?
   Ce ar putea vedea, cand va veni, de care sa ne fie noua rusine?
   Credeti ca ne e rusine de manastirile din Moldova, cunoscute in toata lumea?
   De mormintele marilor nostri duhovnici?
   De mormantul marelui Stefan, pe care si papii de atunci l-au numit Athleta Christi si Defensor Europae?
   De ctitoriile marelui Vasile Lupu, basileul bizantin al secolului al XVII-lea?
   De cartile lui Varlaam si Dosoftei, mitropolitii?
   De aratarile in vis ale Sfantului Dimitrie marelui voievod Alexandru Lapusneanu, caruia i-a spus unde sa ii faca lacas de inchinare la Pangarati?
   De moastele sfintilor inchisorilor, care si-au dat viata pentru Hristos in regimul comunist?
   De sfintii marturisitori ai Ardealului, muceniciti in secolele trecute pentru ca au refuzat comuniunea cu papii de atunci?
   De ctitoriile voievodale ale voievozilor ortodocsi munteni?
   De umbra lui Mircea? La Cozia?
   De reputatia marelui Vlad, invingatorul cuceritorului Constantinopolului?
   De urmele Sfantului Apostol Andrei din Dobrogea si de semnaturile episcopilor tomitani pe hotararile primelor trei sinoade ecumenice ale Bisericii?
   Dumneavoastra, ca ortodoxa, stiti ceva despre toate aceste comori ale Ortodoxiei romanesti?
   Cat timp cu noi este Dumnezeu, de cine credeti dumneavoastra ca ne-ar fi noua frica?
   Dumneavoastra, ca ortodoxa, ati simtit vreodata ce inseamna sa fie cu tine Dumnezeu?

 19. Mai fratilor,voi ati auzit ca trebuie sa-i iubiti pe aproapele vostru ca pe voi insi-va,sau ati pierdut fila din biblie unde scrie asta?? Voi stiti cate tari ortodoxe exista in lumea asta,sau va credeti singuri pe lume?

  1. EXISTA O PROBA MAI MARE DE DRAGOSTE, RESPECT, CONVIETUIRE PASNICA DECAT SA II SPUI ADEVARUL CELUI DE LANGA TINE SI SA IL AJUTI SA DOBANDEASCA VIATA VESNICA?
   Toate tarile ortodoxe din lume au aceeasi atitudine fata de papa roman.

 20. NU sunt de acord cu vizita acestui mare megastar papa Francisc care incurajeaza taina faradelegii pe unde merge (gay,avorturi, iadul nu exista sunt doar cateva exemple de fatarnicie diavoleasca)..In calitate de crestin ortodox nu accept ideea ca un eretic sa vina in tara majoritar ortodoxa pt o minoritate catolica!!! Romania este tara prin nascare ortodoxa stramosii nostrii,martirii nostrii au murit pt a apara CREDINTA(TOATE CELELALTE SUNT RELIGII ,SECTE INCLUSIV CATOLICII) ..acest papa in mod special se aseamana prin faptele lui cu inainteamergatirul antihristului…Noi astept cu bratele deschise pe ereticii la Ortodoxie nu in ratacirile lor

 21. Ati uitat cum a fost intalnirea cea istorica dintre PAPA IOAN PAUL AL-II-LEA si PATRIARHUL TEOCTIST ARAPASU? Ce parere aveti despre asta?

 22. Anul acesta se împlinesc 26 de ani de la moartea mucenicească a episcopului Pavel de Ballester-Convolier (1927-1984).Fostul monah franciscan venit la Ortodoxie (la obârşie, un nobil catalan din Barcelona) a studiat în Grecia, la Atena şi Halki. Acolo a fost hirotonit ierodiacon în 1953 şi ieromonah în 1954. Prima sa slujire preoţească a fost în Constantinopol (1954-1959), apoi în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Greceşti a Americii (1959-1984). În 1970 a fost hirotonit episcop al Nazianzului, în New York, cu scaunul în Mexic. Lucrarea sa de cleric, profesor universitar şi autor prolific a fost strălucită şi remarcabilă, punându-i-se din păcate capăt prin moartea sa prematură. A fost ucis la sfârşitul Dumnezeieştii Liturghii slujită în capitala Mexicului în anul 1984, de un fanatic romano-catolic.

