Întreabă un preot ortodox

Aveți cumva o întrebare care vă frământă? Aveți ocazia să o puneți aici.

 

Adăugați întrebarea

 
 
 
 
 
Întrebarea dvs. va apărea pe site după ce va fi revizuită.
Nicoleta / 10 ianuarie 2021:
Buna ziua părinte... dati-mi un sfat despre ce mi se intampla si ce ar trebui sa fac....de ceva timp nu mai sunt atrasă de sotul meu si nu mai simnt nevoia de a fi cu el si nu inteleg ce se intampla si ce ar trebui sa fac...mai ales că de ceva timp am vorbit cu un bărbat pe facebook care vroia sa aiba o relatie cu mine si mi sa parut exact opusul sotului, vorbea frumos,ma înțelegea si pot sa zic ca de atunci ma gandesc la acel bărbat dar ma gandesc si la copii mei...ce sa fac ,tin sa mentionez ca am refuzat sa am ceva cu acel bărbat dar cum mai duc eu o viață normală și liniștită alaturi de sotul si copii mei?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Inchideti imediat relatia cu barbatul de pe Facebook si va pocaiti pentru fapta dumneavoastra, spovediti-va si va scoateti din suflet acest pacat. Dracul desfranarii incearca sa va impinga la preacurvie prin pictarea unei iluzii despre barbatul de pe Facebook. Sotul dumneavoastra este cel cu care v-ati casatorit, rolul dumneavoastra este sa il iubiti si sa il sprijiniti, nu sa cautati opusul sau. De urgenta, abandonati aceasta inselare si cautati sa redescoperiti la sotul dumneavoastra ceea ce ati gasit cand v-ati casatorit cu el. Aveti familie, aveti copii, aveti obligatii. Rostul crestinului nu e in viata de "a fi fericit" peste cadavrele celorlalti, mai ales ale celor din familie, ci de a se jertfi si a se pregati pentru viata de veci
Ileana / 10 ianuarie 2021:
Sărut mâna, părinte! Mi-am dat seama că am făcut o greșeală foarte mare: aseară am băut din greșeală agheasma mare crezând ca e apă de izvor. Eu o pusesem sus pe dulap, iar copiii au băut câte o ceșcuța dimineața când s-au trezit și au uitat sa o pună la loc. De dimineață când am vrut sa beau și eu puțină agheasmă mi-am dat seama ce s-a întâmplat, că nu mai era sticla sus pe dulap. Am băut vreo 300 ml, iar 1-2 cm de pe fundul sticlei i- vărsat în chiuvetă. Mâine vreau să mă duc să mă spovedesc.
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Duceti-va si fiti mai atenta data viitoare.
Anonim / 9 ianuarie 2021:
In ce condiții si cui apar îngerii? Ce trebuie da fac ca sa văd îngeri?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Mantuiti-va si veti vedea ingeri in Imparatia cerurilor. Dorinta de a vedea netam-nesam este neserioasa, trebuie sa cresteti duhovniceste si sa intelegeti ca ingerii nu sunt circari, sa apara cand vreti dumneavoastra. asa cum spune si numele lor, ei sunt trimisi de Dumnezeu cu anumite treburi. Umblati in caile Domnului si va mantuiti si atunci va veti satura privirea cu ingeri in ceruri.
Cezara / 9 ianuarie 2021:
Sărut mâna părinte, chiar am nevoie sa știu ceva... Eu când eram mai mică am făcut lucruri oribile de la 11-12 ani... Eram satanista ba chiar am încercat sa îmi vând sufletul diavolului si tot felul de lucruri, îmi placeau si fetele și mi-e foarte rușine de mine nu știu dacă Dumnezeu mă mai poate ierta acum m-am schimbat complet și sunt chiar extremista in ceea ce privește religia, am 14 ani si nu știu când și unde să ma spovedesc pentru că nu vreau ca părinții mei să știe lucrurile astea, mereu când ma rog îi simt prezența Lui Dumnezeu și că mă ascultă și mă iubește dar nu cred că mă mai poate ierta..
