Întreabă un preot ortodox

Aveți cumva o întrebare care vă frământă? Aveți ocazia să o puneți aici.

 

Adăugați întrebarea

 
 
 
 
 
Întrebarea dvs. va apărea pe site după ce va fi revizuită.
Deea / 30 iulie 2021:
Doamne ajuta! Dumnezeu mi-a dat mii de binecuvantari si eu chiar dupa cateva zile dupa ce am primit una foarte mare am gresit ceva cu stiinta , insa in acel moment am simtit prima oara ca nu mai vreau cu adevarat sa fac acel lucru . Ma iarta Dumnezeu ?? 30.06
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Sigur ca va iarta, cititi Patericul si vedeti ca sunt parinti care au stat zeci de ani in pustie, au avut descoperiri, au facut minuni, iar apoi au cazut in pacate. S-au ridicat, s-au spovedit, s-au pocait si au mers mai departe si s-au mantuit. Faceti asemenea!
Mihaela / 30 iulie 2021:
Ma refeream la o petrecere de botez și am citit ca nu se pot face de Craciun
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Faceti dupa. Doar nu faceti cine stie ce dansuri, cu manele cu dansat pe mese...
/ 30 iulie 2021:
Doamne fereste asa ceva. Vreau sa va instiintez , ca sunt site-uri care cica sunt ,,crestine,, ce vand astfel de bratari , amulete intitulate ,, mana Fecioarei Maria ,, . Dar daca dai o cautarea pe google aflii ca este un simbol evreiesc ,,Hamsa,, . Ce trebuie sa le spunem oamenilor sa nu cada in capcana asta? https://imgur.com/a/NzJ59S9 V-am lasat si link sa vedeti poza. Doamne ajuta!
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Sa nu le ia.
Nina / 30 iulie 2021:
Bună ziua! Am mai pus aici cândva o întrebare despre ecumenism și îmi cer scuze că vă răpesc din nou timpul cu încă o mică nelămurire. Sunt fată și sunt la vârsta la care îmi doresc să am propria familie, dar nu am reușit să găsesc un băiat potrivit. Pentru mine cel mai important e să fie credincios. Acum urmează întrebarea mea. Există un băiat frumos, inteligent, cu școală și un loc de muncă foarte respectabil, și, fără alte detalii, cu orice calități pe care și le poate dori o fată pentru viitorul soț. Partea dificilă e legată de religie. El e din zona Brașovului și e reformat. Dar e unul foarte credincios, citește multe cărți teologice și își respectă religia. Acum, nu se pune problema de căsătorie mixtă în care fiecare rămâne cu religia lui(cu asta cred că nici ei nu sunt de acord). În sfârșit vin cu întrebarea: dacă eu ca ortodoxă aș începe o relație de prietenie cu el, cu scopul și gândul de a-l converti la ortodoxie, se consideră ecumenism?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Nu, incepe relatia cu el, dar cu precautie, nu intra in relatii intime cu el, pentru ca asta e impotriva voii lui Dumnezeu, incearca sa il atragi la Ortodoxie, IN PRIMUL RAND PRIN EXEMPLUL VIETII TALE, apoi prin argumentele credintei. Daca reusesti, boteaza-l si ia-l de sot! Daca nu, paraseste-l si cautati pe altcineva! Fii rabdatoare, nu fi pisaloaga, nu il jigni spunandu-i ca e eretic, iar tu nu, desi asa e, nu merge la lacasul lui de cult, ca e interzis, nu te ruga cu el, nu il insulta, dar incearca cu dragoste si rabdare sa il aduci la viata in Hristos. Daca e un suflet curat, Hristos il va aduce in Ortodoxie, pentru ca NUMAI IN ORTODOXIE E MANTUIRE, daca nu, nu, iar atunci trebuie sa te desparti de el.