  http://www.familiaortodoxa.ro/2010/05/03/episcopul-pavel-ballester-convolier-al-nazianzului/

 23. Sfinții Părinți soborniceste au lăsat urmasilor în credință, povățuiri de nezdruncinat și anateme de nedezlegat, de a nu se face părtași sub nici un chip înnoirilor mincinoase și uneltirilor politice, de a păstra neschimbată, chiar cu prețul vieții, tradiția de veacuri a Bisericii, (II Corinteni 6:14-17). … Din eres în eres, din cădere în mai mare cădere, credința apuseană si-a arătat în timp adevăratul chip. Istoria încă sângerândă a României ne arată lămurit cum la nevoie papistașii au lăsat deoparte vicleniile chemării la unire și s-au apucat de a converti „cu tunul” pe români la „creștinismul” lor.
  Oare toți Sfinții Ortodoxiei au fost prea aspri când au negat latinilor părtășia cu Duhul Sfânt? Nu, ci Sfintii Părinți limpede au voit a zice că hulirea Treimii a adus papismuluui depărtarea harului, iar depărtarea harului le-a exclus preoția, fără preoție nu au taine valide, iar fără taine… în veac nu au mântuire!

  Biserica este Una și Unul Sfânt este Capul ei, și nimeni niciodată nu va putea alcătui o altă predanie lăsată de Hristos Sfinților Părinți. Tocmai această provocare ne-o aruncă catolicismul – o nouă tradiție, o altă dogmă, un alt dumnezeu – ce să ne dezrădăcineze din Ortodoxie, să ne dezbine Neamul, să ne euro-înglobeze.

 24. „Niciodată Biserica Apuseană n-a vrut cu ade­vărat unire întru Hristos cu cea Răsăriteană, iar dacă s-a prefăcut că întinde o mână spre asta, a făcut-o doar din dorinţa de înrobire a Ortodoxiei.

  Dacă cineva spune că astăzi s-au schimbat lucrurile şi vremurile, vom răspunde că poate s-au schimbat, dar de-a lungul timpului această mentalitate a stăpânit la Roma, această lăcomie de a înghiţi.

  Timpul a arătat mulţimea atacurilor văzute şi nevăzute, din faţă şi din lături, pe care Apusul le-a dat asupra Bisericii şi a mult-pătimitorului nostru popor, şi toate relele care ne-au venit din Apus.

  De curând s-a întâmplat în Răsărit stingerea celor şapte făclii creştine ale Apocalipsei de către necredincioşi, în aplauzele entuziaste ale lumii catolice. Tăcerea vinovată a Apusului „creştin”, în frunte cu tronul papal a fost grăitoare, atunci când a fost vandalizată marea cetate.

  Şaizeci de biserici au fost jefuite şi pustiite de vrăjmaşii creştinismului şi Apusul cel… prietenos n-a mişcat nici măcar un deget pentru a împiedica o astfel de fărădelege.

  Ortodocşii răsăriteni să rămână statornici şi neclintiţi în cele învăţate şi predate de strămoşii lor şi să stea departe de discuţiile cu catolicii, căci ele sunt nefolositoare şi zadarnice, cum spune Apostolul.

  Cei ce se grăbesc spre unire aleargă în zadar. De vreme ce Biserica Apuseană pune condiţia, pentru a se uni cu cea Răsăriteană, ca aceasta din urmă să recunoască rangurile absurde şi antievanghelice ale papei şi acceptarea inovaţiilor papale, lucrările şi acţiunile pentru unirea Bisericilor vor rămâne simple dorinţe irealizabile.”

