Întreabă un preot ortodox

Aveți cumva o întrebare care vă frământă? Aveți ocazia să o puneți aici.

 

Adăugați întrebarea

 
 
 
 
 
Întrebarea dvs. va apărea pe site după ce va fi revizuită.
Aparaschivei Andreea / 20 octombrie 2021
Este păcat ca o fată ortodoxă să fie împreună cu un băiat catolic ? Dacă nu este păcat atunci se pot căsători ?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Daca doriti sa va casatoriti, trebuie ca baiatul catolic sa faca convertirea la Ortodoxie, altminteri nu se poate face casatorie. Sa nu faceti greseala de a merge la preoti ecumenisti, care fac casatorii mixte, deoarece in ochii lui Dumnezeu ele nu exista si veti trai in concubinaj, avand impresia ca sunteti casatorita. Sa nu cumva sa cedati si sa va convertiti dumneavoastra la papistasism, deoarece papistasismul (catolicismul) este o erezie si nimeni dintre cei care trec de la Ortodoxie la aceasta erezie nu se mantuieste. Convertiti-l la Ortodoxie si apoi va puteti casatori oricand, altfel, nu.
/ 19 octombrie 2021
Adică dacă scopul vorbirii în limbi era aducerea necredincioșilor la credință de ce Dumnezeu a permis ca ea să se folosească și în comunitatea din Corint unde toți erau de creștinați? Scuzați-mă, am completat puțin întrebarea antecedentă în caz că nu am fost suficient de clar.
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Pentru ca in tot orasul nu erau toti crestinati, iar dupa ce Evanghelia s-a raspandit scopul a fost atins, iar darul a fost ridicat, nu mai e nevoie de el. Mai exista situatii, cand e nevoie si acum de el. Exista o istorie a parintelui Porfirie din Grecia care vorbea cu o frantuzoaica pe greceste si aceea intelegea pe franceza si invers. Dar numai in astfel de cazuri el mai exista. Ce fac penticostalii este o farsa ridicola. Pentru ce sa bolborosesti in comunitatea ta in "limbi" de vreme ce te afli intr-o comunitate unde toti stiu ce spui. Daca tot vorbesti "in limbi", cum de vorbesti in limbi pe care nu le pricepe nimeni? Ideea nu era sa vorbesti in limbi pe care sa le inteleaga cei ce le asculta? Asta e sarlatania penticostala
/ 19 octombrie 2021
Sărut mâna părinte! Cum se face că Dumnezeu le permitea celor din Corint să folosească vorbirea în limbi în adunările locale dacă ăsta nu era scopul ei ? nu ar fi putut să oprească folosirea ei în adunările locale și să o permită doar când era folosită ca în Fapte 2 ?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
V-am explicat mai sus. Cat timp a fost vorbirea in limbi, mai era nevoie de ea, pentru ca in oras nu erau toti crestini. Dupa ce nu a mai fost nevoie de ea, s-a ridicat.
Teodora / 19 octombrie 2021
Buna dimineata! Am o relație de 2 ani cu un băiat, dar în ultima perioadă am ajuns într-un impas. Totul era bine înainte, ne intelegeam minunat, dar în luna august, eu am fost să muncesc pt o săptămână, intr-o regiune îndepărtată de unde stăm amândoi, dar în timp ce eu eram plecată, acesta a povestit niște amănunte din relația noastră unui membru din familia mea (mentionez ca nu ma inteleg atât de bine cu familia mea si nu prea a fost de acord cu relația noastră), iar după ce am venit acesta a plecat la mare și atunci am aflat ca acesta i-a povestit acele lucruri, am fost deranjată și am preferat să discut aceasta problema când se va întoarce, dar am discutat mai repede, el a început să se apere cu o chestie din trecut care nu avea nicio legătură cu cearta noastră, iarasi m-am supărat. După ce s-a întors de la mare, a aflat ca eu aveam un grup cu doi prieteni în care vorbeam despre el, acesta m-a forțat să îi dau telefonul și eu îl refuzăm, el a început să ma facă în toate felurile și să tipe la mine pe strada, ulterior a cerut telefonul altui prieten și am avut o reacție vulcanică și am țipat la el și i-a smuls telefonul din mâna, după toată această întâmplare, I-am oferit telefonul meu și a citit mesajele, eu îl tot evitam și preferăm să stau cu ceilalți prieteni, el imi spunea să merg la el și să stau cu el, dar eu îl