/ 29 iulie 2021:
Am si eu o nelamurire si sper ca este cu putinta sa-mi raspundeti. Parintile Elpidie spunea ca vor fi 7 vaccinuri , al 7 -lea fiind capacul de pe oala. Deci aceste vaccinuri ce se afla deocamdata sunt de fapt modificatoare genetice , care fac parte din pecetea antihristului. Trec printr-o perioada grea si sper poate ,nevrand sa va impovarez cu problema mea, sa va cer o parere despre aceasta situatie . Am o cunostinta in varsta, de 69 de ani ,care este bolnava si a fost internata la spitalul floreasca din capitala. A trecut printr-un episod foarte periculos , ulterior a fost chemata ambulanta si a fost dusa de urgenta la spital unde a fost si internata cum v-am spus mai sus. Medicii au spus ca a fost bine ca s-a internat pentru ca era in stare foarte grava atunci cand a ajuns la urgente si risca sa intre in coma. Din punct de vedere cardiac este in regula , saturatia este in regula , deci si plamanii sunt ok , insa elimina extrem de multe vitamine necesare din corp si asta i-a indus aceasta stare de boala. Precizez ca aceasta cunostinta are si diabet , deci bea foarte multa apa , asta ducand la excretia deasa , fapt ce determina eliminarea vitaminelor ( cel putin asa am inteles) . Marea mea nelamurira ce se trage mai mult dintr-o frica, este urmatoarea: Daca aceasta cunostinta este foarte slabita la momentul de fata si nu prea este constienta , se simte destul de rau, iar medicii vor sa o pecetluiasca cu vaccinul , este valabila pecetea? Adica daca o silesc sa semneze ceva , adica o pacalesc pe saraca femeie care este foarte slabita sa semneze acordul vaccinarii , se intelege ca o lepadare si pecetluire? Sau alta varianta , mult mai vicleana , sa-i puna acea doza satanica in perfuzie , fara sa stie, se pune ca pecetluire? Imi cer scuze pentru eventualele greseli garmaticale sau de ortografie, dar aceasta grija m-a cuprins cu totul si nu mai pot scrie corect.
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Este bine sa nu primeasca acest vaccin pentru sanatatea sa, deoarece acest vaccin este foarte periculos pentru viata. Nu e nicio pecetluire in aceasta fara. Singura pecete care va conta e aceea in care se va impune lepadarea directa de Hristos, adica implantul final, acestea doar pregatesc persoana pentru a ajunge acolo. Dar ele trebuie evitate, iar ruda dumneavoastra nu e obligata sa se vaccineze. sa refuze si sa spuna doctorilor ca nu e de acord.
Mihaela / 29 iulie 2021:
Sărut mana! Se pot face petreceri în zilele de Crăciun? Sau în zilele cu harti?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Ce fel de petreceri? Desfranare si petreceri desucheate nu se pot face niciodata. O masa intre prieteni se poate, desigur.
/ 29 iulie 2021:
Sărut mâna părinte! Nu pot armoniza două idei din Ortodoxie, ele se completează una pe alta dar la nivelul meu de înțelegere ele par mai mult să se contrazică. Prima idee ar fi faptul că Ortodoxia nu este sub autoritatea Vechiului Testament (Fapte 15: 28-29 pare să limiteze lucrurile care rămân valabile din Vechiul Testament la doar 4 lucruri și să îndemne să nu fie puse greutăți în plus). A doua idee mi-a venit în minte când citeam volumul 1 a cărții "Tradiția creștină" scrisă de Jaroslav Pelikan unde la pagina 48 se spune că: " Totuşi, în cadrul curentului central al creştinismului ortodox moştenirea iudaică a lăsat urme de altă natură. Dezvoltarea structurilor cultice, ierarhice şi etice ale creştinismului a condus la creştinarea multor elemente specifice ale iudaismului". Prin acele "elemente" mă gândesc că se referă la îmbrăcămintea preoților care seamănă într-o oarecare măsură cu cea din Vechiul Testament, construcțiile făcute după măsurătorile din Vechiul Testament, candelele, tămâia, vinul pentru cei adormiți etc. Chiar dacă cartea încearcă să ofere lămuriri cum ar fi " Însă această reiudaizare nu reflectă o reapropiere între teologia iudaică şi cea creştină dimpotrivă, demonstrează cît de independentă devenise doctrina creştină faţă de originile ei iudaice şi cît de îndreptăţită se considera să revendice termeni şi concepte aparţinînd tradiţiei mozaice" tot nu am prins acea scânteie care să mă ajute să armonizez cele două idei De ce dezvoltarea structurilor cultice, ierarhice şi etice ale creştinismului s-a ales a se face prin intermediul elementelor iudaice care lasă impresia de supunere excesivă (acea supunere care a încetat după venirea Domnului Iisus) a Ortodoxiei față de Vechiul Testament? Cum se pot armoniza cele două idei ?