  Arhim. Gavriil Dionisiatul

  https://marturieathonita.ro/despre-catolici/

 25. Mihai Viteazul către catolici: “Voi nu sunteți mărturisitori ai dreptei credințe, căci nu aveți harul Sfintului Duh în adunarea voastră”
  Cind Mihail-Voda, domnul Ungro-Vlahiei, l-a alungat pe Andrei Bathory si a luat sceptrul Ardealului, a sosit in orasul de scaun, numit Balgrad [Alba Iulia], si a voit ca sa zideasca acolo, in oras, o biserica ortodoxa. Insa preotii, orasenii si toti boierii, fiind de credinta papistasa [a Papei], nu-i ingaduiau sa zideasca, zicind ca ei sint de credinta dreapta si de aceea nu doresc sa aiba in orasul lor o biserica de lege straina. Atunci domnitorul le-a spus:

  “Voi nu sinteti marturisitori ai dreptei credinte, caci nu aveti harul Sfintului Duh in biserica voastra. Noi insa, fiind dreptcredinciosi, avem puterea cea adevarata a harului Sfintului Duh, pe care si cu fapta sintem gata intotdeauna s-o aratam, cu ajutorul lui Dumnezeu”.

  Dar ei voiau sa-si dovedeasca dreptatea prin infruntare de cuvinte si dispute. Ci el le-a zis:

  “Nu, nu prin dispute, ci cu fapta vreau s-o dovediti, altfel va voi arata eu, intru incredintarea tuturor”.

  Iar ei i-au spus:

  “Cum sa aratam? Caci nu e cu putinta sa dovedim decit cu cuvintul sfintelor scripturi”.

  El le-a zis:

  “In dispute este osteneala fara de capat, dar noi, fara infruntari de vorbe, putem usor sa dovedim cu ajutorul lui Dumnezeu. Haideti, zice, in mijlocul orasului si acolo sa ni se aduca apa curata, iar arhiereul meu si preotii sai o vor sfinti in vazul tuturor. Tot asa vor face si ai vostri, deosebit, si, sfintind-o, o vom pune in biserica voastra cea mare, in vase osebite, pe care le vom astupa si le vom pecetlui cu pecetile noastre, pecetluind si usa bisericii pentru 40 de zile. Si a cui apa va ramine nestricata, ca si cum de-abia ar fi fost scoasa din izvor, credinta aceluia este dreapta, iar daca apa cuiva se va strica, credinta lui este rea. Daca apa mea va ramine nestricata, cum nadajduiesc ca ma va ajuta Dumnezeu, voi n-o sa va mai impotriviti si o sa-mi ingaduiti sa zidesc biserica, iar daca nu, faca-se voia voastra, n-am s-o zidesc”.

  Ei au strigat cu totii intr-un glas:

  “Bine, bine, sa fie asa!”.

  Si, a doua zi dimineata, a iesit domnitorul cu toti boierii si curtenii sai in piata, cu episcopul si cu preotii, slujind litia dupa obicei, cu cruci, cu luminari si candele. Si, ajungind la locul pregatit, au savirsit marea sfintire a apei, rugindu-se cu totii lui Dumnezeu, cu lacrimi si suspine, sa proslaveasca dreapta credinta, iar pe cea rea s-o faca de rusine. Tot in piata, dar deoparte, in fata tuturor, latinii au sfintit apa si au sarat-o. Dupa care, astfel sfintindu-si apa, fiecare a turnat apa lui sfintita in cite un vas osebit, apoi si-au pus pecetile pe amindoua parti ale vaselor, le-au dus si le-au pus in biserica cea mare, au incuiat usile, le-au pecetluit si au plecat.

  In fiecare zi, domnitorul cu episcopul, cu preotii si cu toti dreptcredinciosii, se rugau, postind. Tot asa au facut si latinii. Si dupa ce au trecut 25 de zile, Dumnezeu i-a dat episcopului un semn. El a venit la domnitor si i-a zis:

  “Doamne, cheama-i pe latini si pe preotii lor si nu astepta ziua a patruzecea, cea hotarita. Sa mergem la biserica si, desfâcind pecetile, sa deschidem usile. Vei vedea harul lui Dumnezeu, iar robii Lui, care-si pun cu adevarat nadejdea in El, nu se vor face de rusine”.

