Patriarhia Ecumenică unește principalele grupări schismatice din Ucraina într-o „biserică autocefală”

Secretariatul Sfântului Sinod al Bisericii Constantinopolului a dat pe 11 octombrie 2018 publicității un comunicat referitor la situația din Biserica Ucrainei, publicat pe siteul Patriarhiei Ecumenice.

Anunț (11/10/2018)

Sfântul și Sfințitul Sinod s-a întâlnit astăzi, sub conducerea Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic, în sesiunea ordinară din 9-11 octombrie 2018, pentru a examina și discuta chestiunile propuse pe ordinea de zi.

Sfântul Sinod a discutat în special și pe larg problema eclesiologică a Ucrainei, în prezența Înaltpreasfinției Sale Arhiepiscopul Daniel de Pamfilon și a Preasfinției Sale episcopul Ilarion din Edmonton, exarhi patriarhali ai Ucrainei. După îndelungi dezbateri, s-a decis:

1) Reînnoirea deciziei deja luate de către Patriarhia Ecumenică de a purcede la acordarea Autocefaliei Bisericii Ucrainei.

2) Restabilirea, deocamdată, a Stavropighiei Patriarhiei Ecumenice de la Kiev, una dintre multele stavropighii din Ucraina care au existat dintotdeauna.

3) Acceptarea și reanalizarea, în acord cu prerogativele canonice ale Patriarhiei de Constantinopol de a primi astfel de cereri din partea unor ierarhi și clerici din toate Bisericile Autocefale, a cererilor de apel ale lui Filaret Denisenko, Macarie Maletiuc și ale adepților lor, aflați în schismă din alte motive decât cele dogmatice. Astfel, aceștia au fost repuși în mod canonic în rangurile lor ierarhice sau preoțești, iar credincioșii lor au fost readuși în comuniune cu Biserica.

4) Revocarea obligațiilor legale ce decurg din Scrisoarea Sinodală din 1686, emisă pentru circumstanțele acelor vremuri, care oferea, prin iconomie, Patriarhiei Moscovei dreptul de a hirotoni Mitropolitul Kievului, ales de Adunarea Clericilor și Mirenilor eparhiei sale, cu condiția să îl pomenească pe Patriarhul Ecumenic ca prim ierarh la toate slujbele, proclamând și afirmând dependența sa canonică de Biserica Mamă a Constantinopolului.

5) Lansarea unui apel către toate părțile implicate să evite acapararea bisericilor, mănăstirilor și a altor proprietăți și orice act de violență și răzbunare, în așa fel încât să domnească pacea și dragostea lui Hristos.

Dată la Patriarhia Ecumenică, 11 octombrie 2018

Secretariatul Sfântului și Sfințitului Sinod

Sursa: https://www.patriarchate.org/-/communiq-1.

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “Patriarhia Ecumenică unește principalele grupări schismatice din Ucraina într-o „biserică autocefală”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)