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
1. Cat timp sunteti in viata si va pare rau Dumnezeu va iarta pentru absolut orice pacat, daca il spovediti, va pare rau de el si nu il mai faceti. Asa ca mergeti urgent la un preot din zona dumneavoastra si va spovediti, faceti ce va spune preotul si Dumnezeu va va ierta. Nu va fie frica, preotul nu are voie sa spuna nimanui ce ati facut, asa ca parintii nu vor sti, desi corect este ca la un moment dat, poate cand mai cresteti, sa le spuneti si lor, nu e frumos si bine sa ascundeti de ei pacatele. Spovediti fara sa va fie jena absolut toate pacatele pe care le-ati facut, indiferent cat sunt de grele, numai asa scapati de ele. Daca ati facut vreun ritual satanist, un fel de initiere sau ceva, "contracte" etc. spuneti-i neaparat preotului pentru a va citi dezlegari si a va mirui cu Sfantul Mir, ca sa fiti reprimita printre ortodocsi. 2. Daca v-ati intors la credinta, nu cadeti in cealalta latura, a habotniciei. Traiti in Hristos lin si firesc, fara excese. Sa stiti ca excesele de credinta nu compenseaza pacatele din trecut. Hristos nu gandeste asa. La el este de ajunsa curatirea de pacate si dorinta de a nu le mai face si continuarea fireasca a vietii, nu ne pune in spate sarcini greu de dus. Va rog eu nu exagerati sa nu cadeti in alte pacate si inselari demonice. Mergeti normal pe calea credintei, nu alergati, nu mergeti pe coate. Mergeti firesc, curat, normal, fara a va abate de la drum. Daca doriti sa mai discutam, va stau la dispozitie pentru vreun sfat. sunt convins ca v-ar putea ajuta o vorba buna din cand in cand. Spovediti-va de urgenta! Domnul sa va ajute!
Vlad / 9 ianuarie 2021:
Doamne ajuta, sarutmana parinte. Sunt elev de seminar si as vrea sa va intreb daca nu va suparati. De ce o parte din preoti cand merg cu ajunul iau din banii copiilor si a elevilor care merg cu ei? Chiar si din banii dascalului? De exemplu dascalul face 2000-3000 de lei si preotul ii ia banii si ii lasa doar 200-300 de lei. De ce se practica astfel de treburi? Daca nu e cu suparare... Am fost foarte dezamagit sa vad astfel de practici.
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Pentru ca probabil sunt hapsani. Ce altceva sa va spun...
Anonim / 8 ianuarie 2021:
Sărut mâna părinte! Vă mulțumesc pentru că mi-ați răspuns la prima întrebare, acum aș mai avea o întrebare... De când eram mică îmi plăcea enorm să îmi fac gânduri despre Împărăția Cerurilor, oare e ceva greșit să îmi imaginez Împărăția lui Dumnezeu în vreun fel, în cazul meu îmi imaginez ca fiind ca toți cei mântuiți au palate și ceruri chiar fără de număr și mereu vor avea tot mai multe și mai multe și mai infinite ca număr și dimensiune, oare e păcat, oare o fi asa? Vă mulțumesc!
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Sa va pastrati vie o imagine a imparatiei nu e pacat, atentie sa nu va faceti impresia gresita. Dorul dupa imparatie insa e de bun augur.
Denisia / 7 ianuarie 2021:
De Sfântul Ioan Botezătorul am fost la biserica , după când am ajuns acasă aveam in plan de cu seara sa îmi mut biroul dintr-o camera in alta și am făcut -o in ziua de Sf Ioan , este păcat ? Sincer simteam ca nu e bine doar ca nici nu știu ce e voie și ce se considera lucru mai exact. 7.01
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Nu e nicio problema. Nu judecati astfel lucrurile. In plus, la 7 era deja ziua liturgica urmatoare. Sa faceti alte lucruri in zi de sarbatoare este interzis.
Mariana / 7 ianuarie 2021:
Cum iau aghiasma mare data de 6 ian prima zi. În 14 inclusiv ultima zi Sunt 9 zile. Se spune ca Agheasma se ia 8 zile nu inteleg
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Luati 9
Maria / 7 ianuarie 2021:
Doamne ajută, părinte! Cum ne rugăm pentru cei de alte religii? Am un prieten musulman și tare m-aș bucura să vină la dreapta credință. Ce rugăciuni putem spune?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Rugati-va la toate rugaciunile particulare ca Dumnezeu sa il destepte sa vina la dreapta credinta.