  Domnitorul, deci, chemindu-i pe toti, precum l-a sfatuit episcopul, a mers la biserica si, deschizind usile, au intrat cu totii. Mai intii, episcopul ortodox, ingenunchind, s-a rugat cu lacrimi la Dumnezeu, zicind:

  “Doamne, Dumnezeule, Unul in Sfinta Treime slavit si preamarit, precum inainte vreme pe dreptul Tau Ilie l-ai auzit vestind cu foc adevarul Tau si i-ai rusinat pe cei de rea credinta, auzi-ma acum si pe mine, robul Tau nevrednic, dimpreuna cu toti robii Tai de aici, nu pentru vrednicia noastra, pe care n-o avem, ci pentru slavirea numelui Tau sfint si pentru intarirea credintei noastre, care este adevarata credinta in Tine, arata intreg harul Sfintului Duh in apa aceasta, ca prin nestricaciunea ei sa vada toti ca numai in biserica Ta greceasca si soborniceasca de la Rasarit se afla credinta cea adevarata si harul cel adevarat al Sfintului Duh. Caci Tu esti singurul Care pe toate le binecuvintezi si le sfintesti, Dumnezeul nostru, si slava Tie iti inaltam, Tatalui si Fiului si Sfintului Duh, acum, si pururi, si in vecii vecilor, Amin!”.

  Ridicindu-se si cintind: “Doamne, Lumina mea si Mintuitorul meu, de cine sa ma tem” – a rupt pecetea vasului cu apa sfintita si, uitindu-se la ea, a gasit-o mai curata si mai limpede decit inainte, cu mirosul neschimbat, ca si cum ar fi fost luata dintr-un izvor curgator, dupa care strigat, zicind:

  “Slava Tie, Dumnezeul nostru, Care Ti-ai plecat urechea la rugaciunile noastre, Slava Tie, Care proslavesti biserica Ta, Slava Tie, care intaresti cu slava credinta cea dreapta si nu ne-ai facut de rusine in asteptarile noastre”.

  Si a zis catre toti:

  “Veniti sa vedeti cum a stat aceasta apa atitea zile, raminind nestricata datorita harului Sfintului Duh, si incredintati-va ca adevarata este credinta noastra ortodoxa”.

  Iar papistasii romani-catolici, rugindu-se si facind slujba dupa cum le era obiceiul, au rupt pecetea vasului in care se afla apa lor si, cum l-au destupat, toata biserica s-a implut de duhoare, ca s-au inspaimintat toti papistasii si au strigat cu uimire:

  “Adevarata este credinta greceasca (ortodoxa) pe care o tine domnitorul. Sa-si zideasca, deci, biserica in orasul nostru, caci, fiindca nu i-am ingaduit, Dumnezeu s-a miniat pe noi si ne-a imputit apa”.

  Si astfel, facuti de ocara, catolicii si cu preotii lor s-au imprastiat cu mare rusine, iar unii dintre ei s-au convertit la credinta ortodoxa. Iar domnitorul, cu episcopul sau, cu preotii, cu toti boierii si ostasii sai, plini de bucurie si fericire, s-au intors la curte, slavindu-L si multumindu-I lui Dumnezeu pentru minunea ce a fost spre intarirea adevaratei credinte ortodoxe. In aceeasi zi a facut o mare ospat pentru intregul oras si pentru toata oastea sa.

  Toti locuitorii tarii Ardealului, cu juramint, s-au aratat bucurosi sa zideasca biserica si sa n-o darime niciodata. Deci, domnitorul a inceput indata zidirea (dar nu in oras, ca nu cumva, o data cu schimbarea vremurilor, sa fie darimata, ci linga oras, aproape de zidul cetatii, intr-un loc frumos) si, dupa ce a zidit-o, a inchinat-o “…” si a mutat episcopia acolo (caci episcopii locuisera pina atunci in alt loc), unde se afla si astazi, cu bunavointa lui Dumnezeu. L-a pus acolo pe primul episcop al Balgradului, pe Ioan, barbat blind, virtuos si sfint, care, traind acolo in mare sfintenie, s-a invrednicit sa capete harul facerii de minuni. Dupa ce a murit, trupul lui a ramas si pina astazi neputrezit si bine mirositor, facind multe minuni pentru cei ce vin cu credinta la racla lui, intru slavirea lui Hristos, Dumnezeul nostru, Caruia I se cuvine toata slava, cinstirea si inchinaciunea, dimpreuna cu Tatal Lui Cel fara de inceput si cu preasfintul, preabunul, de viata datatorul Duh Sfint al Lui, acum, si pururea, si in vecii vecilor, Amin!

