Vrei să crești un copil ascultător? Un psiholog american reputat explică: Secretul e în atitudine! Iată ce spune și Sfântul Ioan Hrisostom

Una dintre marile probleme de care se plâng părinții în zilele noastre este faptul că nu-i mai ascultă copiii. Aproape nu există părinte care să nu fi spus la un moment dat, exasperat: ce mă fac, parcă nu mă mai ascultă deloc!

Un răspuns la această întrebare îl oferă reputatul psiholog american John Rosemond, autor a 14 cărți despre creșterea copiilor.

Cu cât părintele este mai concis, mai sigur pe el și mai adept al disciplinei, cu atât copilul va fi mai ascultător și fericit. Cu alte cuvinte, Rosemond îi învață pe părinți să-și recapete autoritatea în fața copilului, astfel încât acesta să nu mai pună la îndoială ceea ce i se spune să facă acasă.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune
„Lucrul cel mai cumplit nu‑i numai că le dați copiilor sfaturi potrivnice poruncilor lui Hristos, ci mai ales că înveșmântați viciul cu nume strălucitoare, anume: numiți cultură și civilizație mergerea necontenită la cursele de cai și la spectacolele teatrale; spuneți că un om este liber dacă este bogat; numiți mărinimie sufletească dărnicia făcută din dragostea de slavă și de dragul laudelor mulțimii; numiți îndrăzneală semeția prostească; numiți dragoste de oameni mesele întinse însoțite de chefuri și desfrânare; numiți om de curaj pe cel ce săvârșește nedreptăți și face rău. Apoi, ca și cum n‑ar fi de ajuns această înșelăciune, dați virtuților nume contrare lor: înțelepciunii îi spuneți mojicie, blândeții – stânjeneală, dreptății – lașitate, smereniei – slugărnicie, renunțării la drepturile tale de dragul liniștii și al păcii – slăbiciune. Dați virtuților aceste nume ca și cum v‑ați teme ca nu cumva să scape de la pieire copiii voștri dacă ar auzi de la alții adevăratul lor nume. Cel mai bun mijloc pentru îndepărtarea păcatelor este de a da păcatelor numele lor adevărat și propriu lor” (Sfântul Ioan Gură de Aur, „Apologia vieții monahale”, 7, în: Despre feciorie…, pp. 263‑264).

„După ce copilul a crescut mai mare, spune‑i și întâmplări care să‑i sădească în suflet mai multă frică de Dumnezeu. Când mintea lui e încă fragedă, nu‑i pune lui astfel de poveri, ca să nu se sperie. Dar când este de cincisprezece ani și chiar mai mult, să audă relatări despre gheenă. Dar mai bine, când este de zece, opt ani și mai puțin chiar, să audă în toată amănunțimea istoria potopului, a Sodomei, istorisirile despre cele petrecute în Egipt, toate câte sunt pline cu pedepse trimise de Dumnezeu pentru oameni. Când crește mai mare, să audă istorisiri din Noul Testament, din timpul harului, istorisiri despre gheenă. Îngrădește‑i auzul cu aceste relatări și cu altele nenumărate pe care le ai din propria ta experiență” (Sfântul Ioan Gură de Aur, „Despre slava deșartă și despre creșterea copiilor”, 52, în: Despre feciorie…, p. 414).

Iată că Sfântul Ioan Gură de Aur este ferm și îndemnă la fermitate pe părinți.
Copilului trebuie să-i spunem NU. Să nu ne lasăm dominați de voia copilului, ci copilul să asculte de voia părintelui prin fermitatea de care dă dovadă părintele în relația cu copilul său.

articol inspirat din activenews.ro

image_pdfDescarcă în format PDF
(Citit de 76 ori)

Pe acest site se vor aproba doar comentariile care sunt relevante pentru tema propusă de către textul articolului și care nu încalcă legislația în vigoare cu privire la modul de exercitare a libertății de exprimare. Administrația siteului își rezervă dreptul de a selecta comentariile pe care le face publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(Închide)