Emilian Corneliu / 5 ianuarie 2021:
Mamonaaa! În numele Domnului, ieși afară din biserică! Strigătul meu nu este decât un ecou pierdut al revoltei și mâniei Domnului nostru, Iisus Hristos, așa cum ne spune Evanghelia după Ioan: ,,Şi a găsit şezând în templu pe cei ce vindeau boi şi oi şi porumbei şi pe schimbătorii de bani. Şi, făcându-Şi un bici din ştreanguri, i-a scos pe toţi afară din templu, şi oile şi boii, şi schimbătorilor le-a vărsat banii şi le-a răsturnat mesele. Şi celor ce vindeau porumbei le-a zis: Luaţi acestea de aici. Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie.” (Ioan 2/14-16) V-ați întrebat vreodată de ce în acest caz unic Păstorul Cel Bun și Blând a recurs la violență și intransingență? A suportat fără revoltă să fie pălmuit, să fie biciuit, să fie bătut cu cruzime și pironit pe cruce, dar nu a tolerat transformarea casei de rugăciune în loc pentru tranzacții comerciale, dominate de puterea banilor. Căci este scris: “Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona.” (Matei 6/24). Se știe că mamona este denumire biblică a diavolului, care personifică bogăția și lăcomia de bani. Pe de altă parte, în Epistolă întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel se spune: ,,Că iubirea de argint este rădăcina tuturor relelor şi cei ce au poftit-o cu înfocare au rătăcit de la credinţă, şi s-au străpuns cu multe dureri’’ ( I Timotei 6/10). Preoții, păstorii și înalții prelați ignoră fără scrupule aceste pasaje din Sfânta Scriptură, transformând bisericile creșține în veritabile SRL-uri prestatoare de servicii, unde dai bani pentru plata slujitorilor, pentru rugăciune și pomenire, pentru botez, căsătorie, înmormântare și parastase, pentru vin liturgic, lumânări, calendare, icoane și prescuri etc. Deși se atacă reciproc pe chestiuni dogmatice, toți reprezentanții bisericilor creșține (tradiționale, reformate sau neoprotestante) sunt de acord că trebuie să primescă bani de la credincioși și de la stat. Au apărut și instrumente inovative de marketing pentru mobilizarea banilor de la credincioși. Unul dintre acestea este ,,Cununa anului”, care presupune pomenirea credincioșilor pe tot parcursul anului la preț redus. Se afirmă în mod ipocrit că banii sunt pentru biserică și pentru Dumnezeu. Uită să-l amintească pe mamona, care sapă, cu satisfacție diavolească, o prăpastie adâncă între beneficiarii banilor și Dumnezeu. Credincioșii se înghesuie, cu speranță și credință, la moaștele și la icoanele făcătoare de minuni, deoarece își dau seama că preoții și păstorii lor, plățiți pentru slujire, nu sunt locuiți de Duhul Sfânt și nu au darul vindecării și alungrii duhurilor necurate. Sunt neputincioși ca proorocii lui Baal. Compromisul de a-L sluji simultan pe Dumnezeu și pe mamona nu stă în picioare. Dacă Dumnezeu ar fi dorit banii noștri ne trimitea un bancher care să adune lacom agoniseala noastră. Nu s-a întâmplat însă așa. Dumnzeu dorește doar inima noastră curată, ajutându-ne să dobândim Împărăția Sa, prin darul fără plata pe care ni L-a dat: ,, Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3/16). Fețele bisericești clamează sus și tare că sunt urmașii apostolilor. Dacă e așa, ar trebui să ia exemplul Sfântului Apostol Pavel, care muncea din greu pentru a se întreține, confecționând corturi, fără să aștepte plată materială pentru vestirea Evangheliei: ,,Argint, sau aur, sau haină, n-am poftit de la nimeni. Voi înşivă şțiţi că mâinile acestea au lucrat pentru trebuinţele mele şi ale celor ce erau cu mine’’ (Faptele Apostolilor 20/33-34). Îl ofensăm și-l batjocorim amarnic pe Dumnezeu, dacă Îl slujim pentru bani sau alte folose materiale! Se înșelă groaznic cei care cred că oferind bani pot să obțînă Darul Duhului Sfânt: ..Iar apostolii din Ierusalim, auzind că Samaria a primit cuvântul lui Dumnezeu, au trimis la ei pe Petru şi pe Ioan, care, coborând, s-au rugat pentru ei, că să primească Duhul Sfânt. Căci nu Se pogorâse încă peste nici unul dintre ei, ci erau numai botezaţi în numele Domnului Iisus. Atunci îşi puneau mâinile peste ei, şi ei luau Duhul Sfânt. Şi Simon văzând că prin punerea mâinilor apostolilor se dă Duhul Sfânt, le-a adus bani, zicând: Daţi-mi şi mie puterea această, că acela pe care voi pune mâinile să primească Duhul Sfânt. Iar Petru a zis către el: Banii tăi să fie cu tine spre pierzare! Căci ai socotit că darul lui Dumnezeu se agoniseşte