CNCD a decis că Cristian Tudor Popescu i-a discriminat și i-a ofensat pe ortodocși prin afirmațiile legate de moaștele și pelerinajul Sfântului Dimitrie

CNCD a decis că Cristian Tudor Popescu a discriminat și insultat sentimentele religioase ale ortodocșilor români, că a creat o atmosferă degradantă și umilitoare pentru credincioși.
Chiar dacă l-au sancționat pe Popescu doar cu un avertisment, care nici nu există în lege, important este că CNCD a statuat că astfel de discurs este ilegal. După opinia mea, el este chiar penal.
Am acționat în instanță hotărârea CNCD.

CNCD, a judecat petiția pe care am adresat-o, după ce Cristian Tudor Popescu a batjocorit la radio și în presa scrisă moaștele Sfântului Dimitrie, pelerinajul și participarea ortodocșilor la acel pelerinaj.

În motivarea sa, CNCD a scris despre afirmațiile lui Cristian Tudor Popescu cu privire la moaștele și pelerinajul Sfântului Dimitrie:

…Un conținut profund ostil, degradant, ofensator și umilitor la adresa credincioșilor ortodocși, având efecte negative față de percepția acestora ca o comunitate”, că “comparația cu hoituri exprimă un mesaj ofensator adus la adresa credincioșilor ortodocși, deoarece exprimarea folosită are ca sinonim cuvinte cu încărcătură negativă (ex. stârv, cadavru intrat în putrefacție). Pentru credincioși, prezența moaștelor reprezintă un miracol la care ei se închină, miracolul constând tocmai în conservarea acestor trupuri în timp, fără intervenții exterioare, în accepțiunea lor, moaștele reprezentând «rămășițe trupești, conservate în mod supranatural, prin harul lui Dumnezeu»… Acțiunea de a săruta moaștele reprezintă un semn de respect și plecăciune, de smerenie față de trupurile sfinte, precum și obținerea de binecuvântare”.
Prin folosirea acestor cuvinte, care accentuează în mod negativ și deliberat elementele pe care se bazează credința enoriașilor creștin ortodocși, se duce în derizoriu semnificația sărbătorii creștine și a pelerinajului”.
Mesajul este explicit discriminatoriu: a compara creștinii ortodocși, enoriașii bisericii creștin ortodoxe, cu maimuțele antropoide sau meduzele reprezintă o gravă atingere asupra persoanelor care aparțin religiei creștin ortodoxe, atingând demnitatea acestora prin impactul social pe care îl creează. Conținutul mesajului creează o atmosferă ostilă, degradantă și umilitoare la adresa practicanților creștin ortodocși, potrivit art. 2 alin (1) coroborat cu art. 15 din OUG nr. 137/2000”.

Pentru că, în ciuda faptului că a fost găsit vinovat de incitare la ură și discriminare față de credincioșii ortodocși, CNCD nu a aplicat decât sancțiunea avertismentului, care nici nu e prevăzută în OUG 137/2000, am contestat hotărârea în contencios administrativ, așteptând să văd ce va decide justiția.
Partea bună este ca instituția afirmă deschis că batjocorirea simbolurilor religioase ale românilor ortodocși reprezintă o depășire a limitelor libertății de exprimare, este o formă de discriminare și de incitare la ură și dispreț contra creștinilor ortodocși.

Sub acest aspect, motivarea CNCD e impecabilă, merită folosită în spețe viitoare pe această temă, motiv pentru care v-am și pus-o la dispoziție. Din păcate, în arhiva CNCD nu există încă formatul pdf, pentru că a hotărârea are o eroare materială în titlu (2020 în loc de 2021) și probabil nu au înregistat-o pe site cum trebuie. O puteți căuta, poate aveți mai multe șanse să o găsiți.

Un detaliu pe care il consider important. În aceeași perioadă, Popescu a scris o compunere numită „Satana în sutană”, în care se răfuia cu patriarhul Daniel.

La CNCD s-au înregistrat 800 de plângeri față de acel articol, pe când față de afirmațiile blasfematoare la adresa moaștelor sfântului Dimitrie și a tradiției pelerinajului eu, personal, nu știu să mai fi fost o altă plângere.

Asta se numește episcopolatrie, adorarea unui episcop, și eretic, în acest caz, mai presus de Dumnezeu și de Sfinții Săi! Să ne păzească Dumnezeu!

Urmare a celor 800 de plângeri în apărarea patriarhului, Popescu a fost amendat cu 5000 de lei. Pentru că nu au curs plângerile referitoare la batjocorirea Sfintelor Moaște ale Sfântului Dimitrie, a primit avertisment.

Asta spune ceva despre falsa spiritualitate de tip ecumenist a compatrioților noștri membri formal ai Bisericii Ortodoxe Române. Din păcate.

 

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

1 comentariu la “CNCD a decis că Cristian Tudor Popescu i-a discriminat și i-a ofensat pe ortodocși prin afirmațiile legate de moaștele și pelerinajul Sfântului Dimitrie

 1. Da….
  Nu il urmaresc pe acest domn Tudor Popescu dar reuseste sa iasa in evidenta cu foarte multe tampenii elaborate.
  Asa si-a dat cu parerea despre privatizari dupa revolutie ca sunt neaparat necesare…si iata tara e privata de terenuri, fabrici, uzine etc.
  Tipul asta si-a gresit cariera. E un ziarist care nu bate maidanul nu bate campii ci bate recordul la imbecilitate in abstractizarea realitatii atat de simple. Omul este un dobitoc cu diploma.
  Orientarea lui poate fi de orice natura dar nicidecum intr-un sens corect al gandirii normale.
  Stati linistiti fratilor ca asta e mai mult interesant decat interesat si fara el nu am mai avem teatru.
  Un actor prea ieftin pentru o realitate asa de mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)