  Si cele scrise aici le-am am citit intr-un letopiset muntenesc si le-am auzit de la multi oameni vrednici de crezare, care au vazut cu ochii lor, dar mai ales de la parintele, care pe atunci era vistiernic, iar acum este mare logofat al tarii Ungro-Vlahiei, si de la Dragomir, marele pitar al aceleiasi tari.

  Petru Movila, Arhiepiscop, Mitropolit al Kievului, Arhimandrit al Lavrei Pecerska, cu mina proprie

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/mihai-viteazul-minunea-aghiasmei-catolici-ortodoxie/

 26. Multumim Sfintiei Voastre,Parinte Matei Vulcanescu, pentru osardia si dragoste jertfelnica intru Hristos, pe care o ne-o aratati, indelunga-rabdare pe care o aveti sa o sporeasca Ziditorul si Duhul Sfant sa va acopere mereu cu dulcea sa mangaiere.Pilda ziditoare de suflet, pentru toti ortodocsii si pentru cei care atinsi de Duhul Sfant, ii aud chemarea in salasul de taina al inimii, venind cu inflacarare sa cunoasca Adevarul Hristos in Sfanta, Neprihanita Ortodoxie.
  „Cel care nu se va grăbi să facă binele, acela nu îl va săvârşi. Binele cere o stare de înflăcărare. Diavolul nu-i va lăsa pe cei căldicei să facă vreun bine. El îi va lega de mâini şi de picioare, înainte ca ei să se fi gândit la împli­nirea vreunui bine. Binele îl pot realiza doar cei fierbinţi, înflăcăraţi. In lumea noastră poate fi bună doar o per­soană fulgerător de bună. Cu cât avansează în viaţă, cu atât mai multă rapiditate îi este necesară omului pentru săvârşirea binelui. Rapiditatea este o manifestare a pute­rii duhovniceşti, o bărbăţie a unei credinţe sfinte, care se opune oricărui întuneric prin lumina lui Hristos şi oricărei minciuni prin adevăr, ne invata Cuviosul Ioan Krestiankin.

  1. Cu mare drag! Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca Adevarul lucrurilor s-a aratat. Toti au vazut care este pozitia Bisericii fata de romano-catolicism, papa si supusii lui au cazut din Biserica lui Hristos(asa cum scrie Sf Nectarie de Pentapole), papismul duce la pierderea sufletelor a milioane de oameni care raman in acea inselare cumplita, inafara Bisericii.

 27. O sa-mi dau si eu putin cu parerea aici. Poate nu o sa aprobati comentariul, dar el va fi totusi intr-un ton decent si nu voi lua partea nimanui:

  1. Prima problema este un redactarea textului petitiei, mai ales a titlului ei. Am observat la Vulcanescu de mai multe ori tactica asta: titluri bombastice, dupa care se scuza ca in text este clar vorba de altceva! Trebuia orice alt tiltlu, altfel Vulcanescu imi da senzatia de troll. Putea sa fie „La venirea in Romania, Papa sa nu slujeasca impreuna cu ierarhii ortodocsi”. A? Altceva!

  2. A doua prorblema o vad la ipocritii care stau cu iubirea in gura, dar il injura pe Vulcanescu. Pai ce diversitate iubiti voi, preteni, daca fix pe aia de opinie contrara ii injurati si le urati de mame si altele asemenea? Ce diversitate iubiti mai exact? Catolicul divers si protestantul divers, adica frati intru ideologie, dar de nuante usor diferite? Adevaratul respect (si spun respect pentru ca iubirea propavaduita de Iisus e oricum impotriva naturii umane; nu va reusi nimeni sa ajunga sa iubeasca asa) trebuie sa il aveti, culmea, fata de oameni care au opinii cu adevarat diferite!

  3. Oricat de talibani par Vulcanescu si Chirila, doar un nebun poate sa creada intr-un zeu care a revelat ideologii care se contrazic vizibil intre ele. Da! Daca un zeu exista, nu poate avea decat un singur adevar. Eu zic ca nu eixta, dar daca esti religios si consecvent, trebuie sa fii de-a dreptul prost sa crezi ca dogme care se contrazic puternic si vizibil sunt de la acelasi zeu!