refuzam. A început să aibe reacții nervoase cu tot grupul de prieteni și mie să imi pună ft multe întrebări și să se repete cu același subiect, lucru care pe mine ma seca de puteri, după mai multe întâmplări, acesta s-a enervat și m-a îmbrâncit cu carutul fratelui său mai mic, după care m-a ținut cu forta să nu merg în scara. Aceste lucruri m-au deranjat ft tare și nu simteam ca aș putea continuă asa, mai ales ca nu vreau sa ma lovească și pe mine intr-o buna zi. I-am explicat că sentimentele pe care le simt, numai sunt la fel de intense și ca aș avea nevoie de o pauză, sa imi revin și sa imi dau seama ce este mai bine sa fac în această situație, el nu a înțeles și a continuat în același ritm, i-am spus că vreau sa ne despartim și chiar de va fi ceva între noi, se va vedea în viitor, la fel a continuat să ma facă în toate felurile, ieșeam afara cu prieteni, venea și el și începea cu scandal și să dezbată același subiect. În timpul acesta, i-am povestit și persoanei care are grijă de mine despre aceste incidente și a spus că nu este în regulă sa stau cu o asemenea persoana și ca ea nu ar fi de acord sa mai stau cu acesta. Eu am devenit rece și nu mi sunt la fel de implicată, el imi reproșează ca numai fac asta și ca sunt neserioasa, fără respect etc Acum sunt ft confuza deoarece simt ca îl și iubesc dar în același timp simt ca nu o fac. Nu stiu ce este de facut! Să lasam totul balta și să ne vedem de drumurile noastre sau să incercam să avem din nou aceiași relație frumoasa? Ținând cont ca acesta m-ar pune să aleg dintre prieteni și el. Scuza-ti deranjul! Va mulțumesc!
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Ce ar trebui sa faceti este sa aveti grija ca relatia dumneavoastra cu acest barbat sa nu fie una de desfranare, adica o relatie sexuala in afara casatoriei. De la asta se trag toate. Cand nu aveti nicio relatie reala, decat niste sentimente trecatoare, ce pretentie aveti? Daca doriti sa construiti ceva cu el, regularizati-va relatia, mergeti si va spovediti impreuna, daca ati trait in desfranare, apoi faceti-va planuri de casatorie, daca aveti de gand sa faceti asta. Daca nu, vedeti-va fiecare de drum, dar tot spovediti-va, daca ati trait in desfranare. Toti tinerii care traiesc dupa voia lor si dupa modelul lumii rateaza la fel, pentru ca dispretuiesc sfaturile lui Dumnezeu si modul crestin de convietuire conjugala, lasat de Dumnezeu tocmai pentru a proteja fata de astfel de excese. Faceti ce trebuie si va fi bine.
Mihaela / 18 octombrie 2021
Bună seara părinte! Eu sunt o persoana obișnuită cu aceasta viata a secolului 21 și obișnuita cu banii, adică nu am avut prea mult dar m-am obișnuit sa am iar acum cu pandemia și cu vaccinul și cu restricțiile acestea ma gândesc dacă ma voi putea obișnui sa trăiesc și fără bani cum obișnuiau strămoșii noștri, vreau sa ma încred în Dumnezeu dar mereu am câte o frica, va mulțumesc pentru orice sfat!
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Stilul secolului 21 este unul satanic. Pandemia are beneficiul ca ne ajuta sa ne departam de stilul consumerist, care ne distruge vietile. Reveniti la viata mai simpla de dinainte si eliminati frica. Daca aveti incredere in Dumnezeu, frica nu are ce cauta.
Anonim / 18 octombrie 2021
Sărut mâna! Am avut acum câteva zile un gând și simt ca nu e bine, ma gândeam ca daca va veni vremea lui antihrist pe pământ voi accepta tot ce va da în afara de cip/pecete și de atunci ma gândesc ca dacă voi prinde acele vremuri voi cădea repede în plasa lui și nu ma voi mântui iar eu vreau sa rezist
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Daca vreti sa va mantuiti, incepeti lupta inca de acum, refuzand tot ce ofera acest regim satanist. E o mare pacaleala sa credeti ca puteti sa acceptati totul pana la cip. Odata ce ati facut primul compromis, restul vine de la sine. Asa ca, ridicati-va, luptati cu toata puterea inca de pe acum, traiti crestineste si cu incredere in Dumnezeu si sigur veti putea rezista daca va trebui.