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Imi aduceti aminte de vremurile bune, pentru ca traducatorul lui Jaroslav Pelikan in romana am fost eu la cele mai importante volume. Vechiul Testament si-a incheiat rolul in momentul nasterii Mantuitorului, de aceea el nu mai are nicio importanta teologica in Biserica, deoarece rolul sau a fost de pregatire a venirii Domnului. Biserica a pastrat insa aspectele spirituale, care arata experienta lui Dumnezeu in viata poporului vechitestamentar, pentru ca acolo exista o revelatie a vointei lui Dumnezeu in lumea veche. Acele invataturi si simbolurile s-au pastrat, pentru ca Hristos nu a distrus Vechiul Testament, ci doar l-a umplut de sens, dand continuitate revelatiei pe care Dumnezeu a inceput-o cu Adam, Avraam, Isaac, Iosif, Moise, Iacov si pana la Domnul Hristos. De aceea, gasiti in mod armonios aspecte formale sau spirituale ale vechiului legamant in practica noastra, cum ar fi Psaltirea, care nu avea niciun motiv sa fie inlaturata, insa continutul este Revelatia adusa de Hristos. La fel s-a intamplat si cu unele institutii ale Greciei antice, care au fost preluate in constituirea Bisericii Ortodoxe ca unele inspirate de Acelasi Dumnezeu. Astfel, ekklesia, prin care grecii numesc Biserica, este o adunare publica a cetatii grecesti, in care se rezolva problemele publice, numita democratie participativa; liturghia este lucrarea publica ce se facea in cetate, clerul este corpul functionarilor publici ai cetatii grecesti. Biserica este Cetatea lui Dumnezeu in lume, asa incat preluarea acestor aspecte din vechiul testament si din cetatea greaca s-a facut natural, fara ca asta sa insemne ca s-a denaturat cuvantul lui Dumnezeu, care S-A TRANSMIS INTEGRAL PRIN ACESTE FORME.
8855 / 28 iulie 2021:
Ce sa fac daca la scoala isi bat joc de mine si ma obijduiesc? Sunt baiat si sunt in clasa a 6-a adica am termina clasa a 6-a deja trebuie sa trec in clasa a 7-a, de sarit la bataie nu sare nimeni de mine numai verbal se iau sa ma injure, sa rada, sa ma ia peste picior, sa ma obijduisca, sa ma faca sa rosesc, sa faca misto de mine, sa fie contrati asupra mea, din cand in cand se intampla sa imi mai dea si cu piciorul in fund, dar mai des verbal se iau de mine, de obicei verbal ma hartuiesc si nu stiu ce sa fac ca ei sa nu sa se ia de mine.Numai imi zic si se mai întampla vreodata poate cu piciorul in fund, numai cu vorba si cu piciorul in fund. Numai cu vorba, cu cuvintele, cu compartamentul sunt agresivi si poate sa se intample cumva vreodata si cu piciorul in fund dar de batut nu ma bate nimeni, nimeni nu ma loveste.Pot sa imi zica ceva chiar si in locuri publice de exemplu in ruta,pot sa zica ceva si in timpul orelor. Poate sa se intample ca de la spate cineva in loc sa ma strige, sa se adreseze la mine sa imi faca asa cu degetele peste ureche sau cu piciorul in fund, asta cum ar fi ca adresare. Ce as putea sa fac ca mai mult nimeni sa nu se anine, sa nu ma obijduiasca?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Rabda, multumeste lui Dumnezeu ca te incearca cu astfel de incercari, inseamna ca Dumnezeu te iubeste si vrea sa te incerce si sa iti dea bucurii ceresti de neimaginat. Nu raspunde, smereste-te, primeste tot ce iti dau acestia, multumeste lui Dumnezeu pentru fiecare nedreptate. Daca faci asta la varsta ta, vei demonstra o vointa si o virtute ca sfintii. Nu te mandri! Mare atentie, nu te mandri. Sufera aceste mizerii fara sa te mandresti ca ai fi ceva in fata lui Dumnezeu. Lasa-l pe Dumnezeu sa te cinsteasca, nu te mandri. Cei ce te batjocoresc acum nu vor face nimic in viata, vor fi niste ratati. Acum li s-a dat si lor sa isi faca numarul. Invata carte, fii smerit, nu le raspunde, da slava lui Dumnezeu ca te iubeste atat incat iti da astfel de rasplatiri in ceruri si mergi pe drumul tau. Fiecare insulta pe care o suferi e o cununa a virtutii in Imparatia lui Dumnezeu. Fericitule! As da orice sa am si eu parte de asa ceva sau sa am capacitatea de a fructifica astfel de incercarri spre mantuire! Dar nu sunt in stare. Fii tu si roaga-te pentru mine, pacatosul!