  Sigur, ca ateu, as vrea ca religiile sa renunte la ghetoizarile lor, care au dus la atatea probleme, dar adevarul logic e cel de la punctul 3. Religiile sa discute, sa coopereze, dar nu ai cum sa zici ca toate sunt de la acelasi zeu. Ori Iisus e un simplu profet al lui Allah, ori chiar Dumnezeu. E una din ele.

  1. Desi sunteti ateu, ati inteles mai bine decat toti cuviosii care si-au dat cu parerea pe acest site ideea ca zece religii nu pot fi toate adevarate fara ca Divinitatea sa nu se contrazica in sine. Ce Dumnezeu! E logica elementara.
   Dar sa stiti ca si dumneavoastra va aflati intr-o asemenea bucla logica. Cand negati existenta cuiva, in speta Dumnezeu, implicit o afirmati, pentru ca daca Dumnezeu nu exista, la ce serveste sa Il negati?
   Stiti vorba lui Pascal, daca Dumnezeu nu exista si cred in El nu am pierdut nimic, dar daca exista si nu cred, am pierdut totul.
   Si inca nu stiti cate sute de mesaje a trebuit sa stergem la acest articol pentru ca incalcau toate legile: a bunului-simt, a statutului, toate…
   Sa va spun parerea mea referitoare la petitia in sine. Parintele Matei Vulcanescu va va explica probabil mai bine.
   Parintele spune ca papa nu are ce cauta in Romania pentru ca asa cum e anuntata vizita ea este una de misiune prozelita. Papa a lansat un apel ortodocsilor „Sa mergem impreuna!” sau cam asa ceva. Vine in Romania sa faca sanctificari ale unor „sfinti” greco-catolici, sa tina slujbe de masa, sa faca pelerinaje la Iasi de sute de mii de oameni, intr-un oras ortodox prin excelenta.
   Fata de acest proiect noi, care suntem majoritatea pe aceste teritorii dintotdeaua, nu putem sa fim de acord. Ca va tine slujbe cu oficialii Bisericii noastre este altceva, dar ca ii invita pe toti ortodocsii la o actiune comuna este de neacceptat. De aceea, parintele Vulcanescu a luat aceasta pozitie.
   Nu avem nimic cu credinciosii catolici, nu ii interzicem papei sa vina in Romania pentru ca e catolic, ci pentru ca vine intr-o actiune prozelita contra Bisericii noastre.
   La urma urmei, papa a spus „Sa mergem impreuna!” Noi am spus „Nu”. E un simplu protest cetatenesc, daca vreti.
   Parem talibani doar in mintea celor care s-au invatat cu tradarea tuturor valorilor si cu relativizarea lor, cu cei imbatati de absurditati logice de genul celor care v-au atras si dumneavoastra atentia.

   1. O sa va raspund tot pe puncte (cred ca asa e mai usor de raspuns in comentarii):

    1. Chestiunea cu negarea nu e o bucla logica. Daca neg ca exista Zana Maseluta, nu inseamna ca ea chiar exista in realitate pentru ca o neg eu. Neg existenta lui Dumnezeu din lipsa de dovezi, dar si datorita inconsistentelor logice ale dogmelor crestine si ale Bibliei.

    2. Pariul lui Pascal nu este atat de convingator. Se aplica si dumneavoastra: „Daca exista Allah si eu nu cred in el, am pierdut totul”. Diatribele teologice nu au relevanta, pentru ca fiecare zice ca adevarul lui e ala absolut, dar nimeni nu are dovezi concrete, iar alea care sunt pe post de dovezi (Biblia, Coranul etc.) sunt niste dezastre primitive.

    3. Stati linistit, ca eu am priceput ca nu sunteti oameni rai. Va inteleg valorile, inteleg de ce credeti in ele si le respect. Atata doar ca in realitate papa are ce cauta in Romania, legal vorbind, deci titlul petitiei trebuia sa fie altul, ca sa nu inteleaga lumea ceva gresit.