/ 18 octombrie 2021
Sărut mana! M-am chinuit de ani de zile sa merg la Sfânta Paraschiva la pelerinaj și anul acesta am ajuns în sfârșit dar parca nu am fost pe moment atât de bucuroasa ci după ce am ajuns acasă, apoi după câteva zile mi-au venit fel de fel de gânduri în minte cum zic unii ca mergem la pupat oase si în plus cât ma chinui sa merg sa le ating cu dragoste parca ceva ma retine dar îmi pare rău după aceea, nu vreau sa fac vreun păcat dar nu vreau nici sa nu mai merg la pelerinaj dacă voi avea ocazia, data viitoare ce sa fac sa nu mai fiu reținută?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Sa va duceti si sa va aratati dragostea pentru sfinti. Scoateti din minte minciunile sectarilor, puse in gurile lor de diavoli, moastele sunt sfinte, sunt trupurile sfintite ale acelora care au aflat har inaintea lui Dumnezeu pentru o viata exemplara crestina. Mergeti cu incredere, nu va infatisati inaintea sfintilor cu botnita pe gura, pentru ca nu trebuie sa aveti frica de boala, pentru ca sfintii va apara de ea mai mult decat toate carpele ordinare ale sistemului. Spovediti-va pentru indoielile acestea, pentru a le scoate de tot din suflet.
/ 18 octombrie 2021
Părinte, tot ce se întâmplă la momentul actual în lume sunt semne ale apropierii antihristului pe pământ sau nu? Și încă o întrebare, citeam odată ca atunci când va veni sfârșitul lumii multi vor fugi în păduri în grupuri sa se salveze și sa nu primească pecetea și mulți se vor satură doar cu roua căzută pe frunze
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Pot fi semne ale pregatirii venirii lui antihrist, dar nu inseamna neaparat ca va veni maine sau in anii urmatori. Poate dura mai mult sau mai putin. Trebuie sa fim pregatiti, dar fara a ne isteriza, cum fac unii care vad peste tot semne ale lui antihrist. Nu ajuta la nimic asta, doar ne face de ras in fata necredinciosilor, care au motive sa spuna ca ne-am inselat. Sa stam pregatiti. Cand va veni acel moment, dar cand va veni, nu mai inainte, cine va rezista pana atunci, va trai cu grija lui Dumnezeu. Cu cat vor fi mai cumplite chinurile aduse de antihrist, cu atat mai mari minunile lui Dumnezeu vor fi mai mari.
Anonim / 16 octombrie 2021
Sărut mâna părinte. Am citit in cartea Vămile văzduhului de Nicodim Mandita ca monștrii fără chip de om nu se botează. Dacă nu sunt oameni, ce sunt ei?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Daca nu sunt oameni nu se boteaza. Daca nu sunt oameni, sunt ce sunt.
Violeta / 16 octombrie 2021
Va mulțumesc din suflet pentru sfaturi! Cât despre iubitul meu, nu stiu ce sa fac. E primul baiat din viata mea. La începutul relației i-am spus ca vreau sa ma păstrez curata pana la casatorie pt ca asa mi-a zis mama mea ca as avea o casnicie binecuvântata. El a fost de acord la început, dar dupa o perioadă, din cauza insistentelor lui repetate, a slabiciunii mele si pt ca am vrut ca el sa fie singurul din viata mea, am cedat... Nu locuim împreună, el sta la parintii lui si eu la ai mei, dar pe parcurs am aflat ca trăia în pacatul malahiei si ca se uita mai mereu la pornografie de la varsta de 14 ani, el avand acum 26. A tot incercat sa scape de acest pacat, dar nu reușea mai mult de 3 saptamani - o luna si uneori nu are bunavointa sa incerce sa scape. Iar din cauza asta ne-am departat foarte mult unul de celalalt. Mai ales pt ca mi-a aratat de foarte multe ori ca nu ma iubeste cu adevarat prin indiferenta lui fata de mine si sta in relatie cu mine doar din obisnuinta si comoditate. E ortodox, dar nu e prea credincios, nu merge la biserica decat o data pe an, sa se spovedeasca si atat. Daca ne-am casatori, nu cred ca m-ar mai privi ca pe o femeie in adevaratul sens al cuvantului din cauza pacatului pe care il savarseste de atatia ani. Nu stiu ce sa fac, eu nu pot să suport ceea ce face, e prea dureros pt mine sa traiesc cu gandul ca atunci cand e singur poate recurge iar la păcatul acesta...
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Incercati sa il convingeti sa aiba o viata crestina, asta ajuta foarte mult. Casatoria l-ar putea vindeca de asta. Daca tot ati pacatuit de dragul lui, poate ar merita sa il ajutati sa scape de acest pacat. O viata sexuala regulata, dupa reguli crestine, evident, spovedanie, impartasanie, rugaciune, ajuta mult sa nu mai faca acest pacat, care il poate afecta si fizic, nu mai vorbesc emotional. Nu e un pacat de nevindecat.