Camelia / 27 iulie 2021:
Băiatul crede că are ceva in cap, ca aude voci. Din acest motiv el tot insistă că are nevoie de mănăstire. De fapt el având probleme cu droguri si jocuri de noroc, unica soluție este să îmi accepte sfatul meu ,de.a fi închis intr.un institut de reabilitare și detoxicare dar nu vrea ,zicând că nu are nevoie de asa ceva. Nu pot face nimic fără ca el să își dorească aceste lucru.
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Mergeti cu el la un preot sa ii citeasca, poate se linisteste. Nu intotdeauna soluitiei acestei medicini contemporane dau roade. Lasati-l pe Dumnezeu sa lucreze.
Stefan / 27 iulie 2021:
Pentru o cununie mixta, in care eu sunt orotodox ritm nou si sotia orotodoxa ritm vechi. Am decis sa facem nunta intr-o biserica cu ritm vechi, la sotie , unde parintele mi-a cerut o dovada ca sunt botezat de la Parintele meu. Nu stiu exact pentru ce. Asta inseamna ca trebuie neaparat sa ma convertesc pe ritm vechi, sau este vreo cale de mijloc in care fiecare isi poate pastra religia, biserica sa?
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Sub nicio forma nu renuntati la Ortodoxie. Daca sotia dumneavoastra este stilista, adica tine de Slatioara, trebuie sa vina ea la Ortodoxie, deoarece stilismul este o ratacire schismatica. Daca sotia dumenavoastra e dintr-o Biserica ce tine calendarul vechi, cum ar fi Biserica din Moldova, din Rusia, din Bulgaria, din Serbia, atunci casatoria se poate face linistit, fara ca dumneavoastra sa tineti pe vechi. Cand sunteti in tara ei tineti pe vechi, cand sunteti aici, tineti pe nou. Nu intrati la stilisti, ca la ei nu e mantuire, pentru ca sunt o schisma!
Stefi / 27 iulie 2021:
Buna ziua! As vrea sa va intreb cum trebuie procedat in cazul unor pacate de avort înfăptuite în urma cu mai bine de 15 ani?Va multumesc
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Spovediti-va urgent, nu mai faceti pacatul si invatati tinerele femei sa nu mai faca asa crima!
Camelia / 27 iulie 2021:
Doamne ajută. Am un băiat de 23 ani cu probleme iar el crede că unica soluție este să stea închis ptr o perioadă de timp intr.o mănăstire. Credeti ca o manastire il poate primi? Si daca ar fi ,care mănăstirea ar primi tineri cu probleme ptr a-si gasi drumul in viata. Va multumesc.
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Rolul manastirilor nu este de cautare a drumului in viata, ci de gasire a vocatiei pentru cei ce deja stiu cum vor sa se mantuiasca. Nu oricine poate sa isi gaseasca linistea in manastire. Ce problema are baiatul?
/ 27 iulie 2021:
Sărut mâna părinte! Am câțiva prieteni care nu sunt ortodocși cu care discut ocazional despre Dumnezeu, îmi place ca la orice subiect să am de partea mea istoria Bisericii, să pot arăta că ceea ce fac ortodocșii astăzi făceau și creștinii din primele secole creștine, pentru a putea demonta intepretări moderne (protestante) ale Bibliei care nu au legătură cu istoria Bisericii. Acum ceva timp discuția s-a oprit pe subiectul privind tradiția de a se înconjura în genunghi lăcașele de cult de către credincioși, chiar dacă nu este nimic în contradicție cu Biblia aici, din contră este ceva în armonie cu smerenia, mi-ar plăcea dacă aș putea găsi dovezi ale acestei practici cât mai aproape de primele secole creștine Îmi puteți recomanda ceva scrieri care dezvoltă acest subiect și/sau să-mi spune-ți ce știți dumneavoastră despre acest subiect? Este un subiect mai puțin discutat și mi-a fost imposibil să găsesc rădăcinile acestei practici, de asta vă cer dumneavoastră ajutorul.
