Pagini din istoria luptei anti-Creta. Biserica Ortodoxă Bulgară primește delegația greacă condusă de părintele Theodoros Zisis

În 17 Mai 2016, adică înainte de minciuno-sinodul din Creta, o delegație formată din părintele Theodoros Zisis, părintele Pavlos Dimitrakopulos, părintele Matei Vulcănescu și monahul Serafim Savaitul a fost primită de catre Patriarhul Neofit al Bulgariei.
Delegația a expus obiecțiile teologice asupra participarii Bisericilor Ortodoxe Locale la așa numitul Sinod din Creta. Așa zisul Sinod este defapt o încercare de confirmare a umanismului și a ecumenismului din ultima sută de ani, și reducerea Bisericii la măsura umană. Părinții au arătat motivația teologică a neparticipării, sau a boicotării minicuno-sinodului. Simpla prezență a Bisericilor Locale ar fi dat greutate minciuno- sinodului, iar un eventual dezacord cu textele eretice ale sinodului ar fi fost trecut cu vederea. Textele presinodale fiind deja viciate în totalitate, orice modificare maruntă nu putea să schimbe conținutul vădit eretic.
Biserica Ortodoxă Bulgară a hotărât să nu participe la acest așa zis sinod.
Ea este prima Biserică Ortodoxă Locală care a făcut acest pas.

Părintele Protopresviter Theodoros Zisis, profesor emerit de Patrologie la Universitatea Aristoteliană din Salonic, a felicitat Sinodul Bulgariei şi pe Patriarhul Bulgariei Neofit pentru decizia Sinodală a Bisericii Bulgare prin care se arată clar poziţia Bisericii Ortodoxe, şi anume că în afara Bisericii Ortodoxe nu există mântuire, ci doar erezii şi schisme. A mai spus pr. Theodoros că adevărata iubire către eretici este atunci când le spui adevărul, nu când îi minţi diplomatic lăsându-i pe drumul lor greşit.

Traducerea videoclipului:

ÎPS Neofit, Mitropolit ortodox al Sofiei şi Patriarh al Bulgariei, împreună cu fraţii săi episcopi, au primit o delegaţie de respectaţi învăţaţi ortodocşi anti-ecumenişti din Grecia, condusă de Protopresviter Teodor Zisis, patrolog şi profesor emerit al Universităţii Aristoteliene din Salonic (Departamentul de Patrologie). Delegaţia eclesială a fost trimisă de Mitropolitul Serafim al Pireului (Grecia).
http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=204074
ÎNTÂLNIREA Patriarhului Bulgariei Neofit cu prof. Protopresviter Theodoros Zisis
17 Mai 2016 21:23, Patriarhia Bulgariei

Pe data de 17 mai, Prea Fericirea sa Patriarhul Bulgariei şi Mitropolitul Sofiei Neofit a primit delegaţia greacă condusă de prof. Protopresviter Theodoros Zisis, patrolog şi Profesor Emerit al Universităţii Aristoteliene din Salonic.
Delegaţia bisericească din Grecia vecină a fost întâmpinată împreună cu Episcopul Grigorie al Braniţei, vicar al Mitropoliei Sofiei, şi are ca membri pe Protopresviter Matei Vulcănescu, responsabil cu relaţii inter-ortodoxe al Sfintei Mitropolii a Pireului – Arhiepiscopia Greciei, Arhimandrit Paul Dimitriakopulos, de la departamentul anti-sectar al Sfintei Mitropolii a Pireului, şi monah Serafim Zisis – teolog, activând în mănăstirea “Pantocrator,” Grecia de Nord. Delegaţia a fost în Bulgaria la invitaţia Metropolitului de Loveci Gavriil.
La întâlnire, Protopresviterul Theodoros Zisis a transmis complimente şi felicitări din partea Mitropolitului Serafim al Pireului. A spus că se bucură foarte mult de poziţia Bisericii Ortodoxe Bulgare cu privire la anumite decizii presinodale care vor fi dezbătute la un viitor Sinod Ecumenic. “Am venit ca să ne exprimăm bucuria noastră către Dumneavoastră pentru că Biserica Bulgariei şi Biserica Georgiei au părăsit Consiliul Mondial al Bisericilor” a spus Protopresviterul Theodoros Zisis.
Acesta a reamintit diferitele obiecţii la unele din deciziile presinodale care vor fi dezbătute la Creta. Patriarhul Neofit, la rândul său, a felicitat delegaţia, transmiţând de asemenea urări Mitropolitului Serafim al Pireului.
Pe lângă conversaţia despre apropiatul sinod, delegaţii au împărtăşit Prea Fericirii sale şi gânduri despre propovăduirea şi misiunea ortodoxă în lume, în timp ce Protopresviterul Theodoros Zisis şi-a exprimat bucuria că după 45 de ani este din nou în Bulgaria.
Delegaţia Sfintei Mitropolii a Pireului a oferit Prea Fericirii sale Tipicul mănăstirii “Sf. Sava cel Sfinţit.” Mâine la 18:00 este aşteptată în sala de conferinţe a Sfintei Mitropolii a Sofiei o conferinţă susţinută de Protopresviterul Theodoros Zisis cu tema “Ortodoxia azi.”
Text, fotografii şi video: Anghel Karadakov
Traducere: Ana Elisabeta (“Dragostea se bucură de adevăr”)

 

sursa: ortodoxiacatholica.wordpress.com

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

2 comentarii la “Pagini din istoria luptei anti-Creta. Biserica Ortodoxă Bulgară primește delegația greacă condusă de părintele Theodoros Zisis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)