Ra / 14 octombrie 2021
Doamne ajută! Ce rugăciuni mă sfatuiti sa fac sau la cine sa ma rog pentru a-mi gasi o meserie pe placul meu? Am facut Facultatea de Litere și masterul in domeniu si nu îmi mai doresc deloc sa profesez în domeniul acesta. Sau ar trebui sa încerc chiar daca e contrar dorintelor mele? Cum zicea un parinte "Daca nu iubim copiii, sa ne găsim altă meserie". Eu iubesc copiii, dar nu mi-ar plăcea să profesez toata viata in domeniul asta si pt ca nu as face asta cu drag, poate as fi o profesoara rea pentru copii. Iar meseria pe care mi-ar fi placut enorm sa o am, nu reusesc sa o obțin, nu reușesc sa promovez examenele oricat as încerca si ma găndesc ca poate nu asta e voia Domnului... Sau ar trebui sa mai încerc pentru ca poate Domnul imi testeaza rabdarea? Sunt dezamăgita de mine ca am 24 de ani și inca nu am un loc de munca si o sursa de venit. La cine m-as putea ruga si cat timp ar trebui sa ma rog pentru a ma ajuta Dumnezeu sa-mi gasesc o meserie potrivită? Vă mulțumesc frumos!
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Ce meserie v-ati dori sa aveti? Puteti face acatiste, la orice sfant, la Maica Domnului... Intre timp trebuie sa va si pregatiti profesional. Vremurile sunt grele si va fi dificil sa va angajati. Cu Literele puteti sa incercati in domeniul editorial. are si avantajul ca se lucreaza de acasa fara probleme. Nu cautati lucruri prea sofisticate si nu refuzati ce vi se ofera. Sunt vremuri foarte grele.
Anonim / 14 octombrie 2021
E păcat sa fii bogat sau sa detii bogății?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Nu, e pacat doar sa iti lipesti sufletul de aceste bogatii si sa devii, din acest motiv, neomenos. Daca esti bogat si faci fapte de milostenie e chiar foarte bine
/ 14 octombrie 2021
Sărut mâna! Părinte,de când cu vaccinul am numai frica, tot aud ca nu mai lasă la servici și asta ma îngrijorează, am doi copii și mi e frica ca nu voi avea cu ce sa i hrănesc, nu vreau vaccinul fiindcă știu ca e periculos, îmi vine sa iau copiii și sa plec în munți ca m-am saturat de tot ce se întâmplă în lumea asta condusa de aiuriti, în fiecare zi în loc sa ma bucur ca am sănătate ma gândesc la ce se întâmplă în lume, am fost la Sfânta Paraschiva și asta mi-a oferit liniște o perioada, va rog dați-mi un sfat pentru vremurile astea grele
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Puneti-va increderea in Dumnezeu si lasati la o parte frica. Incredeti-va in Dumnezeu si nu va va lasa sa muriti de foame. Opuneti-va deschis sistemului, pentru ca e singura solutie. Fuga in munti e o pacaleala, de ce vine in lume nu poate fugi nimeni. Trebuie sa stam si sa luptam.
/ 14 octombrie 2021
Sărut mâna părinte! În 1 Regi 28 începând cu versetul 7 Vrăjitoarea îl invocă pe adevăratul Samuel sau e un demon care se preface Samuel ?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Sfintii Parinti inclina sa creada ca Saul a fost pacalit de demoni, care au primit permisiunea de la Dumnezeu de a vedea si viitorul sau, pentru a-i comunica pedeapsa ce i se cuvine pentru tradarea sa. Exista si opinia ca Dumnezeu ar fi îngaduit chiar si reaparitia Sfantului Profet. Asta insa ar avea inconvenientul ca ar justifica cumva in ochii celor mai putin duhovnicesti practica satanica a necromantiei.
/ 13 octombrie 2021
Am o anumita nelamurire si doresc sa va stiu si parerea dumneavoastra, daca este cu putinta. Romanii din valea timocului nu sunt recunoscuti ca ,,romani,, ci ca ,,vlahi,, cu toate ca noi stim foarte bine ca inseamna acelasi lucru. Ei bine in acea zona romanilor le este interzisa Sfanta Liturghie in limba romana , chiar daca preotul este roman si toti crestinii ce se duc la biserica sunt romani. Parerea mea este ca aceste biserica sa ramana in Biserica Ortodoxa Sarba dar sa se indure si fratii nostrii sarbi si sa ii lase sa faca Sfanta Liturghie in limba romana. Nu stiu daca sunteti la curent cu aceasta situatie, care este parerea dumneavoastra? Credeti ca unghiul din care privesc eu situatia este usor extremist ? Doamne ajuta!
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Cred ca sarbii ar trebui sa ii lase pe romanii din Timoc sa faca slujbe in limba romana. In Ortodoxie, fiecare popor se roaga in limba sa.