„Ei nu vor fi mântuiți!” Avva Gavriil din Sfântul Munte despre cei ce preiau cu forța bisericile ortodoxe ucrainene

 

 

Cei care pun mâna cu forța pe bisericile care aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene, nu vor fi mântuiți în Ziua Judecății, spune avva Gavriil, Cinstitul bătrân athonit.

Potrivit Părintelui Gavriil de la Kelli al Mănăstirii Sf. Christodoulos din Koutloumousiou, un discipol al marelui Sfant Paisie și un cinstit Parinte de sine stătător, persecutorii Bisericii Ortodoxe Ucrainiene, vor fi judecați ca cei care au persecutat Biserica de-a lungul veacurilor.

Avva Gavriil a vorbit despre persecutori într-un videoclip publicat de Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi.

Rugat să spună un cuvânt pentru persecutori, ca să știe ce îi așteaptă, Avva Gavriil a răspuns:

Trebuie să ne rugăm și să avem răbdare și să continuăm să facem fapte bune… Ei nu vor fi mântuiți. Nu vor merge în Rai. În Ziua Judecății, ei vor fi condamnați împreună cu cei care i-au persecutat pe creștini încă din primele secole de creștinism.

Avva Gavriil a vorbit de mai multe ori despre schismaticii ucraineni în ultimii ani.

În octombrie 2020, a scris o scrisoare prin care a cerut Sfintei Chinonite să se trezească, în care a menționat în mod expres faptul că mai multe mănăstiri au decis să aibă comuniune cu schismaticii; în aprilie 2021, el a spus că schismaticii și cei care se roagă cu ei nu vor fi mântuiți; iar în august 2022, s-a alăturat unui grup de călugări pentru a protesta împotriva vizitei planificate a conducătorului schismaticilor la Mânăstirile Muntelui Athos, Epifanie Dumenko.

„Shismaticii ucraineni nu sunt preoți, sunt hulitori. Ei sunt eretici și schismatici, nehirotoniți și „auto-hirotoniți.” Dacă nu se pocăiesc, nu vor fi mântuiți, iar cei care au comuniune euharistică cu ei și coslujesc cu ei, de asemenea, nu vor putea moșteni mântuirea”, a subliniat Avva Gavriil, intr-un interviu cu putin timp în urmă…

Aceeași afirmație a făcut-o într-o scrisoare deschisă către Sfânta Chinonită de pe Muntele Athos din octombrie: „Schismaticii Ucrainei nu vor fi mântuiți; vor merge în iad. Mănăstirile (athonite sau nu) care îi acceptă, coslujesc cu ei, se roagă cu ei și se împărtășesc cu ei, nici ele nu vor fi mântuite și vor merge, de asemenea, în iad.”

După cum a explicat ucenicul Sfântului Paisie, aceasta nu este părerea lui, ci învățătura oficială a Sfintei Biserici Ortodoxe. El citează canonul 45 apostolic (OPRIREA COMUNIUNII CU ERETICII):

„Episcopul sau presbiterul sau diaconul, dacă numai s-a rugat împreună cu ereticii, să se afurisească; iar dacă le-a permis acestora să săvârşească ceva ca clerici (să săvârşească cele sfinte), să se caterisească.”

(10, 11, 46, 64 ap.; 2, 4 sin. UI ec; 6, 9, 32, 33, 34, 37 Laod.; 9 Tim. Alex.)”; și CANONUL 2 AL SINODULUI DIN ANTIOHIA: „Iar de se va vădi că oarecare dintre episcopi, sau presbiteri, sau diaconi, sau oarecare din canon (cata­logul clericilor) va comunica cu cei excomunicaţi, acesta încă să fie exco­municat ca unul ce tulbură canonul Bisericii.”

(9,10, 11,12,15, 28, 32, 33, 45, 48, 65 ap.; 5 sin. I ec; 11, 13 sin. IVec; 17, 66, 80 Trul.; 8,11 Antioh.; 41, 42 Laod.; 9, 11 Sard.; 9, 10, 23, 106 Cartag.)”

Ambele canoane se numără printre cele ratificate de Sfinții Părinți ai Sinodelor Ecumenice.

Un om excomunicat este acela „care este în afara Bisericii și nu va fi mântuit”, a explicat Avva Gavriil.

În opinia sa, „unul dintre motivele pentru care poporul grec suferă este că nu păstrăm credința ortodoxă curată, iar episcopii noștri, care se roagă și coslujesc cu ereticii și schismaticii, se comportă ca niște trădători. Acest lucru va duce poporul grec la dezastru.”

Mai mult, există ierarhi care nu numai că susțin ecumenismul, ci îi persecută și pe cei care i se opun, a spus Avva Gavriil.

În scrisoarea sa deschisă din octombrie 2020, Avva Gavriil a cerut, de asemenea, însuși Muntele Athos să se trezească și să nu mai urmeze agendele anti-ortodoxe.

Avva Gavriil a spus că crede că dezastrele naturale care au lovit Sfântul Munte la începutul anului au fost pedepse divine pentru mănăstirile care au slujit și s-au rugat cu schismaticii.

 

Traducere, compilație și adaptare:

 

“They won’t be saved!”—Elder Gabriel, disciple of St. Paisios, on those who seize UOC churches

image_pdfDescarcă în format PDF

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)