cu bani. Tu n-ai parte, nici moştenire, la chemarea această, pentru că inima ta nu este dreaptă înaintea lui Dumnezeu. Pocăieşte-te deci de această răutate a ta şi te roagă lui Dumnezeu, doară ţi se va ierta cugetul inimii tale, căci întru amărăciunea fierii şi întru legătura nedreptăţii te văd că eşti” ( Faptele Apostolilor 8/14-23). Folosind frânturi de adevăr, reprezentanții bisericilor spun că adună bani pentru acte de binefacere, pentru misionarism și pentru construcția sau dotarea bisericilor. Dacă fiecare din noi ar respectă Porunca Mântuitorului și s-ar gândi la binele aproapelui, n-am mai vedea pe străzi cerșetori și oameni necăjiți din cauza lipsurilor materile. În loc să dăm bani la biserica, ar trebui să ne apropiem de oamenii sărmani, să vorbim cu ei, să le oferim o bucată de pâine, o haina, un adăpost, o slujba... Să le vorbim de Domnul nostru Iisus Hristos, Care S-a născut și a trăit în condiții umile și care ne iubește așa cum suntem. Ajutorul Lui e de mare preț. El ne ține în viață și ne vindecă toate bolile. Nu trebuie decât să credem cu toată fiiinta noastră și să ne spălăm păcatele cu sângele Lui, vărsat pe cruce. Statul român, în loc să ofere anual sute de milioane de euro pentru salariile preoților, păstorilor și înalților clerici (slujitorii lui mamona), ar putea să folosească aceșți bani investind în ajutorarea sărmanilor, protejarea familiei și îmbunătățirea condițiilor medicale. Procedând astfel, biserica nu va fi slăbită, ci, dimpotrivă, va fi întărită și revigorată, prin separarea ,,oilor de capre’’, alungarea lui mamona și intronarea Duhului Sfânt în mijlocul credincioșilor. Știu că mândria clericilor este construcția și înfrumusețarea bisericilor. Din păcate, bisericile au fost transformate, cu banii noștri, în săli de spectcol, și nu e bine. Avem tot confortul posibil, avem cor, orchestra, orgă etc. avem preot sau pastor care slujește pe bani. Privim spectacolul și ne întoarcem acasă la fel cum am plecat. Totul e o formalite, pentru locul unde ar trebui să se afle Duhul Sfânt este ocupat de mamona. În final, îmi cer iertare pentru mâhnirea adusă preoților, păstorilor și înalților clerici. Mă gândesc însă la scopul suprem al vieții noastre pe acest pământ: mântuirea și dobândirea Împărăției lui Dumnezeu. Să privim la faptele nostre în lumina Cuvântului Lui Dumnezeu. E mare păcat să fii plătit cu bani și bunuri materiale pentru slujirea lui Dumnezeu. Fraților preoți și păstori, pocăiți-va și lepdati-va de mamona! Gășiți-va un alt mijloc de trăi. Domnul va fi cu voi. Dacă, totuși, nu puteți să slujiți fără să fiți plățiți, lăsăți-i pe alții s-o facă, spre slava și binecuvntarea lui Dumnezeu. DIFUZAȚI, PUBLICAȚI ȘI TRIMITEȚI MAI DEPARTE ACEST MESAJ, PENTRU TREZIRE SPIRITUALĂ ȘI SPRE SLAVA NECONDIȚIONATĂ A LUI DUMNEZEU!
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Sunteti intr-o profunda inselare izvorata dintr-un duh al razvratirii contra randuielilor bisericesti. Nu va obliga nimeni sa dati preotilor vreun ban, dar daca il dati, nu uitati un lucru: apostolul Pavel indeamna ca preotul sa se hraneasca de la altar. Va rog sa nu mai publicati pe siteul meu astfel de exaltari de tip sectar. Noi luptam contra ereziei din Biserica, nu contra Bisericii insesi
Loredana Orjanu / 5 ianuarie 2021:
Sarut mana. Am si eu o problema care ma macina sufleteste. De aproape doi ani m - am certat cu prietenul meu dupa 5ani de prietenie. De abia a mai ramas loc de Buna ziua intre noi. Totusi, gandul meu a ramas la el. As vrea sa ne impaca in perspective a ceva serios, a unui angajament. Stiu ca am gresit fata de el:l am cautat la serviciu ca sa se impace cu mine, I am inapoiate cadourile etc. Ce rugaciune sa fac ca dragostea sa se a prinda din nou. Niciunul nu am fost casatoriti:el are 47 de ani, eu 33. Ce as putea sa fac?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Ce fel de prietenie ati avut? o prietenie platonica sau un concubinaj? Daca ati avut concubinaj, va sfatuiesc sa va spovediti si sa va scoateti acest pacat din suflet, pentru ca asta e motivul pentru care Dumnezeu v-a si rupt relatia. Cinci ani de prietenie fara casatorie e o viata de om. Prea mult. Daca aveati ganduri unul cu altul trebuia sa fiti soti de mult. Traiti cum va invata Biserica si atunci Dumnezeu va va binecuvanta relatia. Altfel, puteti spune ce rugaciuni doriti, sfarsitul va fi acelasi.