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Nu cred ca se pot gasi astfel de dovezi istorice, cred ca obiceiul tine de traditii locale ale evlaviei crestine. e posibil sa se fi facut in toate epocile istorice, ca forma de smerenie si de jertfa pentru ca Dumnezeu sa asculte rugaciunea, dar nu cred ca este consemnata in mod special pe undeva. Daca voi gasi vreodata ceva, va spun. Acum, sincer, nu imi vine in minte nicio scriere pe aceasta tema.
Petre Luminita Gabriela / 26 iulie 2021:
Buna ziua, Am 42 de ani si un baietel de 2 ani. Mama mea, in varsta de 69 de ani este fff nervoasa, tipa din orice si are o ura pe care greu o pot descrie in cuvinte. Astazi mi-a zis in mod repetat "du-te dracului" iar copilului meu i-a spus in alte dati "nenorocitul asta". In repetate randuri am auzit-o spunandu-i si fratelui meu "du-te dracului de nenorocit". Intrebarea mea este daca faptul ca m-a dat dracului are efecte negative asupra mea si asupra copilului meu. Ma intereseaza in mod special asupra copilului meu, el fiind un suflet nevinovat. Cum as putea sa evit efectele acestor vorbe grele? Cum as putea actiona eu (exclus sa faca mama ceva, pentru ca nu vrea sa auda de spovedit/preot si alte asemenea). Va multumesc mult!
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Rugati-va si aveti incredere in Dumnezeu. Vorbele acelea nu au niciun efect asupra dumneavoastra sau a copilului, doar ii incarca mamei sufletul cu pacate. Fiti rabdatori cu ea si nu o provocati. Rugati-va pentru ea. e mama dumneavoastra si v-a suportat si ea toate rautatile cand erati copil, asa ca aveti obligatia sa o suportati si dumneavoastra acum
/ 25 iulie 2021:
Nu stiu daca sunteti la curent. Nu neaparat ca ar trebuie sa va intereseze, insa s-a creat o cearta intre viorel , cristian crestin ortodox si calea spre mantuire. Nu stau acum sa va umplu capul , daca vreti sa stiti de unde a inceput intrebati pe viorel. Ideea este ca cei de pe canalul calea spre mantuire spun ca preotii care intrerup pomenirea ierarhilor ce au semnat la creta sunt in schisma si ca nu au har. S-a creat o harababura intre viorel si cristian , deoarece viorel ghica cu care ati mai vorbit pe live-uri, zice ca cei de la calea spre mantuire sunt ecumenisti , de cealalta parte , cristian crestin ortodox zice ca este o neintelegere si vrea sa faca pace ei ( viorel cu cristian si cu calea spre mantuire) . Recent , cristian a facut un live unde l-a invitat pe parintele claudiu buza si se certau pe chat cei sa ii urmaresc pe viorel cu calea spre mantuire. Este adevarat ca unele persoane au jignit foarte urat nevasta baiatului ce face live pe canalul lui (calea spre mantuire) , insa si acest baiat vorbea urat de parintele buza pe chat pe live la cristian UNDE ESTE MODERATOR. Aici este un link cu cate poze despre harababura ce s-a creat pe chat la cristian pe live unde a fost invitat parintele claudiu buza. Doamne ajuta! P.S: Ma scuzati pentru eventualele greseli gramaticale si de punctuatie , este tarziu acum cand scriu mesajul. https://imgur.com/a/BIxs7HT
Răspuns / Mihai-Silviu Chirilă
Calea spre mantuire este un canal ecumenist, nu e de mirare ca mint ca preotii care nu pomenesc sunt in schisma, pentru ca asa au porunca sa spuna. Din ce ne spuneti dumneavoastra, inseamna ca invitatiile otravite de la calea spre mantuire au avut ca scop doar sa ii invrajbeasca pe viorel si cristian. Niciodata nu mi-au inspirat incredere cei de la calea spre mantuire, pe care ii consider partial vinovati pentru stergerea canalului meu de pe YouTube la ordinul patriarhiei.