    1. Eu aveam o amica ce era atee, era de origine germana, dar botezata ortodox. Tatal fusese profesor de ateism si profesor de istorie. Ea citise Biblia, Coranul, Dogmatica pr Staniloae, si multe alte carti. Era o adevarata enciclopedie. Dupa parerea ei lumea avea la origine hazardul, intamplarea. Ea se uita si la foarte multe filme SF. Filosofia ei era clar legata de orice insemna ateism.
     La un moment dat, datorita lipsei de perspectiva si sens a existentei lumii, a cauzat in ea o problema existentiala, o criza existentiala, o stare de depresie cumplita. Imi aduc aminte ca atunci am vorbit la telefon. I-am zis ca ar fi bine sa se inchida in camera ei si sa se puna in genunchi si sa spuna: Domane Iisuse Hristoase milueste-ma! Ea mi-a raspuns ca nu poate spune asa ceva pentru ca nu crede in existenta lui Hristos, cu atat mai mult ca Dumnezeu. Atunci i-am spus sa spuna asa: Doamne Iisuse Hristoase, daca Tu existi, milueste-ma! Cu aceasta formula ea a acceptat sa se roage, fiind in starea de depresie si criza profunda. Dupa cateva zile am discutat din nou. Fara ca eu sa-i aduc aminte sau sa-i spun ceva, ea mi-a spus: Exista Dumnezeu! L-am simtit, e Persoana, e Iubire, Dragoste, Lumina, Pace, Bucurie! Am simtit! Nu se poate descrie rational, dar exista. Nu e dumnezeul razbunator si crud! Atunci i-am zis: Acesta este Dumnezeul Ortodocsilor! Al Noului Testemaent! Nu poate fi demonstrata existenta lui la nivelul material, e supra rational. Tine de experienta personala cu El, si nu e omuletul imaginar! Experienta vine dinafara mea ca persoana!Nu are nici o legatura cu autosugestia.

    2. Dumnezeu este atât de prezent în lume, încât nu puteți sa nu Îl vedeți, cercetați-i pe filozofi, dacă teologii v-au dezamăgit, și ei vi-l vor arata, cercetați-i pe savanții reali, nu pe cei vânduți sistemului.
     De aceea, Dumnezeu fiind prezent peste tot, negarea Lui e ilogica, pe când zâna maseluta nu exista nicăieri, deci comparația e insuficienta.
     Admit relativitatea argumentului pariului lui Pascal, asa cum l-ați formulat.
     Intrebare: cum rămâne cu noi, cei ce Îl simțim pe Dumnezeu prezent în mijlocul nostru și în viata noastră? Posibil sa fim toți victime ale unei iluzii colective? Milioane de oameni? Miliarde, la scara diacronica?
     Va recomand sa citiți teologia ortodoxă apofatica, sunt convins ca știți despre ce e vorba. Veți vedea ca o Ființă absoluta, suprarationala, suprasenzoriala, metafizica, asa cum este Dumnezeu, nu poate fi cunoscut doar pe calea rațiunii. De altfel, rațiunea este considerata de teologie cea mai sărăcăcioasa cale de a ajunge la Dumnezeu

     1. Domnule Chirila, argumentul majoritatii stiti foarte bine ca este o eroare de logica! Majoritatea oamenilor care au trait pana acum au crezut ca Universul e mic, static si geocentrist si stim ca au gresit! De asemenea sunt mai multi oameni care NU sunt crestini in lume decat cei care sunt. Din propriile dumneavoastra argumente, e clar ca sunteti in eroare! Dar sunt si mai mult non-musulmani decat musulmani si tot asa.

      Si sunt citit in ale teologiei (Vlachos, Romanides , Staniloae). Ratiunea este, culmea, singura pe care ne putem baza cu adevarat in lumea rationala 1+1=2 in tot Universul. Cand vine vorba de lucrurile irationale…stim bine ce se intampla!

      Oricum, va doresc numai bine amandurora! Putem continua la nesfarsit cu discutia, dar nu stiu cat de productiva este pentru ambele parti.

     2. In sistem zecimal 1+1=2 In sistem binar 1+1=1.
      Exista insa Axioma care in orice sistem de referinta ar fi nu se schimba.

 28. Domnule Chirila , multa rabdare aveti sa le explicati la toti aceleasi si aceleasi chestii( care in esenta sunt atat de simple , dl. ateu le-a priceput repede); ma minunez si va admir, felicitari. Mie imi e atat de greu sa nu-i sutuiesc pe toti acesti iubiristi care injura si spun prapastii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)