/ 4 ianuarie 2021:
Sarutmana Parinte. Avem si noi o intrebare. Daca cei necununati in biserica au voie sa bea sfinta aghiasma.
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Mergeti si va spovediti. Daca duhovnicul va da voie, beti, daca nu, nu. Cei necununati in biserica, dar care traiesc in concubinaj, sunt intr-o stare de pacat continuu.
Anonim / 4 ianuarie 2021:
Am citit pe internet un articol care m-a speriat foarte tare despre un hibrid om-maimuta. Chiar este posibil așa ceva? Dacă da, o astfel de ființă are suflet ca si noi? Îmi pun multe întrebări care mă frământa mult. Linkul articolului https://m.click.ro/news/lume/bomba-acum-100-de-ani-au-fost-creat-laborator-primul-om-cimpanzeu-urmeaza-omul-gorila Mulțumesc anticipat!
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Nu va pierdeti timpul cu astfel de intrebari. De unde sa stiu eu daca exista asa ceva sau daca nu e o simpla minciuna a monstrilor care conduc lumea? Vedeti-va de mantuire si nu va pierdeti timpul cu asa ceva. Nu va ajuta cu nimic.
/ 4 ianuarie 2021:
Sarutmina Parinte.as dori sa stiu daca eu traiesc in concubinaj am voie sa beau aghiasma?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Spovediti-va la duhovnic si intrebati-l pe el. Concubinii traiesc in stare de pacat continuu, in principiu ar trebui sa nu aiba binecuvantare sa bea agheasma, dar daca duhovnicul crede ca va ajuta sa va curatiti de acest pacat...
Alina / 3 ianuarie 2021:
Doamne...ce fac ? Tocmai am aflat ca cea mai bună prietenă a mea (care imi este si nasa) este bisexuala (adică ii plac si femeile si bărbații)... Mi-a recunoscut că problema este mai veche (noi,fiind de aceeasi varsta). Provine dintr-o familie bună...părinții ei sunt medici iar unchiul si bunicul ei (care mie imi este si duhovnic nu doar nas) sunt preoți...Mi-a zis ca acest subiect să nu-l mai spun nimănui...dar am avut un șoc atunci când am auzit...Pe o parte vreau sa o ajut sa scape de problema asta,dar habar nu am cum...As vrea sa vorbesc cu bunicul ei...poate el o ajuta (fiind si preot). Dar pe cealaltă parte i-as încălca increderea...Dacă ar afla ca i-am cerut ajutorul/spus bunicului ei,s-ar supăra. Dar si daca i-as spune ca nu e ok sa fie bisexuala ar crede că o judec si tot la supărare s-ar ajunge... CHIAR NU STIU CE SA FAC SI CUM SA O AJUT ! Distanta dintre noi e mare...Vorbim mai mult telefonic...Nici macar părinții ei nu stiu...Va rog,ajutati-ma ! Chiar nu stiu ce decizie sa iau...
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Spuneti-i in fata ca ce face ea e urat cumplit in ochii lui Dumnezeu, indiferent ce va zice ea. Prietenia dumneavoastra nu trebuie sa se bazeze pe ascunderea adevarului. O prietenie in care se ascunde asa ceva nu e prietenie, ci o manipulare foarte discreta a dumneavoastra. Spuneti-i in fata ca ce face este un cumplit pacat, indiferent cum i se pare ei. Doiavolul ii acopera ochii si ii da falsa impresie ca este normala. Nu este. Este in dusmanie cu Dumnezeu, care a pedepsit cu moartea cetatile biblice care traiau cu astfel de pacate. Nu ii spuneti familiei. Nu e treaba dumneavoastra. Preotul trebuie sa isi dea singur seama de asta, sau cel mult trebuie sa ii spuna prietena dumneavoastra. Dupa ce ii spuneti in fata, DAR CU GRIJA SI CU DRAGOSTE, CA SA NU O RANITI, daca se incapataneaza pana la capat sa ramana pe pozitia asta, va trebui sa va ganditi daca se merita sa fiti prietena cu cea care este dusman deschis al lui Dumnezeu. Procedati cu atentie si delicatete, dar si cu fermitate. Mai ales ca va este nasa si ar trebui ca ea sa va invete cele de folos pentru suflet.